- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #13750 üzenetére
Csinálhatod közös táppal is, valószínűleg nem lesz észrevehető eltérés, max nagyobb puffer kell, ha nincs túlméretezve...
Nagyon vigyázz azzal az IC-vel, nálam három is elfüstölt, a jelvezeték egyébként semmihez nem csatlakozó fém tárgyakhoz mint pl. csavarhúzó, villáskulcs hozzáérésétől. Már régen csináltam, lehet én voltam balfasz, vagy az IC-ben volt valami mumus, nem tudom, de kezeld óvatosan.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
jos3ph
tag
Sziasztok. Nem tudok hirtelen más topikot a kérdésemre, hát felteszem itt. Házimozimhoz szeretnék újítani egy 4-5 férőhelyes elosztót. Vannak direkt erre szakosodott cégek, akik felső kategóriás elosztókat, dugvillákat, kábeleket gyártanak, ami befolyásolja a kapott hangminőséget amit a házimozi produkál. Sajnos ezeknek az ára 60eFt-tól a csillagos ég, és én ennyit nem szeretnék erre költeni. Van e itt villamosságra szakosodott, vagy hozzáértő ember, aki ellátna tanácsokkal, alkatrész ügyileg. Elmondom az elképzelésemet. Egy fadobozba szerelt, abba belesüllyesztett dugaljt szeretnék tenni, aminek réz alkatrészei vannak, ezeket jó minőségű réz kábellel szeretném összekötni, és az egészet egy tulfesz védelemmel ellátni. Ebben kérném valaki segítségét. Köszönöm!
-
Lompos48
nagyúr
válasz jos3ph #13754 üzenetére
ami befolyásolja a kapott hangminőséget amit a házimozi produkál.
Itt személyes kételyeim vannak, de az lehet, hogy csak az én dolgom. Én megelégednék egy gyárival, ami nem szegecselve, hanem csavarokkal van összeszerelve és van benne túlfeszvédelem. S ha fadoboz, készítenék egyet és abba szerelném az előbb említettet.
Biztos lesz más vélemény is. Engem ilyenek szolgálnak ki évtizedek óta, és jól. Fadoboz nélkül...
-
jos3ph
tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz jos3ph #13760 üzenetére
2-3K körül kapni alapszintű védelemmel ellátott elosztót, pl. Trust gyártmányt. Az ezekben lévőknél jobb túlfesz védelmet nem biztos, hogy házilag ki lehet vitelezni, bár nem néztem jobban utána.
Am. érdemes lehet még betenni PC tápból kitermelt hálózati EMI szűrőt, ált. rá vannak forrasztva egyszerűen az aljzatra.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Jarod1 #13763 üzenetére
Ugyanazt csinálja, értéke is azonos, csak az a másik tápfesz láb.
Az viszont érdekesebb, hogy az egyik szűrés nem ottléte az egész IC-t használhatatlanná teszi. Ebből az következik, hogy vagy az IC iszonyat érzékeny, vagy az alaplapban a tápfesz problémás. Ez utóbbira következtetek a hiányzó puffer elkók miatt.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
k.geri19
tag
sziasztok
szeretnék picit tanulni tőletek volt a quados sztorim ami jól alakult nektek köszönhetően
tehát ha lenne 2 quad 405öm egy toroid trafó társaságában
és hidalni szeretném
a hidalás hogy működik? tehát mit kell megerősíteni,cserélni?
nincs tervbe de talán későbbiekben
előre is köszönöm
szép estét!http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=k.geri19
-
Speeedfire
félisten
válasz k.geri19 #13765 üzenetére
Ha jól tudom csak annyi az egész, hogy egyik erősítő pozitív pólusát összekötöd a másik negatív pólusával.
1-2 autós erősítőhöz adnak is kis "u szeget" a kapcsoláshoz.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
k.geri19
tag
válasz Speeedfire #13766 üzenetére
házi erősítővégfokról van szó nem autós
de ha 2 panelről van szó? és monok. mert akkor és mindenféleképpen mind2 panel kap plusz mínusz kábeleket
tehát amit írtál azzal nekem a logikája nem fér össze
tehát én a kimenetet szeretném hidalni a 2 mono dupla annyi teljesítmény 1 kimenetre
de ha összekerül a kettő akkor feszültség is meg kéne nőni és a kondik azt bírnák?http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=k.geri19
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #13766 üzenetére
Azok fel vannak készítve erre!
Normál erősítőnél több probléma van:
-meg kell oldanod a bemenő jel negálását a második erősítő számára
-a híd kapcsolás miatt mindkét erősítő számára a közös 8 ohmos terhelésből csak 4 ohmot fog látni, arra fog dolgozni, ha ezt nem bírja, akkor elfüstöl.k.geri19: hova nem elég a Quad 405 teljesítménye? Ahogy néztem, egyáltalán nem csinálnak belőle bridge kapcsolást.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
válasz k.geri19 #13769 üzenetére
Szerintem ha "csak" arra vagy kíváncsi,hogy hídba kötve mennyivel szól másként egy erősítő akkor is valami kis teljesítményű olcsó cuccot válassz.Talán 2x 5W-os végfokot ha hídba kötsz akkor "még" meghallod a különbséget de 2db 100W-os végfok esetében már nem fogsz hallani csak iszonyat hangos zajt....
Üdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #13773 üzenetére
Kiegészíteném/korrigálnám CPT.Pirk egyik mondatát:
Nem negálni kell a jelet, hanem fázisfordítást alkalmazni. Negálás = tagadás, kimondottan logikában vagy digitális elektronikában használatos fogalom/folyamat. Itt kimondottan a jel fázisának 180 fokkal való elforgatásáról (inverzió) van szó.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #13774 üzenetére
Letagadom én a jelet!
Anno tanultam erre egy egyszerű megoldást, ott egy tranzisztorral oldották meg, a kollektorról vitték a jelet az egyik végtranzisztor felé, az emitterről meg ellen fázisban a másikra. Azt hiszem egy B osztályú erősítő volt egyébként.
Persze kész erősítőnél ez szint és impedancia illesztési problémákat vethetne fel, plusz bevitt torzításokkal, zajokkal.
Én is azt mondom, hogy inkább 1 erősítőt tervezzenek meg elég jóra, mint kettőt hidalni.
totya694: mai átlag koncertek ilyenek. Az éneket nem érted a torzítástól, mert minden a hangerő.
[ Szerkesztve ]
-
k.geri19
tag
hát köszönöm a hasznos infokat tehát akkor értelmetlen a hidalás
autóba mért használják?pl a mélyládákrahttp://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=k.geri19
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #13777 üzenetére
...egy tranzisztorral oldották meg...
Kitűnő megoldás, ha megfelelő kiszajú tranzisztort választunk. A torzítás sem jelentős ha kis jelről van szó, semmi termikus megcsúszás nem lép fel. És persze a szintek miatt 2 nagyon egyforma ellenállás legyen kollektorban meg emitterben. Na, kis szőrszálhasogatás: ismerve a tranzisztor munkapontját és a hFE értékét abban a pontban, akkor a kollektorellenállást meg kell növelnünk Rc=(1+1/hFE)*Re értékre.
.
inkább 1 erősítőt tervezzenek meg elég jóra, mint kettőt hidalni.
Pedig hatalmas hozadék a kimenőteljesítmény 4x növekedése és a 2 kimeneti kondenzátor kiküszöbölése (személyes vélemény).
-
Lompos48
nagyúr
válasz k.geri19 #13778 üzenetére
autóba mért használják?
Nem csak mélyládákra használják. A legfőbb ok a kis tápfeszültség (~13V), amiből csak nagyon kis impedanciájú hangszórókkal, konverteres táplálással (ami nagyobb tápot gyárt), vagy hídkapcsolással lehet nagyobb teljesítmény kipaszírozni.
Sok gyári készülék már eleve hídban van megépítve és a kedves felhasználónak erről halovány gőze sincs.[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz CPT.Pirk #13779 üzenetére
Tévedés.
Hallottál már egy jól behangolt autós rendszert pl. Crunch vagy Ground Zero hangszórókkal felszerelve? Baromi sokat számít, főleg a mai zenéknél. Vagy vehetjük a klasszikusokat is.
Egy igazi telt dobhang nem fog kijönni két ajtóba betuszkolt 13cm-es hangszóróból. Szerintem.[ Szerkesztve ]
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz PH-User #13782 üzenetére
Eddig kivétel nélkül olyat halottam csak mélyládás autótól, ami a "dick maximiser" élményt volt hivatott megcsinálni.
Am. amit elégnek tartok, az úgy jön össze, hogy vannak ugye az említett ajtó hangszórók, vannak hozzá magas sugárzók, és hátul is bent vannak a kalaptartóban a jóféle hangszórók. Nem tudom milyen a "mai zene", én AC/DC-t és ilyeneket hallgatok, de oda még nem éreztem szükségét mélyládának.
-
Peter789
senior tag
válasz CPT.Pirk #13785 üzenetére
a hátra rakott ovál pont hogy elrontja csak azt, ami színpadképért megküzd az első szett... persze az más kérdés, ha aluláteresztővel vágva vannak a hátsók és mély forrásként funkcionálnak, de ez nem jellemző, általában csak szólnak és kész. a legszebb az, amikor az ovált egyszerűen belevágják mindenféle merevítés nélkül a nyunyukik kalaptartójába... na abból fognak érdekes hangok kijönni
egyébként én sem vagyok a mélyládák ellen, de ha megfelelő rezgéscsillapítás van az első ajtókban (sok sok bitumenlap vagy ami) plussz kellő teljesítmény hajtja az első 16 centis szettet, akkor már egészen kellemes mélyek is ki tudnak jönni onnan zizegések nélkül - nekem most ennyi mély is bőven elég ahhoz, hogy kellemesnek érezzem a zenét. persze nem érzem a vesémében, de nem lesz hiányzó tartomány sem...
a hidalás kérdése nyilván a teljesítmény miatt van. egy tisztességes autós erősítő a 12-14 voltot pwm-el felküzdi szimmetrikus +/- 30-50 voltra, de az átlagos pár tízezres erősítőkre ráírt sokezer duplavék ellenére a gyakorlatban így sem tud 1-1 csatorna 50-100 wattnál többet - ami persze bazisok, de a tisztességes dinamika előállításához még ez sem feltétlenül elegendő. nálam pl 6 csatorna hajtja a komponens szettet: 1-1 csatorna a csipogókat, 2-2 hidalva a mélyközepeket az ajtóban. amíg nem voltak hídban, valami hiányzott a zenéből. nem vagyok nagy guruja a témának, de a hiányérzet akkor is megvolt. lehet valami sokszázezres nagy erősítővel híd nélkül is jobb élményt lehet nyújtani, de korlátozott erőforrásokból ahhoz nyúl az ember, amit talál
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
őstag
Van egy ilyen kis cuccom de sajnos hibás és hiányos.Hangfalai,távja nincs meg.A rádiója tökéletesen szól és a DVD-t/CD-t is lejátsza csak utóbbinál nem ad ki hangot se melyik kimeneten sem.Valakinek ötlete?
Üdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
válasz totya694 #13792 üzenetére
Rövid ötlet: meg kell javítani!
Hosszabb: vedd a szervíz könyvet és az alapján javitsd!
A végén: számolj be az eredményről. hogy bezsebeld a dícséreteket.Perverz ötlet távirányításhoz: a Logitech egész sorozat intelligens "remote"-ot gyárt és árul drágán. Az megtanítható internetől mindenre (50 000+ kütyü).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest