- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Házimozi belépő szinten
- Letiltotta a DLVR megkerülését az Intel új mikrokódja
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WarLock07222
tag
Ha már örlő vonalon vagyunk, és mostanában az elengedés fázisában vagyok a cuccaimmal kapcsolatban: Valakinek egy SSP Brew késes Ode érdekes lehet a közeljövőben?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Tragger #112400 üzenetére
Ár-értékben szokták rendkívül jónak mondani a jx-et. Nekem csak kinu főnixem volt, annál nem rosszabb semmivel, csak kicsit kevésbé praktikus. Biztos jobb a comadante, kérdés megér-e neked annyit. Pláne a redclixszel súlyosbítva.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
rastacsz
tag
válasz Toobee #112396 üzenetére
Akinek van egy kúpos espressohoz és egy másik őrlő csak brewinghoz, annak valóban nem jó az ssp high uniformity /espresso. Illetve, annyit mond a videóban, hogy a kúposhoz képest nem ad elég testet, csokis ízt. De egy mazzer 033m(super jolly), vagy 189D(64mm-es mini), vagy a 233m(super jolly v Pro) gyári késekhez képest nem tudni, milyen.
Ahogy a 151A-tól 151H-ig(F és G-t kivéve) sem ismert, hogy hozzájuk mérve a 83-as ssp espresso milyen.
Vagy van valahol ilyen teszt, beszámoló?
(nem kötözködés, hanem információ gyűjtés, hogy milyen kést vegyek)@WarLock0722 [link]
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Toobee
veterán
válasz rastacsz #112404 üzenetére
Szerintem egyik gyári Mazzer kés sincs erre a szűk tartományra hangolva, mint a Brew. De nagyon fontos, hogy ez nem jön be mindenkinek. Érdemes előtte kóstolni. Engem megvett. Ha 1:1-1:2 vonalon mozog valaki, csöpögjön, meg legyen jó olajos, verjen nyakon a test, akkor nagy csalódás lesz. Én azért egy Multit is szeretnék.
Qvik27:
tl;dw SSP MP = Clarity monster, sharp acidic presentation, potentially overwhelming clarity, lacking body in espresso. Niche Zero = Thick espresso body/texture, great mouthfeel/presentation, makes everything taste like chocolate, lacking clarity. SSP HU = between SSP MP and Niche (leaning more towards Niche), good body/texture, slight clarity, too similar to the Niche Zero I'd suggest you get SSP MP + Niche as I don't think you get a significantly different experience in cup from these burrs until you drop 2k+. If you don't have the space for two grinders then the SSP HU is good enough for most folks and is the "safest" pick of the three especially if you prefer chocolate/high body/slight clarity. Elaborating more on Multipurpose vs. V1 (Stolen from Spencer of EAF) Brew (V1 Unimodals) Capable of building pressure for espresso and can produce tasty shots but are heavily dependent on the coffee used. A really unique experience, these shots have very low texture and not much sweetness or bitterness. Instead they focus on extreme flavor separation and emphasize acidity. Somewhat tricky to dial in due to the narrow window of “Too Fast” to “Choking”. This set likely produces far fewer fines than the Multipurpose. Prepare for everything to run really fast. Profiling is basically essential to be able to use these burrs effectively for espresso. Multipurpose (V2 Unimodals) These share the same fundamental geometry with the Brew burrs, but the Multipurpose have flattened outer edges to significantly shrink outfall and increase fines production. Remarkably different from the Brew set for espresso, these burrs are capable of producing high texture and high sweetness shots with nearly comparable clarity. Acid presentation is a bit more muted than the Brew burrs. Overall these shots are a significantly more balanced cup. They are a much easier set to dial in too, and they taste good at high flow rate turbos and slow flow rate blooming shots. Water recipe is very important for these to avoid astringency.[ Szerkesztve ]
-
Tragger
tag
válasz Toobee #112401 üzenetére
@Toobee: Köszi a részleteket, én is efelé hajlok. Vagyis lényegében már el is döntöttem
@RetepNyaraB: Megér nekem ennyit igen, feltéve ha árában tudom cserélni a Wilfa-t. Nagyon ráfizetni nem szeretnék jelenleg.
Fel is tettem apróra ha valakit érdekelne itt.
[ Szerkesztve ]
-
Kulbi
aktív tag
válasz bayarena #112407 üzenetére
Szia,
igen ismerem, többek között erre is gondoltam alapok alatt.
A többiek is így használják? Van vkinel flow rate mérése Lelit gyári kittel? MaraX és Bianca esetén? Vagy más gép esetén?<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Bazsee71
őstag
válasz home.barista #112298 üzenetére
Időpontot még nem tudok (talán december-január), de lesz nálam egy Mahlkönig X54-es, azt szívesen megmutatom (Kaposvár). Piszkálja a fantáziám, hogy lesz-e olyan jó a késprofil, mint a Forteban volt.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #112413 üzenetére
mondjuk valami idő alapú őrlés van benne, állítólag 0,1-0,2 gramm pontosságú az is (ha egyszer belövöd az adott kávéhoz, ami nálunk aztán 4 napot él csak). viszont jó az állítómechanika, belemegy a ditting kés, halk. a fortét azért lerúgnám a pultról bármikor, amikor állítani kell rajta vagy ordít
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rastacsz
tag
válasz Toobee #112406 üzenetére
A 151F és 151G van brewhoz (mazzer ZM kések), ezekkel nem is lehet espresso finomságot őrölni (az acacias srác szerint)
Viszont a 151B nekem nem az a nagyon tömény, szirupos, hanem vannak ízek is, csak az összehasonlítási alapom kevés, mert jó espressot nem sokat kóstoltam.
Már ez a videó is valamennyire hiánypótló volt, hogy direktben hasonlított össze egy adott méretű késeket. Csak ez az egész rohadtul szubjektív, kinek melyik stílus jön be espressonak, a csokis, tömény, vagy az ízeket szétbontós, savasabb, hígabb és a két véglet között valahol, amit a high uniformity kés ad, vagy egy ditting 80-as, ami a srácnak optimálisabb ízvilág, de neked lehet, hogy túl sok ízt kócol össze, másnak pedig túl savanyú.
A kések tesztelése is idő és pénz rabló, mert oké, hogy megrendeled, kipróbálod(igaz, ez még csak a nyers kés, még nincs bejáratva, szóval az őrlemény is teljesen más eloszlású) , visszaküldöd ami nem tetszik (ezt lehet? Nekem nincs arcom, ahogy alkudni sem nagyon tudok) vagy marad a fiókban (egy 151-es kés esetén 16-20ezer/db, vagy ssp esetén 100k/db).
Egynapos happening szintén kevés arra, hogy különböző kések legyenek letesztelve/kóstolva. Főleg, ha még valaki becsatlakozik kúposokkal is...There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Toobee
veterán
válasz rastacsz #112416 üzenetére
Ezt nem győzöm elégszer leírni, hogy pörkölési szinthez, ízléshez kell a kést választani. Ha tud az ember, csereberéljen a topiktagokkal, mert 1-1 ilyen szeánszon egyszerűen képtelenség határozott véleményt formálni. Én leküldtem a Brew V1 késen vagy 1-1,5 kg kávét, mire elhatároztam, hogy nekem is venni kell egyet.
-
HÁZIGAZDA
-
weinmaker
őstag
Némi offtopic, de azért sokaknak érdekes lehet.
Újra lehet nevezni, majd szavazni kávékra, pörkölőkre, kávézókra baristákra.
Továbbá a fészen folyamatosan mennek a játékok, ahol kézműves kávékat lehet nyerni, de lesz őrlő és kávégép is. Én szóltam.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
-
bluesfan
tag
válasz bigmasterg #112423 üzenetére
Részint. Másrészt meg az itt-ott olvasható objektív tesztekről.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz WarLock07222 #112402 üzenetére
Érdekes lehet.
-
senior tag
Gondolkodom, hogy a Bestprotect helyett jövőre Bestmax Prémiumot teszek be és azt is innánk. Jó íze van? (Mert a Bestprotect az nem finom inni.)
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #112426 üzenetére
Én mégléptem ezt idén januárban, de gyorsan túl is adtam azon a Bestmax Premiumon...
Nagyon más presszóra mint a Bestprotect. Kb olyan mint a DMkotyvasztás...hogy jó jó, de mindig kihoz valami harsány karcos dolgot.
Inni persze picit jobb mint a Bestprotect, de szerintem arra még midig a kancsó a legjobb, vagy a sima csapvíz amikor nincs a környéken hálózatépítés. -
rastacsz
tag
Kancsóban szűrt vízre rámért már valaki, hogy mennyi az eredetihez képest a maradvány keménység? (18-20-22 °nk esetén kell-e kétszer szűrni?)
Illetve a kancsós vizet kiöntve, a pohár alján nekem az aktív szén darabkák megmaradnak, ez normális?(bwt mg+, a használati írja, hogy első alkalommal a szén kijöhet és nem pára, max újat kell szűrni, de ez már pár napos, napi 2-3 felöntéses)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
SoundON
tag
én majd azzal játszanék ha lesz valamikor időm, meg legalább 500g egyfajta kávém, hogy a bestprotectet 1:3 vagy 1:2 arányban higítanám ROval, hogy a 260TDS-ről lemenjen180 vagy 120ra, hogy akkor mi van... de ezt tényleg csak sportból, kísérlet képpen...mert preszóra maximálisan elégedett vagyok vele
esetleg valaki pancsolt már ilyennel?
-
p.lac
tag
Jó ez az összefoglaló WarLock .
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz SoundON #112428 üzenetére
Hát én a dmkotyvasztással is elvoltam, úh valamit valamiért alapon jó lesz sztem. Unom már a szénport a kancsóból poharam alján…
Én amúgy sem tudom annyira kiszálazni az ízeket egy kávéból, csak azt érzem, hogy finom, vagy nem finom[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kurtuzov
senior tag
válasz SoundON #112428 üzenetére
Nekem a DM kevert vízzel készítés sokkal jobb (nem karcos) ízeket produkál, mióta a kevesebb mennyiségű sót, 80 TDS körüli értéket eredményező receptet használom. Nemcsak a GC fúvókaszűrő járt jobban.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz kurtuzov #112437 üzenetére
És még mindig és már megint itt vannak a Barista Hustle receptek 5 literre számítva. https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_95161-95161.html
#112438 ribarszki: Az kb. a Melbourne víz receptjével van egy szinten, 0.29 keserűsó és 0.1 szódabikarbóna.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
Most mondjátok, hogy a kancsós mindig ereszti a szenet? Meg a dm keverés jobb? Basszus, akkor nem veszek ilyen műanyag szemetet. (a havonta cserés patronra gondolok, ami környezetterhelés szempontjából hasonló lehet az 5literes kannához)
Viszont az etióp gujira van valami recept? Kálmán felé közepes pörkölés, elvileg most két hetes. (frissen bontott kilósból mérték egy kávézóban)
Nem jönnek az ízek.
Flair hőmérő szerint 95°C-ra melegítve a henger (bemerítve).
A szűrő/fejre feltéve lemegy 90-re, a víz közben lobog, azzal felöntve.
Az őrlemény nem kér finomabb őrlő(mazzer 151B kés) beállítást, mint amikor már 2-3 hetes a bontott csomag. Inkább picit durvábbra kell mennem, mert a szokásos 5bar, blooming 25-30sec után nem akar megindulni lefolyni. Más frissen bontott világosabb így már jól csorog és ízek is vannak. Itt most csak savak.
Vízből próbáltam a lágyított csapvizet, ami kb 5nk, de az ioncsere miatt magas a puffere.
Desztvíz keverve (5 liter desztvízbe 0,3 g szódabikarbóba és 1.2 g keserűsó)
Bwt mg+ kancsós víz
Vagy igyak egy omniat és utána próbáljam újra?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
bigmasterg
addikt
Ma érkezett meg a Cafelat Robotom.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a (tartelék?) csavar hová való, illetve a MOLYKOTE 111-et milyen esetben kell használni és hogyan? Ha egyáltalán kell? Google alapján megvan, hogy kenő és tömítő anyag.Még nyilván csak kisérletezgetek, de a bénázások ellenére már sikerült egészen jó kávét is csinálnom vele.
-
Kulbi
aktív tag
Sziasztok,
Használ itt végül vki DF64 / G-IOTA őrlőt? Van vele bármi tapasztalat?
Köszi.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #112442 üzenetére
Espressonak lapos, savanykás, nulla gyümölcsösség, se tea, se virág, csak savanykás. gyomorsavat felcseszős.
Hoffmann receptes french press-sel viszont elsőre édes, karamellás íz, teás utóíz, savak, viszont amit a gujikra írnak, mangós és bogyós ízek nincsenek. Bár most mindent elnyom a mikróban kigyulladt popcorn szaga...@bigmasterg
Az az imbusz csavar a nyomásmérő helyére megy a dugattyúban, ha lyukas, akkor meg a nyomásmérőhöz kell.
A tömítést kell bekenni, amikor eltisztítottad (a tömítés alatt is) . Ha nem tiszta, akkor ne kend, mert még több dzsuva ragad bele. Tartsd tisztán és síkosíts, az a lényegThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
WarLock07222
tag
válasz bigmasterg #112443 üzenetére
Gondolom barista verziót rendeltél. Ez a nyomás mérő órához menő lyukat betömni hivatott, ha ki akarod iktatni a mérőt. Én nem használtam még szilikont a tömítéshez, szerintem hamarabb megeszi az UV / hőmérséklet, mint hogy ezzel kelljen kenegetni.
-
WarLock07222
tag
válasz rastacsz #112446 üzenetére
Ha nem tudsz már növelni a hőmérsékleten, akkor próbáld meg hosszabbra húzni. Mondjuk 1:2.5, bár nem tudom pontosan, hogy mivel próbálkoztál korábban Ha nem tudsz növelni a hőmérsékleten, akkor menekülő útnak ott a turbo shot, amikből nekem mostanában nagyon király dolgok sültek ki, még akár rövid arány mellett, filter pörköléssel is
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #112448 üzenetére
Nem tudom, hogy tudok-e növelni a hőn, de megpróbálom, hogy tovább melegítem és minden fém részt bedobok a vízbe. Az ikeas maghőmérő szerint 92-95°C-on forr a víz, de mi nem vagyunk 2000 méteren...
13,5g őrleményből 30-35g szokott lenni a kávé. Az őrleménnyel akkor lentebb megyek(12-18g az ajánlás)
A turbot ki fogom próbálni, el is felejtettem.
Köszönöm a tippeket!There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest