- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen alaplapot vegyek?
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- 3D nyomtatás
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nyugdíjazza a tuningra szabott, első Raptor Lake-eket az Intel
Hirdetés
-
Az Intel a legmodernebb chipgyártó géppel előzheti meg az egész szektort
it Az Intel lett az első cég, amely szolgálatba állította az ASML új High NA EUV litográfiás chipgyártó eszközeit, ezzel minden riválisát megelőzheti.
-
Premier előzetest kapott a Sker Ritual teljes kiadása
gp Véget ért az early access időszak, a végső kiadás konzolokra is befutott.
-
Duotts F26 - megoldjuk erőből
ma 1500 watt összeteljesítményű biciklit kaptunk tesztre, amely a legalitás összes határán túl van, kontrollálni nem könnyű, de néha óriási élmény is.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
norkov84
tag
Sziasztok!
Tegnap én is szert tettem egy fragola féle maroktamperre. Tényleg nagyon szuper cucc, én is csak ajánlani tudom!
-
Alvarez81
csendes tag
Az első próbálkozásoknál a Gaggián, Kapuczíner kávékkal, még elmentem 35-40 másodpercig, de egyiknek sem állt jól, mindegyik elkezdett savanyúbbá válni, maradtam velük a 25-30 másodpercnél, és most valahogy eszembe se jutott feljebb menni a PY kávékkal. Mondjuk a Hondurasnak nem tett jót, de az LXR-nek meg nagyon kellett, és főleg ahogy írtam is, a benne levő, és nekem tetsző Yirga íze miatt.
Ááá, még egy paraméter, amivel szöszmötölhetek a 2 szűrő, a mennyiség, és a hőfok mellett.
Elfogy a kávé, mire belövöm az ideális csapolást -
mokasirs
csendes tag
-
sutszi
veterán
Nemrég hozta meg a futár a 4 személyes Brikkát. Finoman szólva sem örülök neki úgy mint ahogy vártam. A kavebolt.net-ről rendeltem. Felhívtam őket előtte és direkt megkérdeztem, hogy ez már az új fajta gyártmány-e. Kicsit értetlen és felháborodott hangnemben lett közölve velem, hogy persze...az. Szűrőre is rákérdeztem. Akkor most szólok, hogy baromira nem az. Vagy ha igen, akkor ez kutyagumi színvonal. Egy tesztjellegű vízátfőzést csináltunk. 2 helyen is csorgott ki belőle a víz... Már önmagában ezért is vissza fogom küldeni. De ezen kívül is valami hányadék munka az egész. Az alsó rész belseje olyan mint egy világháborús épületrészlet. De a helyzet kívül sem jobb. A szűrőben meg egy méretes szántás van. Persze az újakra jellemző olasz származás is hiányzik belőle.
Ha teljesen vakon rendelem még talán azt mondom én vagyok a hülye, de ha már direkt rákérdezek akkor ne már...
Volt már nálam kölcsönbe Brikka (igaz 2 személyes) de az fényévekkel jobban nézett ki használtan mint ez amit most kaptam újonnan.
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #49203 üzenetére
Csak az első kettőről tudok véleményt írni. A gyári valami brutál gagyi, a Strada nagyon profi cucc. VST gyártja az utóbbit is, nem tudom a saját néven futtatott mennyivel lehet jobb.
IMS-VST vonalon szerintem már az ízlés a döntő. -
adriankoooo
senior tag
válasz Bazsee71 #49206 üzenetére
Na közben már nyálazom a korábbi hozzászólásokat. VST=Strada. És pont olyan cipőben vagyok, mint te voltál októberben.
Most a kérdés már csak az (ami neked is volt), hogy Strada 14g vagy 17g legyen? Yirga, Yellow Bourbon, Choco variánsok, mindenfélét szoktam inni. Gaggiát 17-18g-re szoktam megtömni.
-
sutszi
veterán
Azt nem mondom, hogy vízesés imitáció volt, de két átellenes ponton is vízcsorgás volt... A kölcsön Brikkával és a jelenlegi Szarvasi sherezádéval tudom hasonlítani. Egyik sem folyt...egyáltalán.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
waxos
csendes tag
válasz Gravity1234 #49199 üzenetére
Köszi srácok!
-
adp
őstag
válasz adriankoooo #49203 üzenetére
Lm es a Vst sztem ugyanaz.
Nalam vst az ujhullamhoz, gyumihez az ims a csokisakhoz jo altalaban. Ezt kb 30-35 fajta kvnal mukodott igy nalam 90%-ban
Gaggiat nem hasznalom mert a gyari ezek utan eleg ratyi.
Egymagamra a 14g-os stradat szeretem amugy nagyjabol 16g optimalis hozza[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
válasz adriankoooo #49208 üzenetére
Én úgy tudom, hogy az LM és az LM Strada ugyan az, annyi a különbség, hogy a Strada komolyabb minőségellenőrzésen megy át (ezt írja a coffeehit is). A VST viszont nem ugyan az, mint a Strada, vagy a sima LM. Egy helyen készülnek csak, mégpedig a VST-nél, ami biztosíték a magas minőségre.
Vagy esetleg van olyan, akinek van Strada és/vagy LM, valamimt ridged VST is azonos méretben, hogy igazságot tegyen?
Nekem csak egy 18g-s ridgeless VST-m van a HasBean-től, így nincs mivel összehasonlítsam. -
And06
aktív tag
-
Casto
csendes tag
válasz Bazsee71 #49192 üzenetére
Szia, persze, simán ráér.
Köszönöm, hogy jelezted és felajánlottad!A Catleren érdemes még tuningolni innen valamit? Pl. felső szűrő?
Abban segítenétek még nekem, hogy LM Stradaból miért van 14g, 17g és 21g filter is?! Tudom, hogy még kezdő vagyok, de az én fejemben eddig csak a szimpla/dupla kosár volt, amiből az előbbi esetében érdemes a gyári helyett egy jó minőségű egyes szűrő, 41mm-es tamperrel. Gondoltam, hogy esetleg a dupla kosárból is érdemes lecserélni a gyárit (ezt egyben kérdezem is ), de fogalmam sincs, hogy miért van ennyi méret?
-
Bazsee71
őstag
Nem tuning, de én egy Frothometert rendelek össz-vissz. Cappuccino nem dívik itthon, ellenben a forró csoki jól esik ilyen hidegben.
-
kozsy18
tag
Nemrég beszereztem egy ilyen eszközt. Meglehetősen gyorsan reagál, pontosnak is tűnik, masszív.
[Húshőmérő]Amúgy a tejet én is így csinálom, igazából a csapolt víz mérésére vettem a fenti hőmérőt. Amíg szabadságon van, a kávépalántám páraharangjában méri a hőmérsékletet
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
mrhero
tag
Néhány hónap Brikkázás után úgy néz ki hamarosan landol egy Faema Family. Újabb verzió, alu bojler, csúszkás gőzkapcsoló. Sestos pid is úton, szóval elindultam a lejtőn ahogy kell
Bazsee71: Tanulni jövök erre a fórumra, legkevésbé sem az észt osztani kávé témában. A megfogalmazásom elég szerencsétlen lett, mea culpa. A kalibrálás, beállítás sztem szinonimák. Tény, hogy van egy összetettebb méréstechnikai jelentése is.
-
SierraFox
tag
Az a döntő, hogy hány gramm kávéból hány gramm italt akarsz főzni. A klasszikus olasz eszpresszó aránya 1:3, tehát a 21-es kosárral 63gr kávét kéne kapj. De ez az arány lehet 1:2 vagy mégtöbb, csak ízlés kérdése. Én most 17-es stradaval 45g-ot főzök le, az 1:2.6-os arány.
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
Ez a VST-gyümihez IMS-csokihoz a duplaszűrőkre értendő?
Mert nagyon fura, és még csak 6 féle kávéval próbáltam, de a szimpláknál nekem pont az ellenkezője volt a tapasztalatom LM 7g-mal. Az LM-be finomabbra kell őrölni, és a végeredményben az IMS kicsit savasabb eredményeket szokott hozni, ami nagyon jól állt több gyümölcsösebb kávénak is, míg az LM kevésbé savas, kellemesen lágy, de kicsit elmosottabb ízeket hozott, ami nagyon jó volt a kalsszikusabb kávéknál.
Aztán meg lehet, hogy ez már teljesen ízlésbeli különbség.A duplaszűrőkkel még nem tudtam megcsinálni az összehasonlítást. Kellene egy kávépartner, hogy ne kelljen meginnom 4 kávét egy öszehasonlítás kedvéért ... Vétek lenne kiönteni.
-
Sterilzona
senior tag
Sziasztok
Van egy saeco lrc masinank.
Erdeklodni szeretnek, hogy ti hol szerzitek be a szemes kavet? Milyet szerettek?
Eddig szarvasi es sarga tchibo paros volt, most ezzel a geppel ugy gondolom uj vizekre evezunk majd, s szeretnem egy kicsit szelesiteni a kaves kulturankat -
gubabela
senior tag
válasz Sterilzona #49233 üzenetére
Szia!
Üdv itt. Szerintem az automatákba is van lètjogosultsága a frissen pörkölt kávènak, az összefoglalóban találsz jópár hazai forgalmazót. Nekem palyotz a kedvencem. -
soldier2
őstag
válasz Sterilzona #49233 üzenetére
Ami automatában siker volt nálam az a Pall&Yotz Indian Choco és a Locavore. Ha sietsz a fa alá még befér 1-1 250g-os csomag ha Budapesti vagy. A postára már nem bíznék semmit. Nem vővárosi pörkölők/boltok ahol kapsz jó kávét pl Cut&Coffee (Debrecen), AVX (Szeged), Kapucziner (Győr) stb. A boltok polcán lévők felejtősek ha jót szeretnél. Többségük túl régóta áll.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
Srácok, valaki hallott már erről a sous-vide espresso-ról..?
http://bkonbrew.com
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mokasirs
csendes tag
Sziasztok!
Ere valaki? Minimokka 4in1[link]
-
mokasirs
csendes tag
válasz Bazsee71 #49239 üzenetére
Ettől "féltem én is"..
Köszönöm a segítséget!
Akarok venni valamit amit túrázáskor magammal tudok vinni, hogy kávézhassak...
Ez lenne még a másik alternatíva:Handpresso - PUMP[link]
Ez tud S.E. poddal és őrölt kávéval működni. ez jó lehet (az ital minősége szempontjából) -
adp
őstag
válasz mokasirs #49241 üzenetére
Masikat hogy akartad turazaskor hasznalni? Ahhoz aram kell.
Ez sztem jobb valasztas ilyen celra, viszont ez is elegge megosztja az embereket.
Itt is ervenyes az a szabaly, hogy bolti sz@rbol nem lesz jo kv. Kellene hozza meg egy kezi orlo,frissebb kv. Vagy valami jobb pod ha belemegy.
Hogy melyik tipus a jo fogalmam nincs mert van 30e tol- csillagos egig[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Én most pont azon gondolkozom, hogy pár napos kirándulásra is mellőzni fogom a kézi darálót. Ugyan még nem hallgattam meg az újabb Daráló podcast adásokat (majd karácsony után, most a 24/7 Christmas Radio a kötelező műsor ), de soldier2 írása alapján jól lezárva az őrölt kávé is túlél pár napig. Legfeljebb pár befőttes üveg jönne velem, kényelmesebb és minőségibb is lenne, mindenképpen kipróbálom majd.
-
Alvarez81
csendes tag
Ok. Majd én is próbálgatom, mert a dupla IMS-sel alig játszottam még.
De nem-nem, nem jön fordítva minden! Csak 2 olyan kávém volt, igaz a legelsők közül, mégpedig a Kapuczíner starbury, (és a Galli Arabica) és ott sok nekifutásra is elkezd citrom íz, és erős savasság jönni 92 fok felett. 90 alatt semmi. A galli meg egyébként is egy fura kávé, mert 82-84!!!! fokon a legjobb, és ott a leginkább magvas, és legkevésbé gyümölcsös.88-90 fokon gyümölcsösebb, 92-94 fokon csokisabb, de eltűnik a nagyon finom mogyi íz, ezért a Céges Cuadrán is, itthon is a 83 fok körüli tartományban isszuk.
Csak mivel ezek voltak a gaggia első friss kávéi, eléggé megzavarta a beállításokat ez a fura viselkedés.
A többi az normálisan működik, csak ez nagyon fura volt...(ja, a Kapuczíner Doi Chang viselkedett még úgy, hogy 90 fok felett gyümisebb, alatta magvasabb volt, és a magvas, pörköltmandulás íz kb 86 fok felett eltűnt.. de ezt csak a cégnél próbálgattam)
Amúgy most PY LXR-rel épp most ittam 2 szimpla kávét, és az IMS-en 40 másodpercnél már szuperül jött a Yirga íze, míg a finomabbra őrölt LM-szűrőnél ugynolyan beállításnál, és végeredménynél is csak éppen lehetett érezni. Igaz, minimális cseresznyés fanyarság maradt az Yirga mellett, de az IMS elnyomta így a másik két kávét, az LMM viszont kellemes blendet adott, minimális gyümölcsösséggel.
-
HÁZIGAZDA
na, a bourbon café zöldjei épp annyival tűnnek jobbnak a brandós cuccoknál, amennyivel drágábbak. persze a brandónál most csak az olcsóbbakból volt, azokból vettem. a bourbon el salvador egész jónak tűnik, a pápua sem rossz, de nem elég jó. nehéz kivárni azt a pár napot, amíg lehiggad egy friss pöri...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)