Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zka67

    őstag

    válasz cashback #18898 üzenetére

    Látom, számodra csak az alaplap létezik, mint áramkör :)

    Most lehet, hogy újat mondok neked, de az alaplapok 4 rétegű nyákra épülnek. És ebből a középső két rétegben csak a tápok mennek...

    Vannak olyan dolgok, amiket nem érdemes visszaküldeni a gyártónak, mert többe kerül a szállítás, mint maga az áramkör. Vagy hogy mondjak egy konkrét példát? Ott vannak a DVR-ek, amikre ugye kamerákat kötnek. Ezek a kamerák sokszor kültéren vannak és bizony beléjük csapdos a villám. És utána nem szoktak működni, pedig csak egy 50 Ft-os SMD IC-t (4051) szokott tönkretenni a villám. Az ügyfél meg milyen? Hisztis, hogy most akkor több hétig nem lesz neki felvétele, azonnal adjunk neki másik készüléket. Mire kihisztizi magát, addigra kész is vagyok a cserével (~10 perc szét- és összeszereléssel), kifizeti a 6000 Ft-ot + Áfát (villámcsapásra nincs garancia) és mindenki boldog. Egy-egy vihar után tízesével hozzák az ilyen készülékeket... :)

    Szóval érdemes megtanulni az SMD cuccokat ki- beforrasztani. Biztos van pár rossz alaplapod, amin tudnál gyakorolni. A trükk az az, hogy nem leszedni kell a lábakról az ónt, hanem jó sokat kell rátenni, úgy, hogy az összes lábon egybefolyjon. Egy hegyes csavarhúzóval alányúlsz az IC-nek, vagy egy jó erős csipesszel megfogod és a pákát oda-vissza húzogatva megolvasztod az összes lábat az egyik oldalon, amíg az IC-t féli fel nem tudod hajtani. A másik oldal már sokkal könnyebb lesz. Ha kint van, rézhálóval leszeded az ónt a panelről, az új IC-t megfogatod a két átlós végénél, aztán beforrasztod a többi lábat. Persze nem kettes cinnel. Ha összefolyik két lábnál, akkor élére állítod a panelt, és nyomsz még rá egy kis ónt, és azzal az ónnal "lehúzatod" róla a felesleget.

    Vannak folyasztószerek is, de én nem használok, pedig azzal lényegesen egyszerűbb lenne a dolog. Ez így leírva jóval bonyolultabb, mint a valóságban.

Új hozzászólás Aktív témák