- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fero02
nagyúr
válasz Lompos48 #13800 üzenetére
Remek!
Ma muszáj voltam tölteni ma róla, mert a gyári töltő bexart (erre mindjárt visszatérünk).
Menet közben tapiztam a dolgokat. A trafó abszolút nem melegedett, viszont azok az alu rudak, amikre a ruszki diódák szerelve vannak olyannyira melegedett, h nem tudtam tartósan (5mp-nél tovább) tapizni az ujjammal. Ez kicsivel több, mint 1 órás működési időtartam alatt alakult ki, a hőmérséklet nem emelkedett tovább. Ez baj? Szükséges lenne nagyobb hűtőfelületre, vagy akár tartósan is bírják ezt a 40-50-60°C hőmérsékletet?
És akkor kanyarodjunk vissza az elromlott töltőre.
Egyik hiba, h csatlakoztatás után (fél percen belül) a töltésjelző ledek egymás után elalszanak, majd a végén egyik sem világít.
De most pl azt csinálja, h csak a "max" led világít, miközben műszerrel mérve tölt.Az lehetséges, h a ledeket vezérlő IC hülyült meg? Majd később szétszedem és mondom a tipusát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #13801 üzenetére
...viszont azok az alu rudak, amikre a ruszki diódák szerelve vannak...
Erre 2 dolgot tudok válaszolni. Nem jó, ha túl melegek, ugyanakkor jó jel, hogy "elveszik" a hőt a diódáktól. 40-50-60°C nem lenne tragédia. De a 60°C, ha annyi, az már gonddá válhat, ha nincs szellőztetve. A diódák elméletileg bírják 125°C-ig, de ez nem ajánlott. Inkább próbáld nagyobb (sima) felületre szerelni a diódákat, ne felejtsd a pasztázást se.
elromlott töltő...
Nem tudok így nyilatkozni róla. Érdemes lenne lejegyezni milyen feszültségnél milyen jelzést ad, majd ha tudjuk mi van benne, hátha ki is sütünk valamit.
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #13802 üzenetére
Nagyjából egy ilyen kapcsolás lehet (mindenhol ezt mutogatják):
Nézd meg alaposan a forrasztásokat, hogy minden a helyén van-e. Azt is, hogy a 4 dióda még jó-e, mert nekem kicsinek tűnnek egy autóakku töltéséhez. Ha valamelyiknek kaput, akkor a váltófesz zavarhatja a kijelzést. Ha nem ezek, akkor az IC gyanúsítható.
-
fero02
nagyúr
válasz Lompos48 #13803 üzenetére
Igen, ezt annak idején is beszéltük, h majd meg kell oldani a sorjás dolgokat+pasztázás kell majd neki. Ez eddig még nem volt napirenden.
A forrasztások "kínai tömeggyártósan" szarok, de a helyükön vannak.
A diódák sztem jók (kiszerelés nélkül ugyan, de mértem is őket), mert tudok DC fesz-t mérni. Amúgy 6A10 van ráírva.
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #13805 üzenetére
A 6A-es diódák elég a határon vannak egy autóakku töltéséhez. Ráadásul ott a hőt csak a diódák lábai disszipálják és kell átadják a környezetnek. De ha megvan a fesz, akkor az OK. Még azt meg lehetne csinálni, hogy imitálni (szimulálni) egy tápból az akku feszültségét azokon a pontokon, ahol ez az elektronika kapcsolódik és megnézni úgy a viselkedést.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #13807 üzenetére
Az akku 2 sarujáról 2 szál valahol az elektronikára jut. Az is lehet, hogy direkt a diódákról. Leválasztod az akkut és helyette egy változtatható tápfeszforrást (10-15V között változtathatót) kötsz. Esetleg boldogulsz 3 db laposelem sorbakötésével és egy potencióméter segítségével. Növelve a feszültségét megnézed, hogy úgy helyes -e a kijelzés, Ha nem: az IC a ludas, ha igen... azon még gondolkozunk.
-
Lompos48
nagyúr
Egyáltalán nem kizárt, de jó lenne tudni mit csinál az előtétellenállásokon kívül az a másik 3-4 ellenállás, amik valószínű, hogy az IC erősítő áramköreihez tartoznak.
Ugyanakkor az töltőáram nagyon pontosan belőtt feszültséget igényel, ha arra van kalibrálva a kijelző. De jó lenne ismerni a rajzot! -
Lompos48
nagyúr
Talán kiderülhetne, ha volna egy olyan fotó, ahol a függőlegesre állított modult hátulról megvilágítva (valami kisméretű fényforrással) előlről mutatná, mert úgy tűnik elég átlátszó hozzá.
Tényleg gyanús a 2 kerámia ellenállás a híd alsó (negatív) ágában, így nagyon árammonitorizálásnak néz ki. 5A-nél ad 250mV-ot. Kérdés mekkorát erősít még rajta az IC erősítője? A belső referencia max 3V lehet, ha az áramkör már 3,5V-tól működik... -
Speeedfire
félisten
Még a jó múltkor felvetettem a dolgot a led usb-ről való hajtásáról.
Most lett egy kis időm, hétvégén megakarom csinálni. Közben ugye mindig okosodok, tanulok valamit. Ugye a reg103-a-t mondtam, hogy használni akarom. De el is soklottam felette, hogy van neki egy beépített képlete amivel 1.2-5V között bármilyen feszt elő tudok állítani.
A képlettel számolva az R1=17Kohm az R2=10Kohm és így lesz a kimeneten 3.5V.Ami nem kerek, hogy a Cout értéke mennyi, sehol sem találtam meg.
Így jól csináltam?
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #13817 üzenetére
Ott szűrésre nincs szükséged, minden sima egyenáram, esetleg gerjedés ellen tegyél 100nF kerámiát.
Továbbra is szkeptikus vagyok a soros ellenállások hiánya miatt. Lehet, hogy nem fognak egyformán világítani. Egyébként rendben volna a kapcsolás, ha az AGND találkozna valahol a 0V-tal. És az R1 alatt rossz helyen van a pont (kötés).
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
-
pumatom
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani nyomható mikrokapcsolót 3v-ra? Egy darab led kapcsolására szolgálna, és ezen belül fontos a nagyon kicsi méret!
Vizuálisan:
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #13819 üzenetére
Igen, oda, a másik rajz Cout pozíciójába. Esetleges gerjedés ellen használ(hat), amit az LM belső hibaerősítője okozhat.
[ Szerkesztve ]
-
pumatom
aktív tag
válasz totya694 #13822 üzenetére
A felfogatás nem lényeges kérdés, valószínűleg ragasztópisztollyal lesz megoldva a felfogatása, a mérete ami fontos leginkább, és, hogy a 3v-ot átvigye.
Lompos48: Tudod esetleg a pontos nevét ennek a kapcsolónak? Ha elmegyek egy elektronikai boltba akkor, tudják mit szeretnék .
Ha van esetleg még kisebb az is nagyon jó lenne. De próbaképpen jónak tűnik...
-
Latency
senior tag
Vettem egy forrasztóállomást a Conradtól, jól is működik, viszont a képen bejelölt helyen (a fém és a műanyag találkozásánál) enyhe műanyagszagú füst szálldogál belőle. Ezzel most akkor mihez lehet kezdeni?
Amúgy ez a cucc az: [link][ Szerkesztve ]
-
k.geri19
tag
sziasztok volna a frissen felújított quad 405ösöm. ami ismerősömhöz került.
volna egy 25cmes mélye és piozoval sal 150w(250w) állo hangfalja (15rugos webshopos termék)
és arra panaszkodik hogy nem hajtja meg a hangfalát
-(dobozhangú) és hogy
,,-mintha 4ohmon szólna a 8ohomos hangfal,,
-felesen épen hogy szól.
-30cmes mély hangszórója meg rendesen kileng és(magast hall)
most mi ez?
előre is köszönöm
Üdvhttp://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=k.geri19
-
őstag
válasz Latency #13825 üzenetére
Gondolom 2-3db csavar megy a markolatba?Talán azokat kellene picivel hosszabbra kicserélni és porcelán távtartókat rakni be.
k.geri19:Ezt összehoztad mint lottó 5-ös a rokonságot
Akkor magasat hall a mély nyomóból?
Tudtommal ha kisebb impedanciás hangfalat kötsz egy adott teljesítményre akkor az hallatszik hangosabbnak.[ Szerkesztve ]
Üdv:Attila
-
Jester01
veterán
válasz Speeedfire #13819 üzenetére
Viszont ha elhagyod azt a kondit, eszedbe ne jusson átkötést használni helyette mint a rajzon!
Jester
-
őstag
válasz k.geri19 #13832 üzenetére
Akkor a saját HiFi cuccán minden rendbe a felújított Quad 405-el meg nem szól normálisan?
Latency: A csavarok átvitték a hőt és azért olvadt a műanyag.Ha hosszabb a csavar és beraksz valami távtartót akkor kevesebb hő lesz a csavar azon a végén amelyik a műanyagba megy bele.(ha a gyártó egy kicsit jobb minőségű és hőállóbb műanyagot használt volna akkor most nem füstölne)
Érdemes megszüntetni mert a műanyag gőzök füstök is mérgezőek[ Szerkesztve ]
Üdv:Attila
-
k.geri19
tag
válasz totya694 #13840 üzenetére
küldött 2 videót is a végfokom állitolag szól rajta. magas alig mély ép hogy közép is ép hogy de van minden és elég matt a hangja.
aztán utána álltiolag a hifi megy egy sablonos kb 2x 60w hifi lehet.normál méretü hifit látni a videon de a bekötés és hogy megy azt nem mutatja a video. és ott a hangfalja már hallhatóan erőteljes volt a baszus és a magas tartomány is 16 20ezer hz környékét már tudta.
de én ezt a félé dinamikát a quadomba én hallotam:S
tehát a quad ne tudna egy ilyet meghajtani:
öt.
hanem halkan doboz hanguan.http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=k.geri19
-
pumatom
aktív tag
válasz totya694 #13826 üzenetére
Köszönöm, már vettem is közben, kinyomtattam, de a boltban minták is voltak, úgyhogy könnyű volt...
Lompos48 szintén köszönöm a válaszokat!
Már csak egy amatőr kérdésem lenne :
Van ennek a kapcsolónak 4 lába az egyik oldalon pedig van egy a gomb felé mutató nyíl.
Egy kábelt megszakítva melyik lábakra kell forrasztani? Ha jól értem akkor akár 2 vonalat is megszakít?
Azaz 1-3, és 2-4?
Bocsi, de ilyen kapcsolóval még nem foglalkoztam. -
k.geri19
tag
válasz totya694 #13846 üzenetére
igy szeretné ha szólna a quad.
youtubéra tettem így megtudjátok kényelmesen hallgatni
viszont én hallok a hifis verziójában egy plusz mély ládát is. tehát egy pasziv 2utas hangfal nem fog ilyen mélyet produkálni hogy elfojtva a közép tartományt
[ Szerkesztve ]
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=k.geri19
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest