- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- 3D nyomtatás
- Projektor topic
- Steam Deck
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
-
tordaitibi
veterán
válasz DonThomasino #71200 üzenetére
Erre így nem egyszerű a válasz, az EKA beolvadt az EKM-be, az meg később a Ganzba.
Ha nagyon időrendbe akarod szedni, [itt részletesen le van írva] .
Csak szólok, nem Ganz-univo hanem Ganzuniv a műszer pontos neve.
Mivel az Univeka még a Ganzba beolvasztás előtt lett gyártva, így nem Ganz gyártmány.
A Ganzuniv több generációval korszerűbb mint az Univeka. De sokat használtam a különböző változatait '79-86-ig. De régen volt, baszus de megöregedtem.[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
válasz tordaitibi #71203 üzenetére
Tudom hogy rajtad nem, de az idő vasfoga
fog ezeken a műszereken ?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
tordaitibi
veterán
válasz DonThomasino #71204 üzenetére
Köszi, máris jobb a reggelem de sajnos rajtam is látszik az idő, pl. a "kiugrottam az ágyból" kifejezés egy lassított felvételre hajaz
A műszerekben lévő előtétellenállásokon bizony fog az idő, öregszenek és elmászik az értékük, valamint maga a mérőmű is öregszik, pontosabban a visszatérítő rugók.
A műszer tökéletesen működhet de a hitelessége, ponossága, a méréstartomány linearitása erősen csökkenhet.
A széttekert-nyomkodott kontakhibás váltókapcsolók is hasonló problémát okozhatnak.
A pontosság egy jó DMM-el ellenőrizhető, ha megfelelő még a pontosság akkor napi szinten jól használhatóak most is ezek az öreg műszerek. -
DonThomasino
veterán
válasz tordaitibi #71205 üzenetére
Mi az a DMM ?
Itt olvasom hogy van egy külön lépés a hitelesítésre.
[link]" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
pjen
félisten
válasz DonThomasino #71206 üzenetére
Digitális Multi Méter.Nem érdemes velük kínlódni.Egy etalon ellenállás hidhoz se egyszerű hozzá jutni.Pár ezer forintért kapsz egy DMM műszert akár autómata méréshatár váltóval.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz molnarpeter #71197 üzenetére
Az a gond azzal, hogy nem lehet emissziós fokot váltani benne. Fix 0.95
-
draco31
veterán
Hello!
Éjszakára a kültéri fények bekapcsolására gondolkozok valami kényelmesebb megoldáson. Ez akkor kellene, amikor valaki hazajön autóval, aztán egyszerűbb úgy betolatni, ha sok a fény. Kettő vagy 3 LED-es reflektor lenne felszerelve. Jelenleg van 1db, de ahhoz oda kell sétálni, egy másik meg még a dobozában.
Arra gondoltam, hogy vennék ebből 3 csomaggal. Így 3 különböző konnektorba lehetne az udvaron bedugni őket, nem kellene olyan sok vezeték. Egy videóban ami erről a szettről szól, ott meg mutatja, ahogyan lehet a kulcsot párosítani a relével. Így gondolatom szerint 1 kulccsal lehetne a 3-at kapcsolni egy gombnyomással, vagy rosszul gondolom?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, egy relével kapcsolhatok egyszerre két külön álló tápot?
Kicsit bővebben kifejve, van egy távirányítós relém, jelenleg 12V + ágát szakítja ami ledszalagot kapcsol ki be, na ugyan erre a relére egy 20V os hangrendszer + ágát még ráköthetem? Hogy egyszerre kapcsoljon a kettő. Vagy ha a két különböző pozitív ág érintkezik akkor az kiéget valamit? Vagy hogyan kellene ezt szakszerűen csinálni hogy egyszerre kapcsoljon a két külön feszültség forrás?
-
PHM
addikt
válasz kmisi99 #71212 üzenetére
Egyszerű:
Használj 2 áramkörös relét.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Louro
őstag
Sziasztok!
Előre is leszögezném, hogy nem vagyok villanyszaki, csak érdeklődnék valamiről
Ledpanelt szereltettünk fel a lakásba. Mivel a szaki felkínálta, dimmelhető megoldást kértünk.
A panelek szuperek, de 100%-on abszolút too much kategória. Még szerencse, hogy dimmelhetőt kértünk. De már 4. alkalommal fog hozni valószínűleg megint egy másik kapcsolót - volt közte Legrand is - és mindegyik kapcsoló, ahogy elkezdte lefelé tekerni, elkezdett ciripelni. Eleinte arra fogta, hogy csak míg beáll, addig zajos, utána csendes, de utána is hallható volt az alapzaj. Nem hinném, hogy ez egy normál működés.Az lenne a kérdésem,hogy 9 darab (VT-6060 SKU 60256), "dimmelhető trafós" (V-TAC SKU 6437 45W 0-10V) panelt lehet normálisan egy kapcsolóval vezérelni?
Az is már megfordult a fejemben, hogy azt mondom, vigye el az egyik trafót és úgy tesztelje az üzletben, ahol veszi a kapcsolót. Van egy másik helyiségben is 3 és azzal is ciripel.
Segítségetek előre is köszönöm!
Mess with the best / Die like the rest
-
korpicschess
veterán
válasz darvinya #71186 üzenetére
Majd megpróbálom megnézni, hogy tényleg az-e a rossz. Sajnos megröntgenezni nem tudom, akkor esetleg látszana, ha a huzal szakadt volna fel/égett volna el/bármi.
Nem tudjátok esetleg, hogy hol lenne érdemes próbálkozni, ahol árulhatnak ilyen távirányítót? Teac RC1305.Aktuális hirdetésem: ►►►http://goo.gl/P8Vs0r ◄◄◄
-
csabyka666
veterán
Üdv szakik!
Törött kijelzőt szeretnék kicserélni egy notiban, 17,3 col, van is donor, viszont az 30 pines, a notiba pedig 40 pines kellene. Találtam hozzá átalakítót neten, de nem tudom, ezek mennyire jók, egyáltalán működik-e. Van valakinek tapasztalata?
Köszi a segítséget előre is!
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
darvinya
titán
válasz korpicschess #71216 üzenetére
Chip hibát egyszerű letesztelni.
Ha chip lábtól gombig nincs szakadás, akkor csak chip hiba lehet, mikor összes vezető jó és gombra zár.Ezt találtam, de drága [link]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Jarod1
addikt
válasz korpicschess #71182 üzenetére
Ez vezetősáv szakadás is lehet a panelen.
-
Louro
őstag
válasz Reggie0 #71220 üzenetére
Szerintem a trafó, de nem vagyok nagy szaki, de inkább a panel mögül jön a hang. Egyik helyen 3 trafó van, másikban 9. Az lehet, hogy mindkét helyre jutott legalább 1-1 hibás trafó?
Ahol 9 van, ott a leszabályozás során random kezdenek el világítani, villódzni a panelek. (Azt mondta a "szaki", hogy lehet a kapcsoló nem tudja kezelni a 9-et.)
[ Szerkesztve ]
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Lenne 1-2 kérdésem, hátha tudtok segíteni.
Adott egy autós menetrögzítő kamera. Van benne egy 3.7 voltos 500mah aksi.
Az megoldható lenne, hogy nagyobb 1000 vagy 1300 mah-osra kicserélni?
Az 500-as elég kevésnek tűnik, a parkoló módhoz.
Ha igen, akkor milyen adatokat kell nézni az új akku vásárlásánál?
Ja, a kamera töltője 5 voltos szivargyújtós, két usb-vel, az egyik 1A, a másik 2,4A. -
csabyka666
veterán
válasz Atis45 #71222 üzenetére
Üdv!
Úgy általánosságban az akku kapacitása nem befolyásolja a működést, persze a nagyobb kapacitás tovább működteti, tovább is tart feltölteni. Ami fizikailag belefér, abból a legnagyobbat igazából bele szabad tenni, de ezek tudtommal eléggé ki vannak centizve, és a nagyobb kapacitás (már ha kapható) nagyobb méretű is lesz.
A feszültség stimmeljen, illetve (bár ez adja magát, mert gondolom Li-Ion akku) a típusa is, és ha fix helye van neki, a polaritás véletlenül se legyen fordítva rajta![ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Atis45
aktív tag
válasz csabyka666 #71223 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
-
Reggie0
félisten
Hat, meg kene kulonboztetni, mert hiaba cserelgeted a kapcsolot, ha a trafo okozza. Szereljetek ki es falon kivul egymastol tavolabb kosse be a szaki es ugy nezzetek meg. Az, hogy a trafo okoz ilyet, lehet teljesen normalis is, foleg ha nincsen impregnalva a tekercseles, mert azt barhogyan is feszitik meg idovel meglazulhat es ha mar mozogni tudnak egymashoz kepest, akkor lesz hangja. Jobb minosegu trafoknal jobban adnak ezekre adolgokra, ott kevesbe fordul elo.
Ha meghallgatsz tolem egy jo tanacsot, akkor en a helyedben addig vetetnem vissza az egesz rendszert panelestul, amig lehet es rendes LED paneleket vennek helyette, amiknek normalis szinvisszaadasi indexuk(CRI) van, azaz legalabb 90, vagy ha lehet 95-os ertekkel. A tiednek 80-as, azaz a targyak szinet nem fogja rendesen visszaadni, olyan lesz, mint a regi fenycsovek mellett.
[ Szerkesztve ]
-
Louro
őstag
válasz Reggie0 #71225 üzenetére
Köszi szépen!
A panel mögött ciripelt ma is. Ráadásul a 9 panelesnél 5-öt meghagyva se tudta szabályozni egy "400W"-os kapcsolóval.
Panel: VT-6060 SKU 60256
Trafó: V-TAC SKU 6437 45W 0-10VNem tudom jó gyártónak számít-e ez a V-TAC. Direkt azért ezt a szakit választottuk, mert több hotelbe is épített már be ilyet.
De akkor normális lehet, hogy "leszabályozás" esetén ciripel? Nem egy tiszatavi rajzás, de azért hallható.A panelre egy "fotófólia" van ráhúzva jónak tűnő minőségben. Így a panel fehérje nem lényeges. A maxon nagyon jól mutatja a képet. De azért megnézek pár példát erre a színvisszaadási indexre. (Köszi!)
-
Reggie0
félisten
Hat, pont leszabalyozasnal nem megy nagy teljesitmeny es kis feszultsegnel kapcsol, ezert nekem csak az a fura, hogy miert ott ciripel a legjobban. De amugy lehet ciripelesmentes rendszert is csinalni.
Szerintem a trafo fog ciripelni, abban van a dimmer, a kapcsolo csak feszultsegjelet kuld neki 0 es 10V kozott, hpgy mennyire dimmeljen. Szoval a kapcsolocsere nem fog megoldani semmit.
Hotelben nem szamit a szinvisszaadas, par napig maradnak az emberek. Kivetel ez alol az etterem, mert az eteleknek jol kell kinezniuk, ezert is gyakori meg a halogen vilagitas.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Jo kerdes. Annyira nem vagyok benne, de ahogy elneztem a minimalis teljesitmenyszintet maga a dimmer tipusa hatarozza meg, nyilvan ez a benne levo kapcsoloelem minimalis begyujtasi szogetol fugg, illetve minimalis tartoaramatol. A kapcsolo ugy jon be a kepbe, hogy egyes tipusoknal nem allithato a minimum szint es a fix minimum teljesitmeny alacsonyabb, mint amit a dimmernek be szabad allitani, emiatt ad ki hangot. Szerintem meg mindig az az alapproblema, hogy egy jominosegu dimmelo elotet kene, aminek nem magas a minimumja se.
Ezt talaltam most: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Louro
őstag
Elvileg ez pont panelhez lett tervezve.
Trafó: V-TAC SKU 6437 45W 0-10V
Kapcsoló terén pedig volt itt már Legrand ledhez való kapcsoló is. Most valami "Bendevill" volt. Ezt mondta is, hogy nem ugyanolyan kell a panelhez, mint a többihez.
[ Szerkesztve ]
-
Louro
őstag
Sajnos ennyire nem vagyok szaki. A panelek mögött pont olyan - ha jól emlékszem - a "trafó", mint a lenti linken.
Ha nem erre gondoltál, pls help. Ha jól láttam, anno a villanyvezetéket "wago"-zta, majd azokat kötötte a trafóba és azt a panelbe.
Megpróbálok képet készíteni Remélem ezeken valami hasznos látható. Az, hogy a plafonból miért ennyi....új építésű és hét sorba húzták a vezetékeket. Ide hozták valahonnan az áramot és innen vitték tovább.
[ Szerkesztve ]
-
edk-
őstag
Nem a panel számít, hanem hogy a trafónak 0-10V-os dimmer kell, például ez. Olyat próbáltatok?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://l2g.hu/edkelado
-
-
Louro
őstag
Tettem az előzőbe két képet is. Anno, a kivitelezővel erről nem volt szó. Normál lámpát terveztek ide. Akkor lehet ez a gond?
Kapcsoló kapcsán Legrandot próbált. Leginkább a Valenára hasonlított a kinézete. De lehet a Niloé volt.
Akkor egy ilyen kapcsoló megoldhatja a ciripelős gondot? (Bocsi, csak jobb hasonlatom nincs a hangra )
[ Szerkesztve ]
-
edk-
őstag
Az biztos, hogy ez a trafó nem tirisztoros fázishasító dimmert igényel, mint a hagyományos izzók vagy a halogének (és az E27-es dimmelhető LEDek).
Azt gondolom, a megfelelő dimmerrel nem kellene hangjának lenni.
A bekötés:
[ Szerkesztve ]
-
edk-
őstag
Én úgy látom, a dimmer és a trafó közé 3 vezeték kell.
A másik lehetőség olyan táp alkalmazása, ami úgy dimmelhető, ahogy az izzók. Például ez.
[ Szerkesztve ]
-
Louro
őstag
Mivel este van, a kapcsolót, ami jelenleg egy billenőkapcsoló, nem szívesen szedném szét. De lehet reggel ezt is megnézem.
De mondjuk sehol se volt olyan, hogy ne lenne 3 vezeték a lámpáknak. Szóval még a föld is meglehet. Annyira bízok benne, hogy ez a dimmer megoldja. A "szaki" is már annyit hozott és próbált.
A 9 paneles meg egyenesen rémálom. Pedig azt gondolnám mindegy mennyi trafó van rákötve, hisz a dimmer az átfolyó áramot szabályozhatja.
[ Szerkesztve ]
-
edk-
őstag
A 3 vezeték ez esetben nem fázis, nulla és föld, hanem fázis és a vezérlőfeszt vivő két ér.
Fent linkeltem egy másik tápot, ami hagyományosan dimmelhető.
Nem mindegy, mennyi trafó van a dimmerre kötve, meg van adva a használható teljesítménytartomány.
A szakid hozzáértéséről elég lesújtó kép kezd kialakulni. Egy villanyreszelőnek fel kellene ismernie, hogy az adott táphoz nem hagyományos dimmer való.
[ Szerkesztve ]
-
Louro
őstag
Holnap lehet feltöltök ide pár célirányosabb képet
A dimmer vs trafódarabszám.... A trafók 45W-osak. Mivel 9 darab van, 45x9W, azaz 405W. Az lehet, hogy egy "400W"-os dimmer ezzel már nem bírkózik meg? Tudom 5W is több, mint a 0. De elég vicces lesz 2 dimmerrel szabályozni egy "lámpafelületet" (Már majdnem ott tartunk, hogy inkább vettünk volna egy 2000 forintos lámpát. Nem gondoltam, hogy újra elő kell vennem a fizikát
-
edk-
őstag
Ez 600W-ig jó. Persze sok másik is.
Mekkora terembe építettél be 405W-nyi LED-panelt? Naptejet kell adnod a vendégeknek!
-
Louro
őstag
Ciki vagy sem, nem jártunk utána és hát igen.....ha fel van kapcsolva, akkor Dexter laboratóriuma érzése van az embernek. Amúgy 5mx4mx2,8m a térfogat. Bár 12 panelt akart a "szaki", de az ára miatt is arra "köszönöm, nem" volt a válaszunk. Nem a craft, hanem a felület miatt.
Eskü' nem számítottunk ekkora fényerőre. Gondoltuk és bíztunk a "szakiban". Én még attól féltem, hogy elég legyen. A dimmelhető opciót csak azért kértük, hogy legyen hangulatfény, ha esetleg leszabályozhatnánk.
-
edk-
őstag
A tizede bőven elég lenne... Nem tudod visszavinni egy részét?
Ezt írják egy cikkben: egy átlagos 20 négyzetméteres nappaliban szükségünk lesz 2000-4000 lumen általános világításra, ami értelemszerűen megoszlik aszerint, hogy egy 1 vagy többkaros csillárral, esetleg 20 db beépített LED égővel szeretnénk biztosítani. Illetve, ha olvasósarok is van a nappalinkban, az olvasósarokban szükség lesz egy 700-800 lumen fényáramú fényforrásra.
Egyetlen 45W-os LED panel fényárama 3600 lumen.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
Nem lineáris az összefüggés, az emberi szem kb. 1000000x-os fényerő tartományt tud átfogni, ez lineáris skálázással nem menne . Az éjszakai holdfény, némi felhőrétegen kersztül, és a nyári szikrázó napsütés között, kb. meg is van ez a viszony. A szemre fele akkorának érzékelt fényerő kb. negyede teljesítményt jelent. A tized akkora érzékelt fényerő, pedig kb. század teljesítmény.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
Reggie0
félisten
De nala nem a kapcsolo dimmel, hanem a trafo, erre van a 0-10V-os vezetekpar. Amit te linkeltel dimmelot, ott maga a kapcsolo dimmel, neki nem olyan kell. A 10V-os vezerlojel pedig mehet tobb trafora.
Alapvetoen nincsen baj azzal a rendszerrel amit kapot, a ciripeles pont egy olyan dolog, amit nem vesznek eszre olyan kornyezetben, ahova ezek altalaban kerulnek, vagy pont nem erdekel senkit se. Csak neki valami jobb minosegu megoldas kellene.
Igazabol meg a panelek mennyiseget se tervezte tul tulsagosan, hiszen munkakornyezetben 750-1000 lux kell, a 9 panellal dimmeles nelkul 1300lux-ot kapnak. Egyszeruen csak a szallodas muki szallodas tapasztalatokkal tervezett.
[ Szerkesztve ]
-
Louro
őstag
válasz Reggie0 #71249 üzenetére
Egyelőre masszív a világítás így. Azért várjuk nagyon a szabályozhatóságot.
Szívesen segítenék a szakinak, de ez komplexebb dolog, ahogy látom. De az lehet egy hiba, hogy a trafóra, ami tartalmazza a dimmert, olyan kapcsolót tesz, ami szintén tartalmaz dimmert? (Sajnos az eddigi kapcsolók típusait nem írtam fel. Csak a Legrand volt ismerős márka. Ott pedig kép alapján a Valena vagy Niloé lehetett.)
(Sajna reggel nem volt időm szétkapni a kapcsolót és fotózkodni, de nincs elfelejtve.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Yettel topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mesterséges intelligencia topik
- Macska topik