-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz btraven #105449 üzenetére
Életem első fejhallgató erősítő/dacja ez [link] volt. Mertem nagyot álmodni, nem?
Akkoriban volt egy NAD T758 házimozi vasam, akkor kb. félmilliós kategóriában. Ma 600e körül mozog. Lényeg, a kis Logitech, Win7+foobar/laptopon kb. úgy zenélt sztereóban, mint a NAD saját dacja. Hangsúlyoznám, az előző mozivasaim messze elmaradtak zenei képességben a NAD-tól (képzelhetitek, akkor milyenek lehettek azok?). Szóval, ezen próbáltam ki először a gyári 2 forintos USB kábel helyett, egy Kácsás [link] USB kábelt (került vagy 2-3e-be). És, már ezen a dacon is bőven hallható változást hozott ez az olcsó, Kácsás kábel. Ettől a ponttól voltam biztos abban, hogy hiába digitális valami, mert legalább annyit számít az USB kábel minősége, mint analógnál az összekötő. Nyilván szerintem, de ha ezeket a dolgokat valaki nem hallja, nem észleli, ott valami komolyabb bibi van a "rendszerben". Aztán Denon DA300-nál már 2000%-ig ott volt az USB kábelek közötti különbség. Kottázható lett volna pl. a Klozt és az AQ Cinnamon közötti szakadéknyi eltérés és most nem az árára célzok. Cinnamont ma sem ajánlanám senkinek, de arra jó volt, hogy bizonyítson "dolgokat". És mi ezen vitatkozunk tizenéve a "kollégával" és ő (is) minden esetben bizonyítást/méréseket kér tőlem az állításom igazolására. Nos, erre csak a fülem a bizonyíték és aki nem hiszi.... de mit lehet erre írni?"csak a zene van"
-
Polllen
nagyúr
válasz dgyuri0123 #105453 üzenetére
A denon da300 a legérékenyebb dac az usb kábelekre, ami nálam járt. Klotz vs Belkin pro kábellel szórakoztunk, meg AB teszteltünk, mert már azon a 2-3 ezer forintos szinten is könnyen hallható a változás. Azóta azért ez is sokat fejlődött, a topping dx 3 pro+nál már kisebb a különbség, a gyári és a supra usb között, miközben szerintem a topping felbontása jobb, mint a denon-é.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
bkercso
nagyúr
válasz liszi70 #105451 üzenetére
Nem akartam elrontani a napodat (de már akarom ): ha ugyebár a prekoncepcióink képesek jelentősen megváltoztatni a tapasztalatunkat (placebó), akkor az nem lehet, hogy a "nem létezhet különbség" meggyőződésed miatt nem hallasz különbséget a komponensek között vakteszten sem? Ez elzárhat a fejlődéstől.
Illetve az vaktesztnek számít-e, ha a tudtom nélkül, random napon kicseréli a zasszony a kábelt a rendszerben, és egyből kiszúrom? Ez nem kívánna olyan fajta fárasztó figyelmet, mint a klasszikus vakteszt... Ilyen tapasztalattal is bővel találkoztam. (Na nem sajáttal; a feleségem szerintem az USB-kábelt sem találná meg egy rendszerben. )
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Polllen #105454 üzenetére
Volt egy Pioneer N70A-m, amit USB dacként is tudtam haszanálni, "bizonyíték" rá : [link], habár ugye streamer volt a lelkem, így nem elsősorban ezt a bemenetét használták a userek. Lényeg, azon is végeztem Klotz vs Supra összehasonlítást, ami példásan mutatta, hogy a Supra mennyivel jobb kábel. Ezek szerint a Pioneer is kényes volt az USB kábelekre, csakúgy, mint a DA300. Toppingot nem ismerem, nem is fogom szerintem, mert dac/streamert használok pár éve. Amúgy meg lehet, hogy abban sokkal jobb a jitter szűrés, így kevésbé érzékeny a digitális kábelekre.
"csak a zene van"
-
nagyúr
válasz bkercso #105455 üzenetére
Az elméleted ott sántít, hogy régen nagyon nem volt “nemlétezhetkülönbség-prekoncepcióm”. (A szó szoros értelmében ma sincs.) Sőt. Mindent beszoptam én is, amit olvastam, hallottam a “tapasztaltabbaktól”. És ugyanúgy hallani véltem különbségeket, mint ahogy ti hallotok, vagy hallani véltek. Csak én úgy voltam, mint a régi viccben van, hogy mindenki rendőrnek születik, de van aki továbbtanul.
“ha a tudtom nélkül, random napon kicseréli a zasszony a kábelt a rendszerben, és egyből kiszúrom?”
Létezik ilyen, de ezt is a statisztikai valószínűség szemszögéből kell megközelíteni. Tudom, hogy egy-egy ilyen eset élvezetes önigazolás-eufóriát okoz, de érdemes lenne a konklúzió meghozatala előtt azt megvizsgálni, hogy vajon hány esetben NEM szúrnád ki. Megfelelő mennyiségű minta hiányában nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A “kiszúrás”, a hang aznapi másként érzékelése több okból is történhet, olyan okból is, aminek semmi köze a komponensekhez.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz liszi70 #105457 üzenetére
Amit művelsz, az a pszichológia témakörébe tartozik, nem a hifiébe. No offenz, de próbáld meg külső megfigyelőként visszaolvsni a hsz-eidet kérlek. Egy egész társaságot nézel hülyének és ez igen zavaró, terhes, ráadásul visszatérő jelleggel, hosszan és kioktatón nyomod ugyan azt - amire részünkről ugyan az a reakció. Mi nem szórakozunk ezen olyan jól, hidd el.
Miért nem bírsz elszakadni innen, ha ennyire nem vagy kompatibilis a topik témájával? Komolyan kérdezem. Hozzá nem teszel semmi és tanulni sem tanulsz semmit...[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz dgyuri0123 #105456 üzenetére
Az usb egységeket is folyamatosan fejlesztik, a toppingban is 2nd gen XMOS XU208 van, lehet már ebből is van újabb verzió.
A Pio is a Denon-nal egy időben (+/- 1-2 év) jelenhetett meg, akkor ez volt a technológiai szint gondolom.
A Denon előtt egy Emotiva xda-1 volt (2010 körül jelenhetett meg), abban az usb még csak mutatóban volt, szólt de minek kategória.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
lapalapa
senior tag
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha valaki elindul a tapasztalás és ezáltal fejlődés útján, akkor mitől lép le róla, sőt mitől lesz belőle inkvizítor?
Vagy csak sima szivatásból trollkodsz velünk?[ Szerkesztve ]
Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
nagyúr
válasz bkercso #105458 üzenetére
Már bocs, de te kérdeztél, én válaszoltam. Ne kérdezz legközelebb, és/vagy ne írkálj akkora gigantikus baromságokat, hogy amiről beszélek, az a pszichológia, és nem a hifi témakörébe tartozik. Mert ilyenekre muszáj reagálni. A hifi és a pszichológia hihetetlen mértékben összefügg. A topik témájával való kompatibilitás pedig nem azt jelenti, hogy az érzékelésünk buktatói, csapdái nem kerülhetnek szóba! Teljesen idevaló a téma, fejhallgató erősítőkhöz és a dac-okhoz is, és minden, hifivel kapcsolatos fórumba.
-
bitrograde
senior tag
No offence: de vajon annak mennyi a statisztikai valószínűsége, hogy
1. halláskárosodást szenvedtél?
2. különböző sérelmek okán megorroltál a hifis társdalom bizonyos szereplőire, és így gondolod móresre tanítani őket?
3. a tudományos módszerekben való elmélyülés egyszerűen elfeledtette veled, hogy ez a hobbi mégis csak a zenehallgatásról szól?
4. hogy a böngésződben valamiért rossz oldal lett könyvjelzőzve, és ezért nem a megfelelő oldalra posztolod az észrevételeidet?
5. egyszerűen nem értesz hozzá, hogy hogyan kell egy rendes rendszert összeállítani ahhoz, hogy normálisan szóljon?
6. hogy hirtelen különböző pszichológiai okokból spirituális szükségleted támadt egyfajta profán messiáskomplexus megvalósítására, hogy te mondd meg mindenkinek, mit hall(hat)?
7. közelebbről meg nem határozott pszichológiai kísérletet végzel negatív érzelmi hatások kiváltására egy általad nem ismert közösség tagjai között a beszélgetés látszatának fenntartása mellett?
8. ezek tetszőleges keveréke.
És hát persze szeretném, hogy ha a válaszaidat a statisztikai valószínűséggel ellátva adnád meg, miközben kontrolcsoportként a véleményedet támogatók motivációjáról is nyilatkoznál, hiszen az azt nem feltétlenül elfogadók előfeltevéseiről elég nagy előszeretettel teszel sarkos kijelentéseket, a statisztikai valószínűségeket mindig a saját álláspontod védelmében felhasználva.
És még egy utolsó kérdés: fel tudnád-e idézni publikusan megvilágosodásod körülményeit: mikor, hol, milyen körülmények között sikerült ráébredned a döbbenetes igazságra, hogy minden korábbi (vélt vagy valós) tapasztalatod ellenére valójában nincs is lényeges különbség két lehallgató lánc akusztikai minősége és teljesítménye között? Hátha tudunk segíteni. Szakmai tanáccsal, természetesen, ha megosztod velünk végre, mi szolgáltatja környzetedben a zenét, vagyis mi az, aminek segítségével szert tettél arra a jelentős tapasztalati bázisra, amit oly jól kamatoztatsz másokénak megítélésekor.
Amíg ez nem történik meg, én magam sajnos tanácstalan vagyok véleményed megítélését illetően, s mivel tapasztalataid az enyémmel egyáltalán nincsenek még csak köszönő viszonyban sem, nehezen tudom elfogadni őket. Ám ha tudományosan meghatározott és ellenőrzött körülmények között lenne lehetőségem azokat reprodukálni, talán jobb belátásra térnék magam is. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz Ba cy lus #105461 üzenetére
"Vagy csak a korral romlik a hallása."
Az enyém eléggé romlik sajnos, de ugyanúgy meghallom most is, ha valami nincs rendben. Max. picivel feljebb tekerem a hengerőt és megvan minden hang. Hja, ha az ember megsüketül, vagy 80%-os a halláskárosodása, annak ellentételezésére nincs jó kábel.
#105459Polllen Nem mai darab volt, az biztos. Ideális esetben semmi különbségnek nem kéne lennie a kábelek között, de még nem jött el ez a korszak. Talán pár év (tized) múlva...
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
nagyúr
válasz lapalapa #105460 üzenetére
“ha valaki elindul a tapasztalás és ezáltal fejlődés útján, akkor mitől lép le róla”
Az a baj, már ezt is leírtam, nem is egyszer, még a mai írásaimból is kikövetkeztethető, de állandóan önimétlésbe hajszoltok, ami persze táptalaja az agyatokramenésemnek, és az olyan, moderációérett dührohamoknak, amit bkercsó eresztett meg.
Rendben, válaszolok. Azért lép le arról a bizonyos útról amire gondolsz, mert rájön, hogy amit addig biztosnak és megfellebbezhetetlennek hitt, az nem is annyira biztos és megfellebbezhetetlen. Ezt pont a tapasztalatával, ezáltal a fejlődésével érte el. -
:AMF:
senior tag
válasz liszi70 #105463 üzenetére
Mit jelent ez a "továbbtanulás", pontosan milyen tanulmányokat folytattál?
Amúgy Te milyen láncon hallgatsz zenét? Milyen szempontok alapján választottad ki az eszközöket? Volt, ami nem tetszett és cserélted? Ha cserélted, mi nem tetszett benne és mi alapján (vélemény, mérés, ár?) váltottál másik eszközre?
Csak azért kérdem, mert én eddig az alapján váltottam, hogy tetszik-e amit hallok vagy sem. -
lapalapa
senior tag
válasz bitrograde #105464 üzenetére
Na az enyémeket is belevéve ez 10 nagyon érdekes kérdés.
A 2. nálam is felmerült...
@liszi70, te jössz, nagyon kíváncsiak vagyunk!Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
nagyúr
Köszönöm szépen a megtisztelő terjedelmet, majdcsak megleszek valahogy akkor is, ha nem fogadod el a véleményemet.
-
lapalapa
senior tag
válasz liszi70 #105466 üzenetére
Szóval hallasz valamit, aztán fejlődsz, és megdumálod magad hogy amit hallasz, az nem létezik.
És mindenkit meg akarsz győzni, hogy ha hallja, akkor ne magának, hanem neked higgyen.
Hát ez nagyon érdekes, tényleg.[ Szerkesztve ]
-
FJC
aktív tag
válasz liszi70 #105469 üzenetére
Tegnap büntit kaptam: "Kérünk, hogy normálisan viselkedj a fórumon!" -Ezt írta a moderátor.
Okot nem közölt, sajnos.
Azért a megfogalmazás az szép volt tőle...
Innentől átmentem passzív módba...."A tudományban az ellentétes bizonyítékok megkérdőjelezik az elméletet. A vallásban az ellenkező bizonyítékok megkérdőjelezik a bizonyítékokat."
-
lapalapa
senior tag
Túl jó kérdésekre nincs válasz...
-
-
nagyúr
válasz lapalapa #105470 üzenetére
“mindenkit meg akarsz győzni, hogy ha hallja, akkor ne magának, hanem neked higgyen”
Ok, folytassuk. Ráérek. Ne nekem higgyen, hanem objektív módszerrel tesztelje magát, az adott komponenst és a hallását, mielőtt belelelkendez hallási, esetenként vallási tapasztalatot a virtuális térbe vagy közösségekbe. Mert így terjed a bullshit is akadálytalanul. Magának higgyen csak és kizárólag, csak nem feltétlenül a legegyszerübb és legnagyobb pozitív visszacsatolást jelentő szokásos módszerrel jusson következtetésekre.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Bogyó bá' #105477 üzenetére
Egyébként nekem meg sem fordult a fejemben, hogy aktiváljam az ignorálás opciót. Többek esetében igen csábító pedig, de belegondoltam, hogy időnként úgyis visszakapcsolnám, mert kíváncsi lennék, milyen marhaságot írkál az ignoráltam.
Egyébként jelzem többedjére, ti tartotok szóval. -
lapalapa
senior tag
válasz liszi70 #105475 üzenetére
"hanem objektív módszerrel tesztelje magát, az adott komponenst"
Elég nagy procedúra lehet, amikor veszel egy usb kábelt..
Most már értem, hogy sokkal egyszerűbb úgy megközelíteni, hogy nincs különbség.
"magának higgyen csak és kizárólag"
Ez megvan, akkor miről folyik a vita?
De ugye ha valakinek van ötlete, valami meglátása, akkor azt szabad kipróbálni másnak is?
Vagy információt szerezni, másoktól?Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
nagyúr
válasz lapalapa #105479 üzenetére
“Most már értem, hogy sokkal egyszerűbb úgy megközelíteni, hogy nincs különbség.”
Nem érted, mert abszolut nem erről van szó. További magyarázat többek között “liszi70 itteni hozzászólásai”-linken.“magának higgyen csak és kizárólag"
Ez megvan, akkor miről folyik a vita?”Ha esetleg végigolvastad és/vagy megértetted volna azt a mondatot, amit csökevényesen idéztél, akkor fel sem tetted volna kérdést.
[ Szerkesztve ]
-
krono.
tag
válasz lapalapa #105476 üzenetére
Én, mint külső megfigyelő úgy érzem így a végére mindkét oldalon kellően személyeskedővé és kioktatóvá vált a hangsúly, pedig alapvetően a téma érdekes, és megérhetne egy minőségi vitát szerintem, az a probléma, hogy senki nincs olyan technikai szinten, hogy saját állításait alá tudja támasztani, és a hifi láncok és a végén kieső hang visszakonvertálása után olyan komplex sokváltozós egyenlet, aminek nincs házilag végezhető megoldása.
Egyébként nekem, mint maximum techben érdekelt laikus az a kérdésem, hogy amennyiben egy-egy usb kábel megváltoztatja a hangot, a kábel és adatátvitel melyik részén teszi azt meg.
Maga a digitális jel úgy gondolom nem változhat, hiszen ha belegondolok, akkor ha egy pendrivera másolok egy fájlt, mondjuk egy USB hosszabbítón keresztül, különböző kábelekkel különböző eredményeket kellene kapjak a végén, ami velem még nem fordult elő. Hasonló módon, egy monitor esetében sem hallottam olyanról, hogy különböző kábelekkel a monitoron megjelenített kép, vagy annak színei változnának (akár USB-C, akár más digitális protokollon keresztül), pedig a mozi világa van hasonlóan magas színvonalon űzött valami, ha mondjuk a tizenmillió forintos monitorokra gondolunk amin a színkorrekciót végzik.
Amennyiben maga a digitális jel egyező, én arra tudnék gondolni, hogy a kábelen felvett egyéb zaj mennyisége az, ami tud mondjuk megjelenni a nyákon, ami később az erősítő hatására zajként megjelenhet analóg kiemeneten, elvégre ez a lépés egyedi a korábban említett példákhoz képest, de akkor ez nem egy földelési/zajszűrési/árnyékolási probléma, ami inkább a DAC-ban megoldandó? Illetve ebben az esetben úgy gondolom tesztelhető, ha akár egyetlen meglévő kábelt különböző mennyiségű elektromágneses interferenciának teszünk ki, a végén a hangban változást kellene felfedeznünk. -
-
bitrograde
senior tag
Szeretnék egy moderátori takarítást kérni a moderálási elvek III/10/5, 7, 8, és 9. pontja alapján. Köszi!
-
senior tag
válasz krono. #105482 üzenetére
Annyiban tévedsz csak, hogy házilag sem olyan bonyolult a dolog, ha van egy elfogadható minőségű audio interface, amivel lehet vonalszintű felvételt készíteni. Ezzel fel lehet venni a DAC vonalszintű kimenetét tetszőleges kedvenc, részletgazdag zenével, különböző USB / SPDIF kábelek, tápkábelek, tápok, szűrőbeállítások stb. mellett. Értelemszerűen mindig egy komponenst érdemes változtatni, amit tesztelni óhajtasz (pl. USB kábel), a többit (ez esetben pl. táp/tápkábel, jelszint, szűrőbeállítás) pedig azonos állapotban tartani, ceteris paribus alapon.
Az így felvett WAV file-okat csak be kell dobni egy ABX teszt pluginbe (pl. foobar-nak van ilyen), és pár perc kattintgatással ki lehet deríteni, hogy halljuk-e a különbséget vakon is. A jelszintet nyilván nagyon pontosan azonos szinten kell tartani. Ugyanezzel a módszerrel adott esetben különböző lejátszó szoftverek / szoftverbeállítások által produkált vélt különbségek is tesztelhetők.
Nem atomfizika, egy óra alatt jópár beállítás vagy komponens tesztelhető.
Fontos, hogy nem digitális nulltesztet kell végezni, hiszen az ilyen felállásban értelmetlen (ld. korábban linkelt USB kábel teszt), hanem a fülünket, hogy mikor van valós, és mikor csak vélt különbség.Persze csak akkor valid a dolog, ha feltételezzük, hogy az interface / felvétel elég jó minőségű, tehát érzékenyebb, pontosabb, mint a fülünk, és kisebb különbségeket is képes reprodukálni, mint amit a hallásunk megkülönböztetni képes. HA valaki úgy gondolja, hogy az ő füle érzékenyebb, mint azok az eszközök, amilyenekkel a zenefelvételeket készítik, annak ez nyilván nem bizonyító erejű, de nekik általában nincs is igényük ilyen összevetésekre.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz bitrograde #105486 üzenetére
Egy kis rögeszme-csere miatt nem kell mindjárt moderátorhoz fordulni....
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
:AMF:
senior tag
válasz liszi70 #105474 üzenetére
Ha értelmes beszélgetést szeretnél folytatni ebben a topikban, megtehetnéd, hogy válaszolsz a kérdésekre. Mert ha Te magyarázatot és válaszokat vársz bárkitől, aki neked nem tetszőt állít, akkor szerintem Te is megtehetnéd, hogy válaszolsz néhány egyszerű kérdésre. Most csak szemezgetsz, de így szerintem ne várd, hogy bárki komolyan vegyen.
Amúgy semmilyen önismétlésre nem kényszerítettelek, normális választ vártam volna arra, hogy milyen releváns tanulmányokat folytattál azokkal kapcsolatban, amikről (nagyon magas lóról) nyilatkozol és próbálsz kioktatni bárkit, akinek más a véleménye.
Ja, és a többi kérdésre adott válaszod is önismétlés lenne? Ha igen, megelégszem a keresendő kulcsszavakkal, vagy a konkrét linkekkel.
-
fehér_ember
addikt
válasz kutyek #105487 üzenetére
"Sokszor" cserélgettem már kábeleket. Nem, nem magamat tesztelni, hanem azért, hogy tudjam melyik komponensemhez melyik illik jobban. Melyiket illesszem a meglévők közül a láncba, hogy a számomra megfelelőbbnek tűnő végeredményt kaphassam.
Szerintem mások is hasonló érdekekből teszik.
Ha valamiben észlelek különbséget akkor azt megpróbálom figyelembe/számításba venni.
Amúgy nem gondolok semmit se a magam, se mások hallásáról.
Próbálok zenét hallgatni úgy hogy meg legyek a kapott hanggal elégedve.
Nem mondom azt alapból dolgokra/ötletekre hogy képtelenség, legfeljebb nincs ingerenciám minden furának tűnő dolgot kipróbálni.[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
Nabakker, értelmesen kérdezve csak előmászik belőlem a békésen szunnyadó mérnök. Egyszerű azaz iszonyatosan komplex, de mivel az egy szakma, aki űzi, annak hétköznapi, aki nem, annak kellő mélységgel belelátni elég nehézkes. Avagy tegye fel a kezét, aki még rajtam kívül tanult itt processzortervezést pneumatikus eszközökkel gyakorolva? Ott a több, független órajelgenerátor szinkronizációs hibái elég látványosak, amikor egy összeakadás vagy túlynyomás lever, szétrúg fizikai komponenseket.
Az USB vezérlő felől laza időzítéssel beesik az adat, valamilyen minőségű, valamilyen precizitású órajelen át. Ez a DAC oldalon pufferelve gyűlik, és megy egy jó esetben saját nagyon preciz órajellel futó inter ic-sound buszon át megy a hangfeldolgozó mindenfélén át a stream. Na ezen a ponton vannak a gondok. Lehet nagyon nagyon preciz órajellel szinkronban etetni ezt, és akkor nincs gond, non-oversampling megoldással szépen áttolod, csodás lesz, hibátlan, kész. Meg lehet asszinkron etetni a buffert, de ekkor a két órajel miatt akaratlanul is lesznek buffer underflow/overflow pillanatok, amik pattogáshoz vezetnének. Ezt oversamplinggel korrigálják, és itt jön az, hogy minél gyakrabban (márpedig nagyon, nagyon gyakori) kell belenyúlni ebbe, annál több a kerekítési hiba, elmosódott finomság, stb. Tipikusan annyira apróságok, annyira lekerekítve, amiket nem direktben hallasz, "csak" a pszichoakkusztikai tökéletességből lesz egy szétborult, tökéletlen térinformáció, szétfolynak az amúgy térben definiáltan meghatározható helyű hangok. Már akinek jól működik a hallása etéren, aki erre érzéketlen, az szerencsésen spórolhat sokat.
A képpel kár összehasonlítani, mert az ugyan durván sávszéligényes a nyers adatmennyiségében (4k 120FPS HDR 24GB/s az nem nagyon férne bele az USB3 aktuális kereteibe sem pl (buszonként 10GB/s)), de jóval ritkábban kell megjeleníteni ebből az adatból, sokkal nagyobb kilengéseket enged meg az órajelben. Más az, hogy másodpercenként 120 alkalommal frissít egy, a frissítés pillanatára magabiztosan feltöltött puffert, vagy a máspodperc negyvennyolcezredrészében, vagy még gyakrabban frissítve már küldi az áramot a hangszóró felé.
Na itt az USB oldalon a kábel, mint antenna, zajgyűjtő, áramforrás (USB3 óta kötelezően kell fusson a fogadó chip felé 5V, nem lehet csak TX/RX lábakat bekötve használni), elég elektronikai zajt képes összeszedni, hogy akár a küldő oldalon, akár a fogadó oldalon lévő órát is zavarja egy kicsit. Vagy nagyon, ha hosszú, olcsó kábel gyűjti az éterből a mindent, de még csak annyira, hogy azért a szabvány minimumát éppenhogy megugorja.
Hát így jön össze az, hogy az egy meg a nulla az egy időt és feldolgozást igénylő környezetben úgy viselkedik, mint az örvénylő víz. Bemegy X, kijön X, de a csőben lévő örvénytani komplexitás mégis okozhat meglepetéseket.
Volt értelme összébbfoglalni (nagyon pálcikaember-szerűen leegyszerűsítve felrajzolva, bele lehet kötni ezer helyen, lényegtelen), mint amikor leírjuk, hogy számít, van értelme, és nem csak a szépsége miatt fontos?
-
lapalapa
senior tag
Két különböző dologról van szó.
Amikor adatot küldesz át, akkor teljesen mindegy a kábel és az usb interface minősége, mivel a fogadó oldalon csak az érdekes hogy minden 0 és 1 megérkezzen. Ha a környezet annyira zajos, hogy adatvesztés áll be, akkor sincs baj mert megismétli az adott hibás csomagot, csak időben tart tovább az átvitel.
Ha hang streamet küldesz át, akkor adatvesztésnél nincs lehetőség újra lekérni a csomagot, de ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy ilyenkor az is számít, hogy a 0 és 1 milyen időzítéssel megy át, vagyis hogy egészen pontosan hol vannak a 01 és 10 átmenetek. Elvileg az asszinkron interfészek kiküszöbölik ezt a hibát, mert újraórázzák a streamet, vagyis kijavítják az időzítési hibát, valójában csak csökkentik. A következő probléma a zaj ami a kàbelen terjed, mert bekerül a dacba és pusztítja a hangot. Ez is valószínű szűrve van valamennyire, de nem teljesen. Tehát hang stream továbbításnál a kábel (geometriája, anyagai, árnyékolása) is számít egy csomó egyéb tényezővel együtt.
Aztán lehetnek egyéb hangpusztító tényezők még..
Igen minél nagyobb a környezeti zaj, annál sz.rabb lesz a hang, kábeltől is függő mértékben. Dacban többé, kevésbé küzdenek ezek ellen, de általában külső eszközökkel (szűrők, újraórázók, dad, jó kábel) lehet javítani a végeredményen vagyis a kapott hangon.
Szerintem. Remélem nem írtam túl sok hülyeséget...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz :AMF: #105492 üzenetére
Köszi a nem egyező véleményből íródott, mégis normális hangnemet!
Az is baj ha válaszolok (lásd bkercso kirohanása), az is baj, ha nem. Most biztos nem fogok válaszolni a rengeteg provokatív álkérdésre, nem mintha megfutamodnék tőle, de telefonról vagyok, amin utálok írni. (Gondoljatok bele, ha ennyit írok úgy is, hogy utálom, mennyit fogok úgy, hogy kedvelem. ) Majd gép elől esetleg holnap, de félő, hogy valaki megint ellenem fordítja már csak a mennyiség és az egyesekével nem egyező vélemény miatt is. Úgyhogy kelepcébe akartok rángatni, arról nem is beszélve, hogy tapasztalataimból kiindulva semmi garanciát nem látok itt arra, hogy ugyanazokat nem fogjátok majd kisvártatva újra megkérdezni. És kezdődik minden előlről…. Nem akarod te ezt….[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz krono. #105495 üzenetére
Van benne valami...
Végül is bármit írunk, körbeérünk, amíg el nem kezdjük tapasztalati szinten űzni a hobbit.De én nem látom, hogy bárki meg akarna győzni a topikban bárkit, hogy neki fejlesztésre van szüksége a hifi terén. Fordítva miért kell vég nélkül kötni az ebet a karóhoz, azt nem értem.
Az egy valid tapasztalat, amit liszi70 ír, hogy ő is hifizett, de leszokott róla, mert nem látott rá valós igényt a maga részéről egy ponton túl. De ezt kizárolagosnak venni és erőltetni rettentő visszatetsző. Még jó, hogy ez nem zavarja.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest