- Fujifilm X
- Androidos tablet topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
Hirdetés
-
VR játék lesz az Alien: Rogue Incursion
gp Az év végén érkező program PC-re, Meta Quest 3-ra és PlayStation VR2-re érkezik a tervek szerint.
-
A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
it A jobb célzott hirdetések érdekében adatplatformot indít a Warner Bros Discovery.
-
A Video AI lehet a One UI 6.1.1 ütőkártyája
ma Vagy hogy fogja a mesterséges intelligencia manipulálni a mozgóképeket?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
vicces
addikt
Ezzel a problémával nem vagy egyedül. Sztem mindegy mi van a bolti tasakra írva dátum, az csak a csomagolastol számítják ugyebár általában +2 év. Hogy előtte mennyit állt a kv a pörkölés óta.. Az isten sem tudja.
Találtam már 1,5-re szavatolt kvt is, de az sem volt jobb.
A futarom szerencsére szombat - vasárnap szállítja le a kövi 2 kilós paljóc szallitmanyomat. 1 zacsi felbont és a maradék 7 zacsi repül is be a fagyoba. Már tűkön ülökKülönben én is eltűnödtem egy itthoni pörkölön. De az megint újabb 450 euró és rengeteg kísérlet mire sikerül jót pörizni.
[ Szerkesztve ]
:)
-
kozsy18
tag
válasz enterlaci #50333 üzenetére
Én már rémeket látok, olvastam mindenféle bakteriális fertőzésekről, amik ehhez hasonló tüneteket mutatnak. Pár hete néhány citrussal él együtt az inkubátorban, de csak létezik, és lassan száradnak a levelei.
A klímája kellemes, friss illat van benne, 20-22 fok, napi 6x2 órát lámpázom és párája is van köszönhetően a permetezésnek. De valami még nem stimmel..."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
avirid
tag
válasz killerjohn #50343 üzenetére
Köszönöm, megnyugtató ezt olvasni.
#50337 t-bali3:
Én is gondoltam arra, hogy könnyebben beleragad majd a cucc, de bízom abban, hogy ha minden használat után úgyis visszaöblítem, az majd segít ezen, és elég lesz havonta lecsavarozni rendesen megtiszotogatni, amikor amúgy is kávézsíroldóval is öblítek vissza. -
avirid
tag
Én még újonc vagyok a kávéban, de észlelhető crema a bolti szemes Dallmayr Prodomoval és szeptemberi szemes Pellinivel is szépen jött (GC, nyomásfokozás nélkül). Most jött egy júliusi pörkölésű Molinari és ennek még több cremája van: saját videó.
[ Szerkesztve ]
-
enterlaci
senior tag
válasz kozsy18 #50354 üzenetére
Én meg fölraktam a konyhában a polcra mert a kávéfőző környékén a helye
Páradúsnak nem mondanám a lakásunkat, a konyhai páraképződés pedig a növény élettartama szempontjából elhanyagolható.
Amúgy nem lehet, hogy a csapvízzel kap nálam olyan tápanyagot ami jót tesz neki.
[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
killerjohn
addikt
válasz angelside77 #50349 üzenetére
még mindig az a kérdés, hogy lehet-e valahol egyedileg mintáztatni
-
enterlaci
senior tag
válasz killerjohn #50358 üzenetére
tamponnyomás vagy mi a neve amivel feliratoznak ilyen tárgyakat, de szerintem a sablon elkészítése miatt nem éppen olcsó mulatság
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
mdav88
senior tag
válasz killerjohn #50358 üzenetére
Lehet kapni kerámiafilcet - porcelánfilcet, ami ha jól van elkészítve elég tartós. Szépírásúszemély pedig egyedi feliratot készít, ingyé
[ Szerkesztve ]
-
avirid
tag
Igen, köszönöm a jótanácsot , itt már olvastam tőletek a Gaggiáknál tanácsos hosszabb lefolyást, ha jól emlékszem 35-38 mp-eket is meg lehet célozni. Már próbálkoztam is vele, de a Pellini és a Molinari is kissé megkeseredett tőle. Amúgyis ha jól emlékszem valami frissebb pörkölésű, nem bolti kávékhoz volt ez a javallat, de egyébként is ha új kávét próbálok, továbbra is mindig kipróbálom hosszabban is. Még az alján vagyok a létrának, sok kávét kell még kipróbálnom, pörköldéből való frisset még nem is próbáltam, de hamarosan. Egyébként ez a Molinari 25 mp körül ízlik a legjobban, főleg dupla ristrettoként.
A héten elvileg megkapom a rendelt réz-vízterítőt és IMS felsőszűrőt, lehet az borítja majd az eddigi tapasztalatokat . -
Csápájev
őstag
Azokat kérdezném,akiknek szűkítő van a gaggiájukban,hogy nem csatornásodik nekik? Valahogy nem akar az igazi lenni azóta.
-
SzuMe
tag
Gaggai Baby-ben cserélném a műanyag OPV-t ilyenre. A nyomó oldalra milyen adapter kellene, hogy a szövetbetétes csövet rá tudjam rakni?
-
Bazsee71
őstag
válasz Csápájev #50366 üzenetére
Nálam azóta úgy az igazi, ha lassítom a lefolyást, 35-40s körülire. Egyébként kávéja válogatja, de a vége felé mindig begyorsul, illetve a pogácsán is szoktam látni apró lyukakat (3-4 darabot). Még kísérletezek, hogy mi okozhatja, az sem kizárt hogy túl sok őrleményt teszek a kosárba.
Az vagy akire gondolok?
-
verti1
tag
válasz avirid #50373 üzenetére
Átmeneti állapotnak megteszi az Ikeás hőmérő. Kis barkácsal beépíted a bojler oldalára és tudod figyelni a hőmérsékletet. Sokkal jobb eredményeket lehet elérni mint a vakon csapolgatással, de nem tökéletes. Mondjuk kikapcsolod a gépet, hagyod hogy lemenjen 94 fokig, ott indítod a csapolást, de azonnal őrülten elkezdi fűteni és elfűti a végére a vizet és keserű lesz, főleg hosszabb csapolásnál. Próbálkozni kell, hogy beállíts egy jó átlagot. Egy ilyen felépítésű gépnél mint a Gaggia hatványozottan ajánlott a PID. Ennek ellenére nagyon sokáig használtam nélküle. Sima szörfölés, Ikeás hőmérő...stb. viszont elég sok mindenre megtanítja az embert, nem pedig a PID-et tekergettem, hogy biztos azért szar a kávé....
-
avirid
tag
Tudom hogy jó dolog, de szeretném még a gépet jobban kiismerni nélküle (dec.eleje óta van meg), hogy aztán ha lesz pidem, magabiztosabban tudjam értelmezni a pid adta lehetőségeket. Mert attól tartok a hőmérséklet állítgatása egyelőre nekem inkább +1 változót jelent ezen a szinten ahol most én vagyok . Még ízlelésben is kell fejlődnöm, tágítanom az íztárat többféle kávéval, hogy jobban el tudjam majd különíteni a tapasztalt ízeket. Ugyanakkor azt viszont kezd érdekelni, hogy éppen milyen hőmérséklet adott 20p előmelegítés után, hűtőcsapolással vagy nélküle és gőzgombos továbbmelegítés esetén. Arra gondoltam, hogy ha lehet ilyet, akkor beszerzek egy hőelemet valami kijelzővel, amivel néha tudok játszani és ami esetleg később felhasználható lesz a pidhez is. De még ez is csak egy viszonylag friss gondolat, eredetileg csak azért lett ez a kávéfőző, mert a kotyogósat már sehogy nem bírtam élvezni, most meg a bolti tégla is újra élvezhető lett hétköznapokra. Ugyanakkor ez a gép többre is képes, miért is ne használjam ki néha finomabb kávékkal.
-
avirid
tag
válasz verti1 #50376 üzenetére
Na ez az, még tanulni akarok én is a pid előtt. Amúgy nekem elég jók a tapasztalataim, nem szenvedek azzal, hogy rossz a kávé, eddig mindegyiknél megtaláltam hogyan lesz finom. Új kávénál persze kísérletezek és még nem volt olyan hogy elsőre eltaláljam, de kezdem kiismerni a gépet és a darálót, aminek örülök. Azt szeretem, amikor sima espressoként ízlik de emellett ristrettoként meg még jobban ízlik.
-
soldier2
őstag
válasz avirid #50377 üzenetére
Ez így nem igaz. Ha van lehetőséged akkor pidet bele minél előbb. Nem új változót kapsz (a hőfokod jelenleg sem fix), de befolyásoéhatod a folyamatot, nem kullogsz az események után. Persze dönthetsz úgy, hogy szívatod magad. Amint lesz egy pid a gépben rájössz, mennyire irányíthatatlan is volt a dolog előtte.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
válasz avirid #50379 üzenetére
A PID egy olyan dolog,amiiben kivételesen egyetért a fórm.
Semmi másban (szűrők,víz,tamperelés stb.) nincs olyan egyetértés,mint abban,hogy a PID kell.
Játszadozni lehet nélküle,de sok értelme nincs. Találgathatsz,hogy ma épp mitől lett jó...
Ha a keret adott,akkor nem érdemes várni,nincs mire.
(Lebuktunk, a háttérhatalom fizet nekünk a gépek pideltéséért,ezért ajánljuk. )[ Szerkesztve ]
-
avirid
tag
válasz Csápájev #50382 üzenetére
Gyorsan kijelentem, hogy nem vagyok pid-ellenes, csak még nincs és még nem érzem hogy meglenne hozzá a kellő elszántságom. Talán azért is van ez így, mert még kevés kávét próbáltam és amiket eddig próbáltam azokkal számomra eléggé kiszámítható lett így a gép. Nem játszadozom még magas szinten a géppel, az önszivatásig se jutottam szerintem még el, tudok számomra kellően egyformán finomakat húzni vele minden nap. Még ismerkednem kell a témakörrel is, hogy milyen pid legyen, hogy is kell beszerelni, meg tudom-e én magam csinálni, stb., egyáltalán mennyire akarok belemerülni ebbe az egész kávétémába jobban.
Szóval a háttérhatalom fix-hőmérséklet-párti -
noss
csendes tag
miben változik az eszpresszó, ha a szűrőtartó kar
a) rendesen előmelegítve (~a fej hőmérsékletén)
b) nincs (szobahőmérsékleten)
van kivonatoláskor?elsősorban feneketlen karra érdekel a válasz, ahol szinte csak a szűrővel érintkezik a folyadék.
noss
-
verti1
tag
válasz avirid #50390 üzenetére
Fix hőmérsékleted (nagyjából) PID-el lesz csak. A gyári Gaggia 107 fokos thermosztát alsó kapcsolási pontja 100-101 és a felső 111-112. Ez kilépő víz hőmérsékletet tekintve olyan 92-104-et jelent nagyjából, de akkor is ott van még a fent leírt jelenség, hogy túlfűt és csak egy átlag hőmérsékleted van csapolásnál. Elején hidegebb a kelleténél, utána melegebb a kelleténél. Vegyél egy Ikeás hőmérőt (1490 Ft) és játszál vele, ha ezek után érzed, hogy lehetne jobb akkor PID.
-
kahvesi
csendes tag
Ha valakinek hozzám hasonlóan hirtelen kellene antisztatizálni, erre a képen látható megoldás jól bevált. Most alakítottam át a Mazzer minit tölcséresre és nagyon szórta az őrleményt a tölcsér alján, akkor jött az ötlet egy félig széthajtott gemkapocs formjában, azóta megszűnt a szórás. Tudom, nem elegáns, de hatékony.
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
kahvesi
csendes tag
válasz Peti...(16v) #50393 üzenetére
Általában "léggel", de ha nagyon muszáj akkor ecsettel, mert egy mozdulattal kivehető a "gem".
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
enterlaci
senior tag
válasz avirid #50390 üzenetére
Én annó nagyon hasonlóan gondolkodtam valószínűleg, de a pid-el minden megváltozott. A bojler hőmérséklet szabályzással amúgy is szinte újra tanulod kezelni a gépet. A temp surfing pedig jól hangzik, de ha megtanulsz pid-vel bánni, akkor utána (ha akarsz) könnyebben tanulhatsz temp surfinget bármilyen gépen szvsz.
Az egy hónap alatt sok lehetőséged lesz még... No offense, no rábeszélés...Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11