- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Steam Deck
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Apple notebookok
- Projektor topic
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz Saughassy #121651 üzenetére
Ma reggel megrendeltem én is, már jött email, hogy feladva.
Elviekben nem rossz cucc, rengeteg videót, tesztet átnéztem. Nagyon finoman állítható, presso tartományban is rengeteg a játszási lehetőség, nem lesz olyan, hogy 2 click között lesz az ideális. Nyilván j-max finomabban állítható, de 20 ezerrel drágább alin. Mondjuk ~70 ezerért az is best buy.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Mike088
csendes tag
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni kávéfőző vásárlással kapcsolatban, mert nagy dilemmában vagyok. Jelenleg egy szarvasi gépet és egy delonghi kapszulásat használok, de az előbbit szeretném nyugdíjba küldeni. Két alternatívát látok. Az egyik vásárolni egy 15 baros karos készüléket (pl delonghi ec260 vagy dedica) és mellé egy olcsóbb elektromos darálót, vagy egy automata kávéfőző. Én szívem szerint az utóbbit preferálnám a kompaktsága és kényelmi szempontok miatt, viszont nem tudom milyen minőségű kávét készítenek (mondjuk az olcsóbb karoshoz viszonyítva) . Nekem tetszik a Krups ea8108 ami most 100 alatt beszerezhető, delonghiban pedig esam3000 es magnifica s a tető ár szempontjából. Ha valakinek van ilyen készüléke érdekelne a véleménye. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Mike088 #121653 üzenetére
Egy fos. Felejstd el az automatát, hacsak nem mindenek felett fontos az egy gomb megnyomása bekapcsolás után 20 másodperccel. Ez az egyetlen előnyük. Ebben az árszegmensben különösen.
Cserébe bármilyen karos egy szertartás lesz, annak minden előnyével és hátrányával."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
ribarszki
őstag
Srácok, ha a robotban nagyon mocsaras/vizes marad a pogácsa, akkor finomítsak a darálón? Nichen be tudtam lőni, hogy szép száraz pogácsa jött ki, teljesen egyben. Most 1ZPresso Je-Plust is próbálom belőni hozzá, de egyelőre mindig mocsaras pogácsát öntök ki. Használok PuckScreent és finom papírt is.
-
törölt tag
válasz Mike088 #121653 üzenetére
Nézz át az automata topikba is, vannak egész jó fosok is, amik jobb kávét csinálnak mint a karos fosok.
-
Bazsee71
őstag
válasz ribarszki #121656 üzenetére
Nincs tapasztalatom a Robottal, de ha az ital rendben van, akkor a pogácsa állagát érdemes elengedni, nem érdemi tényező.
Nálam a Lineán mindig marad egy kis víz a pogácsán. Robotnál ez ugyan más, de pl. szivattyús/pumpás gépeknél kimondottan jó, ha van egy kis puffertér a pogi felett. -
Mano66
senior tag
Amióta én is használom a Puck Screen-t nálam is marad a pogácsán víz. Ez betudható a Puck Screen-nek. A vastagsága miatt mindig marad víz a fej és pogácsa között. A fém nem tud vizet elnyelni mint a papír. De attól függetlenül egyben jön ki.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
ibilicki
csendes tag
Sziasztok!
Most szeretnék belevágni az otthoni espresso készítésbe. Őrlőm már van (ajándékba kaptam) Euréka Mingon Specialitá. Viszont kávéfőzőm még nincs. Főleg a sötétebb pörkölésű kávékat szeretem, tejhab készítés nem annyira fontos, mint a jó kávé készítése. Gondolkodtam haznált gépben is, nem tudom van-e aki ilyenek forgalmazásával foglalkozik. Új gépnek az AVX-es DB1-et láttam jó ár/érték rányban. Max 200.000 körül áldoznék a gépre. Tudtok ajánlani olyan oldalt, ahol felújított használt gépet lehet venni, vagy új is lehet, a fenti keretig.
-
-
ribarszki
őstag
válasz ibilicki #121663 üzenetére
Flair? Robot?
A Flairen olyan eszpresszót húzok középsötét kávéból, mint a Biancán csak jobb napjaimban... Kigondolod, hogy innál egy kávét és 5 perc múlva már el is mosogattál mindent..Eddigi nagyon kevés tapasztalatom alapján mintha a Flair jobban passzolna a klasszikus vonalhoz, tankönyvi 1:2-es presszó arányhoz 9baron mint a Robot.
-
icm
tag
válasz ibilicki #121663 üzenetére
Milyen beállítottságú vagy? Én innen közelíteném meg a gépvásárlást.
Szereted ha kicsit alakíthatsz a gépen? -> Gaggia Classic akár tuning akár nem.
Nem akarsz belenyúlni csak penge kávét inni? Akkor egy 9barista - nincs belenyúlás de tökéletes kávé.
Többet akarsz játszadozni a készítéssel, de nem a kávé készítő eszköz tuningjával akkor meg egy Flair. Persze ehhez kell egy jó (PID-es hattyúnyakas) vízforraló is ( no meg a nyomásmérő szett is elengedhetetlen).
Nagyjából ezek mind beleférnek a keretedbe - persze a 9barista újonnan nagyon árfolyam érzékeny... ára miatt azt mondom csak akkor vedd ha biztos azt szeretnéd. Vagy vedd meg, jöjj rá mégse az kell és add el utána nekem jóárasítva"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
rastacsz
tag
A pogácsa elemzése általában a zacc jóslás szintje, azt meg hagyjuk meg Sybill Trelawney-nek.
Lehet, hogy alultöltöd; nem nyomod ki teljesen a vizet; túl korán nyitod ki a rendszert és nem szárítja le magát a forró pogácsa. De semmi jelentősége, ha nem ultracsatornás.@icm
Flair esetén (is) a víz hőmérséklete túlértekelt.
Közepes és sötét pörkölés esetén a tartály melegítése, mint a robot esetében is, elhagyható. Filter esetén is Hoff, Rao azon a véleményen van, hogy felöntés mehet straight off the boilThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
törölt tag
Szép estét.
Meg jött ma a Flair 58 elektric és a J-max. Nagyjából úgy üzemeltem be mint ahogyan ebben a topikban a kezdőknek írjátok.....egyelőre vehetünk 1 kilós kávét is mert lehet, hogy elég sem lesz kezdő szinten megtanulni. Nos, én 77-szer megnéztem a yutubos videót mielőtt vásároltam, mégis kihagytam először a puck screent. Persze nem ez volt a legnagyobb problémám hanem a daráló belövése a lavazza kávéhoz amely kotyeszhoz lett véve. Holnap jön a megfelelő kávé, a kapuczinertől.
Tehát akkor első főzet majdnem lejött a kar saját súlyától, majd még vagy 3 (vagyis átszaladt, mosogató). Mindíg óvatosan állítottam a darálón végül eluntam és jól odacsavartam neki. Liszt lett, nem jött semmi..... de legalább innen tudtam visszafelé indulni. Visszább csavartam 2 fokozatot és lejött, de kevés. Ezután 1.5 fokozatot csavartam még visszább és gyönyörűen lejött, a lefolyás hasonlított a yutubésra és az íze se volt kutya. Volt crema is még nem az igazi de ahogy itt olvastam már többektől, befogta a poharat. Természetesen nincs hurrá optimizmus, mára be is fejeztem de úgy látom fog ez menni. A yutubés mozdulatokat követve a pogi egy lendületre kiesett a végén és száraz volt. Csakhát nagyon fekete, dehát majd a kávékkal is ismerkednem kell.
Háááát, íígy törpént![ Szerkesztve ]
-
tag
Sziasztok, rovid filterezes utan belatom, hogy tenyleg elegge szenvedos a CM702-vel az elet, ezert nehany napja aktivan olvasom a teszteket a lehetseges utodokrol. Vannak meg kerdeses pontok, ami biztos:
- atlag napi 2x2 presszot iszunk moddolt GC-vel,
- mellette legalabb egy filtert is csinalok V60-al,
- kavebol vannak nehany kedvenc, de iszunk vilagos es sotet porkolest is,
- pangobol minel kevesebb lenne a cel, pumpalas-sepregetes belefer, akar at is alakitom a gepet a jobb iz/flow erdekeben,
- arban a 100-200 ezres nagysagrend a terv (de meggyozheto vagyok),
- egy megbizhato hasznalt gep siman johet a kevesbe ismert ujak helyett.Es akkor a dilemmaim:
- nem annyira szeretnek ket orlot ha nem muszaj (foleg helyhiany miatt),
- emiatt lehet praktikusabb lenne egy kezi orlo, ha utazasnal is innank (errre meg soha, sehol nem volt pelda ),
- minel tobbet olvasok itt vagy mashol, annal kevesbe tiszta hogy mit szeretnek (pl. kupos vagy lapos legyen, mikyen kes/kesprofil) foleg a keves tapasztalat miatt.Amik eddig felkerultek a radarra: 1zpresso JE Plus, Comandante C40 es Red Clix, Kingrinder K4; elektromosbol pedig DF64, Eureka Mignon Perfetto Espresso, Sette 270(Wi), Mazzer Super Jolly/Major es Niche Zero (bar ez tobbe kerul es a nemreg linkelt zavaros ugyek miatt nem tul szimpatikis a ceg).
Bocs ha kicsit csapongtam, tervben van hogy csinaljak egy nagy osszegasonlito tablazatot, csak nem volt meg egyben nehany ora szabadidom. Szivesen veszek barmilyen szubjektiv velemenyt is
-
p.lac
tag
válasz Uyuarasy #121674 üzenetére
Kéziből szerintem a C40+red clix a legalkalmasabb a célodra, én használom, szeretem, de melós, ha ezt választod, akkor ezt kalkuláld bele.
Elektromosak közül szerintem a DF 64 (célszerű moddolni, és itt azért nézd meg a késeket), vagy egy 151C késes Mazzer lehet megfelelő presszóra és filterre.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
Utazás közben espressohoz vagy filterhez készítenél őrleményt?
Allrounder őrlő nincs, valamelyik tartomány erősen kompromisszumos lesz, pl egy ssp multi purpose kés ami világos pörkölésből készült espressohoz jó, filterhez tisztább, de test kevés, ami miatt a sötét pörkölést nem lesz értelme venni, hacsak nem szereted kiemelni a füstös, kesernyés ízeket. És fordítva, frankó szirupos, sötét espresso, de tiszta ízek nélküli filter, világos pörkölés.
Fellow ode, mazzer super jolly tölcsérrel átalakítva, + bele:
-SSP multi purpose kés filterre és hosszabb, világos espressora
-SSP cast nem szuper tiszta filterre, hosszabb espressora, sötét pörk oké, de a klasszikusabb kések jobbak erre.
-ssp espresso, klasszikus espressomazzer major:
- f kés: ízre kb sj+cast, őrleményre teljesen más
- g kés: csak filter
- c kés:klasszikusabb espresso
- ssp espresso kés, klasszikus espressohoz
- ssp brewing kés, eredetileg ZM "multi burr" volt, de sok helyen brewing, (ismeretlen, hogy valakinek van-e)
(83-as ssp kések eléggé drágák)There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
"- atlag napi 2x2 presszot iszunk moddolt GC-vel,
- mellette legalabb egy filtert is csinalok V60-al,"
Szerintem erre a felállásra nem úszod meg a két örlőt. Síktárcsásokkal az a baj, hogy ahogy a topicban is írják, valamennyi pangó mindig lesz. Kialakítástól / söprési módszertől függően ez lecsökkenthető, de ha drasztikus őrleményméretet változtatsz, akkor problémás lesz. Szóval vagy mindig pazarolsz pár gram kávét pluszba, amikor váltasz espresso és filter között, vagy kell a két örlő.Kézit én napi 2x2 espressora nem javasolnék, az még a gyorsabb őrlőkkel se élmény, C40-el meg főleg nem.
Topikos tapasztalatok alapján Mazzer espressora eléggé bevált (de ebben mások okosabbat tudnak mondani), filterre kézinek meg 1ZPresso Q2-t eléggé dícsérik mostanában (a legújabb verzióját). Ha magasabb a keret, akkor meg kézinek C40 vagy 1ZPresso K-Max vagy 1ZPresso ZP6 (ha az új verziója is lesz olyan jó, mint a régi volt)
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Saughassy
aktív tag
Ha már Mazzer. SSPt nem akarok venni az SJ-be, de most valami utángyártott van. Érdekelne hogy mit tud egy gyári kés, ha egyáltalán érezhető. Szinte csak eszpresszózunk, és ez egy korai darab, szóval nem lehet bele túl agresszív kést tenni. Mit lenne érdemes kipróbálni?
-
rastacsz
tag
válasz Flashback #121683 üzenetére
Nem.
A shop leírása kivételesen létezik és részletes(ebb, mint az egyéb forgalmazók semmitmondó betűhalmaza)Newbie area:
K2: internal adjustment type with the best efficiency, with 48mm hexagonal stainless steel burrs
The standby machine for novice entry is enough for daily use
Advanced area:
K4: externally adjustable, with 48mm hexagonal titanium coated stainless steel burrs,
It is mainly ground into espresso, assisted by pouring coffee. K4 is an option for people who like medium and deep roasted coffee beans to show a sweet taste.
Master area:
K6 multi-purpose all-round external style, with 48mm heptagonal stainless steel burrs, mainly poured coffee, supplemented by espresso, good for light roasted coffee beans, with clean flavor & sweet and sour fruit taste.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
thomasrc
tag
Kicsit off: A diecrema.de oldalról rendelt már valaki? Leadtam egy rendelést előre fizetéssel, kaptam is egy értesítést róla automatikusan, amiben szerepel a számlaszám, de kifejezetten nem írják benne, hogy azonnal utaljak vagy várjak megerősítő emailre, hogy igen, van raktáron a termék, lehet utalni. Írtam nekik emailt ezügyben hét elején, de rá sem néznek vagy nem tudnak angolul. A rendelés státusza "nem feldolgozott"... Most nem értem, hogy az utalás megérkeztére várnak vajon? Megbízható az oldal ennyire, hogy meg merjem próbálni az utalást?
-
tag
#121675 p.lac: A "melos" dolgot kicsit kontextusba tudnad tenni? Nem volt meg kezi orlom, reggel tekernek vele 18-19 grammot presszohoz, utana/helyette 30-at filterhez, majd delutan egy ujabb presszot. Ha jol Red Clix-el szereles nelkul menne az atallas, "csak" a kattanasokat kell szamolni?
#121676 rastacsz: Nincs utazos kavegepem, pour-over johetne szoba, de nem tudom ez meg fog-e valosulni. A fustos izekkel nincs baj (a kedvenc skot whisky-k mindegyike Islay), bar kaveban lehet nem ezt keressuk...
Azt kezdem megerteni, hogy valamilyen trade-off mindenkeppen lesz, ha jol ertem a Fellow Ode es a Mazzer Major is javasolt, de a benne levo kesektol fugg hogy mire? Gondolom az nem jarhato ut, hogy lenne ket kesem es azokat cserelem, a rogzitocsavarok szinteznek is?
#121677 Cathfaern: A sepregetes/nehany szem pazarlas (esszeru hatarokon belul) belefer, ha az eredmeny megkoveteli (a Graef miatt joval tobb megy most a kukaba). A 2x2-vel kicsit felrevezeto voltam, egy IMS kosarba megy 18-19g, azt isszuk ketten.
Azt kellene eldontenem, hogy melyik vonalat szeretnem erositeni (pl. javitom a presszoimat), mellette valtozo minosegu filterrel es idovel ha kialakul jonne melle egy masik eszkoz?
Koszonom mindenkinek reszletes valaszokat! -
RetepNyaraB
veterán
válasz Uyuarasy #121691 üzenetére
Presszóról filterre váltva ugyanazon géppel rengeteg fine lesz a presszó pangók miatt, kivéve, ha egy teljes adagot átőrölsz az új (filter) beállítással és kidobod. Ez ugye elég szarul hangzik otthonra. A kés problémákat már részletezték feljebb. Egy macerás lehetőség a fine átszitálása. 🤷
Nekem csak a kis jx pro van kéziben, valszeg ilyen k4 ekvivalens lehet (utóbbit hasraütöm). Teljesen megfelel hario switch mellé. Elég keveset kell tekerni, ez nagy előnye (a legvilágosabb babok is lecsúsznak 60, max 70 fordulat alatt, 18g). Így is beleuntam elég hamar. A Comandante mindenki szerint hosszan tekerős."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
hyperspace
őstag
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
Flashback
addikt
válasz hyperspace #121694 üzenetére
Varia VS3 grinder
Voltmár?profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz hyperspace #121694 üzenetére
Comandante 8 perces fizetett hírdetését láthattuk
Nem igazán látom a piaci rést a dologhoz, hacsak nem az, hogy hogyan lehet több műanyagot eladni úgy, hogy feature-nek tűnjön. De legalább a lényegi mechanika változatlan, szóval a végeredmény változatlan kéne hogy legyen.Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
p.lac
tag
válasz Uyuarasy #121691 üzenetére
Igen, csak a kattanásokat kell számolni (a Red Clix felezi a lépést).
A melós azt jelenti, hogy 18-19g világos (CM filter) kávé őrlése presszóra kb 1:10 perc, kb 200-220 fordulat (Red Clix 10-11-es álláson).
Ez az általam ismert legtekerősebb őrlő, és akkor is tekerni kell, ha reggel sietsz, vagy ha beteg vagy.
Nálam Robot mellett szolgál, szeretem, a kézműves feeling igényli is a kézi hajtányt, de tény, hogy igényel egyfajta hozzáállást.
(JE-Plust váltott, ami egy jó presszó őrlő, sokkal kényelmesebb a C40-nél, de elvérzik a relatíve sok fine miatt egy világos pörkölésű kávénál, ha szeretném érezni a tiszta ízeket.)
-
őstag
válasz pető bá' #121117 üzenetére
Végül elfogadtam icm kolléga segítségét - mire eljutott hozzá a GC, már nem csak egy túlaggódásból következő karbantartásra volt szükség; nekem is eldugult a gép, egy csepp víz sem jött a fejből.
ClearWater és DM-es vízzel volt használva közel két évig, gőzölés soha nem volt vele; ezeket a képeket küldte a tisztításról:
Annyi komplikáció volt még, hogy valószínűleg az OPV is el volt dugulva, mert a tisztítás után max 6bar-on üzemelt a rendszer (aminek az okán egy pár napig gondolkodtunk, volt pumpacsere is ), de szerencsére csak utána kellett állítani az OPV-nek (kb 2-3 egész fordulatot), így már újra tökéletes a gép Mondjuk ezen a ponton már a beépített nyomásmérő pontosságában sem bíztam, szereztem egy karra szerelhetőt hogy legyen egy megerősítő mérés is De a tesztek alapján azzal sincs gond:
Köszi még egyszer itt is a segítséget"... and I hope you have a great day!"
-
stereofan
tag
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Tőzsde és gazdaság
- Háztartási gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Steam Deck
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Politika
- Kutya topik
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok