Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• baly81

aktív tag

válasz hcl #102087 üzenetére

+1 👍

Korábban (kb 2018-ban) teszteltem...

Egy vásárlásból, gyártásból származó, mindenben megegyező 18650 Li-Ion cellák voltak.
    Külső egységben (lámpa akkupakkokban) használtam őket.
    4 darabot (egy pakk) "csak" 4,05 Voltig, 4 darabot 4,20 Voltig töltöttem a SkyRC MC3000 töltőimmel. A töltő-/ kisütőáram, a ciklusok, illetve a felhasználás is azonos volt mindkét pakknál, ugyanis egy kerón használtam őket ugyan úgy.
    Az alacsonyabb töltöttségű pakk értelemszerűen hamarább lemerült (a pakk elektronikájában van feszültségkorlát a túlmerítés megelőzésére).
    Viszont:
    Kb. 80 ciklus után látszott a különbség is. A totál feltöltött akkuk belső ellenállása sokkal nagyobb, kb másfélszerese volt a másik pakk celláihoz képest. A névlegeshez közeli kapacitásukat ugyan megőrízték így is, ám a kerólámpák legnagyobb fényerejénél (szó szerint kb az autók távolsági fényszórója), 4 cella 7,4V -os pakkban nagyjából 2,5A-es terhelésre sokkal jobban leesett a feszültsége. Emiatt kevesebb kapacitás is volt kivehető nagy terhelésnél; Érzésre úgy kétharmada. Alacsony terhelésnél a kapacitások megegyeztek a két pakk celláihoz képest.
    Töltés közben 2-5°C volt az eltérés a két pakk celláin mért hőfokeltérés.

Miután én ezt megtapasztaltam, azóta csak ~4,00 V-ig töltöm a Lítium cellákat. A nagyobb kapacitású IMR celláknál ez amúgy is 6-8%-nyi kapacitást jelent észrevételem szerint. Szóval egy névlegesen 2500-as cella kb 2200-2300mAh energiát tárol 4 Volt körülre töltve. Cserébe élettartama hosszabb lesz.

Nyilván ehhez kell alkalmas töltő is, de annyiban szerencsés helyzetben vagyok, hogy az MC3000-ben minden paramétert teljesen be lehet lőni. Imádom őket emiatt.

Új hozzászólás Aktív témák