Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz BBéci #41236 üzenetére

    Segítek neked egy picit, aztán majd eldöntöd, hogy érdemes-e tisztán az energiacímkére hagyatkozni:

    A "szőnyeg tesztet" egy géppel szőtt, Wilton gyapjú szőnyegen végzik, az alábbiak szerint: 125 g/m2 kevert finomport szórnak szét egy 70 cm hosszú, és a porszívófej méretétől 2 cm-rel kisebb felületen. Ezután tízszer áttolnak rajta egy nehéz hengert, majd pedig ötször duplán "ledöngölik". A végeredmény a vizsgált területről eltávolított, és felületre felvitt por tömegének aránya szerint születik meg, melyet a következőképp osztályoznak:

    A dpuc ≥ 0,91
    B 0,87 ≤ dpuc < 0,91
    C 0,83 ≤ dpuc < 0,87
    D 0,79 ≤ dpuc < 0,83
    E 0,75 ≤ dpuc < 0,79
    F 0,71 ≤ dpuc < 0,75
    G dpuc < 0,71

    De hogy ezt egy picit átvigyük a gyakorlatba, legyen a vizsgálandó szélesség mondjuk 29 cm. 125 g/m2 finomporral, és a 70 cm hosszú területtel számolva ez ~25 gramm. Ebben az esetben az eltávolított por mennyiséget a következőképp osztályozzák:

    A ~23 g, vagy e felett
    B ~22-23 g
    C ~21-22 g
    D ~20-21 g
    E ~19-20 g
    F ~18-19 g
    G ~18 g alatt

    Na most, két megjegyzés: ha Neked éppen Wilton gyapjú szőnyeged van otthon, esetleg lehet kiindulópont az összehasonlítás. Bár hozzáteszem: a párszor áthengerelt kis pormennyiség így sem annyira életszerű, mint a szőnyeg szálaiba hosszú évek alatt beletaposott, beletömörödött por.
    A másik, hogy valamilyen oknál fogva, a normál porszívófejeket sűrűbb szálú szőnyegeken tesztelik, míg a motorosat ritkább szálú szőnyegen, ahol egy ilyen "gyorsteszt" a normál porszívófejnek kedvez.
    Na, már csak ezért sem érdemes összehasonlítani az energiacímke alapján a kettőt. Hidd el: egy motoros fej messze-messze hatékonyabb, mint egy "sima". Tök mindegy, milyen szőnyegről van szó, a hatékony porszívózáshoz elengedhetetlen először a szálak fellazítása. Egy motoros kefénél ezt ugye nem kell magyarázni, a normál porszívófejnél viszont csak a fej okozta súrlódás, plusz a levegő áramlása segít valamelyest. És itt jegyezném meg azoknak, akik még mindig a "legyen jó nagy szívóereje", meg az "olyan erős a porszívó, hogy simán felemeli a szőnyeget" hitben élnek: a "vákuum" és a légáramlat mindig fordítottan arányos! Amikor a porszívófej felemeli a szőnyeget, akkor épp mindent csinál, csak épp a port nem szívja. :N

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák