- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Win osszeomlas utan a linux meg ment, de nem akartam a grubot otthagyni a win 10 opcioval, igy toroltem mindent
Célszerűbb esemény előtt kérdezni, ezt is meg lehetett volna oldani a
sudo update-grub
parancs futtatásával, kivette volna a Win indítót a GRUB-ból....teljesen tiszta linux telepitest tettem ra. Kb fel nappal kesobb, amikor inditottam megint a mint-et, mar nem allt fel...
Ennek is több oka lehet, lemez konzisztencai probléma is, de az is, hogy az új telepítéshez csatolt /home konfig fájljai valamiért nem voltak megfelelőek az új rendszernek. Ha nem pontosan ugyanazt a verziót telepíted a /home alá, akkor ez benne van a pakliban. (ilyen meglepetések miatt soha nem használok /home-ot külön)
Az efi particio mekkora kell legyen amugy, ha csak linuxot kell inditani, semmi mast?
Erre nem létezik jó válasz, az EFI hardverfüggő is és disztrófüggő is, utóbbit helyigényre írom, mert egyes disztrók egy 300MB-os EFI particióra kiírják, hogy nem elég nekik a hely, más disztrók simán berakják a saját bootjukat oda. Mostanában fél giga /EFI particiókat csinálok, hogy ne szivasson meg ezzel egy későbbi disztró, de volt már anno, hogy egy külön 1gigás második EFI-t kellett csinálnom.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #99592 üzenetére
Nos a Dell laposon körmölgettem egy kicsit és megtanítottam az lmde6-ost kesztyűbe dudálni. Csak még a lightdm-et is be kell configolni , mert egyelőre a bootoláskor a fekete képernyőbe vakon gépelem bele a jelszavam (de legalább már ilyet is tudok).
noki@dellapos:~$ inxi -Ga
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
arch: Gen-9.5 process: Intel 14nm built: 2016-20 ports: active: eDP-1
empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:591b
class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GM107GLM [Quadro M1200 Mobile] vendor: Dell
driver: nvidia v: 535.183.01 non-free: 530.xx+
status: current (as of 2023-03) arch: Maxwell code: GMxxx
process: TSMC 28nm built: 2014-19 pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:13b6
class-ID: 0302
Device-3: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 1-12:5 chip-ID: 0c45:6713 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: modesetting,nvidia dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x2160 s-dpi: 192 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP-1-1 model: Sharp 0x1476 built: 2016
res: 3840x2160 hz: 60 dpi: 282 gamma: 1.2 size: 346x194mm (13.62x7.64")
diag: 397mm (15.6") ratio: 16:9 modes: 3840x2160
API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 535.183.01 renderer: Quadro M1200/PCIe/SSE2
direct-render: Yes
noki@dellapos:~$ neofetch
`.-::---.. noki@dellapos
.:++++ooooosssoo:. -------------
.+o++::. `.:oos+. OS: LMDE 6 (faye) x86_64
:oo:.` -+oo: Host: Precision 5520
`+o/` .::::::-. .++-` Kernel: 6.1.0-17-amd64
`/s/ .yyyyyyyyyyo: +o-` Uptime: 30 mins
`so .ss ohyo` :s-: Packages: 2376 (dpkg)
`s/ .ss h m myy/ /s`` Shell: bash 5.2.15
`s: `oo s m Myy+-o:` Resolution: 3840x2160
`oo :+sdoohyoydyso/. DE: Cinnamon 6.2.9
:o. .:////////++: WM: Mutter (Muffin)
`/++ -:::::- WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
`++- Theme: Mint-Y-Dark-Aqua [GTK2/3]
`/+- Icons: Mint-Y-Dark-Aqua [GTK2/3]
.+/. Terminal: gnome-terminal
.:+-. CPU: Intel i7-7820HQ (8) @ 3.900GHz
`--.`` GPU: Intel HD Graphics 630
GPU: NVIDIA Quadro M1200 Mobile
Memory: 1941MiB / 31938MiBKert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
Azt gondoltam, már rég beleerőszakoltad LMDE-t a Precisionba! De megy itt minden, először gyorsan olvastam és úgy értettem, hogy vakon gépelgetsz bele, de látom ez csak a lightdm-re vonatkozik! Az is egy fura madár, régen egy configot tudtam szerkeszteni, most meg szanaszét vannak apró config fájlok.
Ezer éve volt már, hogy szerkesztettem a lightdm-et.
Egyébként azon kívül, hogy egyiket bütykörészned kell, tapasztalsz valami különbséget a Linux Mint és a LMDE6 között?
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy ti fstab-ban a "fixen" rákötött USB-s meghajtókra (ebben az esetben külső házas 3,5"-os HDD-re és külső USB-s házban M.2 NVMe meghajtóra gondolok) állítotok be a
defaults,noatime
opciókon kívül valamit? Én bár Debian-t használok, ettől függetlenül az Arch wikijét szoktam olvasgatni, mert mindenre kitérően le van ott írva minden és ott az a külső meghajtóknál ír ilyen opciókat is:nofail,x-systemd.device-timeout=5
. Érdemes ilyet beállítani rájuk?[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
válasz Crvsh3R #99655 üzenetére
Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. Szerintem a noatime is felesleges. Elméletileg Te magadnak eltudod dönteni, hogy szükséged van-e a hozzáférés idejére. Van ahol fontos, van ahol nem.
Ugyanez érvényes a nofail opcióra is. Ha fixen rá van kötve, akkor nincs sok haszna. Ha esetleges, akkor lehet értelme, hogy ne lassítsa le a boot folyamatát, ne várjon rá feleslegesen. Én pl. altatom a gépet, hetek telnek el, hogy újraindítanám. Nálam nem fel se tűnne a difi.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #99654 üzenetére
Mindkettőt szeretem, a Linux Mintet is és az LMDE6-ost is. Most ,hogy rádöbbentem, hogy itt van nekem kettő Nvidia kártyám kihasználatlanul és Te felhívtad rá a figyelmet hogy a Mintben vérizzadás nélkül beizzítható, hát megtettem. A Dell Precisionon most LMDE6-os van az echte debian miatt mert ebből buidelgettem a live linux konzervjeimet, de most, fixre beizzítottam (amitől nagyon rinyáltam, de mégis sikerült) ezen is az Nvidia kártyát és már így is marad , ez is nagyon stabil jó rendszer, csak két lépéssel régebbi kernelekkel. Most kell egy másik USB-s tokba tett NVME SSD-re feltolnom egy friss LMDE6-ost, hogy abból buildelgethessem a linux live RAM-ba tolós rendszereimet, mert ez csak echte debianon hajlandó stabilan működni, máshol (pl Ubuntuban, vagy Linux Minten)egyből nem megy az egér például, más rendszereken meg egyáltalán nem érdemes hozzákezdeni.
Már a lightdm is meggyógyítódott.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #99655 üzenetére
Oppa, most látom, hogy már kb ugyanezeket leírta cigam ft is, elfelejtettem frissíteni az oldalt...
Ezek a dolgok is filesystemfüggők, de gondolom EXT fs-re vannak fozmázva. Alapból én semmit nem írnék FSTAB-ba, de ugye lényeges az is, mire használnád a meghajtókat, rendszer tuti nem lesz rajtuk, így tárolás lehet a cél. HDD-nél a külső ház nagyon sok mindent meghatároz, max a
default,noatime
hagynám benne, ha valami nem OK, akkor azokat is kidobnám.HDD-vel ellentétben az NVMe SSD elég önálló, főleg a smart adatok függhetnek Linux alatt a külső ház vezérlőjétől, TRIM-mel itt nem kell foglalkozni szerencsére.
a külső meghajtóknál ír ilyen opciókat is: nofail,x-systemd.device-timeout=5. Érdemes ilyet beállítani rájuk?
Ezek fix használatkor értelmetlenek, a
nofail
arra van, ha a boot keresi az időközben eltávolított külső meghajtót. Nem kellenek ezek, gyakorlatilag NVMe SSD-nek még beszereltként se kell semmilyen mount paraméter az FSTAB-ba, persze tévedhetek is, nekem ilyen az FSTAB:# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=ab602dc9-b7ef-33b2-a7df-9b761a841395 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=128E-E952 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
A Dell Precisionon most LMDE6-os van az echte debian miatt mert ebből buidelgettem a live linux konzervjeimet, de most, fixre beizzítottam (amitől nagyon rinyáltam, de mégis sikerült) ezen is az Nvidia kártyát és már így is marad , ez is nagyon stabil jó rendszer, csak két lépéssel régebbi kernelekkel.
Teljesen jó és stabil a Debian alapú Mint is, de mint tapasztalod, azzal többet kell bíbelődni, mint az Ubuntu alapúval, persze ha nincs dVGA a gépben, mint nálam, akkor kb mindegy melyiket rakja fel a user. Az meg tök mindegy estünkben, hogy kettővel ezelőtti kernelt használ a rendszer, nincs olyan hardver a Precisionban, ami miatt kéne a legújabb.
mert ez csak echte debianon hajlandó stabilan működni, máshol (pl Ubuntuban, vagy Linux Minten)egyből nem megy az egér például, más rendszereken meg egyáltalán nem érdemes hozzákezdeni.
Azért időközben akár ez változhatott is, én simán bevállalnám valamelyik Mint-et, hátha. Úgyis szereted a lehetetlen küldetéseket! (bár ez inkább Ubuntuval lenne esélyesebb)
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Tegnapi meglepi azoknak akik qemu virtuális gépet használnak:
A 9.1.1 verzóval valami eltört qemu-ban és ha spice szervert használsz hanghoz (ami a default) akkor bizony nem lesz hang a VM-ből.
Fel kell rakni a qemu-audio-pa csomagot és pulse audio-ra átkonfigolni a VM-et. Arch wikin van róla step by step, kb 10-15 perc attól függően mennyire vagy tapasztalt és mennyit kell a jogosultságokkal harcolniMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Crvsh3R
senior tag
válasz tordaitibi #99661 üzenetére
Lenovo ThinkCentre M720q Tiny van beállítva otthoni kiszolgálónak és mivel a mérete miatt nem fér bele 3,5"-os HDD, ezért csak külső meghajtóként állítható be Plex docker konténerhez rendelve.
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
válasz tordaitibi #99661 üzenetére
- Én akarom megadni, hogy melyik mappába csatolja fel.
- Nem tudok a gépbe több lemezt rakni (laptop, vagy mikrogép)
- bármiFreeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
válasz Crvsh3R #99663 üzenetére
Oké de külső lemezt szó nélkül csatol, vagy szükséged van part UUID alapú csatolásra, nem elég a partlabel vagy partname?
Mivel ezek alapján minden fstabozás nélkül úgyis felcsatolja.
Illetve, most esett le, mivel ez egy abszolút biztonságos de abszolút nem felhasználóbarát Debian, gondolom minden mountnál ami nincs fstabba, jelszót kérne.
Ha így van, szögezd be fstabba a nofail opcióval. -
Remus389
veterán
A Linux mint cinnamon csak pendrive-rol indul. Rá akarom telepíteni de csak OEM opciot ir
https://hardverapro.hu/apro/akg_k272_hd_kivalo_allapot/friss.html
-
Crvsh3R
senior tag
válasz tordaitibi #99665 üzenetére
Ahogy cigam kolléga is írta: fixen meg tudom adni, hogy melyik mappába csatolja fel (mivel Docker-ben hivatkozok rá így szükséges + Samba megosztás is megy róla) és a gépbe sem tudom beépíteni. UUID alapján csatolom fel, az a biztos megoldás.
"Mivel ezek alapján minden fstabozás nélkül úgyis felcsatolja."
Debian minimal-t telepítettem (CLI only). Csak SSH-n keresztül kezelem. fstab nélkül nem csatol fel semmit automatikusan, mint GUI alatt (legalábbis én így tudom, de ha tévednék, akkor javítsatok ki)."...Debian, gondolom minden mountnál ami nincs fstabba, jelszót kérne"
Én tegnap simán mount paranccsal csatoltam fel egy microsdhc olvasót kártyával együtt és nem kért jelszót. De egyébként sem találkoztam olyannal, hogy jelszót kért volna. Egyedül a sudo miatt kért. Vagy nem értem mire gondolsz.Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
tordaitibi
veterán
válasz Crvsh3R #99667 üzenetére
Kipróbáltam régebben Debiant, nem cli hanem gui.
