-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapalapa
senior tag
-
Polllen
nagyúr
válasz lapalapa #105252 üzenetére
Szándékosan forgatod ki a szavaim vagy csak nem fogalmazok érthetően?
1. Nem minősítettem a fogyasztókat, csak a gyártókat.
2. Nem vontam kétségbe a tapasztalatod, egybe vág az enyémmel. (Még a végén kiderül, hogy én is hallottam ezt-azt, nem? )
3. Ha a stream-rem elé kötök egy LAN izolátort, ami javítja a hangot, abból az következik, hogy elérhető a technológia, ami megoldja ezt a gondot. Ebből számomra az a kérdés következik, hogy a streamer gyártó miért nem implementálta? Főleg ha az izolátor 35k önálló termékként, a streamer meg 250k. Nem lehetett volna 265k-ért adni a streamert és nem kellene az izolátor?Tapasztalni kell, sokat. Utána meg leülni és átgondolni a tapasztalatokat. Szerintem.
Hja és itt digitális adatátvitelről van szó. USB meg LAN kabelről, ahol a digitális jel nem változik a jobb minőségű kábellel. Nem tud. (Kivéve a SPDIF coax, de most nem erről van szó).
Az analóg kábelek teljesen más téma, nem szabad ide keverni őket. Szerintem.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
lapalapa
senior tag
válasz Polllen #105253 üzenetére
Lehet, hogy drágább cuccokban van szűrő, de két szűrő többet szűr, mint egy (háromról meg már nem is beszélve). Érvényes ez az újraórázásra is, fene tudja miért.
Nem értek egyet, digit usb koax, analóg kábel kb mindegy.
Mindegyikben elektronok mennek. Mindenhol számítanak az anyagok, a geometria, csatlakozók, minden.Miért fizettetnek velünk külön kiegészítőket?
Nem vagyok gyártó, de én is így csinálnám. Van fogalmad mennyibe kerül egy jacht egy éves kikötői díja?[ Szerkesztve ]
Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
bitrograde
senior tag
Kicsit más téma, eddig nem nagyon olvastam róla ebben a témában, bár átfogó keresést nem végeztem: kinek mi a tapasztalata az opampok cseréjével? Jó pár hete bkercsóval egyeztetve rendeltem néhány foglalatra ültetett 1611-est és 1656-os a Violecric V280-ba az NE5532-esek és NE5534-esek helyett, és egyelőre tetszik, amit hallok. Kicsit nyersebb, ám részletesebb a Vio hangja, a HE6SE mélyei is "zsigeriebben" szólnának, és úgy általában is kerekebb (értsd: teltebb) a hangzás, ami a nyerseség miatt őrültségnek is hangozhat, pedig nem az. Akusztikus zenén pedig nagyobb, feketébb csendből lép elő a zene. Negatívumot hirtelen nem is nagyon tudnék mondani.
Szóval ezen az árszinten is érdemes lehet próbálkozni az alkatrésztemető méretének növelésével. -
bkercso
nagyúr
Ha nincs átviteli hiba (kimaradás, reccsenés) akkor mi tud megváltozni a digitális jelben?
Tudom a nagy mumus a jitter kb -120 dB szinten...
Csak az időzítés tud változni, ha nincsen bithiba, ezt pedig a fáziszajjal jellemezzük, mert nem csak mértéke, hanem spektrális eloszlása is van a zajnak. A jitter a fáziszaj integráltja, tehát csak egy szám. Szeretik 12MHz-től nézni, mert a digit kommunikációban az számít, de audióban meg pont a 0,1-10Hz közti tartomány a kritikus. Ahhoz, hogy itt alacsony legyen a fáziszaj, más tervezési szemlélet kell, mint a nagyfrekis fáziszaj csökkentéséhez (nagy jósági tényezőjű oszcillátor kell, nem kicsi). Kontraintuitív szerintem is, de ez a tapasztalat, és biztosan az elmélete is megvan.
Tele van a net jobbnál jobb oszcillátordizájnokkal és a velük kapcsolatos tapasztalatokkal. Pl.[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
fehér_ember
addikt
válasz bitrograde #105255 üzenetére
Olyat kellene valahonnan szerezni mint a TEAC-emben volt/van. Állítólag "MUSES8920".
Nem tudom az amúgy mehetne-e az MFA-ba. Nem szeretek mókolni, de azt kipróbálnám. -
:AMF:
senior tag
válasz fehér_ember #105257 üzenetére
A 8920 FET-es bemenetű, az MFA hirdetése alapján mehet bele.
bitrograde: Igaz dac-ban használom, de mióta rátaláltam a Muses01-re, azóta nem keresgélek tovább, nekem annyira bejött a hangja. Ha gondolod 1 db-ot tudok küldeni próbára.
-
Ear001
addikt
Ha van egy jó szkópod, akkor láthatod te is. Ugyan az a DA kapcsolás, csak más topológiával láthatóan más analóg jelformát és persze zajt, zajspektrumot csinál. USB kábeleknél dettó. Mérhető persze a "digitális" továbbításnál is, csak macerásabb, meg mit is jelent ebben az esetben az, hogy digitális.
-
nagyúr
"Más - más embernek írtam. Tiltja valami, hogy egyéni választ írjak?"
Semmi nem tiltja, sőt. Sokkal áttekinthetőbb, visszakövethetőbb így a téma-menet. Régebben volt divat a sok válasz 1 hsz-be, ezen kicsit átlépett a gyakorlat és a praktikum. Persze a látványosan hsz-gyűjtögető pár szavas válaszok percenként, az megint más kérdés, de itt nem erről volt szó.
Egyébként szinte mindenben igazad volt, és sokan vagyunk, akik egyetértenek veled, de ebben a topikban nemigen nyilvánulnak meg.
"A meglévő gyengeségek nagyságrendekkel nagyobbak mint a varázs komponensek halmozása által remélt minőség javulás."
"Az időjárásból fakadó légnyomás változás nagyobb érzékelhető hangminőség változást okoz, mint amiket te üldözöl... Ráadásul a laikusokat fökösleges költségek felé tereled..."
"Helyesen írod "érzékelhető különbségek", ezek nem csak a műszaki dolgok, hanem a psziché is. (...) Nincs szükség mindíg bele hajszolni valakit az audifil nyúllyukba.
"kellően érzékeny műszerrel egy darab vezetéken is kimutatható kettő vagy több mérés esetén különbség (...), viszont attól hogy kimutatható, még messze nem hallható"
Stb.
"A jitter üldözése persze a második legfontosabb dolog a világon, az első a szellem vadászat... "
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz lapalapa #105264 üzenetére
Ehhez tartozik, hogy az ember az agyával hall, és sokaknak ezt meg kell tanulni, addig nem ismerik fel a különbségeket.
Meggyőződést kialakítani persze sokkal könnyebb, és az magabiztosságot ad; lehet magas lóról kioktatni mindenkit.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lapalapa #105262 üzenetére
"Na akkor már ketten vagytok.."
Ööööö... Rosszul gondolod, nagyon rosszul."(akik nem hallják a nyilvánvalót..)"
Jujjj... Ez ismét indokolatlan
nagyképűségetmagabiztosságot feltételez. Amikor azt a "nyilvánvalót" igazolnod kellene valamivel, teszteredménnyel vagy méréssel, akkor mindig megy a süketelés, hogy hát azért nem megy, mert a tesztkörülmények, meg stresszhelyzet, meg úgysem tudunk mindent mérni és a többi, ezerszer megcáfolt ostobaság, aminek semmi köze ahhoz, hogy valójában ki hogy hall. Semmit nem tudunk a valós hallási képességeidről, de ami a nagyobb baj, valószínűleg te sem tudsz. De ezt is már kitárgyaltuk néhányszor. -
-NoVa-
addikt
válasz lapalapa #105262 üzenetére
Az ő szemszögéből, az ő fülével igaza van, az ő álláspontja is érvényes. Meg a tiéd/miénk is, és korántsem biztos, hogy az ő zenei ízlésével, hallásával, elvárásaival a te prioritásaid szerint épített rendszer neki adna többletet. Csak úgy előadni, hogy az az egyetlen érvényes álláspont, na az baj.
Aztán ha valamin vita van, legalább fel-felbuknak információk, szélesedik a látókör, meg megértik azt, hogy USB3 óta nem csak a TX/RX ág az érdekes a drótban, az egész modul nem kommunikál, ha nincs ott az 5V táp is a drótban, és máris számít a draút minősége, és elavult tudássá válik az, hogy csak digitális jel folyik. Az meg egyéni vérmérséklet, hogy hallasz ilyen infót, kipróbálod, elfogadod, amit hallasz, vagy leszarod, de tudsz róla, rögtön tagadni az egész jelenséget, az már igényel némi önvizsgálatot. -
nagyúr
válasz bkercso #105265 üzenetére
"Meggyőződést kialakítani persze sokkal könnyebb, és az magabiztosságot ad; lehet magas lóról kioktatni mindenkit."
Így, így, egyetértek, remélem értette például többek között lapalapa is! És mindenki, aki azt hiszi, hogy amit érzékelni vél és hisz, az a megfellebezhetetlen igazság és a valóság.
[ Szerkesztve ]
-
FJC
aktív tag
válasz Ear001 #105260 üzenetére
Vannak jó szkópjaim analóg és digitális is. Azért szkópon, nem látható sem a jitter sem a zaj (jellel együtt mérve). Ezek a "hiba" jelek a szkóp jel-zaj viszonya környékén vannak, inkább alatta.
Ezek kimutatására inkább spektrum analizátor való.
Ha, más analóg jelformát okozna, akkor azt torzításnak neveznénk. Mutass olyan valamire való DAC -ot aminek a torzítása nagyobb mint 0,001% ami kb.: -80 dB.
Az USB kábel csak kivételesen szerencsétlen estben okoz zajt, földhurkot. De ezek akkor is -100 dB környékén jelentkeznek, a hallgatott zene pedig kb 60-70 dB jelzaj / max dinamikával rendelkezik.
Amit esetleg rossznak látsz szkópon az a NOS DAC (főleg a szűrő nélküli)."A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
bkercso
nagyúr
válasz liszi70 #105267 üzenetére
Mintha szelektíven emlékeznél rá, mi lett már kitárgyalva. Nekem tisztelettel úgy rémlik, hogy csak mérést és vaktesztet fogadsz el, arra mintha nem reagáltatok volna (nem biztos, hogy pont neked írtam, de leírtam már párszor), hogy mi van akkor, ha több ember is egymástól függetlenül ugyan olyannak hall valamit. Ebbe már sokszor belefutottam. Akkor szerintem az olyan.
-
FJC
aktív tag
@-NoVa-, @lapalapa
Ti egészen mást kerestek a zenehallgatásban mint mondjuk én és sokan mások.Én a 40-60 dB jel-zaj viszonyú kazettás magnókkal kezdtem, majd lett a jobbféle LP 50-70 dB jel-zaj, + FM rádió. Mindíg volt a háttérben valami zaj és probléma, mégis jó volt.
A mai világban a hardver lazán hozza a 90-110 dB jel-zaj viszonyt, a felvételek pedig jó, ha 60-70 dB jel-zaj viszonnyal rendelkeznek (az alapzajról beszélek a stúdióban).
A hardver, hacsak nincs valami nagyon elcseszve, lazán kezeli a zenét. A fontos tényező amiről ritkán van szó a hangszóró / fejhallgató. A tozítás szintjük kb 1 % (- 40 dB).
Én és a hasonlóak az eszközöket használjuk arra hogy zenét hallgassunk, ti pedig a zenét használjátok arra, hogy a felszerelést hallgassátok (én is jártam ebben a cipőben).
Úgy érzékelem itt, is a hit papjai akarják formálni a köztudatot. Hiába hisznek egyesek valamit meggyőződéssel, attól még nincs igazuk. Sok a tudományosnak álcázott áltudodomány.
De, hangsúlyozom mindenki azt hisz, vesz, csinál amit szeret, semmi közöm hozzá.
A probléma, hogy nem létező problémákra adtok a laikusok számára megoldásokat.Egy jó lánc tehát szerintetek így kell, hogy kinézzen?:
Router, spéci ethernet kábel, ethernet lokalizátor, High End switch, spéci ethernet kábel, ethernet lokalizátor, valami forrás (pl.:streamer), spéci USB kábel, USB leválasztó, jitter szűrő, DAC (lehetőleg NOS) + külső óra, spéci RCA vagy XLR kábel, erősítő (ha van csöves), spéci hangszóró/fülhallgató kábel, hangszóró/fülhallgató + lineáris tápok és akkuk, spéci táp kábelek, hálózati szűrők, stb..."A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
-NoVa-
addikt
válasz bkercso #105272 üzenetére
Van, aki tagadja az akusztikus memóriát, mert neki nem jó, másnak sem lehet. Vagy a térbeli hallást. Más magabiztosan állítja, hogy márpedig 20KHz fölött semmit nem hallunk, mert olvasta valahol. Én a névmemóriát tagadom ezen az elven, olyan nincs, hogy valaki bemutatkozás után megjegyzi a másik nevét elsőre, nem hiszek benne, mert nekem valamiért kiesik azonnal a legtöbbször. Számok, számsorok hasonlóképp, aztán nézegethetem folyamatosan a húzott sorszámot ügyintézésnél összehasonlítani. Rendszeresen hivatkozva már rögzül, mert átbillen a fontossága a fejemben, ellenben más lényegtelen hülyeségeket meg évtizedekkel később is simán előhozok. Anno megőrült a történelemtanárom, hogy az események kontextusát simán feltérképeztem, összefüggésekkel, morális tanulságokkal együtt, de hogy egyetlen nevet vagy évszámot nem tudtam visszamondani belőle, csak azt, ami a történelem valódi lényege lenne, a morális tanulság, meg a minták felismerése... De azt nem lehet pontozhatóan számonkérni, csak a neveket meg az évszámokat. Sokféle az ember.
-
nagyúr
válasz bkercso #105272 üzenetére
"leírtam már párszor), hogy mi van akkor, ha több ember is egymástól függetlenül ugyan olyannak hall valamit"
Én is leírtam már párszor (lehet, hogy nem itt), hogy semmilyen bizonyító erővel nem rendelkezik ezen a szinten. Ha statisztikailag vizsgálnánk, nagyságrendekkel több lenne azok aránya, akik NEM ugyanolyannak hallják. De ha van egy-két minket igazoló állítás, hajlamosak vagyunk azt gondolni, amit most te: "Akkor szerintem az olyan." Pedig nem biztos, nagyon nem. (Tudományos szempontból meg végképp nem, de ezt hagyjuk is. Körberöhög a műszaki tudomány, ha azt mondod, az a bizonyíték egy jelenség létezésére, hogy más is "hallotta" már. ) Aztán az is egy vizsgálandó fontos kérdés, hogy az "egymástól függetlenül" vajon mennyire állja meg a helyét. Az addig olvasottak, az előítéletek, mások véleményei borzasztó befolyásolással bírnak, és még csak nem is tudunk róla, hiszen tudat alatt történik.
[ Szerkesztve ]
-
lapalapa
senior tag
válasz liszi70 #105269 üzenetére
"Meggyőződést kialakítani"
sokféle módon lehet.
Olvasással.., azt mondták okosok..,megmérték hogy nincs.., saját tapasztalattal..
Az előzőt helyesbítem:
Ha a cucc elér egy szintet, akkor onnantól van esély meghallani ilyen jellegű dolgokat.
De valóban nem vagyunk egyformák, mindenki mást érzékel és keres a hallgatott zenében.
Nekem a hihetőség lényeges, ha elhiszem hogy az van a felvételen kb amit hallok, amikor a megszólalás teljesen egyszerű, magától értetődő és természetes, na akkor tetszik.[ Szerkesztve ]
Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
fattyu
veterán
válasz -NoVa- #105274 üzenetére
picit itt megszólítva érzem magam
Én párszor érdeklődésképpen feltettem az akusztikai memória kérdését amikor összehasonlítunk dolgokat.
de ha jól emlékszem azt szoktam mondani hogy az enyém (főleg amikor minimális különbségekről beszélgetünk) akkor egy légy szintjén van. Sose mondtam csak ez létezik, de egy gondolatot megér, hogy valójában meddig és milyen pontosan emlékszünk amikor hajszálakról megy a diskurzusés mint annyi mindennél, itt is hálásabbnak és hasznosabbnak ítélem a nyitottan kétkedve és a tévedés lehetőségét fenntartva belemenni, mint cseszett egóval magabiztosággal axiómákat kijelenteni.
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
lapalapa
senior tag
Én is magnót hallgattam mint mindenki aki benne van a korban..
A hifizés nálam egy folyamat, ahol a lánc és a kapott hang egyre finomodik. Adott a lánc, hallgatom, tetszik, aztán elkezdenek zavarni dolgok a hangjában. Változtatok, megint tetszik egy darabig. Amikor tetszik, akkor zenét hallgatok, amikor valami zavar, akkor meg készüléket. Ez ilyen. Ez egy út, ami tanulságos, sokat lehet tanulni közben, ha az ember kellően nyitott.
Nem tudom volt e már olyan tapasztalás, amikor a hang leválik a készülékről (hangfalról), önálló életet kezd élni. Amikor nem hiszed, -érted hogy ebből a cuccból jön a hang ott előtted. Na onnantól csak zenehallgatás..Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
nagyúr
válasz lapalapa #105279 üzenetére
"amikor a hang leválik a készülékről (hangfalról), önálló életet kezd élni. Amikor nem hiszed, -érted hogy ebből a cuccból jön a hang ott előtted. Na onnantól csak zenehallgatás."
Van ilyen, de 99%, hogy az akusztikai közeg, a rendszered alapegységeinek minősége, és legfőképpen a pszichéd okozza, nem a kondik összeblutackezése, vagy a lan-kábel ferritezése.
[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
Apám léggitárkíséretével a Philips csöves erősítőről szóló Orion hangfalakon bakelitről valami eszméletlenül szólt az AC/DC anno kisgyerekként. Aztán lettek olyan hordozható cuccok, ahol nem úgy szólt Tidalról streamelve, ahogy anno ott akkor, hanem úgy, azokat a nosztalgikus érzelmeket megmozdítva, ahogy az emlékezetemben az egész élmény leképződött, nem pusztán a hang. Dögösen, energiával és érzelmekkel telítve, nem bántón, nem hamisan, nem tolakodón, őszintén és átélhetően. Nincs sokkal több elvárásom a zenével kapcsolatban, de...
Van egy pár lépcső, aminek minden pontja valid és jó, a maga helyén. Tudok mutatni olyan 20$-os fülest, ami bármilyen forrásról megteremt egy kellemes, tonalitásban élvezhető zenei élményt minden extra technikai réteg nélkül. Ideális arra, hogy pl munka közben úgy szóljon valami, hogy ne vonja el a figyelmemet az előadás, csak egy aláfestő zenei témát adjon hozzá.
De egy ilyenen hiába énekel fenomenális átélhetőséggel Aaroj Aftab, a dallamon túl nagyon, nagyon sok finom érzelmi réteg egyszerűen nem jön át az eszközön. Bezár az eszköz egy szűk zenei ízlésspektrumba, ahol a tapadós dallamok dominálnak.
Ugyanez elektronikus ágon, egy nem szinuszos komponenst használó szintetikus hang akkor szól jól, ha nem lekerekített sarokkal, nem lassú felfutással szinuszosítva játszódik vissza a négyszögjel. A torzított elektromos gitár szintúgy nem árt, ha reszelős, mikor az az elvárás. És máris az avant-garde cuccoktól a pszichedelikus goán át a közeli és távoli népzenékig, nagyzenekaroktól a magányos utcazenészekig sokkal változatosabb zenei repertoárt fogyasztok érdeklődve, mint tenném azt bezárva az ezerszer újrafeldolgozva újraeladott dallamok lényegesen egyszerűbb keretei közé. Lehet a felvétel minőségétől a dinamikatartományig sokmindenen lovagolni, mégis aki az általam tákolt earbudokon meghallgat akár valami youtubera áttömörített VHS korszakból archivált punkot, az általában megérti és elismeri, miért nem kell mindig megállni az elméleti jóvanazúgy határoknál. -
-NoVa-
addikt
válasz fattyu #105278 üzenetére
Részemről nagyon pontosan bennem maradt az az élmény, amit egy nagyrészt analóg láncon egy Meze Empyrean keltett a fejemen pillanatok alatt. Az, hogy hallható egy felvételen a zenész öltönyének a hangelnyelő hatása a terem többi bútora, berendezése, fala, függönye mellett, az nekem ott egy érzelmi töltettel súlyozott élményt adott, egy azóta is élő virtuális iránytűt. Ugyanezt a fejest talán hónapokkal későb egy kicsit hozzáillőbb kábellel, kicsit hozzáillőbb fejegységgel kicsit kifinomultabban meghallgatva meg tudtam különböztetni az előzménytől, pedig nem változott drasztikusan semmi. Csak még inkább eltűnt egy a felvétel és a visszajátszás mesterséges rétege az egészről, és már nem eszközt vettem fel a fejemre, hanem előadást.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
"Én és a hasonlóak az eszközöket használjuk arra hogy zenét hallgassunk, ti pedig a zenét használjátok arra, hogy a felszerelést hallgassátok (én is jártam ebben a cipőben)."
+1
És én is jártam ebben a cipőben. Sok hülyeséget vetettek meg vagy próbáltattak ki velem annak idején, aminek csak addig volt "hatása", amíg le nem vakteszteltem. Én annyira hívő voltam, hogy még azt is kipróbáltam volna, hogy igaz-e amit Darvas állított, hogy megváltoztatja a hangképet a zeneszoba bútorainak egyik lába alá csúsztatott névjegy. (!!!) Egy dolog miatt nem próbáltam ki, az én "zeneszobám" bútorainak nincs lába."Úgy érzékelem itt, is a hit papjai akarják formálni a köztudatot."
Így van.
-
FJC
aktív tag
válasz lapalapa #105279 üzenetére
"Nem tudom volt e már olyan tapasztalás, amikor a hang leválik a készülékről (hangfalról), önálló életet kezd élni. Amikor nem hiszed, -érted hogy ebből a cuccból jön a hang ott előtted. Na onnantól csak zenehallgatás.."
Mindíg tudom honnan jön a hang, légy nyugodt én is szeretem a szépen elsajátított sztereo élményt. De, soha sem gondolom, hogy ez a szférák zenéje.
Ez egy egyszerű műszaki eszközön megszólaltatott kereskedelmi termék.
A zene lehet jó és élvezetes akkor is ha picit problémák övezik. De a szar zene (lehet nyugodtan kimonva komolyzene is), nem válik jóvá azért mert mindenféle áltudományos kütyüt teszek mellé.
Nagyon túl misztifikálnak egyesek bizonyos dolgokat. Eddig még csak az USB kábelből indult a vita, ha mindennek ekkora hatása lenne akkor a zenére (mint a kondenzációs kazánra is ) a végén 110 % hatásfokot érnénk el...
Húzzuk már meg a határokat a fontossági sorrendnél.
Nem akarom százalékokra bontani, de fontossági sorrend szerintem valami ilyesmi:
1. Hangszóró/hallgató
2. A zene mix minősége
3. DSP korrekció (ha szükséges)
4. Szoba kezelés
5. Erősítő (főleg a minimális teljesítmény + tartalék, impedancia kezelés)
6. DAC (tetszés szerinti (no NOS)
----
7. RSC, egyéni szűrő
8. Forrás eszköz
----
9. Egyebek"A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
FJC
aktív tag
válasz liszi70 #105284 üzenetére
Végre (pár éve) elértem a baráti társaságomban, hogy hétvégente zene szeánszokat tartunk mint régen.
A nappaliba sajnos ritkán ülünk a nagy HI-FI-k elé, ugyanis fontos része a közös zene hallgatásnak a jófajta whisky (füstös skót) és a jókora szivarok, a feleségek és család, nem bírja a füstöt.
Ezért van ahol van szivarszoba (most tervezem magamnak én is), vagy a teraszok. Mindenhol van nagy 4K TV és különböző Bluetooth hangszórók (főleg Harman Kardon) és megy a sok nosztalgia és új Youtube klipp/koncert, vagy a NAS -ról.
A minőség ugyan fontos de egy bizonyos szint fölött már nem számít.
Ja, többen jelezték, hogy biztos nincs jó rendszerem azért írkálok irígykedve hülyeségeket. Elárulom egy hétvégén többet költünk szivarra és whisky- re mint itt sokan a kütyükre amire olyan büszkék...[ Szerkesztve ]
"A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
:AMF:
senior tag
válasz bitrograde #105283 üzenetére
Összesen 3 db Muses01-em van, szóval sehogy sem jönne össze. Ekkora mennyiségben dual op-ampból csak AD827 és Mitsubishi 8238 van itthon.
-
nagyúr
A sorrenden lehet vitatkozni, én más sorrendet állítanék föl, de az biztos, hogy az "egyebek", nálam is az utolsó helyre kerülne. És az a baj, sok hifista ezekkel az egyebekkel foglalkozik legtöbbet, a lényegről maximálisan elterelve nemcsak a saját, de sajnos mások figyelmét is. Ennek érzékeltetésére jó volt a hasonlatod: "olyan mint ha a gőzmozdony környezet szennyező hatásának csökkentését azzal kezdenénk, hogy betiltjuk a masiniszta dohányzását, első lépésként" És ezt én teszem hozzá: ráadásul olyankor is, amikor a masiniszta nem is dohányzik. Szóval egyes esetekben nemhogy kicsi és jelentéktelen a felvetett probléma, hanem valószínűleg nem is létezik.
Kezeletlen, visszhangó szoba, de nyilván "kihallja" a kábelen lévő érvéghüvely cseréjét. Hibás, felemásan, torzan és sávhatároltan működő magassugárzó, de természetes, hogy játszi könnyedséggel különbözteti meg usb-kábelek "hangját". Olyan hifista is van, aki mindezeket nagymértékű halláskárosodással is tudja produkálni, hallókészülékkel, sőt, anélkül is. Mégis, hogy van ez? A válasz persze marha egyszerű, és nagyon nem a fizikai változók határozzák meg. -
Ba cy lus
addikt
Ja, többen jelezték, hogy biztos nincs jó rendszerem azért írkálok irígykedve hülyeségeket. Elárulom egy hétvégén többet költünk szivarra és whisky- re mint itt sokan a kütyükre amire olyan büszkék...
Magyarul: ha annyi whiskey lefolyik, high-end lesz bármi.
Lehet így is hangminőséget csinálni, csak anyagilag "kicsit" többe fáj, az egészségügyi vonzatáról nem is beszélve.
[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
válasz Bogyó bá' #105289 üzenetére
Akad azért jó, meg kiváló BT cucc bőven, max kicsit (jelentősen) kompresszáltabb mélységében a térélmény, mint közvetlenül. Aztán most is a bányában dobhártyánként 4-4 Sonion elektrosztatikus, mikrotrafós driver szól a fülemben még a többi mással koherens egésszé reszelve egy BT adapter végén, kár túlbonyolítani az ultrahordozhatót. Messze szebben szól, mint az irodai szellőztetőrendszer zúgása.
De szobában is más hatást ad egy HK Onyx meg egy JBL Go, és akkor ezek még milyen messze vannak a valóban highend BT hangfalaktól. Csak, és jujj, micsoda váratlan egyetértés, olyankor lényegtelen a finomság, mikor ezeket használom. Csak nem mondom közben újra és újra azt a hülyeséget, hogy nem számít az usb kábel.
-
Ear001
addikt
válasz fattyu #105278 üzenetére
Az akusztikai memória szerintem pont olyan képesség, mint bármilyen más érzékszervet használó agyi folyamat. Van, aki tehetségesebb benne, van aki nem. Ebben is lehet elég nagy szórás, de hogy tanulni lehet, az tuti.
Nekem a sors úgy hozta, hogy nagyon sok, egymástól radikálisan eltérő hifiláncot kellett viszonylag gyorsan és reprodukálhatóan megítélnem. Ez nagyon sokat fejlesztett az akusztikai memóriámon, és több, főleg hifi kereskedéssel és gyártással foglalkozó barátom, ismerősöm is hasonló szinten van, ahogy tapasztaltam, ahogy beszélgettünk róla. És ennek, a sok készülék sokféle környezetben való hallgatása adja meg azt a képességet is, hogy az adott láncban jó közelítéssel ki tudjuk hallani, hogy melyik komponens mit csinál, mennyiben felelős a végső hangkép egy-egy darabjáért. Ja igen, és akik ilyen téren jók, azok inkább úgy hallanak, mint a nők szoktak. Globálisan, egyszerre mindent. A férfiak valahogy jobban elvesznek a részletekben, hol ide, hol oda koncentrálnak. Persze ez durva általánosítás, nem minden nőre és férfira igaz, de nem csak a hallás terén van meg ez a globális-részletek eltérés, de elég jól dokumentált antropológiai, pszichológiai háttere van.
És vannak, akik sok rendszert hallottak, de a megítélésben bizonytalanok. Náluk, amíg ki nem alakul egy belső referencia, ami lehet, hogy sose fog megtörténni, ahogy észrevettem, az akusztikai memória nem igazán javul. Kell a kályha, a fogódzó, ahonnan el lehet indulni.Meg persze vannak, akik olvasták a mindent is megmondó oldalak egyikén, hogy akusztikai memória csak rettentő rövid, mert ez bele van írva a biológia tankönyvbe a 13. oldalon, és minden más humbug. És hát erre a szintre csak nagyon nehezen szivárog le a valóság megélése.
-
nagyúr
válasz Ear001 #105295 üzenetére
Teljesen nyilvánvaló, hogy az akusztikai memória is fejleszthető, senki nem is állította az ellenkezőjét soha. Az, hogy "rövid" viszont igaz lehet, egyeseknek nagyon, másoknak kevésbé.
"Ez nagyon sokat fejlesztett az akusztikai memóriámon, és több, főleg hifi kereskedéssel és gyártással foglalkozó barátom, ismerősöm is hasonló szinten van, ahogy tapasztaltam, ahogy beszélgettünk róla."
A beszélgetésen és a saját állításotokon túl a hallási memóriátok valós képességeiről hogy bizonyosodtatok meg?
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
válasz Ear001 #105295 üzenetére
én ezt a MAGAM részéről ott engedtem el, hogy a nettó 200 forintos tápkábel és a húde valhalla között kellett volna hallani difit.
kábel kihúz másik bedug bekapcsol zene indít.nem veszek észre difit.
Ha azt a konzekvenciát vonom le hogy nincs difi akkor keresztre feszít az itteni népesség egy része. inkább arra hajlottam hogy én nem rendelkezem azzal a képességgel hogy (általam nüansznyinak vélt ) különbséget tegyek ha nem instant A/B a váltás.ugyanakkor a referencia hang amit írsz pedig megvan, volt most hétvégén két nem hallott dolog a fejemen, egyértelműen megvolt két ismert zenével tesztelve hogy hát ez itt hiányos, ott részlettelen.
persze azt is elmondom sokszor hogy én is hallássérült vagyok a sok km 300 környéki motorozás szélzaj, és a sok ezer lőszer zárt lőtéren kettőse miatt. szóval az utolsó 1%ba eső nüansznyi javulások érzékelése amit egy drót okoz, már lehet hogy egyszerűen kívül esik az észlelési lehetőségeimen.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
bitrograde
senior tag
"A minőség ugyan fontos de egy bizonyos szint fölött már nem számít."
Nem hiszem, hogy hierarchiában kellene elképzelni, hogy kinek mi okoz örömet. A minőség (akár a megszólaló hangszereké is) alapvetően járul(hat) hozzá az élményhez. Bizonyos zenék szerintem nem nagyon tűrik például a csoportos, nem ráfigyelős hallgatást. Nem hiszem, hogy meg kellene határoznunk (így ismeretlenül is, akár), kinek hol és mi jelöli ki "a szintet".
"Szóval egyes esetekben nemhogy kicsi és jelentéktelen a felvetett probléma, hanem valószínűleg nem is létezik."
Egyetértek azzal az okfejtéssel, hogy a "hifisták" egy része (akik a zenét eszközeik hallgatására, nem pedig eszközeiket zenehallgatásra használják) mások számára jelentéktelennek tűnő problémákkal küzd, melyek ráadásul rendszerének ezer meg egy hiányosságáról terelik el a figyelmét. De ez az csak az egyik véglet. Vannak, akiket tényleg zavarnak a zenehallgatásban bizonyos hibák és hiányosságok, mert csak bizonyos keretek között képesek adaptálódni a (megszokottnál "mostohább") körülményekhez. (Fun fact: ha piszkálok valamit a rendszerben, és nem jó irányba ható változások állnak be, akkor hiába áltatom magam a kognitív disszonanciát csökkentendő módon, hogy milyen csodás minden, ha közben rövidebb ideig és kevesebb zenét hallgatok.) Egy jó rendszert (amibe beleértődik az akusztika is) nehéz összerakni, de annál könnyebb akár egyetlen komponenssel is elrontani. Nem hiszem, hogy pusztán a mérésfetisiszta szofizmus kedvéért ezt a tapasztalatot meg kellene kérdőjelezni. -
Ear001
addikt
válasz fattyu #105297 üzenetére
ugyanakkor a referencia hang amit írsz pedig megvan
Nem igazán referencia HANG, hanem saját belső prereferencia, annak eldöntése, hogy ez mennyire jó neked, és miért a fontos szerintem. A döntés maga. Ez persze azzal is jár, hogy tudnod kell mihez hasonlítani, meg mindig módosul, amikor felfedezel dolgokat, hogy jé, így is lehet, ilyen is van? A nüanszból így lehet akár nagyobb dolog is.Nincs azzal baj, ha nem veszel észre két tápkábel, vagy akármilyen drót között difit. Mások is vannak ezzel így a fórumon. A körülményeket lehet úgy alakítani/alakulhatnak úgy, hogy az eltérés parányi, vagy épp nincs is. Én azt gondolom, vagy nekem a legtöbbször a difi bőven a nüansznyi felett van, de nem ez a fontos hanem az, hogyha úgy alakulnak a dolgok, hogy mégis észleled a hangbeli változást, akkor ne kerülj lelki válságba ettől. Az meg megint már kérdés, hogy akarsz-e ezzel foglakozni.
Engem rendszeresen szoktak megtalálni mindenféle hifi feltalálmányokkal, a matricáktól kezdve a golyókon, smirgliken át az állványokig, drótokig. Múlt héten épp egy egy, immár sokadik smirglit a stratégiai pontokon elhelyező járt nálam, aki értetlenkedett, hogy nem hallom, mennyivel jobb a zene, ha ott vannak a dörzspapírok, szívesen itt hagy nekem egy tekercset. Mondtam neki, de hallom, ahhoz nem kell középre ülnöm a sweet spotba, és nem kell őrülten koncentrálnom hozzá, de egész biztos, hogy nem fogok minden zenehallgatás előtt smirgliket pakolgatni 4-5 helyre mert egyszerűen ronda, zavar a látványa és nélküle is tök jól megvagyok.
-
bkercso
nagyúr
Ez kedves, amit írsz, de nem a zaj vagy a THD az egyetlen (és nem is túl lényeges) paramétere egy hifinek. Mióta digitális zenehallgatás, majd később kapcsolóüzemű tápok léteznek, napvilágot láttak a tranziensjelenségek, amikre extrém érzékenyek vagyunk. Korábban csak a keresztezési torzítás volt ilyen. Az olcsó kínai cuccok nagyrésze is ezért unalmas, pedig mérve kiválóak.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- AliExpress tapasztalatok
- Formula-1
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Linux kezdőknek
- Gumi és felni topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Villanyszerelés
- Háztartási gépek
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Felgyorsítaná a futárokat egy okosszemüveggel az Amazon
- További aktív témák...
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest