-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Csongi2015 #97248 üzenetére
Szia,
Kérlek a topikösszefoglaló legelején lévő kérdésekre add meg a válaszokat, hogy minél jobb ajánlatot tudjunk tenni.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Csongi2015
tag
1.: Mennyit szánsz a hűtőre? max 10-15 e
2.: Milyen házba kerül? Zalman Z10
3.: Milyen alaplapra lesz? Gigabyte b550m ds3h
4.: Processzor típusa? Ryzen 5600X
5.: Ramok típusa? G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-32GVK
6.: Egyéb igények? (fekete, passzív, stb.) nincs -
válasz Csongi2015 #97253 üzenetére
A Zalman Z10-ből melyik verziód van? Ez? [link]
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
válasz Csongi2015 #97255 üzenetére
Hosszú leszek...
A házad mindenképpen egy jó kiindulási pont, mert az eleje meshes, azaz megfelelő ventilátorprofil mellett jó légmozgást lehet benne kialakítani az alkatrészeid számára. Kettő hűtő jött szóba, az egyik a Burst Assassin, a másik az SE-206-XT.
A házad más szempontból is egy jó választás volt, 173 mm magas processzorhűtőt enged beépíteni, amivel gyakorlatilag szinte minden belefér, így a két hűtő közül méret szempontjából mindegy, hogy melyiket választod. A ramok 42 mm magasak, ám ez sem jelent problémát, ha esetleg az ikertornyos ID-Cooling hűtőt vennéd, mert az első ventilátoroknak van helye, hogy felfelé eltold. Én olyan ~35 mm férőhelyet (ram clearence) számolok, ha a procihűtő magassága a gyári oldal szerint 156 mm, így 7 mm-t még bőven tudsz felfelé menni vele.
Lényegében mindkettő 6 hőcsöves, mindkettőn 120-as ventilátor van, a Thermalright kb. fél kilóval könnyebb, ami nem kevés, de megfelelően rögzített alaplap és hűtő mellett nem gondolnám, hogy ez miatt félni kellene tőle. A gépházban is van azért anyag, 8 kg üresen, ennél jóval "papírabb" házak is vannak a piacon. Ami nem elhanyagolható, az a zajszint, 10 dB különbség van a két hűtő között, viszont az ID-Coolingnál nagyobb a légszállítás és a statikus nyomás is.
Összességében nekem az a véleményem, hogy az 5600X-re elégnek kell lennie mindkettőnek, viszont az ID-Coolingtól nagyobb teljesítmény várható el, ha már ikertornyos és két ventilátorral hűt, ráadásul nagyobb fordulatú és nagyobb statikus nyomású ventilátorok mellett teszi ezt, igaz, hangosabban. Az talán egy jövőt állóbb választás, de végülis vedd azt, amelyik jobban tetszik.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Zamma
őstag
válasz Csongi2015 #97248 üzenetére
Az ID-Cooling SE-206-XT-t jobban tudom javasolni.
-
Csongi2015
tag
Koszonom!Az alaplap minden csavarral rogzitve van a hazhoz.A Thermalright konnyebb,nem huzza annyira az alaplapot!Nem akarom kiszerelni az alaplapot hanem igy kicserelni a gyari hutovel ahogy minden be van szerelve, haz hatuljan eleg nagy a kivagas hogy legyen hely a cserenek szerintem.Leirom hogy en hogy gondolom:Eloszor lecsatlakoztatom a gyari hutot,utanna kicsavarom a 4 csavart ami fogja a gyari hutot leemelem a procirol mindenestol,az alaplap ami tartja a hutot az leeshet???Utanna letakaritom a gyari pasztat,szerintem lejon konnyen mert par honapos.Van izopropilos fertotlenito alkoholom az szerintem jo lesz es papirzsepi vagy valami hasonlo.Utanna a install utasitas szerint felrakom az uj hutot.A csavarokat mennyire huzzam meg??A rugok osszelapuljanak?Gondolom a huto tarto 4 csavart se tepjem meg?Mennyi pasztat tegyek es hova??Utanna felrakom a ventit es csatlakoztatom a kabeljet.Ha nem jo a gondolat menetem,szoljatok!Mindent szivesen fogadok!
Koszonom hogy elolvastatok es segitetek,meg nem csinaltam ilyet soha!
-
válasz Csongi2015 #97258 üzenetére
Ha a Thermalright hűtő mellett döntesz, akkor a cég tölött fel a saját YT csatijára videót a telepítésről: [link]
Amit ajánlok (és a topikösszefoglalóban is szerepel), hogy hidegen ne kezdd el bontani a hűtőt, hanem előtte játssz, vagy csinálj valami proci stressz tesztet, hogy a hűtő alatt lévő paszta kellően felmelegedjen és ne ragadjon hozzá a hűtőhöz a procival együtt. A csavarokat ésszel húzd meg. Érezni fogod, hogy tekered rá és meddig enged a csavar, egy idő után meg fog állni. Annál tovább NEM kell húzni! A hűtő csavarokat egyenletesen csavard rá a keretre. 2 csavar van, egy elöl, egy hátul. Én úgy szoktam, hogy számolom mennyit csavarok rájuk. 5 tekerés az egyikre, 5 a másikra, majd újrakezded, míg teljesen rajta nem lesz. Pasztát szinte majdnem mindegy hogy rakod rá, X, vagy középre egy nagyobb pötty és a sarkokra is 1-1 pötty, vagy spatulával (ha van) elkened egyenletesen.
"Nem akarom kiszerelni az alaplapot hanem igy kicserelni a gyari hutovel"
Az alaplapot nagyobb méretű hűtőnél SEM kell kivenni, hanem inkább a VGA-t érdemes, nekem eddig ez a tapasztalatom, hogy az nélkül kényelmesebb elférni. Nekem sincs kis méretű hűtőm és a VGA-t elég kivenni, ha hozzá akarok férni.[ Szerkesztve ]
-
veega1
csendes tag
Sziasztok!
Ezt a konfigot szeretném összeállítani:
processzor: AMD Ryzen 7 5700X 8-Core 3.4 GHz
videokártya: SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7800 XT 16G
vagy
ASRock AMD Radeon RX 7800 XT Challenger 16GB OC
alaplap: ASRock B550M STEEL LEGEND
memória: Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz
táp: GIGABYTE GP-UD750GM (de ez még bizonytalan)
+3db ssd, 3db hddA problémám az, hogy a ház az egy Corsair air 240
Nem tudom van- e ilyen alacsony álló hűtés, de elvileg csak 120mm fér bele, és fekvőből se találtam sokat, ez pl elég lenne ehhez a konfighoz?
Be quiet! Shadow Rock TF2
Vagy milyen lehetőségem van még? -
válasz veega1 #97260 üzenetére
Szia,
A tápegység valóban nem a legjobb választás, ennél vannak jobb 750-esek is, pl.Fractal Design Ion Gold 750 (FD-P-IA2G-750)
ASUS ROG Strix 750W Gold (90YE00A0-B0NA00)
Seasonic FOCUS GX-750W Gold (FOCUS-GX-750)
MSI MPG A750GF 750W 80 Plus Gold (306-7ZP0B11-CE0)
FSP Hydro G 750 PRO (PPA7505401)
be quiet! Straight Power 11 750W Gold (BN283)Az ajánlott hűtők között összesen 2 darab olyat találok, ami 120 mm magasságba belefér és jó hűtési teljesítménye van.
be quiet! Shadow Rock TF2 (BK003)
Noctua NH-D9L
Az utóbbi Noctua elég érdekes, mert a weboldalukon nem írják az AM4 támogatást, ellenben egyes webáruházak feltűntetik, így, ha az szóba jöhet, akkor előtte érdeklődd meg a boltnál, hogy mi az igazság.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Zamma
őstag
válasz veega1 #97260 üzenetére
Én komolyan tartok tőle hogy a 4 hőcsöves hűtők kevésnek/hangosnak bizonyulnak a 7800 XT társaságában... mivel az nagy mértékben termeli a hőt, amit a procihűtő is be fog szívni...
Emiatt a Noctua NH-C14S hűtőt ajánlom inkább (top flow hűtők tesztje: [link]), de felmerül a kérdés hogy van-e értelme ilyen drágán venni hűtőt ehhez a házhoz vagy inkább egy másik házat olcsóbb és hatékonyabb hűtővel!
Ha új házat veszel az jóval jövőbemutatóbb, ez a ház az új cpu+vga kombókat nem fogja tudni kiszolgálni a magassági limitáció miatt (csak kis méretű hűtőblokk jöhet szóba)... vagy meleg lesz vagy hangos lesz a konfig...
[ Szerkesztve ]
-
mm779
tag
Sziasztok!
Ahogyan korábban tanácsoltátok, rákérdeztem a "Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?" fórumban, hogy milyen CPU + GPU párost ajánlanának a meglévő házamhoz + tápomhoz + alaplapomhoz és a kapott válasz alapján szeretném kérni a segítségeteket CPU hűtő választásában (illetve tudom, hogy van erre külön fórum, de ha esetleg hűtőpasztát is tudnátok ajánlani ugyanitt azt is nagyon megköszönném).
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
Bármennyit (sosem vettem még processzorhűtőt külön, mert a Ryzen 1600-asomhoz anno adtak alapból egyet, ezért írtam a bármennyit, de persze ha több több árfekvésben is tudtok ajánlani hűtést, akkor azt nagyon megköszönöm). De ha van olyan, ami tényleg szinte hangtalan és léghűtés, akkor szívesen fizetek érte többet.
2.: Milyen házba kerül?
FRACTAL DESIGN Define Mini C fekete
3.: Milyen alaplapra lesz?
MSI B350M Mortar (MS-7A37)
4.: Processzor típusa?
AMD Ryzen 7 5700X 3.40GHz AM4
5.: Ramok típusa?
2x8 GB DDR4-3200 (Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16)
6.: Egyéb igények? (fekete, passzív, stb.)
Ami a lehető legfontosabb lenne, hogy legyen mellette a lehető leghalkabb a gép.Illetve ha esetleg bővítenék 32GB RAM-ra, akkor jó lenne, ha még azt is kibírná a jövőben.Ami még hasznos infó lehet: tervezek még a gépbe venni egy RTX 4060Ti kártyát, bár azt olvastam, hogy ennek a kártyának 150 körül van a TDP-je, szóval, szóval nem hiszem, hogy nagy kazán lenne, de persze könnyen lehet, hogy ezt rosszul gondolom.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
Zamma
őstag
A kapott válasszal nem értek egyet, vagy nem lesz halk a gép, vagy meleg lesz...
Úgy gondolom hogy a házas vagy a procis topikban kaphattál volna igazán megnyugtató választ a kérdésedre... sajnálom hogy a saját elképzelésed megerősítését keresed egy pártatlan, szubjektív, saját bőrön szerzett tapasztalat helyett. Szasanyi ezt az utat már elötted bejárta, levonta a konklúziót #97224 és a korábbi elképzelését megváltoztatta.
Megerősítem a korábbi véleményemet, ezt a házat modern proci+vga kombóhoz egyáltalán nem ajánlom.
Ha te is saját bőrön szeretnél további tapasztalathoz jutni esetleg megpróbálhatod a Thermalright Peerless Assassin és Thermalright Phantom Spirit (itthon hiánycikk, német amazonon kapható) Deepcool AG620 hűtőket, de ebben a házban az undervolt és PBO off elképzelhető hogy még így is elkerülhetetlen lesz...
-
Szia,
Véleményem a témában...
Első lépésnek nézd át azokat a hűtőket, amiket Zamma ajánlott, mindhárom nagyon jó hűtő és a házad engedi őket magasság szempontjából is beépíteni. Én személy szerint német Amazonról a Thermalright Phantom Spiritet esetleg itthonról még a Deepcool AK620-at ajánlom és akkor a processzorhűtőt teljesen ki is maxoltuk, nem kell vele egy "pár" évig foglalkozni.
A proci jó választás, mellé, ha megvetted a GPU-t szereld össze az egészet az új hűtővel együtt. Ha nem lesznek jók a hőfokok, akkor majd cserélni kell a házat is, de előre nem hinném, hogy van értelme szaladni a boltba gépházért. Amit Zamma linkelt esetet, az kicsit más, mert Szasanyi gépében emlékeim szerint egy sokkal erősebb processzor, egy AM5-ös Ryzen 9 7900X működött. Azt egy 5700X-hez NEM lehet hasonlítani se hőtermelés, se teljesítmény szempontjából.
Szóval zárásként. Vedd meg az új hűtőt, rakd össze az 5700X-szel, vedd meg az új VGA-t, szereld be azt is, és nézd meg a hőfokokat. Lehet nem is kell majd cserélni a házat.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
mm779
tag
Szia!
Köszönöm a válaszodat! Noha a kommentekből talán úgy tűnhet, hogy a saját elképzeléseim megerősítését keresem, valójában tényleg nem erről van.
Én nagyon is vevő vagyok a tapasztalatokra, ezért teszem fel kvázi ugyanazt a kérdést (csak kicsit máshogyan megfogalmazva több fórumon is), többek között itt is.
Ha úgy alakul a dolog, hogy tényleg kevés lesz a ház, akkor valószínűleg lecserélem azt is ha már úgy is bevásároltam. Ami miatt tényleg el szeretném kerülni a ház + alaplap + táp cserét az az, hogy ha már azokat lecserélném, akkor ennyi erővel építhetnék egy teljesen új gépet is AM5 alapokon, amit egyelőre nem szeretnék (korábban már írtam, hogy azt akkor szeretném megtenni, ha már kijött a GTA 6).
Ami nekem jelenleg szempont, hogy a WoW, Quake Champions, RDR2 és esetleg a Metro EE RT-vel még tudjak játszani a mostani konfigomat frissítve, ezért is kerestem olyan CPU + GPU párost, ami még ezekből a játékokból a legtöbbet kihozza a meglévő setup mellett a többi játék nem igazán hoz lázba, ezért is kértem mindenhol, hogy a meglévő alaplap + táp + ház köré ajánljanak az emberek frissítési lehetőséget.
Köszi szépen a hűtő ajánlásokat, munka után megsasolom őket, sőt lehet, hogy még előtte bekérdezek a "Milyen házat vegyek topicba" is, hogy haljak még több véleményt a tervemmel kapcsolatban!
-
mm779
tag
Szia!
Köszi szépen a választ! Még lehet, hogy bekérdezek a "Milyen házat vegyek topicba" is a biztonság kedvéért, de tetszik az eljárás amit felvázoltál és valószínűleg megpróbálkozok vele.
Ha már összeállt a konfig és lesznek pár nap használat után tapasztalataim, akkor ígérem, hogy visszatérek és beszámolok a tapasztalatokról / fejleményekről!
-
Paxker315
addikt
nem overclock, hanem tuning. Undervolt esetén kicsit csökkented a feszültséget, amit a proci alapból kapna, így akár jelentősen csökkenhet a hőtermelés, energiafogyasztás is. "Radikálisan" kombinálhatod az agresszívabb undervoltot ("alulfeszelés") némi órajel-csökkentéssel (underclock), úgy zavarba ejtően javítható az energiahatékonyság, hőfokok.
A PBO off a gyári "precision boost overdrive" kikapcsolása, ami szintén segít a hűvösebb és kisebb energiaigényű működésben. Szerintem megéri ezekkel szöszölni, mert jó esetben zero teljesítményvesztés nélkül lesz egy hűvösebb-csendesebb-kevesebbet fogyasztó rendszered.
btw, videókártyáknál is népszerű "intervenció", és ott még látványosabb különbségeket mérhetsz majd.
[ Szerkesztve ]
-
FoFR
kezdő
Sziasztok!
Egy ki segítséget szeretnék kérni CPU hűtést illetően. Játék közben elég meleg a CPU (Aida64-nél CPU: 60+, CPU dióda: 50+ fok). Valamit javít rajta, ha leveszem a ház 2 oldalát, de nyilván nem a legelegánsabb megoldás
1.: Mennyit szánsz a hűtőre? max. 8k
2.: Milyen házba kerül? Típust nem találok rajta. Régebbi, viszont nagy méretű (talán ATX), azzal nem lesz gond. Pár nap múlva kerül bele 4 db Gembird SB 80 mm-es venti, mert jelenleg egy ház venti sincs. 2 darabot gondoltam a ház oldalára a CPU-hoz és a VGA-hoz (intake) és 2 darabot a ház hátuljára fentre (exhaust).
3.: Milyen alaplapra lesz? ASRock 970M Pro3
4.: Processzor típusa? FX-6300 (3,8GHz-en megy automata módban) - lehetséges csere a jövőben FX-8350-re, jó lenne ha azzal is megbirkózna a hűtés
5.: Ramok típusa? 2x4 GB Kingston DDR3 1600 MHz 1,65V + 1x8 GB G.Skill DDR3 1600 MHz 1,5V
6.: Egyéb igények? (fekete, passzív, stb.) VGA: Gigabyte R9 380 2GB (hamarosan csere egy RX 580 8GB-ra)A kérdés, hogy mi lenne a célszerűbb? Újonnan venni egyet ebből a keretből vagy használtan hardverapróról az alábbiak közül?
Arctic Freezer A30 - 6k
SilentiumPc Spartan 3 Pro - 7k
Cooler Master Hyper T20 - 5k
Cooler Master Hyper TX3 - 4k
ARCTIC Freezer Xtreme Rev. 2 - 5,kKöszönöm előre is!
-
Henker2
addikt
Sziasztok!
Lehet én nem jól kerestem, de nem találtam megfelelő topikok. Ha jobbat tudtok, elfogadom a tanácsokat hová írjak még.
Az lenne a kérdésem, hogy ti milyen hűtőpasztát használtok?
Most el kezdtem nézegetni a folyékony pasztákat is. Pontosan ezt: Thermal Grizzly Conductonaut. Megéri a plusz pénzt kiadni rá vagy akkora különbséget nem vennék észre, mint mondjuk ha a legjobb hővezető értékkel rendelkező pasztát használnám?
GPU és CPU is pasztázva lenne majd.Köszi a válaszokat
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G
-
Szia,
Méretezzük akkor az FX-8350-höz a leendő hűtőt. AM3+ foglalat, 125W TDP-s proci és elég melegedős. Ha jól olvasom, akkor 61 foknál elkezdi a throttlingot, tehát valami combosabb hűtő kellene rá, ami képes 61 fok alatt tartani terhelés alatt. 8k-s keretbe nem tudom hogyan fogunk beleférni...
A ház magassága pedig érdekes lenne, mert ez határolná be azt, hogy mi az, amit még bele lehetne tenni, illetve a ramok magasságára sincs sok ötletem. Újonnan egyenlőre még ne nézzünk rá hűtőt, hanem amit én rátennék használtan:
[link] (ezen lehet ventit is kell cserélni, de lehet, hogy nem)
[link] (2 ventilátorral)
[link]
Ha valamelyik megtetszene, akkor a biztonság kedvéért érdeklődd meg az eladóktól, hogy az AM3+ szerelőkészlet megvan-e hozzájuk? Ha egyik sem jön be, akkor visszatérhetünk az új hűtő vásárlására, viszont az 8k-ba nem fog beleférni.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
válasz Henker2 #97276 üzenetére
Szia,
Van pasztás topik:
Hővezető paszták
Általános felhasználásra az Arctic MX-4 az arany középút. Nem érdemes kődrága pasztákra elverni a pénzt, mert hosszú távon nem hozza vissza a befektetést. Egyedüli kivétel lehet az OC.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Csongi2015
tag
Sziasztok!A prociról a pasztát mivel távolítsam el?Szereztem 96% alkoholt és van még ilyenem [link] melyik lenne a jobb,vagy esetleg még valami más ami nem okoz bajt?Köszönöm!
-
BioNiCMaN
addikt
válasz Csongi2015 #97280 üzenetére
Lehet, hogy megköveznek, én papírzsepit használok.
Egyetértenék veled, de akkor mind a ketten tévednénk.
-
blp85
aktív tag
válasz BioNiCMaN #97281 üzenetére
Nekem a kozmetikai vattakorong (szigorúan a 100% pamut anyagú) jött be, illetve az erősebb maradványokat egy kis alkoholos vattával szoktam letörölni. Valamelyik barkács áruházban vettem egy literes finom elektronikai cuccokhoz jó alkoholt (az 1 liter egy pár évre elegendő).
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
aktív tag
Azt a pumpás valamit a monitor és telefon kijelzőjének tisztítására használd, gépházon belül ne.
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Izopropil alkohol plusz valamilyen törlőpapír. [link] Én kéztörlő papírt szoktam használni, mert egyben marad és nem szöszöl, nem szakadozik szét.
A VR-osok emlékeim szerint WC papírt ajánlottak... de ahány ház, annyi szokás.
[ Szerkesztve ]
-
FoFR
kezdő
Koszonom!
A 8k-t azert irtam, mert laikuskent azt hittem, hogy ezek kozul valamelyik jo lehet, ha mar ilyen massziv darabok, tobb csovel, stb.
Arctic Freezer A30 - 6k
SilentiumPc Spartan 3 Pro - 7k
Cooler Master Hyper T20 - 5k
Cooler Master Hyper TX3 - 4k
ARCTIC Freezer Xtreme Rev. 2 - 5,k
A haz es a ramok magassagat lemerem valamikor.Valtozik a helyzet, ha csak az FX-6300-hoz meretezunk? Jelenleg a vga a szuk keresztmetszet a 2 GB-al, cpu csak 70%-ra van kihasznalva. Lehet megvarom a vga cseret es utana latom majd pontosan, hogy szukseg lesz-e az FX-8350-re.
Koszonom!
-
BioNiCMaN
addikt
-
-
blp85
aktív tag
válasz BioNiCMaN #97286 üzenetére
Nekem 2008-ban volt AMD Athlon X2 5000+, amit a gyári hűtőjével szereltek össze, mikor szét akartam szedni, mert nem szerettem a hűtő hangját és vettem hozzá egy Arctic Freezer 64-et (azt hiszem az volt a neve), na akkor a szétszerelésnél a processzor a gyári hűtő alján maradt (olyan volt az a pasztának nevezett valami, mint a csempe ragasztó). A proci becsületére legyen mondva, hogy pár lába elgörbült, azt csipesszel hajtogattam vissza 2016-ig jól működött. Azóta nem használtam gyári hűtőt, illetve a pasztából is az Arctic MX4-et használom, mivel ár/érték arányban az a jó (kipróbáltam az MX6-ot, de az nekem nagyon nem jött be. Volt AM3-as konfigom a 8320-as processzor kazánnak is beillett volna, mert egy 7-8 négyzetméteres helyiségben kiegészítő fűtésnek tökéletes volt, arra CM Hyper 212-t használtam, de a gyári hűtő ott is gyári állapotban maradt.
-
FoFR
kezdő
Pontosat várhatóan este tudok majd mondani Emlékeim szerint 63-65 fok körül volt a hőmérséklet (amire az FX topikban azt írták, hogy már elég necces). Ez lekúszott 57 körülre, ha levettem a gépház 2 oldalát. Jelenleg nincs ház ventilátor, gondolom ez sem a legoptimálisabb. Viszont szerdán megjönnek a ventik, tesztek úgy is egy próbát.
Bár az is kérdés, hogy melyik a mérvadó Aida64 alapján? CPU vagy CPU dióda? Az egyik kb. 10 fokkal alacsonyabb, mint a másik.
A másik kérdés pedig, hogy hogy alakulnak majd a hőmérsékletek, ha az R9 380 2GB helyett RX 580 8 GB lesz, mivel jelenleg a vga a szűk keresztmetszet (2GB), így a CPU csak 70%-ra van kihasználva.
Bár gyanítom, hogy szükséges lesz valami jelenleginél komolyabb megoldás
-
geckowize
őstag
Sziasztok,
Upgradeltem a procimat i5-10400F-ről i7-10700F-re és kiderült, hogy igencsak melegedős ez az i7.
Annyira melegedős, hogy egy AIDA64 stress test alkalmával 90°C fölé is ment (CPU IA Cores 102°C volt max..) és elkezdett throttlingolni (7%)... Nyilván ez egy stress test, de az a gond, hogy játék közben is eléggé csapdossa a 90°C körüli hőmérsékleteket...Arctic Cooling MX-5-tel pasztáztam, úgy kentem a spaklival, hogy az egészet befedje, mielőtt ráraktam az Alpenföhn Matterhorn Rev. C White Edition CPU coolert.
A ház egy nem túl jól szellőző Phanteks Eclipse P400S TG,
Intake (elöl): 2 x 140mm Aerocool DS (Dead Silence) - ilyen PWM splitterrel
Exhaust (hátul): Scythe Kaze Flex 120 RGB PWM 1800RPMMég egy fan connector szabad az alaplapon, a CPU_OPT, amire egy hasonló profilú ventit tudnék rakni, mint ami az Alpenföhn procihűtőn van (Wing Boost 2 Plus PWM 500-1500 RPM), hogy a Shared Control miatt ne legyen gond a külön RPM-en futással és emiatt hangossággal. Vagy esetleg még az AIO_PUMP-ot tudnám, viszont az nem Q-Fan Controlled, hanem Full-Speed.
Kérdéseim:
1) Próbáljak esetleg más pasztát, hátha azzal jobb, vagy az úgyis csak max 1-2 °C-ot fog javítani?
2) Elképzelhető, hogy a már lassan 6 éves procihűtő bordájának CPU-val érintkező alja annyira elkorrodált, hogy a hővezető képessége már nem megfelelő? Sajnos egyszer pasztázáskor nem alkohollal volt tisztítva, hanem alkohol nélküli illatosított szemüvegtisztítóval, aminek a dobozán csak annyi van, hogy <5% nemionos felületaktívanyagok, illatanyagok vannak benne.
3) Hagyjam a francba ezt a procihűtőt és keressek valami izmosabbat, ami duplaventis? Pl nem tudom mennyire ajánlott még az AC Freezer 34 eSports Duo, abból van fehér is (fehér szín fontos ).
A válaszokat előre is köszi!
-
olle
senior tag
válasz geckowize #97291 üzenetére
Hali. Én első körben megpróbálnék egy másik pasztát. Ha az sem segít akkor válaszolnék az összefoglalóban feltett kérdésekre.
2: Ha korrodálna is akkor sem olyan mértékben hogy az számítson. A paszta arra van hogy kitöltse az apró részeket.
ASUS ROG Strix B650E-F Gaming. AMD Ryzen 9 7900X (OC) 5.5 Ghz. AMD Radeon™ RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC
-
geckowize
őstag
Köszi a választ!
Másik paszta, ami van itthon még, az egy Cooler Master IC ESSENTIAL E2, gondolom nem rosszabb, mint az MX-5.
Viszont ez vagy 7 éves is lehet, az nem gond? Megnéztem, nincs beszáradva, jön belőle, ha nyomom.
-
olle
senior tag
válasz geckowize #97293 üzenetére
Nem próbálkoznék 7 éves pasztával lehet hogy nem száradt be de az csak a látszat. Mondjuk meg kell kóstolni. (vicc) Viszont ha mar vennél akkor én várnék egy kis szösszenetet a Cooler Master CryoFuze-rol. Izgatja a fantáziám az a paszta.
Paszta lista: [link]ASUS ROG Strix B650E-F Gaming. AMD Ryzen 9 7900X (OC) 5.5 Ghz. AMD Radeon™ RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC
-
válasz geckowize #97291 üzenetére
Szia,
Kezdésnek megpróbálnám a ház előlapját levenni és úgy megnézni, hogy stressz teszt alatt mennyit változik a helyzet? Elképzehető, hogy akár 10 fokot is javulhatnak a hőfokok.
Az MX-5 egy jó paszta volt, ha éppen sikerült nem a hibás szériából venned. Az MX-6 is bőven elég lesz, vagy az MX-4, szinte mindegy melyiket veszed.
A hűtő talpa nikkelezve van, pont azért, hogy ne korrodálódjon, úgyhogy pár év használat nem gondolnám, hogy ezt a réteget ki fogja kezdeni. 210W TDP-s a hűtő, nem egy rossz darab ez. Ha esetleg kaptál második ventilátor felerősítő pálcákat, akkor megpróbálhatsz mögé is egyet push-pullban felszerelni.
Egyébként nem egy hűvös processzor... Másnál is vannak elég érdekes értékek vele.
[ Szerkesztve ]
-
-
olle
senior tag
A vicc része a megkóstolni volt.
Már vagy 4 tesztet olvastam róla nem egy rossz paszta. Sajnos én elérhetőt mostanában nem találtam. Csak olyan helyen ahol x2 a szállítás...Otthon meg 2.000 ft körül nem rossz vétel. Ne haragudj ha bele szóltam vagy rosszat ajánlottam esküszöm többet nem teszem.ASUS ROG Strix B650E-F Gaming. AMD Ryzen 9 7900X (OC) 5.5 Ghz. AMD Radeon™ RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC
-
Semmi gond nincs, elsőnek nem értettem, hogy milyen szándékból írtál. A régebbi paszták konkrétan mérgezőek voltak, ezért sem volt jó őket kóstolgatni. Az újabbak már kvázi nem, de nehéz fém még így is lehet bennük.
A CryoFuze Violet nem egy rossz paszta, de nem vagyok benne biztos, hogy nála ez önmagában megoldás lesz. Inkább az alulfeszelésre tudok gondolni tartós megoldásként.
[ Szerkesztve ]
-
olle
senior tag
Nagy balgaság lenne belenyalni egy pasztába. A hűtő amit említett egy jó cucc. Évek ide vagy oda. Én próbáltam a legolcsóbb és leghasznosabb irányból megközelíteni. Ha gaming alatt egy új jobb paszta csak 5 fokot hoz az már jó. Ha semmi változás akkor lehet nézni oldallap nélkül ugyanazt a hűtőt. Ha az sem segít akkor új hűtő.
Én pl nagyon nem vagyok megelégedve az AK620 (50 usd volt) + gyári paszta komboval. Másik venti legalábbis ami van fel sem megy a hűtőre.[ Szerkesztve ]
ASUS ROG Strix B650E-F Gaming. AMD Ryzen 9 7900X (OC) 5.5 Ghz. AMD Radeon™ RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest