Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz k.geri19 #13301 üzenetére

    Pár dologban azért meg kellene egyeznünk, mert sokat hibázol, ami bárkit félre tud vezetni és emiatt nehezen érthető sok minden, amit leírsz.

    Nem kötözködésből kérdeztem rá a bdc tranzisztor elnevezésre. Sajnos (vagy szerencsére) a típuselnevezés nagyon sokat mond kapásból. A névből a B szilíciumot jelent, az azt követő C vagy D pedig már a tranzisztor teljesítményére mutat. Általában (a BD tranzisztorcsalád esetében) a páros számmal végződőek PNP, a páratlan pedig NPN típusúak. Aztán még valami: nincsen P meg N tranzisztor a bipoláris tranzisztorok között, hanem NPN és PNP (igaz a középső betű a használt félvezetőanyag szennyezéstípusára utal, de most nem erről beszélünk). Van P vagy N típus, de ezt a FET (Field Effect Transistor) csatornatípusára "mondjuk".
    Példa BD249C: B - szilícium, D - nagyobb teljesítmény, 24 - családra utal, 9 - páratlan, tehát NPN. Az utolsó C már feszültségosztályozás szerint a legnagyobb osztályt jelenti.
    Ha zavaros voltam, akkor még olva(sga)ss utána akár a Wikipédiában.

    az is 4ohmot mutat a multiméteren... nincs rajta az ujjam

    Ha egy tranzisztoron tényleg 4ohmot mérsz, az rossz. (A tényleg alatt az x1 Ohm-os skálán a 4-es értéket értem analóg műszeren). Az ujj használata csak torzítja az információkat. Az ujjadat odatéve már mást mérsz, mint, ami ott van.

    egy újabb bd249c (N es tranyo)... rárakom b+ c- ... és 0ohm ot mutat egyből. (kiakad)

    Egyetlen helyes tranzisztor elnevezés tőled. Olyan, hogy kiakad nincs. Egy analóg ohmméröt úgy állítasz be, hogy aránylag pontosan mérjen, hogy ellenőrzöd: üresben a nullán áll, rövidrezárva pontosan a skála végére kalibrálod. Se balra, se jobbra nem fog kiakadni (ha nincs feszültség az áramkörben).

    ezek a végfok tranyok sorba vannak kötve kicsiről nagyra és ez fordítva is és ezek mennek rá a kondikra tehát mintha egymást erősítenék és legerősebb jel meg megy a panelre

    Esetleg a fokozatok egymás után vannak kötve, de az még nem sorba. Nem egymást, hanem a jelet erősítik.

    egy kis ellenállás a B és a D re van kötve

    Ezeknél a tranzisztoroknák, C (kollektor), B (bázis) és E (emitter) lábak léteznek csak. A D a FET-ekre jellemző és drain-t jelent, az itt nincs.

    Végezetül: keress egy havert, aki valamivel többet ért az elektronikához/-ból és nézzétek át együtt. Többet fogsz úgy tanulni, mint hasonló távokításokból.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák