Hirdetés
-
Miniképernyős, VIA-s Epomaker billentyűzet jött a kábelmentes szegmensbe
ph A megfizethető, szivacsokkal jól megpakolt modell ötfajta kapcsolóval és kétféle színösszeállítással/kupakprofillal szerezhető be.
-
Lenovo Essential Wireless Combo
lo Lehet-e egy billentyűzet karcsú, elegáns és különleges? A Lenovo bebizonyította, hogy igen, de bosszantó is :)
-
Premier előzetesen a Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- Sweep the Board!
gp Elérhető lett Switch-re a játék, amely leginkább a Mario Party-hoz hasonlítható.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
válasz Peti...(16v) #50297 üzenetére
Tehát van három féle:
- manual, ahol minden manuális
- kalibrált, ahol a kifejtett erőt fixáljuk, de manuálisan kell szintezni
- PalmTamp, ami a felfekvés miatt mindig vízszintes, de a kifejtett erő változhat az őrlemény esetleges térfogatváltozása miatt, ezért a távolságot kell(het) igazgatnimelyiket javasoljátok?
-
And06
aktív tag
a hétvégén volt időm pavonizni (igaz a burundit sem tudtam bedögleni hagyni a gaggián, igy a vége az lett, hogy a napi 2 helyett napi 2*2 duplát iszok ), még mindig a "játszós" kimbo autogrillt húzom, azaz egy olasznak világos, amúgy sötétebb robusztás blendet. (a burundi amúgy nagyon frankó a gaggián, igaz a lefolyás nem túl szép, frissen bontva is rángatózott, táncolt a vége, de ez a kinézetén és az izén nem látszik)
a netes okosságok kiolvasása után eljutottam oda, hogy a kar felemelése után várok pár másodpercet, majd finoman kezdem húzni még pár másodpercig, és csak utána feszülök neki a karnak, de a vége felé meg veszem vissza az erőt. a hőmérő csik alapján 60-65fokos fejnél emelem fel a kart, felette akármit csinálok bőrös lesz a crema, és befigyel egy kis égett mellékiz. igy viszont egy nagyon kellemes tejcsokis dupla ristretto lesz. kicsit meglepő ez a hőfok, bár viszonyitási alapom nincs, és nyilván amint beáramlik a viz, felugrik a hőmérséklet. nem tudom más mit tapasztal, de ennek a kávénak egyáltalán nem áll jól, ha egyből nagy erővel húzom, keserü lesz, viszont ezzel az "előáztatós" módszerrel frankó.arra van valami trükk, hogy hogyan húzzam fel a szűrőtartót úgy, hogy a kar felemelése ne szivja fel túlságosan a kávét? rallypix mutatta, hogy ő hogy csinálta, de nekem sehogy sem jön össze, igy inkább felteszem a tartót, és nagyon lassan emelem a kart. láttam egy youtube videót, amin a barista felemelte a kart, hogy még éppen ne jöjjön a viz, és a másik kezével feltette a szűrőtartót a karon ellentartva. én viszont ezt nem merem, nem lesz baja, ha a karnál tartunk ellen?
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
válasz killerjohn #50302 üzenetére
ott van még az eazytamp is, az kalibrált és szintez is csillióért...
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #50299 üzenetére
Sajnos én sem tudok nyilatkozni, hogy melyik jobb, mert én csak Kalitát használok itthon. Casino Moccánál lehet kapni, olcsóbb is mint külföldről bárhonnan.
killerjohn: kalibrált tamperem még nem volt, a másik kettő közül egyértelműen a PalmTamp. A távolságot pedig nem nagyon igazgatom, és jó. Én először Keresztapper egyengetőjével eligazítom az őrleményt, aztán tömörítek a maroktamperrel. Mióta így készítem, azóta öröm nézni, hogy a nyitott karnál az összes lyukon egyszerre indul meg a lefolyás, és 0 spricc. A videódhoz annyit, hogy nálam ugyanígy össze-vissza csurog a víz, de ez abból adódik, hogy semmi ellenállás nincs ilyenkor a rendszeren.
-
ronin s8
senior tag
Elég erős az a kar, meg a szűrőtartó karmai, ezeket jól megcsinálják.
Előáztatás szerintem mindenképp javallott, sokkal jobb lesz vele a kávé. A hőmérséklethez nem tudok hozzászólni, nekem nincs hőmérőm, de szerintem felesleges, simán ki lehet tapasztalni mindent ezzel a géppel. Én lassan szoktam ráengedni a vizet, eddig még mindig tökéletes maradt a pogácsa, tulajdonképpen ezzel a száraz, tömör pogácsával minden más gépet megver, de ha zavar, tegyél rá szűrőpapírt...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
senior tag
Ma ittam meg az utolsó 2 okt. 28.-i pörkölésű Kolumbia Supremot a fagyasztóból, semmi minőségromlás, darálógép sem kellett állítani sehová.... ugyanez nem volt elmondható a Malabarról, azon már 2 hete is 2 osztást kellett finomítani, hogy ne zubogjon át rajta a víz 5 mp alatt....
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
Megoldható, hogy a kvqp csoportképről a fórumos tagokat megnevezzük? Jó lenne arcokat társítani a nevekhez. Kezdve balról, mert tippem sincs.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz meander #50299 üzenetére
Szerintem elég hasonló a kettő ízvilága. Kalita talán annyival "jobb", hogy, valamivel egyenletesebb a kioldódás az alja kialakítása miatt. Viszont ezt én úgy küszöbölöm ki, hogy több vizet öntök a bloom-nál és megkeverem. Amúgy tök kv függő, "hogy melyik a jobb" Ez kb olyan dolog mint a VST és a Reneka. Egyiknek ez másiknak az áll jól. Szóval világosan egyértelműen nem nagyon lehet nyertest hírdetni.
Érdemes mind2-be jobb minőségű papírt venni az egyszer biztosNekem ha most kellene vennem valami filter eszközt akkor az a Clever dripper lenne. Az eléggé kezdő barát.
French press is tényleg egy elég biztos eszköz. Viszont engem egy két kávénál zavar, hogy eléggé zavaros. Így van, hogy azt is szűrőm V60-al.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Én ugyanúgy csinálom mint az említett barista. Szűrőtartótfelteszem, de nem húzom meg, majd a kart kb 2/3-ig emelem, ráhúzom a szűrőtartót, és lassan teljesen felemelem a kart. Nem látom, hogy hol ártanék ezzel. Nem kell megtépni a szűrőtartót, és nem lesz semmi gond.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kozsy18
tag
Van itt valaki rajtam kívül, aki nevelget Kv növénykét?
Lenne hozzá kérdésem."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
krupiz
csendes tag
-
Xabi78
aktív tag
válasz coqito #50286 üzenetére
Szia!
Bár a gép felépítését nem ismerem, de vagy a fejnek, vagy, ha van erre hely, a themoblock-fej között lehet esetleg valahol hőmérsékletet mérni. Erre a legolcsóbb lehetőség az IKEAs húshőmérő. Ennek a hústű része bontható, és így a hőelemet (Mondjuk pár réteg alufóliába tekerve (nekem ez nagyon jól működött) vagy valami fémkapszulába (ez kevésbé)) valahova a fej körnékére kellene berakni, így látod a főzőfej hőesését. Bár lehet, a legjobb lenne a thermoblokkra rakni a hőemelemet, mert akkor jobban reprodukálható lenne a végeredmény. Expert fokozat: pidelni a thermoblokkot (páran már próbálkoztak vele, váltakozó végeredménnyel).
Üdv!
X.[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
rallypix
csendes tag
Szűrőtartó kart felteszed, de nem húzod rá teljesen, majd elkezded szép lassan felemelni a kart (közben persze a szűrőtartóba kapaszkodsz). Mielőtt elérnéd azt a pontot, ahol beáramlik a víz a fejbe, ráhúzod a szűrőtartó kart, és emeled tovább a kart. Utána jön az előáztatás (6-10mp emlékeim szerint jó volt a legtöbb kávéhoz), és elkezded lenyomni a kart.
Sötétebbre pörkölt, főleg robusztás blendeknél nekem is az vált be, hogy kb. 65C-nál emeltem fel a kart, világosabbaknál valahol 75-80C között volt jó. Szerintem próbáld meg nyugodtan a burundit a Pavonival is. -
zolnagy
őstag
válasz Bazsee71 #50308 üzenetére
A falon lógó paljoc festmény mellett vigyorgok én.
Egyúttal köszönöm, hogy részt vehettem. Köszönet Kaligulának a szervezésért, Paljocnak a kávékért és persze mindenkinek a részvételért és a gépekért. Nagy élmény volt és úgy érzem lesz még ennek folytatása.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #50308 üzenetére
Utolsó előtti lennék én.
Nagyon jó volt, sok jó kávét kóstolunik, és még jobbat beszélgettünk. Köszönet a szervezőknek.
U.I. Parci (vagy Kaligula): ha lehetne kérni az egyes bejelentkezésekből össze tudnátok állítani egy jobbról balra névlistát?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
enterlaci
senior tag
válasz ronin s8 #50295 üzenetére
Kösz, hasznos leírásod. Beszélek majd a kollégával, holnap hajnalban indul, elmondom neki hogy a közértek, vagy multik polcairól ne is válogasson. Aztán ideje, illetve tudása nem lesz ahhoz hogy kávézók saját blendjeit keresse, sajnos. A rövid szav. idős és kommersz tömegtermesztett kávékat itthon is ihatnék, de nem szeretem. Itthon pedig kiváló források vannak, szerencsére.
Szóval ez így nekem nem fontos.GAgyiXyXy, neked is kösz!
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
killerjohn
addikt
A Gaggia ha jól tudom 38.3mm-es. Kérdés, hogy vajon 58 vagy 58.4 mm-es tamper kell hozzá
Nem mintha sok kedvem lenne most kiperkálnom 200$-t egy EazyTamp 5 Star Pro-ért... Csak kíváncsiságból -
enterlaci
senior tag
válasz killerjohn #50324 üzenetére
Én annó 58,3-ast kaptam fragolától
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
adp
őstag
Mit ki nem találnak: [link]
-
enterlaci
senior tag
válasz killerjohn #50326 üzenetére
...nagyobból esztergával lehet...
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Bazsee71
őstag
válasz killerjohn #50324 üzenetére
Én 58.6-ost használok, jó a Strada és Reneka kosarakhoz is. 200 dolcsi harmadából megvan a maroktamper és az egyengető, ennél többet meg nehezen adhat.
-
kozsy18
tag
válasz enterlaci #50323 üzenetére
Akkor ezek szerint nem tapasztaltál még levélszáradást.
Félek tőle, hogy az enyém beteg szegény, pedig kapott karácsonyra egy növénynevelgetőt és egy lámpát is.
Szétültetni meg a tél közepén nem szeretném a megmaradt 2 szárat."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
enterlaci
senior tag
válasz kozsy18 #50332 üzenetére
Elég sok kiszáradt még az elején. Megmaradt azonban 5-6 szár és ezek jól érzik magukat, nőnek és új leveleket is hoztak. A levél szép fényes, fiatalok élénk zöldek aztán sötétednek.
Én ha nem felejtem el, 3-4 naponta öntözöm, földnedvesre amennyit magában tud tartani. A user manual szerint lágyított vizet igényel, eleinte forraltam is de mióta nem bohóckodok hanem a kemény (18nK°) csapvízzel öntözöm, szebb és hajt. Állítólag kényes az áthelyezésre, erre figyelj!
Lehet hülyeség, de itthon nem hinném hogy van természetes ellensége.Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
killerjohn
addikt
válasz Bazsee71 #50331 üzenetére
én csak elmélkedek egyelőre nullához közelítő információm van arról, hogy kell-e spéci tamper, és ha kell, akkor milyen. Vagy pl hogy kell-e OCD/alternatíva. Jelenleg - PY hiányában - Omnia Espressot húzok, és enyhénszólva nem vagyok elégedett. A naked spriccel, kesernyés 89 fokon a kávé... próbálok javítani a paramétereken, persze előbb fel kellene hívnom paljocot és csak utána szórakozni az eszközökkel Aztán ott van a Catler 9010 kérdése is, amin lazán 1.5 éve vakerálok... szóval elvagyok az ötletelgetéssel, kísérletezgetéssel, fórumlakók kérdezgetésével
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
Gaggiához ilyen IMS felsőszűrőt használ valaki? Érdemes erre váltani ?
-
vTamas35
csendes tag
válasz killerjohn #50334 üzenetére
Omniához nem kell semmi, csak egy jó Szarvasi
- OCD csak a felszínt egyengeti
- Precíziós tamper azért kell, hogy szűrő peremén is egyenletes legyen a tömörítés, ne csatornásodjon
- Egyengető az elosztás miatt kell, hogy a pogácsa "ellenállása", sűrűsége, homogenitása megfelelő legyen, szintén a csatornásodás elkerülésére, és a kivonatolás egyenletessége miatt (WDT upgrade)
- fragola féle precíziós tamper nem csak a fent leírtakat éri el, de mindíg vízszintes is lesz a pogiNagyjából ennyi, tehát kell mind
O1G
-
Z0mbi
senior tag
Sziasztok,
Olyan reg irtam ide hogy szinte eg a pofam dehat valoszinu azert mert kv fronton minden klaffol az eletemben... kiveve egy dolgot.
Crema.
Eljott a karacsony es hiaba mondtam mindenkinek hogy ne vegyenek vettek. Az esetek 99% ban Paljoc kv jat iszom, elso masodperctol habos extract jon. A babon latszik hogy olajos, stb stb.
NEhez elhinnem igy inkabb kerdezem hogy tenyleg mindegy mit veszek es mennyiert? Minden kv szar es csak Pali tud jo kavet csinalni?
Sogorom 15k/kg os kvt vett es szaraz mint a puskapor. 100% arabica zacsko alapjan friss, megis ha a fejem tetejere allok is csak nem jon 1mg crema sem. Ez jellemzo az osszes tobbire amit valaha vettem kiveve egyetlen alkalmat mikor omnia-t vettem es az is elso pillanattol jott a crema.
Mit cseszek el?koszi
Z -
weinmaker
őstag
-
Z0mbi
senior tag
válasz weinmaker #50340 üzenetére
Igen koszi Jozsi. Egyszer rosszul irtam a telomba azota ugyvan ott De mar Jozsi.
Egyebkent hozzateszem hogy az 5mp-20-23mp hez mindig hozzaallitom a daralom. A tampereles nyugodt szivvel mondthatom majdnem mindig 15-20kg koze esik (gyakoroltam sokat)
A hofok a fejen - azzal meg szoktam varialni de ahoz kellene lassam a cremat. (mert ezen nem hogy leopard mintat latnek de nagy fekete mosogatole az egesz ) -
killerjohn
addikt
válasz avirid #50336 üzenetére
nekem is ez a kettő van, és jónak tűnnek a réz komoly előrelépés volt anno az eredetihez képest
Zombi #50339: boltban kapható kv teljesen esélytelen PY kávékkal szemben. Egyszer egy Molinari már majdnem volt olyan jó, megittam fél kilóval, utána jött egy PY Choko, és rájöttem, hogy a Molinari csak illúzió volt.
Biztos, hogy nem PY az egyetlen a földön, aki kávét tud pörkölni, de ami fél éve zacsiban van, az eleve halott. Ő friss pörkölést hoz, garantált alapanyagból - enélkül a business is hamar elapadna, míg a bolti kávékat akkor is megveszik ha szar.
[ Szerkesztve ]
-
-
soldier2
őstag
A Pali sem ment teljesen mellé. Simán csak Pál
Ha rendben van a lefolyási idő, és a gép/daráló is ok akkor csak a kávé lehet döglött, de nagyon. Nekem még a Bellarom arabica is cremás volt.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
-
Bazsee71
őstag
válasz killerjohn #50344 üzenetére
Erről nem tudok információval szolgálni, nem kutakodtam a témában, de biztos lehetséges.
killerjohn, ronin s8: A coffehit rendelés postázása miatt már csak úgy tudom vállalni, ha mehet közvetlenül angelside77-nek és ő juttatja el nektek (neki megy coffeehit csomag is), illetve ha sz.zs. tudja még vállalni, és nektek is megfelel.
A hétvégén szembesültem vele, hogy a csészék postázása költségesebb dolog, mert ha alaposan becsomagolom akkor a nagyobb csomagméret miatt már többért viszi a foxpost, illetve ha törékenyként akarom feladni, akkor csak házhoz tudom kérni, úgy pedig minden felárral 1.180,- Ft a szállítás. Kérem ezt egyeztessétek le egymás közt.Z0mbi: Ez nekem nagyon úgy hangzik, hogy a többi kávé amivel próbálkoztál, az mind döglött volt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Laptop táskák egyben külön eladók bolti ár alatt
- Casio WVA 230-4378 + Casio Linage Titanium Lin-169. Használt, karcos. Kiválóan működnek
- DJI Mini 3 Pro + Fly More Combo
- Decathlon húzódzkodó rúd ajtókeretbe (65-95 cm)
- Kukirin C1 Pro 48V 25Ah 500W (PEAK 802W) off-road elektromos roller ülőkével, 100 km hatótávolsággal