Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Google Chromecast topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- 3D nyomtatás
- iPad topik
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tv
senior tag
Nah volt kis időm, elkedtem írni rá valamit C-ben. Már nem szeretném bizonygatni, az igazamat, mer bevallom teljesen elbizonytalanodtam. Linkelem a programot és a forrást amire jutottam. 100 ajtóval dolgozik a program és 1 milló tesztet csinál. Lasabb gépen eltelik vagy fél perc mire eredmény ad. Légyszi akinek van ideje nézzen bele a forrásba is, mert 100%, hogy lehetne finomítani a dolgon (nyilván többször célszerű lefuttatni a programot is, és sajnon a C véletlenszámgenerátora sem perfekt, de most így hirtelen nem tudom miképp. Nagyon érdekes számomra ez a feladat, azért is kezdett ízgatni a dolog ennyire. Itt található a progi és a forrás: [link] alul kell a Save file to your PC-re kattintani
szerk.: a program csak az első körbe való választást kéri be, és a végén azt adja ki, hogy adott játékszámból hányszor nyer a jtékos ha az utolsó körbe is ugyanazt választja illetve ha utolsó körben a másikat
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Én is ugyanezt magyaráztam nekik... bár most jobban belegondolva - nem biztos hogy helytálló az a feltételezés, hogy a második döntésed független az elsőtől... nah majd holnap melóban gondolkodok rajta, az biztos hogy feltételes valség kell, gyanúsan bayes - tételes példa. Viszont abban is biztos vagyok, hogy nem 66% lesz
Ba cy lus:
ez miféle egyetem/szak? Gyanúsan kolléga
Sajna ez nekem már nem megy, régen volt az algebra...
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
az a nem mindegy, hogy nem egy random ajtót nyitnak ki és új választás van, hanem pontosan egy olyat, amelyik nem nyer.
máshonnan megközelítve, az eredeti választásod nyerési esélye nyilván 33%. kinyitnak egy rossz ajtót, az eredeti választásod esélyét ez miért befolyásolná? akár jót akár rosszat választottál, mindig lesz még 1 ajtó, ami rossz és azt nyitják ki.[ Szerkesztve ]
-
zsofycka
csendes tag
sziasztok
Valószínüség számíttásal annak az esélye hogy ajtócserével nyerjük meg az autót 2/3,mert alapbol 3 ajtó van,melyek közül választhatunk;innen jön a n/3. Mi rámutatunk egy ajtóra,és ha nem váltunk,akkor a nyerés esélye 1/3,mert a három ajtóból csak egyiket választottuk. Ekkor kinyit a műsorvezető egy olyan ajtót,melynek kecske a tartalma,vagyis 0. Ha váltunk ajtót,akkor a nyerés esélye megnő,hisz 3 ajtóból a másodikat választjuk, igy 2/3 az esély.
Ha megnézzük a játék kezdete előtt mind a 3 ajtó esélye 1/3.
Az én számomra ez egy kis példával lett érthetőbb: ott állsz egy kosárlabda pályán és gyakorlod a kosárra dobást. Ugy számolsz,hogy 1ből 1, 2ből 2,3ból 2,4ből 3,...és igy tovább.
Vagyis a dobott esélyeid kerülnek a nevezőbe,a találtak a számlálóba.Igy van az ajtókkal is 3ból 1,3ból 2=>1/3 és 2/3.
Na de az én feladatom,hogy ezt matlab programba irjam és értelmezzem a nyerés esélyeit váltással és nem váltással
Köszönöm a segitségeteket -
Löncsi
őstag
Érdekes... lehet csak elszámoltad.
Utána néztem, van még 1 definíció ,hogy 2 valváltozó pontosan akkor független ha marginális sűrűségfvek sorzata épp az együttes sűrűségfv.
Azaz:
f(x,y) = f(x)*f(y)
Ezt ha gondolod nézd meg,de elvileg várható értékre is ki kellett volna jönnie.
-
Löncsi
őstag
Először is, 2 valváltozó akkor független ha:
E(xy)=E(x)*E(y) , ez leírtad Te is.
Először itt az A értékét kell meghatározni, azaz olyan sűrűségfv-t kell készítened ami megfelel az axiómáknak (sűrűségfv integrálja R-en = 1), ez megvan.
I. E(xy)=f(x,y)-t beszorzod x*y-al és kiintegrálod R-en.
f(x)=f(x,y) , y- szerinti integrálja , ez a peremsűrűségfv
f(y)=f(x,y) , x- szerinti integrálja , ez a peremsűrűségfvII. E(x)=x*f(x) -t integrálod x szerint
III. E(y)=y*f(y) -t integrálod y szerintMajd megnézed hogy ez teljesül-e:
E(xy)=E(x)*E(y)Elég sokat kell számolgatni, érdemes Mathematicába v Matlabba megküldeni, ha lehetséges.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ej-ha Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -60% i5-1135G7 4Mag 16GB /512GB FHD IPS
- OHH! Lenovo ThinkPad P15v Tervező Vágó Laptop -65% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO P620 4GB
- Asus TUF Gaming F15 i5-12500H RTX 3050 16 GB RAM 512 GB SSD 2026.09 -ig GARIS Újszerű állapotban
- Sok garis AMD Gamer Config: Ryzen 9 9900X, 32 GB DDR5, 7900 XTX 24GB, 3TB SSD+ 2TB HDD
- HP Elitebook 850 G2 i5 5600u / 8Gb / 15,6" FULL HD / 256Gb SSD / szép állapot
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest