Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bogel
tag
Az artisjus FAQ-jából:
Vásárolhat-e magánszemély matrica nélküli CD-t, DVD-t?
Az a magánszemély, aki nem kereskedik a hordozókkal, nem felelős a jogdíj megfizetéséért. Azzal sem követ el szerzői jogsértést, ha matrica nélküli hordozókra - azaz olyan hordozókra, amelyekre nem fizették meg a jogdíjat - készít megengedett magáncélú másolatot. Kétségkívül megkárosítja azonban az alkotókat.
[RAGE ON]
(A +ÁFA nem biztos, de valószínű)
Ennyit a jogdíjak nagyságáról, a bűnös az aki eladja matrica nélkül. ÉN megvettem a matricás mp3playert, 2500Ft+ÁFA jogdíjas matricát vettem vele meg. Ennyi pénzért átmegyek szlovákba, besörözök, megveszem a lejátszót (alacsonyabb áfával), hazajövök és még tök jó is nekem. Egy 512 megás mp3lejátszó jogdíja 20-szor akkora, mint egy 4700 megás DVD-é. Ebből látszik, az artisjus célja a hazai legális hang- és képhordozópiac szétverése után a zenelejátszók piacának gyors és szisztematikus megszűntetése. Mert egy 20 gb-os cucc jogdíja már 7000 Ft+ÁFA, 2 éven belül egy 20 GB-os lejátszó árának nagy része a jogdíj lesz, mert ügye jogdíj az nem csökken, technika elszáll. Már megjelentek a fekete lejátszók a piacon, csak hogy képbe legyünk.
Mindenki külföldre megy memóriát tartalmazó eszközökért, még a hűtőt is ott fogja megvenni, mert ugye az is fejlődik. A merevlemezek jogdíja se marad el, monjduk jegyen 500Ft/GB, egy korrekt díjtétel. Ekkor már azt sem vesz ember magyarba. Mert jogszerű. Mert senkinek nem a legyek hordják össze. Az Artisjusnak se.
Következő lépésben a csődbement magyar forgalmazók, alkalmazottainak segélyezése történik meg közpénzen. Majd a csődbement artisjus (egy idő múlva a vezetőség juttatásaira se lesz pénz) a nagy lemezgyártókkal együtt rájönnek, valamit nagyon elszámoltak. De akkor már késő, a magyar legális gazdaság romjain termő moha alatt a butafejű politikusok rájönnek, ha a 20-50 millió példányos üreshordozó-feketepiac legális lenne (magyarul az artisjus csak hódprémfeldolgozással és József Attila műveinek zártláncú megismertetésével foglalkozna), a befolyó ÁFÁból (kb. 30 Ft/lemez+tok, mp3lejátszókra 100-szor ennyi) többször annyi bevétel lenne, mint amennyit az artisjus legszebb éveiben benyelt és kiosztott a tagjai között.
[RAGE OFF]
De boldog vagyok, hogy a matrica boldog tulajdonosa lehetek! Értem az Artisjus nemes céljait, és messzemenőkig támogatom azokat! Aki egyetért velem, hordjon fehérneműt, így fejezzük ki egységünket! -
róland
veterán
Hogy lehet megnézni azt a bizonyos kódot a lemezen? Asszem MID kódnak hívják.
-
-
PPeter
addikt
Szerintem világosan leírtuk/leírtam már többszörösen, hogy vehetsz. Amíg nem viszonteladói, kereskedelmi szándékkal hozod be az országba, addig nem kell rá megvenni a jogdíjmatricát. Utoljára írom le: a hazai kereskedelmi forgalomba helyezéshez kell a szerzői jogdíjat megfizetni.
-
gabe_
őstag
-
Ritek
csendes tag
Szia
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam.
Minden országban van jogvédő szervezet (helyi Artisjus), de ha a beszedett adókat nézed akkor 25 eu tagból csak 5 helyen magasabb a díj mint nálunk, 2 helyen 50-100ft között és 17 országban max 8ft a díj vagy nincs is.
Bárhol megveheted a lemezt és már senki sem tud mégegyszer adóztatni.
Példa : Ritek Europe saját használatra Luxemburgból vásárolja a lemezt, mert ott ''0'' forint a díj, míg Hollandiában 250Ft.
Ez az eljárás teljesen legális. Ha megvan a számlád, amivel tudod igazolni hiteltérdemlően az áru eredetét, senki nem veheti el, és az Artisjus sem büntethet meg. (Ez csak magáncélra igaz, ha kereskedsz hivatalosan cégként akkor más a helyzet.)
Magánemberként eladhatod amid van, de 2-3 dőlés után már nem nagyon tudod kimagyarázni a dolgot. -
-
coccolino
aktív tag
szerintem ha nep harag kell, vagy figyelem felkeltes masok szamara, akkor irj egy levelet az index.hu, sg.hu, es a tobbi nagy internetes hirportalnak, gondolom valaki csak felfigyel egy ilyen hirertekkel biro temara
eddig errol en sem tudtam, de ugyerzem nem csak en vagyok igy vele
hatamlas up neked, mert tisztelem az olyan embereket, akik nem csak a sajat anyagi erdekukert allnak ki, hanem az igazukert is -
gabe_
őstag
Tehát, ha én külföldön (mondjuk az eu-n belül) veszek magamnak 500 db dvd lemezt, azt behozhatom magánhasználatra . De külföldön sem vásárolhatok artisjus matrica nélküli termékeket? Még a gyártótól sem?
-
rup1u5
nagyúr
Nyugodt ember vagyok de az ilyenektől kinyílik a bicska a zsebemben és lámpavasra huznék néhány embert.
Aki néhány milliót lop azt lecsukják, aki milliárdokat azt soha. Tudják és a pofánkba röhögnek. Forradalmat! Élezzétek ki a cd-iteket és dobjátok torkon az összes öltönyös gengsztert! -
Ritek
csendes tag
Szia
Az legális, A németeknél is van jogdíj, csak kb 43ft.
HA bárhol az EU területén te megveszed magadnak a lemezt az már a tied, arra semmilyen + kltsg nincs. Vagyis ha a szlovákoknál vásárolsz akkor az Artisjus mehet az anyjába. Ezt ők is tudják, de nem tesznek semmit. Csak a legális boltokat ba***gatják, mert őket el lehet kapni. Az meg sem fordult a fejükben, hogy ha leviszik az árat akkor, el lehetne adni az övékét is. Van olyan bolt ami kimondott Artisjus védelem alatt áll. Vagyis az Artisjus nem engedi bezárni, mert valakinek zsebbe fizet, és mellette minden kereskedőt feldob a rendőrségen. Már a rendőrök és a Vámosok is utálják, mert iszonyú gerinctelennek tartják a boltvezetést - ''mindenkit feldobunk'' ez az elv még nekik is sok.
Vagyis nem azt mondom hogy, vásárolj a szlovákoktól, de ha már megvettél valahol valamit akkor az a tied, senki el nem veheti, és nem tehet hozzá + adót.
Nézd meg a különböző jogdíjakat :
Bővebben: link -
Vangelis
félisten
Demonstráció, ne vegyen mártól egy hónapig senki itthon matricás lemezt, és kész.
Majd rájönek hogy ha nem fogy a cucc, tenni kéne valmit.
Ez az egy megoldás van csak, szerintem mmidnenki kibirja irható anyag nélkül egy hónapig. -
dystopia
tag
Szvsz nem a kerülőkön kellene gondolkodni. Az előzőekben elhangzott:
1) ''maffia'': gondoljatok bele, szó szerint védelmi pénzt kérnek, cserébe a jogászuk saját jogértelmezésével eteti a népet, rendrségi oktatást szervez: saját használatra másolhatsz. Ezt akár megtehetné emberbaráti szeretetből, csak éppen valszeg az óradíja annyi, mint az én éves fizetésem, hiszen ő a szervezet arca.
2) A hülye is látja, hogy ez egy profitorientált vállalkozás, akik a hasznukból feltehetőleg megvették a megfelelő embereket. A reprográfiai díj kapcsán az igazságügy szintén a lobbiérdekeknek engedett. Egyébként függetlenül attól, hogy ki volt kormányon. Most olyan köztársasági elnökünk van, aki érzékeny a civil érdekekre, és szerintem segíthet a parazitairtásban. -
rup1u5
nagyúr
válasz
Thulcandra #6 üzenetére
Vagy a Jusztnak.
Egyébként felháborítónak tartom ezt az egész artisjust. jogvédés címen maffiáznak itt. Tiszta csikágó ez az ország. Büdös tolvaj parkolási társaságok, ''jogvédő'' tolvajbandák és korrupt politikusok. Ravatalra mindel! -
mynames
senior tag
És az legális ha németből hozok be írható DVD-t amin nincs artisjus matrica? Mert az megjön távolkeletről, legálisan vámolják + egyebek. Onnatól már legálisan bent van az Únióban! Az pedig hogy egy terméket amit az unióban egyszer már megadóztattak és még 1X szeretnék (Artisjus), az sérti az uniós törvényeket.
Ez így van nem? -
mynames
senior tag
Tegnap előtt vettem egy memóriás mp3 playert. Hát b@sszák meg azon is van artisjus matrica!!!
Ezeknek semmi sem szent?
Lassan már mindenre rakni fogják ezt a szart, a következők az mp3 lejátszós mobilok lesznek...
Áááá, ekkora népnyúzást... -
Ritek
csendes tag
Szia
Minnél több helyen beszélsz erről, annál jobb. Fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy ilyen anomáliák vannak. A 80-as évek végén, amikor megnyíltak a határok több milliárd forint került ausztriába. Most ue történik csak a pénz szlovákiába kerül. (fekete piac) Miért? Mert van egy CIVIL szervezet, mely a lehető legtöbb pénzt akarja kizsákmányolni belőlünk. Ez a pénz nem kerül be a költségvetésbe, az Artisjus elosztja úgy ahogy akarja. (ha rákérdezel, hogy hova is került akkor elhajtanak a francba, mondván mi közöd hozzá ) Ha bizonyos dokumentumok valósak akkor a pénz 55-60% külföldi bankszámlákra kerül. És, emberek, 12MILLIÁRD forintról beszélünk évente. Az Artisjus évi működési kltsge a befolyt összeg 18-20-%-a. Ez 2-2,2Milliárd forint évenete, és csak 150 alkalmazott van. Számoljatok kicsit.
Ha 15Ft lenne a jogdíj a DVD-re akkor kb évi 400-450Millió Ft-tal több áfa pénz érkezne az államnak. (mert lenne legális import) És ezek csak ovatos becslések, mert csak az álltalunk ismert illegálisan behozottmennyiségre vonatkozik. Valószinüleg sokkal nagyobb mennyiség jön, de ez biztos. (ismerve 3 szlovák cég forgalmát) De már minden határ mellett vannak importőrök. Ukrán, Román,Szerb,Horvát és már Osztrákról is tudok /csak nem ism a mennyiséget/) -
Grafiqs
őstag
A kérésnek megfelően visszaraktam a topikot a szakmai témák közé.
-
Ritek
csendes tag
Szia
Ezzel nem értek egyett.
Ez jelenleg a legfontosabb dolog és elég szomorú ha szerinted fáradt gőz.
Szerintem a ''mod''-ban a végére értelmesen el tudtunk beszélgetni, így ha megkérhetlek akkor tedd vissza a CD/DVD rovatba. Ugyanis se nekem, se a többi kereskedőnek nem mindegy, hogy itt mi történik. 8 hónapja küzdünk, elég sok pénzt beleőlve, és egyáltalán nem értem, miért érdeke mindenkinek a szolvákok gazdagítása, ha a pénz itthon is maradhatna. Ha attól félsz, hogy meghal a feketepiac, akkor ne izgulj, mert ez már örökre lesz, de legalább mi kereskedők el tudnánk adni a termékeinket Hivatalosan Magyar cégeknek és lenne mmunkahely, adó, áfa és stb.
Most a magyar cégek megkérezik : mennyi legálisan? 250ft, ja kösz akkor inkább a szlováktól 100-ért feketén. Csináltunk/tam egy elég nagy céges közvékutatást, és ha 100-120+áfa lenne az ár akkor szó nélkül megvenné tőlünk, vagy az összes magyar kereskedőtől. Ez az ár szó nélkül elérhető csak 15ft-ra kellene levinni a jogdíjat.
Kérlek tedd vissza a CD/DVD rovtba. -
PPeter
addikt
válasz
parandroid #13 üzenetére
Amint meglesz a bejegyzés, lesz sajtótájékoztató és megy sajtóanyag mindenhova, de egyelőre még a papírmunka húzódik. A pontos nevet írtam korábban (más topikban is), Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesülete (a nevet én találtam ki , de az én cégem nem alapító tag, csak tiszteletbeli tag leszek és a sajtóval várhatóan én tartom majd a kapcsolatot). Az alapító tagokról és egyéb részletekről a bejegyzés előtt több információt szerintem nem ildomos kiteregetni.
-
parandroid
félisten
Viszont innét kezdve jöhet a média bevonása: hivatalos közlemények, tájékoztatók kiadása minden apró-cseprő ügyben az mti-nek, a hírszolgálatoknak, a tv-nek, az internetes hírportáloknak, érdekvédelmi szervként újságírók megkeresése, stb. Ügyes. Sok sikert hozzá. Őszintén.
p -
Ritek
csendes tag
válasz
Thulcandra #6 üzenetére
Szia
Ez 100%-an biztos.
Mi a külföldi gyárak képviselői február óta csinálunk egy hivatalos érdekvédelmi egyesületet DAFKE néven : Digitális Adatforgalmazók Egyesülete.
A 10 legnagyobb magyar képviselet a tag, de bárki beszállhat, ha ilyen céljai vannak. Sajnos van olyan partner (TDK) aki kétoldalra játszik. Megnézi az adott pillanatban melyik oldalon tud nagyobb profitot nyereni. Megalkuszik az Artisjussal és ö csak 75ft-ot fizet, így mivel más drágábban kapja, kiszorul a piacról. Nézzd meg bármelyik multi polcait. Nem látsz mást csak TDK , Fuji és Maxell terméket.
Viszont addig is akadályozza az egyesület alapítását, mert 8 hónap alatt alig lehetett elérni, hogy 10 ember aláírja a megfelelő papirokat. Szerencsére már a Cégbíróságon minden papír és talán a héten már hivatalosak leszünk.
Az Artisjus mindent elkövetett ez ellen, mert innentől kezdve, minden jogdíj kérdésben egyeztetnie kell velünk. (és ez nem nagyon tetszik nekik) -
PPeter
addikt
Sajnos tényleg igaz, az Artisjus attól függően (úgy is mondhatnánk, hogy pofára) méri a jogdíjmatrica árát, hogy az adott importőr, forgalmazó milyen viszonyban van velük. A fizetési feltételek is különbözőek, nagy cégek, bankgaranciával a hátuk mögött ráérnek utólag fizetni, míg ha egy kis céged van, akkor előre (a lemez behozata pillanatában) ki kell fizetned a matricák árát, ráadásul a cégek kölönböző mértékű kedvezményt kaphatnak a törvény szerint 150 Ft-os jogdíjból, tehát van aki 100 Ft-ért, van aki 75 Ft-ért kapja ugyanazt a jogdíjmatricát. Elvileg minden cég jogosult (lenne) a kedvezményre, de az Artisjus saját hatáskörében dönthet úgy, hogy céget meggyanusít azzal, hogy az adott cég nem tartja be a játékszabályokat (tehát matrica nélkül importál, ad el lemezt, esetleg a kapott matricákat továbbadja, így azok más lemezekre kerülnek rá, mint amire bejelentette) és így megvonja tőle a kedvezmény lehetőségét. A gond ott van, hogy a vásárló, amikor bemegy mondjuk a fukarbótba, akkor mit néz először? Az árat. Mit szokott - normális esetben, leszámítva egyes márkák kissé túlárazott stratégiájától eltekintve - tükrözni a fogyasztói ár? A minőséget. Namármost ha a lemez árát döntöen az befolyásolja, hogy az adott termék importőre milyen viszonyban van az Artisjussal, akkor a kialakított fogyasztói ár állatira nem a termék minőségét és nívóját tükrözi majd, hanem azt, hogy 75, 100, vagy netán 150 forintért került rá a jogdíjmatric. Így alapvetően sérül a vásárlók legelemibb joga - hogy ugyanazt a minőséget azonos áron kapják meg -, hiszen az Artisjus mesterkélten nyúl bele egy terméktípus árazásába. Ha kétszer annyi jogdíjat fizet rá mint a többiek, a forgalmazó hogy tudja eladni a termékét? Sehogy. Ráadásul amikor az Artisjus úgy dönt, hogy kegyeskedik csökkenteni a jogdíj összegét, akkor aki egy nappal korábban 100ezer darab lemezre még kétszer annyiért vette meg jogdíjmatricát, az mit csináljon? Mert utólagos kompenzációt nem ad az Artisjus, ha megvetted 150 vagy 100 forintért a matricát, és másnap már 75-ért adja a jogvédő hivatal a konkurens cégnek ugyanazt, akkor mit csinálhatsz a te 75 Ft-tal drágább lemezeddel? Feldughatod (már bocsánat). Ez az egész rendszer döglődik és felülről bűzlik. Nem baj, elvileg a nagy keservesen megalakult DAFKE (Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesülete) megpróbál majd tenni valamit az ügy érdekében (elsősleges cél a jogdíjak ésszerű összegre csökkentése, valamint az, hogy minden importőrnek egyforma díjat kelljen fizetnie, hogy a vásárlók érdekei se sérüljenek), mert minden nagyobb márkaképviselet és forgalmazó belépett az egyesületbe. Persze nyilvánvaló, hogy közülük is van olyan jelenleg, akinek a mai helyzet kissé kedvezőbb, mint a többieknek (lásd az eltérő jogdíj-összegeket illetve a markánsan eltérő fizetési feltételeket).
-
erdoke
titán
válasz
Thulcandra #6 üzenetére
Mármint Magyarország, nem?
[Szerkesztve] -
Thulcandra
senior tag
Most ez komoly? Ez száz százalékosan biztos hír?
Sajnos nemhiszem, hogy magánemberként a verseny vagy akármilyen hivatal figyelmét feltudnánk kelteni.
Szerintem jó szaftos körítéssel lekéne passzolni az infót a Kókusznak, vagy a Passzívnak, és reménykedni, hogy azok közül valamelyik csinál akkora port az ügy körül, hogy történjen valami. Ez magyarország... -
Grafiqs
őstag
Átraktam a topikot a Fáradt gőzbe, mert ott a helye.
-
Ritek
csendes tag
De marhára bosszant, hogy senki sem tesz semmit, egyedül én b**gatom az Artisjust, az egész ország érdekében, és cserébe ők engem b**gatnak. (VPOP,Yard,Apeh,Ügyészség.)
Mindenki érdekeit képviselem, de már unom a terheket csak én vállalni.
Nem anyagi segítséget várok, csak a nép hangját. -
Ritek
csendes tag
Sziasztok
Érdemes lenne egy össznépi összefogás az Artisjus ellen : A szabadkereskedelem akadályozása, a piaci árverseny szándékos zavarása.
Vannak cégek akik csak 75Ft-ot fizetnek a matricáért (TDK-Verbatim-Fuji-Maxell)
Milyen jogon különbözteti meg az Artisjus a cégeket? A Versenyhivatal törvényei szerint ez ''törvényellenes és sértő''. Van akit megbüntetnek ''Kartell'' -re hivatkozva, de érdekes módon az Artisjus azt csinál amit akar.
A hivatalos weblapon (mert ugye az a ''törvény'') a dij értéke : 150Ft.
Ha Te szeretnél behozni valamit és legálisan bekerülni az üzleti körforgásba, akkor Te ennyit fizetsz. Viszont, hogy fogod eladni a terméked, ha a TDK csak a felét fizeti ennek? Miért olyan nagy a TDK Magyarországon, Mert neki minden olcsobb. Pedig a termékei zömét a Ritek gyártja, (Ridata,Traxdata) de ezekre a termékekre nincs 75Ft-ért matrica. Ez is csak nálunk lehetséges.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Újszerű ASUS ZenBook 14 UM3402 -14" 2.8K OLED 90Hz -Ryzen 5 5625U - 16GB -512GB - 1,5 év garancia
- Csere-Beszámítás! XFX Quicksilver Magnetic Air RX 9070 XT 16GB GDDR6 Videokártya!
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 04.24
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest