- CES 2025: viszlát, TrackPoint!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- 3D nyomtatás
- CES 2025: elárasztja a piacot a processzoraival az Intel
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- CES 2025: beharangozta az RDNA 4-et az AMD
- ZIDOO médialejátszók
- Nyomtató topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmarce
őstag
válasz nexuspolaris #64235 üzenetére
szerintem a disney a legminőségibb, ahogy eddig néztem, ott a formátumok közt is lehetett választani kicsit eldugva a film menüjében
okoskodom, tehát vagyok
-
péjé
őstag
válasz nexuspolaris #64230 üzenetére
A streaming csatornák sztem ott spórolnak a sávszéllel ahol tudnak, teljes értékű minőséget nem érdemes ott várni. Ha kijön a BD verzió akkor megnézed amelyik érdekel komoly minőségben.
-
-KP-
addikt
válasz nexuspolaris #64230 üzenetére
Bocs, de ez a projektor hibája akkor, nem a forrás anyagé.
-
-KP-
addikt
válasz nexuspolaris #64137 üzenetére
A 110-115 inches TCL/Hisense TV még kínában is 3-4 millió körüli összeg. Európába behozva a hatalmas postaköltség és vám áfa miatt minimum 5-6milla körüli összegre tippelek.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nexuspolaris #64066 üzenetére
fekete egyebkent ezeknel a Benqknal nem annyira rossz ameddig lesotetitesz, egy TFT TV szintjet azert hozza. csak negyszer akkora feluleten.
nekem lassan negyedik eve van meg a W2000, azota ketszer voltam moziban. viszont 5.2rol 5.2.4re lett upgradelve a setup.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
hakos1987
őstag
válasz nexuspolaris #63380 üzenetére
A kínálból rendelőssel gyorsan kell akkor döntened, mert én a héten rendeltem és azt írták, ha most nem rendelem meg, akkor már csak a kínai új év ünnepe után (1 hónap múlva) tudják csak... Drágábban persze, mivel a DHL ilyenkor árat emel... Így március vége előtt nem jönne meg...
[ Szerkesztve ]
Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #63375 üzenetére
Félreértesz. Megpróbálom másképp megfogalmazni.
Az XYScreen nem márkás vászon. Ezek belépő ALR-ek. Ez alatt nincs normális ALR, ez a belépő szint. Nekem is ez van, de ez tény, ezt el kell fogadni. Ócó kínai. Amit írsz félrevezető, hogy mennyire márkás vászonnál harmad áron ki lehet hozni, csak az anyaggal.
- Egyfelől azért mert ez az ALR alja. Ez nem a márkás.
- Másfelől egyik márka sem ad ezek feletti tényleg márkás ALR-ekből csak anyagot. Tehát a közép/felső kategóriás vásznaknál meg kell venned az anyagot és az alu keretet is. Nem adja máshogy a gyártó. Nem is lenne értelme külön venni. Azok már 2000-4000-5000 usd vásznak. Hol számít olyan árban a 400 usd alu keret? Sehol. Senki sem fog 2000-4000-5000 usd vásznat venni aztán odatűzőkapcsozni egy 18 ezer forintos fa keretre.Példák:
A HiVi/ES/XY ezen vásznai a belépő ALR-ek. Velük még lehet alkudni, hogy nem kell a keret csak az anyag. Habár az ES is most vezette ezt ki, nekem két hónapja már elutasították a kérést. Már nem lehet csak anyagot kérni, az alu keretet is meg kell venni. Marad a HiVi. 110" 700 eur volt 2 hónapja. 80 eur a posta. 350 eur az anyag, 80 eur a posta. Tehát fél áron megcsinálhatod. Spórolsz 350 eur-t.XY screen: 690 usd vámmal, áfával, szállítással mindennel. 270 usd csak az anyag, vámmal szállítással, mindennel. Tehát 40%-a az anyag.
Tehát se DIY ellen nem vagyok (én is megfontoltam, hogy csak az anyagot rendelem). Se azt nem mondtam, hogy a több milliós gépes/vásznas emberek vannak itt többen (azért sokan vannak). Egyszerűen csak annyi a mondandó, hogy ezt XY meg HiVi belépő ALR-eken kívül nem tudod mással megcsinálni. Nincs DIY drágább/márkás vásznaknál. Nem is lenne értelme ezen spórolni.
ljk: Nem drága. 18 ezer szárított fa, csavarok, sarok és T vasak. Ennyi egy 110"-oshoz az anyag, potom pénz.
Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
-
-KP-
addikt
válasz nexuspolaris #63371 üzenetére
Aprón igen gyakran vannak vásznak nyomott áron. Szerintem nagyon kevés esetben éri meg házi tákolással vesződni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nexuspolaris #63375 üzenetére
sajnos eleg normalis, hogy a vaszon (legalabb) annyiba kerul, foleg motoros, oldalfeszitett vagy ALR vasznaknal.
nekem a vaszon volt az olcsobb par honap akciovadaszat utan, de az MSRPje a vasznamnak magasabb, mint a projektoromnak.
vetitettem falra is, sajnos a fal -> vaszon legalabb akkora ugras, mint egy lifestyle projektorrol egy hasonlo kategoriaju dedikalt mozis projektorra valtani (dupla akkora DMDvel es rendes fenyalaguttal).
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
Nem tudom mennyi csak egy minőségi vászon anyag, de tippre 2/3-ada a teljes fix keretes vászon árának. Kérni kell árakat és összevetni. Én biztos nem állnék neki keretet barkácsolni, ha meg kell venni a léceket az sem lesz olcsó, kivéve ha van otthon elfekvőben. De egy keretet építeni nem nagy kihívás, a feszítés már más tészta, gyári keretben csak befűzöd a feszítőket és belepattintod a vásznat.
Jobban jársz ha keresel használt fix keretest./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Bikkrom
senior tag
Igen, de ez BBécinél belépő kategóriás vászon amire ajánlatot kaptál. Egy 150 ezres géphez egy 150 ezres vászon rendben van. Itt sokan milliós meg afeletti gépekkel ia vetítetenk. Milliós és afeletti vásznakra. Azok a gyártók gyakran nem adnak anyagot külön, de ha adnának is 4000-5000 usd vásznakból csak anyagot akkor ott is a keret 400-600 usd lenne. Tehát ott senki sem vesz keret nélkül. Ez csak a belépő, maximum közép kategóriában van opciónak.
[ Szerkesztve ]
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #63348 üzenetére
Igen, csak arra vigyázz, hogy én is megszívtam W1110-zel és a 12 mm-es vékony csinos kerettel. Ha jól emlékszem te is w1110-et vettél. Nekem pár mm fényes sáv "kilóg" a vászon keretéből. De a másik opció meg a 6-8 cm-es fekete keret lett volna. Az meg nem túl szép a falon.
Lehet a te géped nem fog ilyen light spill-t tolni a kereten kívül, de ha magadnak csinálod a vásznat akkor én 2 cm-es keretet raknék az tuti.
-
spiky03
veterán
válasz nexuspolaris #63209 üzenetére
Az erősítő oldalon kábelcsatorna a falba, azon megy fel a HDMI a padlásra, majd ott végig megy a másik oldalra ("csupaszon") és itt meg kijön egy íróasztalra szánt kábel rendezőn vagy mi a neve.
Mert sajnos építésekor elfelejtettem a HDMI nek csövet behozatni a falba. Csak az áramot rakattam oda.
Ilyen:
link
link Azóta rövidebb tápkábel van bekötve[ Szerkesztve ]
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
makkmarce
őstag
én szépen végigvéstem a falat, egy lapos minőségi HDMI2.0-t tettem a falba. A tápellátást 1cm-es csőben vittem a lámpától, a lámpa kábele mellé húztam be új szálat (ugye csak +1 fázis kellett), és a lámpa kapcsolónál kötöttem a fázisra. A konnektort nem tudtam teljesen süllyeszteni, mert a vasbeton gerendákat tilos vésni és fúrni, szóval csak a vakolat vastagságában dolgoztam. kb így nézett ki a művelet:
A terv:
a szerelési művelete:
jelenleg ahol tartok:
okoskodom, tehát vagyok
-
cinemazealot
addikt
Nekem a kezdet kezdetén (9 éve) akkora volt a vásznam és akkorát vetített a vetítőm, hogy az tök jól elhelyezhető volt a nappali plafon közepén, ahol a világítás vezetékezése kibukkan a védőcsőből. Csak annyi dolgom volt, hogy behúzzak a majdani csillár vezetékei mellé egy fix fázist és máris volt tápja a projektornak.
A következő jövőálló lépés az lett volna, hogy behúzok egy UTP-t is (az még valószínűleg elfért volna a csőben), a projektor mellé meg beállítok egy média lejátszót, a hang meg mehet Bluetooth-on, esetleg vissza optikán, ha elég vastag a cső. Ha a lejátszó WiFi-s, akkor UTP sem kell. Csak ugye ezek mind kompromisszumos megoldások. Ha tökéletes megoldásra vágysz, akkor Atomgeszi módszerét követed. Esetleg ha a nappali fölött a padlástérben (ha van olyanod) viszed a kábeleket, úgy csak fúrni kell, vésni kevésbé.
-
Atomgeszi
nagyúr
Kivés. Beglettel, lefest
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_3/
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #63085 üzenetére
Az valóban szuper vétel! Én is imádom. Érdemes AVS-en szétnézni a topicjában (BenQ HT2050) vannak jó tanácsok, meg ISF menübe hogy lehet bejutni stb.
Csak a plafont nem elég függönyözni. Oldalt, szemben a vetített képpel, és a padlóra sem árt valami sötétebb szőnyeg. "Jó minőségű vásznat méretre szabva?" Hogy érted? Sötétítő vásznat vagy projektor vászon anyagot amire vetítenél?
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nexuspolaris #63066 üzenetére
elvileg jobb, de dragabb is
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nexuspolaris #63062 üzenetére
Grandviewet mennyiert lattal?
Elektromos rolosat akarsz pedig, az kevesbe hajlamos hullamosodni
marpedig vasznat nem akarsz cserelni.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nexuspolaris #63043 üzenetére
motoros Grandviewre nezz ra, az relative olcso es birja. nekem az van leeresztve a TV ele.
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #63043 üzenetére
Ohh, az sajnálatos. Igen, akkor ALR kell, mert úgysem tudsz teljesen optimalizálni meg sötétíteni. Vagy tudsz? Van rá hajlandóság, hogy anyaggal körbefedd a teret teljesen? Akkor érthető, hogy marad a TV. De motorosban ALR az nem lenne olcsó.
Attól, hogy drága egy vászon nem feltétlen jó. De igen, általánosságban egy belépő 100-150 ezres vászonhoz képest sokkal jobb egy ajánlott megbízható, nagyobb márka 3*-4* annyiért. Tehát megérik az árukat a drágábbak is. De ha belépő géped van elég egy belépő olcsó kezdő/közép kategóriás vászonnal indulni.
Azt kell akkor csak eldönteni, hogy tudsz-e teljesen körbe fekete anyagozni? Vagy marad az ALR.
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #63041 üzenetére
Függönyözz szerintem. Ha jól emlékszem felszabadult "gyerekszoba" ugye? Oda simán függönyöznék. Más helyiségbe (haló, nappali) ahol folyik napi élet oda való az ALR mert a függöny oda macerás meg a fekete falak. Ha tv is van akkor motoros mehet le elé. De amúgy minek oda TV? Dobd ki. Aztán fix keretes vászon mehet.
[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
válasz nexuspolaris #62961 üzenetére
Én erre a célra hagytam meg a Mederer600 3D lejátszómat,igaz egy évben 2-3 alkalommal használjuk viszont arra nagyon jó.
Nem drága használtan ha találsz és ez erre lett kitakálva(amúgy porfógó mert mindent az Amlogic lejátszókkal nézünk KODI-n.. )[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz nexuspolaris #62967 üzenetére
Az is jó, de mennyi? Nem vennék már Z9X alatt semmit, az használtan olyan 70k.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
Zidoo is jó mindenféle +D-hez és ráadásul az kadenciahelyes is a 3D-vel, a többiben nem vagyok biztos.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
m3ss
veterán
vagy esetleg himediara is nezz ra. en 3d miatt is vettem q10-et. ez tudja a frame packed-et is, sbs, ou is. viszont mk3d kiterjesztest nem tud ez sem.
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
cinemazealot
addikt
SBS és OU verzióhoz lehet, hogy elég a Chromecast. Viszont a specifikációja nem ír semmit 3D tartalomról, így ha frame-packed 3D lenne a cél, szerintem ahhoz kevés lesz.
-
Vhiktor
veterán
válasz nexuspolaris #62955 üzenetére
Igen, így számolja.
-
nexuspolaris
tag
válasz nexuspolaris #62954 üzenetére
Találtam egy ilyet, ez lehet amire vonatkozik? :
Total (equivalent) lamp hour = 1.63 x (hours used in Normal mode) + 1.30 x (hours used
in Economic mode) + 1.00 x (hours used in SmartEco mode) -
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #62908 üzenetére
Jó kis gép az. Nekem is már visszajöhetne Batyótól, mert plafonra fúrhatnékom meg mozizhatnékom van.
Aztán majd elkap a gépszíj és lépkedsz fentebb. A házimozi beszippant. Meg a bankkártyádat is. Jobb gép, jobb vászon, hangrendszer. Végeláthatatlan. De minden perce megéri.
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #62906 üzenetére
Megkérdezném melyikben van gyári izzó. Ha azonos akkor w1110.
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #62870 üzenetére
Én is onnan vettem az w1110-est, mert a w7500 habár jobb, de a hálóban nincs elég helyem neki, 80 pár colt tudott volna 110" helyett. A 7500-as nagyon helyre való. Meg itthon kb nem kapható w1110/w2000, ezért vettem onnan. Ebay-en ritkán 2-3 havonta előfordul.
Namost, unboxing video, 100%-os eladó, tele szeméttel, kosszal, az izzó utángyártott szar, a végét járja. De a legnagyobb baj, tele van üvegdarabokkal... Az előző izzó felrobbant, betett egy 10 dolláros szart és hajtotta tovább.
Jelzem neki, hogy nem ez volt a leírásban. Kedves eladónk rögtön lekicsinyel, hogy én mit képzelek, nem ő nála lett baja. Ne rágalmazzam, mert baj lesz... DHL törte össze, keressem őket. Ezzel a lendülettel ment az unboxing videó, a kihulló izzó darabokkal meg szeméttel, megírva, hogy ja az izzót összetörte a DHL mégis egészben van benne, sőt a futár 2800 órát bele is vert 3 nap alatt, meg fél kiló port meg szöszt tett bele. Ja a DHL volt... Szerintem is... Azóta nincs válasz...
Paypal már nem ad vissza ebay vásárlásnál, ebay-en intézzem. Namost a partial refund a visszaküldés menüből indítható. Ergó kérhetem, hogy felezzük el a takarítást meg új izzót. Csak a felét kérném, szerintem az fer. Legyen mondjuk 60 eur a partial refund, simán elutasíthatja és akkor küldhetem vissza neki a csomagot. 17-19 ezer visszaküldeni. Nem eszik olyan forrón az ebay-t sem. Se projektor, meg buksz majd 20-at...
Persze vettem már ezen kívül 3 gépet, azokkal nem volt ekkora gond. De az könyvelhető, hogy tiszta retek a belseje, tehát fekete képen foltos lesz. Postával együtt 20-25 ezer takaríttatni. Meg míg hazaküldeted külföldről... Plusz izzó 30-40... Ez arra jó csak ha valami nagyon nem kapható idehaza. De lehet szerencséd lesz.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy9
őstag
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #62866 üzenetére
Ugyan az a kettő, fogod tudni használni. Látatlanban külföldről viszont nagy kockázat venni. Projektort csak személyesen, ahogy itt a mondás tartja. De ha nem is személyesen, idehaza azért lehet futárral is megbízható eladóktól venni.
Ha külföldről veszed, esetleg ütött kopott, karcos, foltos vagy nem százas a vetített kép. Tiszta por lehet a belseje vagy selejtes utángyártott kínai izzós... Akkor egy takarítás, izzó 50 ezer plusz...
Kérdés, hogy mennyi a vám, szállítás, melyik céggel mennyiért hozatod haza.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nexuspolaris #62730 üzenetére
en kb ketszer harom honapig projektoroztam itthon szurke falra. a vetites elonyeit tesztelni jo volt, eloszor egy kolcsony Xgimi CC Auroraval aztan egy Benq W2000el.
a W2000 termeszetesen jobb volt (dupla akkora optikai chip miatt), aztan a vaszonra valtas a falrol kepminosegben megint hatalmas ugras volt.
nalam nem sotet a fal, viszont redony + dupla sotetites van, plusz egy fekete keretes prezentacios vasznat hasznalok.
btw vilagos falakkal kb egy 5-6 eves minosegi IPS TV feketeszintjet el lehet erni, szoval azert annyira nem rossz a helyzet. a TVnek jobb lesz a kontrasztja, a projektornal viszont homogenebb es termeszetesebb lesz a kep. Samsung szinten tulszaturalt szineket mondjuk ne varj, exnel ket honapig kuzdottem vele, hogy nem a Benq W2000 szintere lapos.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
Nem fogja elérni az lcd tvk minőséget a vetített a kép. Ha plazma szintet vársz akkor abszolút felejtős.
Ha lesz dedikált szoba és mondjuk egy jvc projektor mély feketékkel akkor már jó vagy.Kezdésnek az a benq tökéletes vagy w2000 ha kapsz.
[ Szerkesztve ]
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #62733 üzenetére
Ha ennyire fontos a plazma, meg a kontraszt akkor feltétlen dedikált szoba. A nappali felejtős. Jó az irány.
Ezért írtam az elejétől, hogy a plazma szint nem fog menni nappaliban, de még az LCD sem. Sokan elsiklottak efelett a mondatod felett mikor először írtál.
Dedikált szobában szépen lefeketítve a w1070 jó alap lesz, de plazma szintet az sem fog hozni. 2 millió körüli JVC-k már elfogadható képet fognak adni, de az sem plazma. Használtan már 500 körül vannak szépek. A fizikát nem lehet meghazudtolni. Egy 4 méterre lévő fényforrás hogy hozzon akkora kontrasztot mint a TV?
Dedikált szobába meg mehet egy szép fix keretes 120" körüli fehér vászon. Itt is el lehet indulni 100 ezertől használtan a csillagos égig.
Nézz fel AVS-re, a legtöbb falfestés végül vászon lesz. Minden apró hibát kiad a vetített kép.
[ Szerkesztve ]
-
Q
senior tag
El lehet kezdeni fehérre vagy szürkére festett falon is a vetítést, sokan úgy kezdtük, de a vége szinte mindenkinél egy vászon lett. Teljesen homogén képet én még csak vásznon láttam. Amikor kezdtem a vetítést, próbálkoztam szürke és fehér festékkel is bútorlapon. A fehér nekem jobban bejött, mert az akkori (2005.) projektorom fényét megette a szürke festék.
https://hardverapro.hu/apro/marantz_mm7055/friss.html
-
cinemazealot
addikt
"...kidobott pénz lesz amit erre fordítottam."
Dehogy lesz az! Inspiráció lesz, hogy folytasd a fejlesztést. Kevesen engedhetik meg maguknak a dedikált (barlangszerű) moziszobát, de remek házi praktikák vannak arra, hogy a hétköznapi élettér pillanatok alatt átalakítható legyen azzá, amikor megajándékozzuk magunkat egy kis filmnézéssel vagy videojátékkal. Szerintem ne add fel! Inkább kérd ki asszonykád véleményét, hogy ő mit tudna elképzelni ad-hoc felület sötétítésnek, ha a kontraszt annyira gáznak bizonyul majd.
-
Vhiktor
veterán
válasz nexuspolaris #62712 üzenetére
Ne ilyesszen el a vetítéstől!
Fehér falak mellett is lehet élvezni a vetített képet, csak nem fogod kapni a maximumot. Minél világosabb egy jelenet a filmben annál silányabb lesz a kép. De a filmek jelenteinek nagy része nagyon alacsony átlagos fényerővel dolgozik, szóval sok jelentben jó lesz.Az sem mindegy milyen távolságban vannak a falak a vaszontol. Ha közel akkor a fekete falról is verődik vissza ra rengeteg fény.
Szóval ha távol vannak a világos falaid az is már egy jobb dolog.
Itt sokan nappaliban, fehér fal mellett kezdték, én is. Élvezhető és élmény így is. Én azért hívom fel erre a figyelmet, hogy nehogy csalódás legyen a vége.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Nálunk fehér (majdnem) minden fal, ahol a projektor van és nagyszerű moziélményünk van így is. Mondjuk egyik oldalról messze van a fal, a másik oldalról nem teljesen világos bútor van, talán ez is segít. ÉN SZEMÉLY SZERINT nem érzem azt, hogy sötétítenem kellene ennél jobban bármit is. Az persze nyilván való, hogy ennél már csak jobb lenne, ha tök sötét lenne minden, de nekünk így bőven megfelel, pedig nem ma kezdtük, nem az van, hogy még annyira új, hogy bárhogyan is jó Több, mint 5 éve vetítünk így.
Mindezt mondom úgy, hogy láttam projektor képét sötét falakkal rendelkező dedikált moziszobában, illetve, moziba is szoktunk járni nagyritkán és nem érzem úgy, hogy azokhoz képest nekem annyival rosszabb lenne az otthoni vetítés (sőt, erről már írtam itt többször, hogy nekem a helyi CinemaCity hatalmas csalódás mindig, annál még nekem az otthoni körülmények is jobban tetszenek!). Pedig a projektorunk sem felsőkategóriás, bár a maga kategóriájában kimondottan jó házimozi projektor.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Nem feltétlenül kell a nappali összes falfelületét besötétíteni. Első körben az is elég lehet, ha csak a vászon körüli 1,5-2 méter mély térről és a vászonnal pont szemben lévő felületekről zárod ki a fényvisszaverődést.
-
MrZenan
junior tag
Azt mondom neked, hogy ha szeretnél projektort, akkor hajrá, sok örömöd lesz így is benne, ahogy nekem is az volt fehér plafonnal is!
Később pedig majd látod, hogy mit tudsz kihozni a lehetőségekből! -
Bikkrom
senior tag
Nálam is ez volt a dilemma. Fehér a nappali. Nagy 15 m2-es üvegfelület délről (vászontól balra). Annyi, hogy nálam a TV sehová sem fér el, ellenben egy motoros vászonnal amit a tér közepére így sikerült betenni. Meg évek óta nincs TV szolgáltatónk, fölösleges háttérzaj meg időkidobás volt. TV paprika, NatGeo meg ezek tetszőleges klónjai.
Ha TV-n is agyalsz akkor azt kell eldönteni, hogy csak napi 1-2 film/sorozat vagy TV adás is menne. TV kiváltásra ugyanis a projektor nem jó. Ez arra van, hogy sötétben napi egyszer vagy heti párszor leültök. Ha háttérzajnak menne akkor felejtős.
Ha megfelel a fenti kritérium akkor megyünk tovább. Ha be lehet sötétíteni teljesen az már nagy plusz, ha nem akkor meg kell oldani. Érdemes sok irányból megközelíteni a dolgot. Nálunk a vászntól balra kapott egy szürkés/barnás függönyt az üvegfelület. Szemben a vászonnal szürke kanapé, szürke szőnyeg, fekete és sötétbarna vitrin meg polcok. Jobbról konyha, messze van, nem jön vissza sok fény. Tehát optimalizálni is lehet hozzá a környezetet. Plusz egy ALR vászon. Ami a környezeti fény kiszűrésére szolgál. Plusz egy fényágyú 9200-as Epson. Így tűrhető. De nyilván a 120"-os méret, a kellemes visszavert fény a vászonról mindenért kárpótol.
-
makkmarce
őstag
a kérdés, milyen magas a nappali. Ha alacsony, akkor zavarni fog, ha magas, és távol lesz tőle a vetített kép, akkor nem lesz vele bajod, csak a műszereken nem fog jól mutatni.
A másik megoldás az ALR vászon, aminek pont az a lényege, hogy a nem kívánt fényt kiszűrje.
Persze, hogy kit mi zavar az relatív. Ha mondjuk 200ezres gépet veszel, és van belmagasságod, akkor nem a fehér plafon lesz a legzavaróbb. Ha viszont beletolsz egy kisebb vagyont, akkor már tényleg csak az fog zavarni, hogy miért fehér a plafon.okoskodom, tehát vagyok
-
cinemazealot
addikt
válasz nexuspolaris #62652 üzenetére
"...és rolós vászon lesz falra szerelve, még valami vízszintesen kihúzható megoldáson gondolkodom, hogy ki lehessen húzni a tv elé."
Fontold meg azt, ahogy tl-x kolléga oldotta meg a tévé-vászon kombót: vászon a fal síkjában, tévé kihajtható elé.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz nexuspolaris #62674 üzenetére
Erre megoldás a függönyözés
Ha egy kicsit visszaolvasol talász róla elég sok mindent.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
BBéci
legenda
válasz nexuspolaris #62674 üzenetére
Nem nyomják össze a helyiséget, ez tévedés!
A vászonról a falakra és a plafonra verődik a fény, ami olyan világosságot teremt a szobában, hogy simán könyvet lehet olvasni mellette.
Nappalimban az egyik oldalfalon fehér függöny van a teraszra néző ajtó/ablak előtt, ha nem takarom le sötét anyaggal, az is rettentő mértékben rontja a képminőséget.
20 éve kezdtem vetíteni, bőven van tapasztalatom, valamint 2000 nyara óta 15-20 moziszobáról írtam bemutató cikket a Digitális Házimozi magazinba és az AV-Online weboldalra.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz nexuspolaris #62668 üzenetére
Fehér plafon és falak között meg sem kísérelném a vetítést. Nálam barackszínű volt a nappali, három év után feladtam és jó néhány évig csak tévét néztem, pedig SIM2 projektorok voltak használatban. 2019 augusztusában sötétzöldre festettem, azóta ismét vásznon nézem a filmeket, sorozatokat.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
proci985
MODERÁTOR
nalam is kb vilagos (nem feher) a nagyszoba joresze. viszont le van sotetitve es a redony mellett fuggony is van, ugy tokeletes. masik harom iranybol ajtoval tokeletesen le van zarva.
nappali fennyel hasznalhatatlan.
-
Vhiktor
veterán
Ha besötétítesz akkor jó. De nappali fény mellett élvezhetetlen.
-
Bikkrom
senior tag
válasz nexuspolaris #62663 üzenetére
Igen, írtad fentebb a vetítési távolságot, azért is ajánlottam más gépeket. Ha nem tudod 2m-re rakni akkor a fenti gépeket ajánlom. Ez inkább szűkös helyre való. Neked van helyed, érdemes egy w1110-et vagy w2000-et kivárni. De ha fentebb lépsz árban egy 100-ast (vagy a vászonra hagysz kevesebbet, akkor tényleg egy olcsó rolós) akkor már Sony HW50-55-60-65, jvc x30, Epson tw9100-9200 is játszik. Igaz nem DLP-k, de ezek bajnok gépek.
Vászonban viszont tényleg fontold meg a motorost, használtan oldalfeszített is kijön.
[ Szerkesztve ]
-
Bikkrom
senior tag
Rolósat szerintem ne. Motorosat nézz. A keretbe belefér, sokkal kényelmesebb. Használtban egy oldalfeszített motoros is kijöhet ennyiért. A rolós hamarabb hullámosodik és mindig nagyobb macera, mint egy gombnyomás.
Használt gépekben van már rengeteg szép ennyiért, ha a kereted fele a gép, fele a vászon. DE a plazma szint az nem fog menni, amit az előző posztodban írtál. Pláne fehér szobában ahogy írtad. Érdemes egy w2000-re vadászni, vagy w1110 meg társaik. Első gépnek tökéletes vagy olcsóbban w1070/1090.
A 3000 lumen minek? Projektorhoz úgyis besötétítesz. Ahhoz meg nem jók a fényágyú gépek. Mozis gépek mind 600-700-800 lumen körül vannak mozi módban, színhelyesen. Hiába vannak 1400-1800-2200 lumenre írva. A 3000+ az már business vagy iskolai, de azok a fényerő helyett bukják a szép feketét meg a színhelyességet.
[ Szerkesztve ]
-
nexuspolaris
tag
Optoma UHD-40 mennyire ajánlott első projektornak?
-
Exian
addikt
válasz nexuspolaris #62605 üzenetére
" hol helyeznéd el a projektort: Vagy a kanapé mögül, vagy egy állványon a szoba közepén"
Én most csak erre reagálnék: utóbbit szerintem felejtsd el, mármint, ha nem fix állványról van szó. Amennyiben arra gondoltál, hogy egy mobil állványt raknál minden egyes vetítéskor (ami nem csak évente 1-2 alkalom), akkor felejtős. Nagyon macera minden egyes alkalommal a pontos beállítás. Egy munkahelyen prezentációra okés ez a megoldás, ahol nem kell mindig tökéletesen belőtt kép, de otthon, normális mozizáshoz, hogy a kép mindig ugyanúgy vetődjön a vászonra miliméter pontosan, az igen macera tud lenni, szerintem. Én mindenképp fix elhelyezést javasolnék a projektornak, leginkább a kanapé fölött/mögött falraszerelt konzolon. Nálunk is így van, nem plafonra van szerelve, hanem a falon van egy polc és annak az alján van rendes projektor konzollal, a polc tetején meg van a technika a vetítéshez (egy TV tuner TV-zéshez, Android Box a filmekhez + egy NAS). Értelemszerűen a vászonnak is fix elhelyezést javaslok, nem állványost, de az lehet rolós is, ha a TV elé szeretnéd lehúzni (ahogy nálunk is van, TV + komód elé húzzuk le). Persze a fixen szerelt fali vásznak sokkal jobbak, de nálunk jelenleg nem megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
válasz nexuspolaris #62605 üzenetére
Szia!
Nekem is van egy Pana 65vt50-em,arról jöttem át vetíteni,a plazma marad amíg megy mert imádom!
Olvass nagyon sokat vissza,a plazma szintjét felejtsd el ebben az árkategóriában és ilyen körülmények között ami nálad van.
Használtakat nézzél,falakat sötétíteni kellene amennyire lehet és a plafont is.
Én csak este nézem a vetítőimet főleg filmezésre Sony hw55-öt(full hd filmekre) és egy kicsi Samsung spb600-at meccseket-sportot tv csatikat nézni,nekem ezek megfelelnek.
Talán a Sony és egy olcsóbb vászon kijönne ennyi pénzből de csak haszált gép férne bele ebbe a pénzösszegbe.Majd a tapasztaltabb kollégák adnak neked konkrétabb tipusokat de javaslom olvass vissza sokat és nézz szét majd a használt de jó minőségű gépek között.
Itt a hardveraprón és az avx-en is!Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest