- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple MacBook
- Milyen videókártyát?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Szenzorosan védett 12V-2x6 kábel jött az ASRock berkeiből
Új hozzászólás Aktív témák
-
(i)
lelkes újonc
Szervusztok!
Csak azért kukkantottam be ide hosszú idő után, mert feltűnt, hogy most megint ugrott egyet a kávék ára annál a pörkölőnél, akitől rendelni szoktam.
Visszanéztem a rendeléseimet (sokszor csak beugrottam a pörkölő üzletébe, s úgy vásároltam, de azért így is volt pár webes tétel), s azt találtam, hogy az alap blend ára is 10% feletti áremelkedést élt meg most jan. 1-gyel.Az egyéb blendek közül valamelyik 43%-ot ugrott most pár hónapon belül, a másik “csak” 22%-ot, a harmadiké minimálisat (ez utóbbi 4-5 éves áremelkedése is csak kb. 60%-os volt).
Ha már 4-5 éves áremelkedés: hasonló arabika/robuszta arány mellett az egyik blend kerek 100%-os áremelkedést élt meg, a másik 53%-osat, a harmadik (ez már eltérő arányú) 58%-osat, a negyedik (az alapblend) 126%-ost.
Szóval ha figyelembe is veszem, hogy egy-egy rendelésnél egy-egy tétel akciós áron futott, akkor is eléggé szór a hosszabb távú áremelkedés mértéke.
Ezért rákerestem a topikba az áremelkedés szóra. Egyszerűen kíváncsi vagyok a ti tapasztalatatokra.
Azt látom, hogy nem teljesen tudományosak az árkorrekciók, amit én megéltem, sokkal inkább olyan hatásokat látok, hogy a legalacsonyabb árú termékek árát közelítik a többihez, vagy hogy az áremelkedésben az játszik szerepet, hogy kerek ezreseknél picit kisebb ár legyen.
Persze végülis ez is tudományos :-), úgyhogy korrigálom magamat: az áremelkedések láthatólag csak részben tükrözik az alapanyagok és az előállítási költségek áremelkedését, sokkal inkább piaci újra és újra pozícionálást érzek mögöttük.
A többi kávéforrásnál mi a helyzet? Kb. hasonló számokat láttatok, éltetek meg?
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
- Keresünk dokkolókat
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G531GU / I5 9300H / GTX 1660Ti / 16GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest