- Alsó-középkategóriás, PlayStation 5-be is helyezhető M.2 SSD-t virított a Klevv
- Antec kirakatház Lian Li zöngével és egy csavarral
- Újabb inteles VGA került elő a Biostar hátizsákjából
- Belépőszintű játékos headsetekkel bővült a Corsair kínálata
- Kétféle tájolással munkára fogható, ITX-es ház jött a Sharkoontól
- HTPC (házimozi PC) topik
- Steam Deck
- Kétféle tájolással munkára fogható, ITX-es ház jött a Sharkoontól
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Van, ahol már törvényben védik az agyhullámainkat
it Az USA-ban még nem volt rá példa, hogy törvényben védenék az agyhullámokat és a mentális adatokon való nyerészkedés miatt aggódnának. Colorado azonban most lépett, mert túl gyorsan fejlődik a neurotechnológia.
-
Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
ma Érdekes egyveleg a középső Edge 50: a jó tulajdonságai közé becsúszott pár rossz, de vannak szerethető, egyedi megoldásai is.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
-
adp
őstag
-
zolnagy
őstag
Most ittam a Kapuczinerben a karácsonyi blendből. Ez ismét nagyon jól sikerült. Már az illata is olyan, mintha fűszeres étcsoki lenne megolvasztva, az íze meg rendkívül összetett. Vettem is belőle, meg tüzijáték blendet is. Meg Levytee javasolta a brazil pereirat (most akciós), abból is vettem. Valószínű azt már jövőre kóstolom, addig megy a fagyóba.
-
Bazsee71
őstag
Mostanában adp fórumtárs ösztönzésére kísérletezek a 40s körüli csapolásokkal, igen jó eredménnyel. PY Yirga és Guatemala is ekörül, szűk dupla ristrettora húzva sikerült a legjobban. Most már csak azt nem értem, hogy amíg egy kávézóban 25-30s körül csapolt kávé is hibátlan, addig itthon tovább csurgatva sikerül hasonló eredményt kapnom. Ha rövidebbre vágom, akkor valahogy nem áll össze az ital, pl. csak savasságot érzek, gyümölcsöt nem. Olyan lenne ez, mint a jó bor: a savakhoz masszív test kell? Vagy csak élvezzem, és ne pörögjek ilyen kérdéseken?
Legutóbb a szegedi A2-ben kávéztam, ott Arcaffé-ból egy számomra hibátlan espressot kaptam: olaszos. nagyon finom, édes savakkal. Mondjuk ott a gépparkot egy Olympia daráló, és egy La Marzocco gép alkotja.
Más: a coffeehit oldalán 80 fontért előrendelhető a Handground kézi daráló. Beharangozó alapján kicsit komolyabb szerkezetre számítottam, mert a képek alapján alulról itt sem központosítja semmi a kerámia kést. Az állítási lehetőségek biztosan nagyon kényelmesek, de ha ennyi a fejlesztés, akkor egy központosítóval szerelt Skerton sem nagyon maradhat el tőle.
-
Gravity1234
tag
válasz Bazsee71 #49160 üzenetére
40 sec lefolyassal dupla ristretto?
Azt hogy sikerul belonod? Legjobb tudomasom szerint a ristretto az az espressonal is kevesebb, tehat ha standard dupla espressot nezzuk 45-50ml-el (2:1 aranyban) akkor a ristretto 30-35 korul van.
Ha 40 seces a lefolyas es csak ristretto akkor?
- 10-12 sec korul indul meg es leallitod a csapolast meg boven amikor a jo kave folyik ki, tehat meg szokules kozeleben sincs es nem varod meg a teljes lefolyast?
-Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
And06
aktív tag
válasz Gravity1234 #49161 üzenetére
ha ml-ben mérjük, akkor a dupla espresso 50-60ml, dupla ristetto meg 40 körül.
-
Bazsee71
őstag
válasz Gravity1234 #49161 üzenetére
35-40ml körül lehet, de most már mérni fogom, kíváncsi vagyok milyen arány jön be. Reggelente nem volt időm méricskélni, jegyzetelni, de most szabadság alatt kicsit alaposabb leszek.
Egyszerűen a darálót lövöm be olyan finomra, hogy ilyen lassan jöjjön le. Jól belőtted amúgy, 10-12s körül indul meg, és nem akar szőkülni, van ami még 40s környékén is alig. Így tombolnak benne az ízek, 30s körül meg csak egy finom, savas kávé.And06: akkor nem agyalok rajta különösebben, időbe belefér, csak a kíváncsiság. Majd ha nyomásprofilozós lesz a GC...
Egyébként a hőfok kiválasztása is érdekes a hosszabb csapoláshoz, sokszor másképp viselkedik, mint várnám.
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #49164 üzenetére
Én is valami ilyesmire jutottam az elmúlt hetekben. Ha nagyon ragaszkodom ehhez a 25-30 mp dupla espesso szabványhoz akkor eléggé jellegtelen, lapos lesz az eredmény. Savas, de vizes, gyenge cremával. Nekem ugye szűkítő van benne, ami miatt eleve 6-7 mp körül épül fel a max nyomás és bőven 10 mp után indul meg a kávé. Igazán értékelhető eredmény min 35 mp-es lefolyással értem el ami inkább még mindig csak dupla ristretto. Most kicsit megint fúrtam a szűkítőn, mert éppen, hogy 60 ml/10 sec volt a vízhozamom, szerintem kicsit kevés volt. Most felment 65-re, így is használom egy jó darabig, meglátjuk mit lehet kihozni belőle.
Más...kérdezném mindenkitől:
Ikea-s french-press mennyire életképes megoldás tejhab készítésre? Megnéztem pár videót, hogy 65 fok körülire kell melegíteni a tejet és hipp-hopp egy két rántás és kész a tökéletes tejhab. Valaki alá tudja ezt támasztani aki használj a mindennapokban? Valamint melyiket érdemes venni? Ha jól látom akkor van 0.4l-es és 1 literes változat.
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #49164 üzenetére
KÖSZÖNÖM!
Paljocnak írtam, hogy valahogy most nem olyan Yirgás az LXR, mint régen (Saecoval),
pedig a hőfokot végigjátszottam a teljes skálán. Csakhogy 25-32 másodperc közötti időkkel próbálkoztam.Ahogy írtad, hogy hosszabbra hagyod, illetve jött a megerősítés, hogy a gaggia ilyen, hagytam 37-38 másodpercig, és lássanak csodát 88 fokon, ott volt az eddig hiányolt Yirga íz tökéletesen.
(kb 22-25 ml lehetett, és épp csak elkezdett szőkülni.)Nem gondoltam volna, hogy jó ilyen sokáig hagyni... na most eljátszom majd minden kávémmal ugyanezt .
Köszi srácok!
-
Gravity1234
tag
Haaat tudom ez nem pontos kobe vesett szabaly es 10 evvel ezelotti konyv es leiras mast ir mint egy 2016-os de azert eleg sokat nezelodtem, van kavezos ismerosom is, es itt a forumon is sokat beszeltunk mar errol, de 60ml-es dupla espressot meg nem hallottam.
En a legelejen 40ml-re csapoltam a dupla espressot es lett inkabb mostansag 45-50ml (g-ra merve pedig pontosan 2:1 az orolt kavenak).
ami ennel kevesebb az a ristretto, espedig joval kevesebb szerintem ahogy irtam is 30 ml kornyeken es fele ido alatt, tehat 15-20 sec csapolassal.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #49166 üzenetére
Akkor ez szinte biztos, hogy ezzel van össze függésben. Egyszerűen azt az időt nem is számolom bele. Eddig olyan 6-7 mp volt az amíg felépül a max nyomás, lehet a hangján hallani a pumpának valamint a tartályban lehet látni ahogy az opv vissza engedi a vizet. Most ez lement olyan 5-6 mp-re. Ahogy írtam fentebb pont ezeket éreztem én is a kész kv-val kapcsolatban. Hamar szőkült stb. Elkezdtem egyre finomabbra állítani a darálót és az időt nem figyelve azt nézni, hogy mikor kapok mondjuk egy ristrettot anélkül, hogy szőkülne. Kicsit hosszabb pressonál pedig pont elkezd szőkülni a vége. 35-50 mp-es lefolyásokat kaptam. Mondjuk ez egy darabig eltartott amíg leesett.. A különbséget pedig zongorázni lehet...
[ Szerkesztve ]
-
avirid
tag
válasz verti1 #49165 üzenetére
Bár nem Ikeás, de hasonló ár- és minőségkategóriájút szereztünk be egy hete, kipróbáltuk tejhabra is, gyönyörű tejhabot képezett. 68 fokra hevített 2 deci 2.8-as tejből csinált nagyon szép, homogén habot pillanatok alatt. Nem hinném, hogy az Ikeás kevésbé lenne erre képes, sőt ha jártam volna Ikea-közelben, akkor én is azt vettem volna szerintem.
-
verti1
tag
Köszi mind kettőtöknek, igazából vendég sereg miatt kellene nekem is, évente kétszer. Ezek szerint arra tökéletes.
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #49169 üzenetére
Na akkor pont jókor jutottunk erre a konszenzusra, karácsonyig magasan tartom a vérnyomásom. Én is csak évente 2x tejhabozok vendégeknek, arra tökéletes a FP. Én a nagyobbat vettem, mert akkor egyszerre 2-3 csészényi adagot is el tudok készíteni. Bár inkább 2, mert azért fröcsög. Mindenképpen a nagyobbat ajánlom.
Gravity1234: én is 30ml szimpláról és 60ml dupláról tudtam, anno én is utána kerestem, tudtommal ez a "szabvány". Az olasz gyártmányú mérőpoharamon is a következő szerepel:
- Singolo Ristretto 22ml
- Singolo Espresso 30ml
- Doppio Ristretto 44ml
- Doppio Espresso 60ml -
adp
őstag
válasz verti1 #49172 üzenetére
En is vendegseregre vettem a 0.4-est. De szerintem inkabb 1literest vegyel az ikeasbol. Mert a 0.4-es max 2-3kapura jo, de inkabb 2. En azert vettem inkabb ezt mert kiserletezgetek filter vonalon is es arra a literes nagy majdnem meg a 0.4 is
Es inkabb 2*-re verem fel vele a habot, mert tenyleg kb 5-10mp
Tejhab tokeletes nem lesz vele de egy szivet siman lehet vele onteni
Dritan-nal lattam eloszor en is, O elkepeszto hogy meg igyis miket alkot. Szerintem amugy el kell talalni itt is az optimalis felveresi idot gyorsasagot, meg mozgas nagysagat, mert eszrevettem hogy mas ha aljarol huzom maxig fel, meg ha csak ugy kozep tajon huzogatom[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Gravity1234 #49168 üzenetére
Semmit nem jelent a ml. Nem pontos szerintem felejtsd is el. Arany sokkal mervadobb! Mivel minden kv es minden gep mas
-
waxos
csendes tag
Srácok ilyet használ valaki?[link] Nemigen vagyok kibékülve a pulton tömörítéssel, és azt gondolnám, hogy valamilyen állvány segítene abban, hogy stabilan jobb legyen az eredmény. Láttam drágábbakat, meg fémből készültet is, de egyiket sem próbáltam, így nem tudom melyik lenne a jó a kis QM0650-hez.
-
Bazsee71
őstag
Éppen tegnap rendeltem aliexpressről egy hasonlót, nem volt 3.600,- Ft.
-
mclord
aktív tag
Amikor elkezded inni egyből az érett kék áfonya íz jön majd egy kicsit később az érett meggy kis mézzel, és mellette ott a test is . Engem nagyon betalált
Gardelli Muhura - itthon Mantra forgalmazza és olcsóbb mint kintről behozni (10% -al) 15 Eur vs 3800 huf
Megnézem chemexbe is majd mit tud
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mdav88
senior tag
Urak, kis segítség, és egy érdekes kérdés:
Az eladó darálómmal kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy cukor darálására alkalmas-e a 64mm síktárcsás őrlő?
Tapasztalat, okos gondolat?Köszi!
-
Casto
csendes tag
Sziasztok, kérlek segítsetek nekem. Catler 58mm-es szűrőtartóba szeretnék venni egy adagos szűrőt. Ezt néztem ki
link neveEz szerintetek jó? Milyen tampert érdemes venni hozzá? Náluk ezt találtam:
Illetve utolsó kérdés, videókon azt látom, hogy 49mm-es tamperhez mindig használnak szűkítőt, gondolom hogy ne maradjon őrlemény a szűrő szélén. Ilyet csak a kávékalmárnál láttam. Ez megfelelő a célnak?
A segítségeteket előre is hálásan köszönöm
-
Bazsee71
őstag
Sürgős a dolog? Két ünnep között megejtek egy rendelést coffehitről - ezúton jelzem a többieknek is - onnan olcsóbban meglenne a La Marzocco, ahhoz meg tudsz venni fragolától 41-es tampert és segédet, jobb szettet szerintem nem kapsz, főleg nem jobb áron. Most van neki készlet, érdemes rámozdulni.
-
Bazsee71
őstag
válasz weinmaker #49193 üzenetére
coffeehit.co.uk rendelés 2016.12.30-án, akinek szüksége van valamire kérem privátban jelezze a termékre mutató linkkel. Az ingyenes postához szükséges rendelés már megvan, így azzal nem kell számolni. Kaposvárra fog érkezni a csomag, webox/foxpost átvétel megoldható (így a bankkártyás utánvét is).
Páran már írtatok, hogy kellene valamilyen eszköz, azt most nem keresném vissza, kérem írjatok. A kiemelés jelen esetben remélem nem okoz problémát.
-
adriankoooo
senior tag
Coffeehit:
Segítsetek már, hogy mi kell nekem: dupla szűrő Gaggiához. Melyik lenne jó onnan?[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #49196 üzenetére
Én szinte csak a 17g-osat használom, La Marzocco Stradat rendeltem anno. Elvileg ugyanezt tudná a sima is, de az most nincs készleten.