És a fájlkezelőbe minden partícióra kattintásnál bekérte a jelszót hogy csatolja.
Erre céloztam.
Csinálsz egy ilyen bejegyzést, értelemszerűen a te UUID-t átírod, és a csatolási pontot is átírod "/media/tibi/aero_data" helyett arra ahova csatolnád.UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Remus389 #99670 üzenetére
Több infó kellene. Mit töltöttél le, mire szeretnéd feltenni és hogyan próbáltad?
Ha jól értem a sima telepítés lehetőségét keresed, miután bebootolt a géped a telepítő pendriveról.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
GuMipOkE
senior tag
Sziasztok!
GTX 1060 vga-t tervezek lecserélni vagy valamelyik RTX 4070 kaliberű nVidiára, vagy RX 7800 XT körüli AMD-re. Az elmúlt években debian-t használtam, most épp ugye a 12-est (gnome DE). Hogy viselné a debian és nem mellékesen én ha a vörös oldalra váltanék vga terén (is)?
Anno egy Sapphire Radeon HD 7870-el is linuxoztam, de valamiért nagyon utáltam ezt a vga-t linux alatt (talán ubuntu volt akkoriban), csak már nem emléxem miért. Aztán egyszer elhalálozott, és vitte az alaplapomat is. Szóval finoman szólva sem gondolok nosztalgiával rá.
-
-
daninet
veterán
válasz GuMipOkE #99672 üzenetére
A jelenlegi bookworm debian 6.1.0-26 kernel verziót használ. Most gyorsan rákerestem és 535-ös nvidia verzióig megy a driver vele ami a 4070-hez még határeset jó, de már lehetnek vele problémák mert az első driver volt 4070 támogatással, 4070 super nem megy majd vele.
Szerintem ha ennyire új videokártyát veszel hátra kell hagynod stabil debian-t és keresni valamit ami támogatja az új drivereket. Ha szigorúan debian alapon akarsz maradni akkor popOS lehet stabil opció. De alapvetően javaslom hogy kalandozz egyet Fedora Workstation vagy Opensuse Leap irányába. A legtöbben végigmenenk ezen a gondolatmeneten, hogy kell újabb mint a debian bookworm de nem ubuntu, talán nem popOS, debian alapon csak pár fura disztró marad így, akkor fedora vagy opensuse.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz GuMipOkE #99672 üzenetére
Daninet válaszát kiegészítve, a 6.1-es kernel a 7800XT-hez is régi. Egyébként a mai Radeon támogatás nem hasonlít arra, amit anno megtapasztaltál. Ma már csak berakod és megy.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
moleculez
veterán
válasz daninet #99674 üzenetére
Én konkrétan végigmentem ezen, a Debi ugyan stabil volt, DE…. miután beraktam a 4060-t utána volt hogy csak minden második alkalommal bootolt, mert valamiért megakadt. Mindez driver telepítés után. Ami annyira nem volt egyszerű, kicsit többett kellett mókolni mint pl Fedora alatt.
Most Fedorán vagyok, teljes a lelki béke, és semmi bajom vele.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
daninet
veterán
válasz urandom0 #99675 üzenetére
Tumbleweed-et használok egy ideje de előbb utóbb újra fogom telepíteni egy éves kiadású disztróra, jelenleg Leap a befutó.
Nem Tumbleweedel van a baj, hanem KDE a probléma, minden egyes verzió update bugos mint a fene, Opensuse meg kb 3 nap tesztelés után berakja a repóba. Hetente frissítek és összeszorított farpofával ülök most mi nem fog működni. Kicsit kezd elegem lenni a rolling modelből, munkára használom a gépet. Más desktoppal jó lehet, nem tudom mi a szituáció arrafelé.
Slowroll egy béta, és nem garantálják a 100%-os dependency kompatibilitást. Az is csak akkor ajánlott ha van kedved szórakozni vele.
Szerintem fórumtárs is hasonlóan stabil dolgot keres ezért éves kiadású modellben Leap vagy Fedora Workstation ajánlott[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
GuMipOkE
senior tag
Köszönöm a válaszokat!
Lehet, hogy akkor teszek egy próbát a Debian Trixie-vel, hogy hogyan fekszik. Ha okés, akkor lehet hogy az RX 7800 XT befigyel. Ha a kiadási ütemezésük nem csúszik el, akkor szűk egy éven belül úgy is stabil lesz belőle. Addig meg kibírom fél lábon is.
Megszerettem a debiant, mert nekem, koca linuxosnak pont kényelmes. Nem akar mindent eldönteni helyettem, meg nem is kell rendszerprogramozónak lennem. Viszont ez a fő rendszer, amit használok már jópár éve, ezért elég fontos, hogy probléma mentesen fusson.Fedorával szó szerint 20 éve próbálkoztam utoljára, nem is sikertelenül, mert emlékeim szerint valamelyik ARMA-val még online is tudtam rajta játszani. Utána az újabb verziók telepítője nem volt hajlandó elindulni a gépemen, mert nem szerette a DVD meghajtómat. Évekig így volt, minden újabb release-el. Elindítottam a telepítést, és ugyanazzal halt le mindig. Úgyhogy egy idő után nem is kísérleteztem tovább. Nem lett tartós a szerelem.
-
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #99681 üzenetére
Mindenkinek köszi a választ!
Igazából azért kérdeztem rá a
nofail,x-systemd.device-timeout=5
opciókra, mert ha magam nem is távolítom el a meghajtókat, de mondjuk egy gyengélkedő táp miatt mondjuk nem tudja rendesen érzékelni a meghajtót akkor az nem tudom hogyan hat ki a rendszerbetöltésre/rendszerhasználatra.
Sajnos amíg vártam a garanciás cserére a Lenovo ThinkCentre M720q Tiny esetében, addig ideiglenesen visszaraktam a kis Raspberry Pi 4-est kiszolgálónak, de az meg az elégtelen tápellátás és a leszabályozott USB portok miatt eléggé küszködött a külső meghajtókkal, sokszor volt, hogy egyik-másik meghajtó terhelés alatt vagy boot közben eltűnt. Mindezt gyári táppal és külső tápellátással a meghajtók esetén.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz GuMipOkE #99679 üzenetére
Manapság annyira kevés különbség érződik a disztrók között, egyiket vagy másikat választani nagyjából annyit jelent, hogy milyen csomagokkal jön előretelepítve és azok milyen gyakran frissülnek. Ezek a hardverkompatibiltások pont mind kernelfüggőek és a legtöbb évente kiadott disztró ugyanazt a pár kernel verzót használja, most ez 6.8 és 6.11 között van
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #99682 üzenetére
A nem megfelelő tápegység a lassan ölő láthatatlan samukalapács! (a lassan az nem biztos)
Ha így használod a meghajtóidat, akkor tök mindegy, milyen FSTAB mount paramétereket használsz. Úgy látom nemsokára találkozunk a "Milyen SSD-t vegyek" topikban is.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #99689 üzenetére
Igen de neki nincs szabad luka az alaplapon, ezért választott külső lemezt, viszont fixen kellen mountolni a megfelelő helyre.
Itt már jogos a nofail, le is írtam neki egy fstab mintasort, csak át kell alakítania a sját uuid és csatolási pontra.
Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz urandom0 #99690 üzenetére
& #99691 tordaitibi
Tök mindegy, hogy technikailag külső vagy belső, ha az FSTAB-ban fel van csatolva és eltávolításra kerül boot előtt, akkor ugyanúgy 90 sec boot leállás van mindkét esetben, míg ha fizikailag nem kerül eltávolításra a device, akkor lefut a normál boot. A
nofail
csak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen.
Tibikomám, itt ellentmondasz önmagadnak!
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #99692 üzenetére
Há ezt megnézem holnap az otthoni gépemen, azon biosba le lehet választani az adatlemezemet.
Ami be van drótozva fstabba.
Megnézem én ezt 90 másodpercet, nekem nem rémlik.Nem mondok ellent, szerintem egy usb lemez az mindig külső fizikailag, de mivel usb, bármikor véletlenül kihúzható, deviszont mivel pl. adatlemez,vagy hülye példával ezen van a swap mert a belső kicsi, így a rendszernek belső lemez.
[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #99692 üzenetére
A
nofail
csak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Igen, és neki pont ez kell (vagyis hát nem kell, csak érdemes). Én is ezt írtam, hogy azért érdemes beírni a nofail-t, hogy ne akassza meg a bootot.
A rendszer szempontjából persze mindegy, hogy külső vagy belső lemez, ő ilyen különbséget nem tesz. -
nagyúr
válasz tordaitibi #99693 üzenetére
Nem mondok ellent, szerintem egy usb lemez az mindig külső fizikailag, de mivel usb, bármikor véletlenül kihúzható, deviszont mivel pl. adatlemez,vagy hülye példával ezen van a swap mert a belső kicsi, így a rendszernek belső lemez.
Mesélsz arról, hogy miért kéne FSTAB-ba bejegyezni egy külső meghajtót? Hacsak nem azért...
Ugye pontosan tudjuk, ha bedugunk USB-re egy külső meghajtót, annak kb annyira van szüksége az FSTAB bejegyzésre, mint kisnyugdíjasnak az akciós marhabélszínre!
-
nagyúr
válasz urandom0 #99694 üzenetére
A kolléga esetében, mivel instabil tápegységekről tett említést, talán a lehető leghasznosabb dolog az, ha az amúgy fixen csatolt meghajtónál megnyekken a boot folyamat, mert normál esetben akkor a user tudja, hogy gondok vannak. De neki is említettem, hogy qrvára nem szerencsés instabil/alulméretezett tápegységgel használni a meghajtóit.
De beírhatja a nofailt, sok vizet nem zavar, mint ahogyan az FSTAB sem, ha az aktuális meghajtóra van kihegyezve a bootolás a GRUB-ban. Még azt is megkockáztatom, hogy akár trikolórra is festheti a boxot/gépházat, tök mindegy a piszkált kérdés szempontjából.
-
válasz ubyegon2 #99696 üzenetére
Hát ha a user rákattint a fájlkezelőben a meghajtóra, és nem történik semmi, akkor is tudni fogja, hogy megnyekkent a cucc...
De amúgy igen, táphibás eszköznél azt ír be az fstabba, amit akar, annak mindegy az. Egyébként systemddel is lehet fix mount pointot beállítani, fstab nélkül, valahogy így:[Unit]
Description=Mount external drive to /mnt/external_drive
After=network.target
[Mount]
What=UUID=<meghajtó_UUID>
Where=/mnt/external_drive
Type=auto
[Install]
WantedBy=multi-user.target
És utána engedélyezni kell:
sudo systemctl enable mnt-external_drive.mount
De ha nincs kihuzigálva a meghajtó, és fixként üzemel, akkor teljesen jó megoldás az fstab is. De ilyen táphibás, bizonytalan működésű cuccokkal én nem is kísérleteznék.
-
nagyúr
válasz urandom0 #99697 üzenetére
Az is lehet, hogy nem táphiba van, csak éppen túl sok a külső meghajtó és van köztük 3,5"-ös is! (egy WD Black HDD 6,8W-ot beszippant önmagában, ami nem tűnik elsőre soknak...)
Egyébként systemddel is lehet fix mount pointot beállítani
No ez nekem még kínai, sok mindent lehetne csinálni systemd-vel, néha gondolok is rá, hogy meg kéne jobban nézegetni, de eddig csak a systemd services-t használtam, mondjuk ezt nem lehetett megószni sajna... A többi résszel úgy vagyok, mint az UEFI-vel, majd ha muszáj lesz, valamit majd csinálok vele.
-
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ubyegon2 #99684 üzenetére
Szerencsére nem áll fent a probléma már, mert közben megjött a cseregép és ezen rendes USB csati van normális tápellátással, szemben a Raspberry Pi 4-el, ahol a max. 900 mA a felvehető.
Csak mivel ez is használt gép, mint az előző alaplap hibás Dell Optiplex 3070 Micro, így ennél is előbb jöhet elő hiba, mint pl. a táp meghibásodása (ebben az esetben egy külső laptop töltő), ami a matricája szerint 2014-es gyártású. Gondoltam felkészülök mindenre.Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Egyszerű kávé topik
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Autós topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest