-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz MasterMark #47601 üzenetére
Picivel halkabban, mint nappal. Majd merek egyet telefonnal. Szerencsere a hugom jol alszik, a szomszedok meg valoszinuleg tuzerek lehettek.
-
KisTücsök
addikt
válasz Dorian #47594 üzenetére
Elolvastam. Nem semmi.
Azért látom itt is bőven akadnak lehetőségek. Lehet cifrázni rendesen.
Majd ha kész lesz a HTPC visszatérek rá. Nyílván valami olyasmi kéne, ami a legjobb hangot produkálja, de azért még a kezelhető kategória, mert néhány lejátszó program amit próbáltam, hát finoman szólba sem az. A Linuxtól félek egy kicsit ilyen teknitetben pl. De ez a Server 2012 kb a win8 ahogy látom. Az osx-ről nem sokat tudok.
-
-
Dorian
félisten
válasz MasterMark #47605 üzenetére
Én ha rendes hangerőn hallhatok zenét, akkor az ~75 dB. Ezt éjjel nehezen lehet elsütni, vagyis sokáig nehéz sütögetni
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
andorra
őstag
Itt értetlenkedsz napok óta, pedig Kammerer idézetében benne volt a lényeg. (#47496) Ha letöltesz bármit, teljesen mindegy, hogy milyen az eternet kábel, mert az a kábel nem a lejátszó rendszer szerves része.
Azok a kábelek, amelyek szerves részét képezik a lejátszó rendszernek, alkatrészként viselkednek a rendszerben és nem csak a vezetőképességük és nem csak a rajtuk átáramló jelfolyam szempontjából szólhatnak bele hangzásba, hanem egyéb se nem mérhető se nem placebo hatás révén. Nem ismerjük ezen okokat, de annál jobban ismerjük azokat, akik ezt, megfelelő tapasztalatuk nem révén, harcosan vitatják. Ilyen emberekkel vagyunk ugyanis körülvéve. Teljesen értelmetlen velük vitázni, nem nyerünk ugyanis vele semmit, ha százból egy mégiscsak rájön, hogy nem volt igaza. Ez a megjegyzés, már a fórumozóknak szólt. -
Haart
addikt
Hi remélem tud valaki segíteni.
Vettem hangelnyelő szivacsot (tojástartó alakú) és szeretném a falra ragasztani. Viszont nem tudom mi az amivel fel lehetne ragasztani ill ötletem van csak nem tudom hogy valaki próbálta-e vagy kikísérletezte már mivel jó.
Jelenleg ragasztó spray-en gondolkodom. A falon sima diszperzit festék van semmi különös.
Ez lehet egy jó alternatíva.
De bármilyen ötlet érdekel.A cél egy ilyen kinézet A szivacs is pont ugyan ilyen.
-
HUNNIA1920
őstag
Tele van a vatera, apród, jófogás, stb. használt, neves gyártók erősítőivel. Kezdve a 10eFt-os kategóriától egészen a több száz ezer vagy milliós erősítőkig.
Érdemes beruházni egy régi, akár 20-30 éves erősítőbe?
Vagy ezekben az alkatrészek már elvannak annyira öregedve, hogy van ami cserére szorul?"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
félisten
válasz andorra #47607 üzenetére
Eskuszom az utolso kerdes: ha halozaton streamelek tomoritetlen audiot egy halozati lejatszora, vagy a lejatszo egy halozaton megosztott audiofajlt jatszik le, akkor resze a lejatszorendszernek az Ethernet kabel, vagy sem? Ha mondjuk egy Cambridge Audio Streamer 6 DAC/forras wifin keresztul csatlakozik a halozaton megosztott zenet tarolo NAS-hoz, akkor a NAS resze-e a lejatszorendszernek? Az atviteli kozeg resze-e a lejatszorendszernek?
Koszi.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz HUNNIA1920 #47609 üzenetére
En peldaul szemely szerint odavagyok a regi csucsgepekert, elsosorban egyebkent nem hangi, hanem esztetikai okokbol (regebben linkeltem Kenwoodokat, pl. L-02A, amikre most palyazom), tehat inkabb gyujtemenykepp tekintek rajuk. 20-30 eves erositoknel siman elofordulhat, hogy elektrolitkondenzatorok kiszaradtak, mas problema altalaban nem szokott elofordulni (illetve de, csomoszor ezekbe az evtizedek alatt 'beletuningoltak'). Ha pusztan jo hangot keresel, es nem vagy kifejezetten rajongoja az oreg gepeknek, akkor 20 evnel idosebb cuccokkal en vigyaznek.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Patice
nagyúr
Igen, így már igen. És igen, ilyen esetben a hálókábel anyaga sem mindegy. Csak azért ezt nem a pár tízezer forintos láncokon fogod meghallani, de a pár százezres láncokon sem biztos, hogy még kijön a hatása.
Én pl. rendszeresen a NAS-ommal játszatom le a zenéimet, amit egy USB kábellel juttatok el az erősítőmig, amiben benne van a DAC.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
törölt tag
Nem kívánok a dologba túlzottan belefolyni, de szakmám szerint pici rálátásom van alapvetően a digitális jeltovábbításra. A legfontosabb dolog, hogy megnézzük egyirányú vagy kétirányú a jelforgalom.
Kétirányú esetén nincs különösebb gond, mert a használt protokolok úgy vannak kitalálva, hogy a küldő vagy fogadó fél (protokolja válogatja) ellenőrizni tudja a hibamentességet. Hiba esetén újraküldődik a csomag, ha szükséges. Vannak olyanok is, amik ilyen esetben csak korrekciós csomagot küldenek. A lényeg, hogy szükség esetén tökéletesen átvihető az információ. Rossz hálózat esetén is, max. a sok újraküldés vagy korrekciós csomag miatt az érdemi kommunikáció lassabb lesz.
Egyirányú esetén már más a helyzet. A küldő sohasem tudja, hogy a fogadó megfelelően kapta-e a csomagot. Bizonyos protokolok ezért időnként korrekciós csomagokat küldenek, amikből akár teljesen vagy csak részlegesen visszaállítható az eredeti információ. És ide tartozik még a nyers adatfolyam, a raw. Ebben semmi korrekció nincs és nem protokolt, hanem felbontást (adatcsoportosítást) tartalmaz.
Mivel a hifihez sajnos még nem értek, így nem tudom megmondani amikről éppen beszéltek milyen csoportba tartoznak, de ha tippelni lehet, akkor egyirányúba a legtöbb. Ebben az esetben viszont igenis kerülhetnek bele hibák, amiket az aktuális protokoltól függően nem mindig lehet korrigálni. Illetve szerintem sok raw is van köztük.
Csak azért írtam ezt, mert látom egy ideje megy a vita. Gondoltam, hátha tisztább képet kap ettől az, aki ért a hifi-hez, de pont ezt nem tudta. Beszéltem.
[ Szerkesztve ]
-
andorra
őstag
válasz HUNNIA1920 #47609 üzenetére
Az említett hirdetési források már nagy valószínűséggel, jórészt a kommersz kategóriát használok érdeklődési körébe esnek, tehát már csak ezért sem. De ez csak szerintünk van így, akik hifi hangminőségre törekszünk és nem csak vásárlások révén. Az érdemes-e, már eleve egy megválaszolhatatlan kérdés részünkről, pláne, ennyire általánosságban.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #68216320 #47616 üzenetére
Mindennel, amit leirtal, egyet tudok erteni, de amirol szo volt lentebb -- az izokron USB atvitel, vagy meginkabb a TCP/IP over Ethernet --, ott ketiranyu a kommunikacio. Viszont az altalam linkelt hozzaszolasok - es a lentebbi tobbi velemeny is - azt mutatja, hogy a topiclakok jo resze szerint az olyan protokollok, mint pl. a TCP/IP sem tesznek lehetove 100%-ig hibamentes atvitelt, innentol viszont nincs mirol vitatkozni, mert ez nem szakmai kerdeskor. Kb. 10 evvel ezelott vitatkoztam egy profi zenesszel a Nyquist-Shannon tetelrol, es o azt allitotta, hogy az nem igaz, es o tudja, mert o zenesz. Ilyenkor nincs tovabb, mert ha a masik fel nem fogadja el a matematikat (ill. a szokvanyos, matematikara epulo levezeteseket), akkor -- nekem -- nincs tobb erv a tarsolyomban.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
AMDFan
addikt
válasz #68216320 #47616 üzenetére
Egyetértek veled. Elméletileg előfordulhat hiba egyirányú továbbításnál. Gyakorlatilag viszont ez a bithibaarány olyannyira kicsi, hogy egy egyszerü otthoni rendszernél ahol van 1 digit kábel a rendszerben bitpontosnak mondható az átvitel. Olvasd el ezt: [link]
Még a tesztet elvégző hangmérnök is meglepődött azon, hogy a CD ennyire pontos.szerk: a TCP/IP protokollt sem azért találták ki hogy otthon összekösd vele a két gépedet, hanem azért, hogy ha én Buenos Airesben leírom ezt, akkor ez 100 hálózati eszköz és 10.000 km megtétele után is pontosan érkezzen meg a PH budapesti szerverére, és lehetőleg 300 miliszekundunom belül. Ezek tények.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz AMDFan #47619 üzenetére
Viszont itt is erdemes megjegyezni, hogy az SPDIF-nel legalabb _elvi_ lehetoseg van arra, hogy pontatlan legyen az atvitel, es nem is vitatkozom senkivel, aki megprobalja ezt kikuszobolni/minimalizalni. Viszont vannak szituaciok, ahol nem csak gyakorlatban, de elmeletben sincs lehetoseg finom hibara*.
* finom hiba alatt azt ertem, hogy pl. eszrevetlenul megvaltozik egy-egy bit, stb. Ha egy TCP kapcsolatban hibas egy csomag, akkor az nagyon nyilvanvaloan kiderul, leginkabb azert, mert a fogado fel nagy valoszinuseggel bontani fogja a kapcsolatot, ha az ujrakuldes nem sikerul (ugyanis ez a protokoll megsertese lenne).
while (!sleep) sheep++;
-
a.gabriel
tag
Nem pont ide, mégis belevág valahol amit tapasztaltam.
NAS > Router > Network Player ezen már több lan kábelt próbáltam és mindegyik másképpen szólt, pedig ez nem lehetséges (elméletileg), a gyakorlat pedig mást mutat.
Vettem próbára egy neves gyártó AUDIOQUEST lan kábelt. Ebből készítettem a fent említett kombohoz 2 db. kábelt. Irányba rakva.
A ""gagyi"" kábelek sokkal jobban szólnak, mint a neves gyártóé.
Impulzus torzítást és egyebeket visz a hangba.Ami a legjobb még a feleségem is hallotta, hogy sokkal rosszabb lett!!!
(Ja és nem MP3 volt a formátum)
A minőség az nem véletlen!
-
blattida
nagyúr
válasz a.gabriel #47621 üzenetére
Az nem biztos ám, hogy rosszabb lett, sokszor azért hallod rosszabbnak az újat, mert nagyon más hangot eredményez, a megszokott torzítások eltűnnek, amiket megszoktál, ahhoz pedig, hogy a fül-agy kettősöd értékelni tudja az újat, ahhoz azt is adaptálnia kell valamennyire.
[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
törölt tag
Csak mert a téma kapcsolódik az egyik itteni tartozásomhoz:
Mint tudjuk, az elv szerint a TCP/IP protokoll 100%-osan bithelyes átvitelt garantál, következésképp, ha a fogadónál hibás az átvitt fájl, akkor az elv szerint már a küldésnél is hibás kellett legyen, hiszen a protokollon való átvitel sikerességéről szóló visszaigazolás azt jelenti, hogy bithelyesen megtörtént az átvitel.
Előzetesként ideidézek egy részletet az Andorra-házbeli FLAC-WAV teszt régóta beígért és "folyamatosan készülő" beszámolójából:"...(Csak egy korábbi topiktémára vonatkozóan érdekességképpen: Kammerer azóta kipróbálta, hogy adott zenefájl(oka)t tízszer oda-vissza küldött a számítógépe és a Google Drive fiókját tartalmazó szerver(ek) között, és a TCP/IP protokoll „közismert” hibamentessége (vagy „hibamentessége”) ellenére hallott különbségeket a hangminőségben az eredeti és az oda-vissza küldözgetett fájlok között annak ellenére, hogy a tranzakciók ugyebár mindig 100%-os sikeresség, ergo hibamentesség (vagy „hibamentesség”), azaz bitazonosság (vagy „bitazonosság”) mellett történtek. Nem vakteszten hallotta Kammerer a különbségeket, tehát vagy placebó, vagy nem. Majd eljátszik a Foobar ABX-szel is alkalomadtán.)..."
A hifisták kísérletező kedvűek, és néha tapasztalnak olyan dolgokat, amelyeket mások lehetetlennek, de legalábbis furcsának tartanak. A tapasztalatok egy része utólag igaznak bizonyul, az azokat cáfoló addigi elvek ellenében. Ekkor néha megváltoznak az elvek.
-
félisten
válasz #71562240 #47625 üzenetére
Ez tenyleg a legjobb performansz, amit ebben a mufajban lattam, ne hagyd abba. Be kellene rakni az elso hozzaszolasba ezeket, hogy aki erre teved, tudja, mi a dorges.
Tehat ha felmasolom a FLAC-ot Google Drive-ra, majd letoltom, es ezt megcsinalom meg tizszer, akkor valtozik a hangja. Zsenialis.
while (!sleep) sheep++;
-
blattida
nagyúr
válasz Toobee #47624 üzenetére
Igen, az is benne van, bár egy lan kábel bejáratása érdekes dolog...
kammerer
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a konyhába kivitt és visszahozott tasakos LP vagy tokos CD másként szólna.
A változás benned történt, nem az adathordozóban vagy az adatban. Ez biztos.[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
bajnokpityu
félisten
válasz #71562240 #47625 üzenetére
most komolyan te fogod irni az első hszt?
tápkábeleket, usbket,digi koaxokat, 2x próbáltam cd grabbeket (sierült is), de ezekről ismert tények, h miért hallhatunk mást.
dehogy filet ide-oda másolgatsz, és ezt te ábézed, arra nekem is van egy fölös söröm.
eladó topping dac
-
félisten
válasz blattida #47627 üzenetére
Amit mond, semmivel sem kevesbe realis vagy irrealis, mint a LAN kabel bejaratodasa. Ha a LAN kabelt be lehet jaratni, akkor ugyanugy siman elofordulhat, hogy mashogy szol a ketszer masolt WAV fajl, mint az otszor masolt, mindket esetben van egy garancia a hibamentessegre, es ezt nem fogadod/fogadjatok el.
while (!sleep) sheep++;
-
törölt tag
Költői kérdésnek szánt "kérdés" a mérnök úrhoz:
Melyik a tudományosabb módszer? A "skolasztikus dogmákat" inkvizítori hévvel és önelégült bizonyossággal megkérdőjelezhetetlenítő és megfellebezhetetlenítő deduktív kinyilatkoztatás, vagy a folyton kétségek közt vergődő, folyamatosan önvizsgálatot tartó induktív tapasztalás?(#47627) blattida Lásd Emvy válaszát - (#47630) emvy.
A te nézőpontodból én hülyébb vagyok mint te, az ő nézőpontjából lényegében egyformán vagyunk hülyék. Kinek hol a határ...Még annyit tennék hozzá, hogy kíváncsi lennék, hogy majd amikor a földrészek vagy a bolygók között a testünk információhalmazát átmásoló null-T kabinok segítségével fognak az emberek (vagy az emberek helyét átvett intelligens gépek) mozogni, akkor majd ott hogyan fog működni a hibajavító redundancia, bithelyesen ugyanaz az ember (vagy gép) fog kijönni a célállomás null-T kabinjából, vagy valami becsült interpoláció?!
[ Szerkesztve ]
-
blattida
nagyúr
Nem, a kettő nem ugyanaz, mert a fájlok mozgatása nem lejátszás közben történik, míg a kábel hatása real time jelentkezik, akár zavarvédelem, akár más szempontból és itt nem is arról van szó, hogy a bitek megváltoznak, hanem arról, hogy a csomagokat hányszor kell újraküldeni, mert annak hatása az analóg oldalon igenis megjelenik, még ha igen apró mértékben is.
kammerer
Semmi olyat nem írtam, ami arra vonatkozott volna, hogy az elme béli képességeiddel lenne valami baj, pusztán a pszichológia oldaláról beszéltem, ami vastagon benne van, mivel nem vaktesztet csináltál.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz bajnokpityu #47628 üzenetére
Válaszom szóról szóra megegyezik a Blattidának küldött válaszommal.
Egyszer szívesen megérdeklődtem volna, még az itteni aktivitásom idején, hogy az itteni megfellebezhetetlen mérnöktudományosok között hány istenhívő van...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz blattida #47633 üzenetére
Akkor lenne igaz, amit irsz, ha a fogadooldalon nem lenne buffereles. A streaming csak a te szemszogodbol tunik valosidejunek, egy 0.5 seces buffer eleg arra, hogy egy elveszett csomagot akar szazszor ujrakuldjunk, tehat a fogadooldalon az osszes csomag meglesz. Ennek a detektalasara/meresere egyebkent extrem egyszeru modszerek vannak, es nyilvan a fogadooldalt tervezo mernokok akkora buffert fognak hasznalni, hogy sose fuss bele packet lossba (csak a kapcsolat lebomlasa/hibaja eseten, akkor viszont nem rosszabb minosegu hangot fogsz hallani, hanem semmit).
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz #71562240 #47632 üzenetére
Egyik sem tunik tul tudomanyosnak, a tudomanyos modszer valami egeszen mas, de ez az aspektusa az eletnek teged egyreszt nem erdekel, masreszt ilyen szellemi szegenylegenysegbol nincs visszaut. Nyilvanvaloan nem teged akarlak itt tovabb egetni, csak a jovobeli topiclatogatoknak szeretnem prezentalni, hogyha tanacsot adsz, akkor azert tudjak, hogy te vagy az a srac, aki szerint a hangfajloknak valtozik a hangjuk attol, ha fel/letoltjuk oket az internetre.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Toobee
veterán
válasz MasterMark #47605 üzenetére
-
blattida
nagyúr
Nem beszéltem csomagvesztésről, pusztán a sokszori csomagküldözgetés elektromos hatásáról írtam, ami megjelenik az analóg oldalon.
PeachMan
Még mindig LAN kábel és a hálózati lejátszásban.[ Szerkesztve ]
-
félisten
A kedvedert utananeztem. Egy 2009-es cikkben mertek csomagveszteseget 2.8 gigabites csucsterhelesu halozaton (SWITCH-en), 1 het alatt nem volt egyetlen darab elvesztett csomag sem (!!!) 100 milliard csomagbol. Mas halozatokon olyasmiket mertek, hogy 1 het alatt 5000 elvesztett csomag 50 milliard csomagbol.
Tehat az elso esetben tokeletes, bitpontos adatot kapnal ujrakeres nelkul, mig a masodik esetben feltetelezhetoen 1 roundtrip utan (par msec) megjon az ujra lekert csomag, tehat ilyen nagysebessegu (es nagy terhelesu!) halozatokon is minimalis fogadooldalu bufferrel megoldhato a teljesen pontos atvitel.
> Nem beszéltem csomagvesztésről, pusztán a sokszori csomagküldözgetés elektromos hatásáról írtam, ami megjelenik az analóg oldalon.
Oooo, ez megint egy uj temanak tunik, eddig a LAN kabelekrol volt szo, meg a pontos/pontatlan atvitelrol (es valaki, talan te vagy mas mondta, hogy szamit a LAN kabel a streamingnel - nem tudom, hogy pl. a Atlanti-oceanon ativelo kabel minosege hogy befolyasolhatna elektromosan a te keszulekedet..
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
törölt tag
Nem a szavak érdekesek a mondatomban, hanem a tartalom, ami arról szól: kinek hol a határ. Kinek mi a nézőpontja. Vannak olyan negyedik személyek, akik nézőpontjából Emvy (AMDFan és egyebek...) is ugyanolyan komolyan vehetetlen ezoterikus hifihülye, amilyenek mi egyformán vagyunk Emvy (AMDFan és egyebek...) nézőpontjából, és amiben most bárki nézőpontjából én vagyok a még rajtad is és Bajnokpityun is túlmutató, felülmúlhatatlan végpont, a hifihülyeségcsimborasszó. Hol a határ, amin túl már netovább, mert onnan ezoterikus hifihülyeség? Nálad a LAN kábelek bejáratásánál a határ. Nálam esetleg kijjebb van a lehetséges határ. Emvynek sokkal beljebb a határ. Az Emvyt lehifihülyézők számára még beljebb...
Komolyan kíváncsi lettem volna már sokszor, ki istenhívő a tudományos társaságban.[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
lan kábelben egy helyen el tudom fogadni, hogy van hangja. A hidegponton át tud menni zaj, ami a dacban mind a digitális, mind az analóg oldalon jittert tud okozni, ami hallható. ilyen megfontolásból raknak wifit pl a devialet médialejátszoba. vagy streamerben is csökkenteni lehet lan oldali galvanikus leválasztással.
usb cuccoknál meg sokkal kisebb buffert használnak, plusz a zaj is átmegy. szintén hallható.eladó topping dac
-
félisten
válasz #71562240 #47643 üzenetére
Csusztatsz, mester. A vilag itt sajnos 'digitalis', ne tegyel ugy, mintha mindenki az ezoteria kulonfele szintjen allna, es csak megiteles kerdese lenne, hogy hol van az idealis kozeput. Erre a kerdesedre egeszen pontosan az ad valaszt, amit lent idezgettel, de nyilvan nem ismered kozelebbrol -- ezt hivjak ugy, hogy 'tudomanyos modszer'. Szoval vilagos hatar van a racionalitas es az ezoteria kozott -- es ez nem azt jelenti, hogy a racionalitas csak olyan dolgokat fogad el, amit megert (ez egy altalanos miszkoncepcio).
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest