Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz macilaci78 #58134 üzenetére

    Ahogy a másik topikban is már többször szóba került, ezek PWM-kapcsolók, tehát a bemenő feszültséget 1:1-ben kapcsolgatja a kimenetre. Csak megszaggatva természetesen, konkrétan a negatív ágban vannak a kapcsoló FET-ek.

    Ezért szoktam betenni szemléltető ábrát is, hogy mindenki számára érthetőbb legyen.

    Ha 12 V megy be, akkor pont annyi fog kijönni is, szaggatva. A frekvencia 10 kHz nagyságrendű, vagyis vibrálás nem látható.

    A különbség legfeljebb annyi, hogy amit 12-24 V-osként jelölnek meg, az 24 V-ot is elbír bemenetként. Ha csak 12 V van meghatározva, akkor inkább ne legyen több a táp, mert hátha igaz is.

    12 V-os szalag viszont 12 V-ra van méretezve és 12 V-os tápegység való hozzá. Nem mondom, hogy nem bírhat el többet is, pláne amelyiknél 12 V-on még be sem áll minden LED-en a névleges 20 mA áram.

    De lehet olyan gyártmány is, amelyiknél több feszültség már túlterhel, ráadásul az öregedés során ezeknél szokott nőni is az áram, mert csökken a nyitófeszültség, a szalagon lévő ellenállás viszont nem aktív áramgenerátor, nem képes utánszabályozni.

    Mondhatják egyesek, hogy mit számít az a többletfeszültség, majd a PWM segítségével jól csökkentem a kitöltési tényezőt, attól úgyis csökken a fényerő és elvan rendezve.

    Csak ez nem így működik, ilyen alapon nem lehet akármennyivel megküldeni, attól még a LED-ek csúcsáramban túl lesznek terhelve, idővel kinyíródhat még akkor is, ha az eredő disszipácó jónak tűnik. Ez tapasztalat az LCD-háttérvilágításoknál is.

    Természetesen, 200 mA-es tápegységgel nem tud ártani olyan szalagnak, ami jóval többet igényel, valamint célszerű elvégezni a kamerás infratesztet is a távszabályzónál.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák