-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
senior tag
Hasznal valaki exception-oket ESP32-on FreeRTOS alatt, kivancsi vagyok tamogatja-e, mert sok stl megoldas exception-t dob ha problema van.
Kiprobaltam egy egyszeru try catch blokkot, es boot loop-ba kerult az ESP32-om.
Lehet engedelyezni az exception-okat?HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
cog777
senior tag
válasz cog777 #22701 üzenetére
Exception-ok mukodnek, bena voltam.
Amugy megtalaltam hogy a heap3 memoria allokacios strategia thread safe-et csinal a malloc-bol es a free-bol:
heap_3
– simply wraps the standardmalloc()
andfree()
for thread safety.
platformio.ini-be tettem ezt:
board_build.freertos.heap_model = heap_3[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
-
cog777
senior tag
Sok helyen olvastam, illetve a cegnel ki lett debuggolva.
"When using FreeRTOS, malloc() and free() are not considered thread safe. As a result, it’s recommended that you use pvPortMalloc() and vPortFree() instead."Steps to use FreeRTOS with newlib reentrant Memory Allocation
Szoval 100%-ban hiszem.
A problema hogy sok kulso portolt library csak sima mallocot hasznal pvPortMalloc helyett (tehat ki kell cserelni), illetve ami meg nem tiszta, hogy neha ez sem eleg, ezert kell a newlib-et hasznalni, de ez meg nem tiszta nekem.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Tankblock
aktív tag
válasz cog777 #22704 üzenetére
Ha nagyon nagyon fontos:
[link]#ifdef FREERTOS
#define malloc(size) pvPortMalloc(size)
#define free(ptr) pvPortFree(ptr)
#endif
Csak ne feledd definiállni FREERTOS nevű definet
Az általad említett ArduinoJSON könyvtár leírása szerint hacsak nem több szálból szeretnél 1 JSON t írni nem lesz gond...
kérdés h megéri e, kell e, jó ez a SW arhitektúra.... kell e több szál vagy sem.
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Wolfram
aktív tag
ESP32-S3-Zero kínai csodára nem találok board-ot az Ard IDE-ben. Kiválasztottam egy ESP32S3 Dev module-t, felraktam egy blink-et, de se kép, se hang. Használ valaki S3-Zerot?
-
Janos250
őstag
válasz DarkByte #22680 üzenetére
"This product can't be shipped to your address. Select another product or address."
Sok magyar honfitársunk élvezi, hogy amikor öcsis kedve tartja, reklamál, és kéri a refundot.
Ha elég ügyesen csinálja, akkor rendszeresen vissza is kapja az árát. Ez különösen könnyen megy az általad is említett verzióknál, mert több rendelést összevárnak, és egy csomagban érkezik, azaz csak annyi van meg nekik, hogy egy csomagot kézbesítettek Neked.
Van olyan eladó, aki csak azt próbálja elkerülni, akinek van priusza, de vannak, akik egyszerűen a magyar rendeléseket tiltják le.
Ha csak rád "pikkelnek", akkor az újra regisztráció más bankkártyával megoldás lehet egy darabig, de ha a magyar rendeléseket tiltják le, nem sokat érsz vele.
Valaki valahol írta, hogy többnyire a népszerű, mindenki által használt dolgoknál gyakori, de speciális dolgoknál elég ritka.
Én is így tapasztaltam: A hobby CNC marómhoz rendelgettem többször maró szárakat, ott soha nem tapasztaltam ezt.
Viszont amikor BT-s fülbedugót rendeltem, csak a harmadik volt olyan, aki ide is szállított. Hát igen. Ezek a srácok CNC marószárat nem nagyon rendelgetnek, de fülbedugót igen.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
ViZion
félisten
-
cog777
senior tag
válasz Tankblock #22705 üzenetére
Attol tartok nem lesz olyan egyszeru, a ChatGPT ezt irta:
...
Configure Memory Allocation: In FreeRTOSConfig.h, set the following macros:
#define configSUPPORT_STATIC_ALLOCATION 0
#define configSUPPORT_DYNAMIC_ALLOCATION 1
Use heap_3.c: heap_3.c doesn’t rely on configTOTAL_HEAP_SIZE. Instead, it uses the heap allocated by the linker. Ensure that heap_3.c is included in your build.
heap_3.c-t meg lehet talalni a letoltott forraskodban.Most ezt probalom. NewLib kavarast is meg kell meg neznem.
"Az általad említett ArduinoJSON könyvtár leírása szerint hacsak nem több szálból szeretnél 1 JSON t írni nem lesz gond..."
Nincs problemam ezzel, a malloc es free multiszalas eleressel van. Remelem a fenti megoldja."kérdés h megéri e, kell e, jó ez a SW arhitektúra.... kell e több szál vagy sem."
Ez nem kerdes, minden ceg hasznal RTOS-t a komolyabb mikrokontrollereken, es most ezen a teruleten dolgozom. 10 ev beagyazott linux tapasztalat mellett ezt is meg akarom tanulni.[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
ViZion
félisten
válasz Postas99 #22716 üzenetére
wowwww... ez de szép!
igazából nem is tudom, hogy ennyi gpio mire használható. Nálam csak kis projectek vannak, az mcu olcsóbb, mint távolabbi szenzorokat egybekábelezniHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Postas99
senior tag
válasz ViZion #22717 üzenetére
A terrárium vezérlőt pedig ezzel csináltam.
ESP32-DOWD-V3
RTC+ BME szenzor i2c - 2 láb
Rotary switch 3 láb
4 Relé vezérlése 4 láb -világítás, fűtés, párásítás, és egy másik venti vezérlés
PWM vezérelt 12 voltos venti 3 láb
ILI9341 kijelző 9 láb.
Nem sok láb marad ki.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Olvasom a hirdetést, hogy 15 ezer forintért lehet venni olyan ugatásgátló készüléket, ami magas frekvenciájú hanggal reagál a zajra.
Hát, mi ezt sokkal olcsóbban meg tudnánk oldani!
esetleg próbálta már valaki?Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Postas99
senior tag
válasz Janos250 #22727 üzenetére
Értemén hogy magasfrekvenciójú biszbasz... demihajcsa?
Komolyra véve, biztos vagy abban hogy a kutya, most kizárólag kutyáról beszélünk. A magasfrekvenciát 18Khz feletti hangokra gondolok, de lehet 22000 Hz-is, úgy fogja értelmezni, hogy az mivel zavarja a fülét így csendben fog maradni? Biztos hatásos? Valahol valamilyen tudományos cikk, bármi ami alátámasztja ezt?
Nem jobb a sokkolós megoldás?
-
Janos250
őstag
válasz Wolfram #22730 üzenetére
Bocs, igazad van, de már nem tudom offba tenni.
"hogy jön ez képbe"
Való igaz, hogy sehogy, csak érdekességként akartam leírni.
Majd kipróbálom. Egy ilyen szerkentyűhöz nem nagyon kell kérdés, csupán annyi, hogy mekkora frekivel kell hajtani, de az meg biztosan megvan a neten.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
JulianSinulf
senior tag
Szerintem ez engem nagyon zavarna.
Nem ultramagas kell neki?De, ha jól emlékszem, akkor kitaláltak (jó régen) már sípot is, amit ember nem hall, csak az állat. Persze ehhez meg ott kell lennie egy embernek, hogy megfújja. De végülis ez is zajra reagáló készülék. Biorobot egy síppal (Bocs)
Az autókra ragasztható vadriasztó is nagyon hatásos és ember elvileg nem hallja. Bár a leírás szerint kell egy minimum sebesség. Ami nekem utoljára volt, az 30 km/h-t írt.
-
nagyúr
válasz JulianSinulf #22737 üzenetére
Őszintén, úgy emlékeztem, hogy valamelyik videóban említették ezt az adatot, aztán láttam, hogy a kolléga írta nemrég de nekem is kb. ez volt az emlékeimben.
Még fiatalabb koromban volt ilyen ultrahangos macska+rágcsáló riasztónk, PIR mozgásérzékelős volt, nem hangra aktiválta magát. (Kellett a padlásra valami, mert ott buliztak mindig éjszaka a macskák 😼) Lehetett ultrahang tartományt választani, asszem 3 közül. Úgy emlékszem, hogy 22kHz környékén a nagyobb testű állatok (kutya-macska), 30kHz körül az egerek-patkányok ellen. Mintha az is rajta lett volna, hogy rovarok ellen 45kHz-cel véd, de ezt nem annyira hittem el.
Na annak a hangját akkor bizony én hallottam, sőt, nem csak azt, hanem azt is, hogy nem állandó frekvenciát adnak ki ezek az eszközök, mert azt könnyen megszokják az állatok, hanem modulálják, hogy változzon a hangmagasság és még fülsértőbb legyen.
Na ez az eszköz egy akkoriban elterjedt olcsó kínai hangchip kimenetét használta modulációra, én pedig ezt is hallottam. Így fordulhatott elő, hogy a macskák éjszaka aCsendes éj
dallamát hallgathatták a padláson - az ultrahang tartományban.Szerintem ez engem nagyon zavarna.
Igazából az embert nem zavarja, csak ha nagyon közelről hallgatja. Már az is elég, ha más irányba néz a hangszóró (piezo), mert az ultrahang nagyon irányított hang, nem nagyon terjed gömb alakban, mint a mély hangok (így működnek a zajvédő falak is az autópálya mellett).Én amúgy az Arduino HC-SR04 ultrahang szenzor pingjét is hallom.
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
Utána kellett néznem, hogy mit hív a gógle irodalma ultrahangnak. 20kHz fölött.
Ez azért meglepő, mert a drágább fülesek is tudják a 22kHz-et. És észre is veszem, hogy az egyik 20kHz, a másik 22kHz. De most néztem, hogy van amelyik 4 és 51000 Hz között tolja. Durva. Igazán nem mélyedtem bele még a témába, ezért is gondolhattam, hogy azért 22kHz fölött kezdődik valahol az ultrahang.Van elektromos nyest riasztó. Van, amelyiket hallani, van, amelyiket nem. Volt, hogy a szomszéd kocsijából hallottam, különböző frekin. Vagy épp a hotel egyik lámpájából. De szerintem ezek nem biztos, hogy olyan jól működtek. A hotelnál szinte biztos, hogy több helyre is beszerelték, mert nagy értékű autóval jártak arra a vendégek. Elég nagy volt a parkoló is. De csak egy lámpából hallottam mindig. Ezért a feltételezés, hogy nem biztos, hogy teljesen jól működött. Aztán lehet, hogy tévedek.
A melóhelyen van néhány adapter ami elég magas frekvencián szól. Baromira zavar, a fülem is meg szokott fájdulni. Meg a fejem. És én nem is ülök közvetlen mellette. Mást nem zavar. Vagy épp azt sem tudja, hogy miről beszélek. Nem mértem be a frekit, nincs olyan mérőm. A technikusnak már szóltam párszor, de csak a vállát vonta, hogy az adapter súlya, meg a szigetelő gumi állaga... Merthogy a vákuum, ami lehúzza az adaptert, szív egy kis falsot. De mivel nem ő ül mellette napi 8 órát, igazán nem töri magát, hogy elhárítsa a gondom.
A kínai vackokkal már csak azért is vigyázni kell, mert esélyesen nincs jól belőve, hiába írják.
Valamikor korábban, talán tavaly, vettem egy Schumann generátort. 7,83 Hz-nek kellene lennie. A hónapban beszereztem egy oszcilloszkópot és az első dolog, amit megmértem vele, ez a generátor volt. 9,09 Hz. Időnként 9,12 Hz egy pillanatra. A potival próbáltam utánaállítani, de 8,5 Hz alá nem tudtam vinni. Ennyit arról, hogy bemérték. Merthogy az eladó a leírásban ezt állította.
Vagy az oszcilloszkóp nem annyira pontos ebben a tartományban. Az is kínai. És ott is kalibrálták. Viszont a 25 MHz-et nagyon szépen méri. Stabilabban, mint a melóhelyi Tektronixx. Bár annak lehet, hogy inkább a kábelével van a gond. A szkópot évente kalibrálják. A kábelt nem.Nemrég láttam olyan videót, ahol az olcsó kínai step-down (ha jól emlékszem, akkor down volt) elektronikák elektromágnesen kisugárzásait méricskélték. Illetve a gyerek tervezett sajátot, azt is bemérte. Aztán ő is meglepődve tapasztalta, hogy a kínai is és az ővé is megbukna a teszten. Elvileg nem árulhatnák egyiket sem. De a kínait ugye ez nem érdekli.
Az ilyen cucc pl. wifi problémát tud okozni. Ha jól értettem a videót. Az angolom nem a legerősebb.Szóval egy-két dolog már csak azért is lehet drága, mert jobb alkatrészekből van és kapott ilyen-olyan tanusítást, ami szintén pénzbe került. Természetesen a tisztes haszon is rajta van.
Ellenben egy kétes eredetű alkatrészekből, otthon legyártott cucc lehet olcsó, csak kérdés, hogy ténylegesen mennyire jó, mennyire zavarja a környezetet. Lehet, hogy semennyire. De lehet, hogy lesznek olyan jelenségek, amikre nem lesz magyarázat. -
biker
nagyúr
válasz JulianSinulf #22739 üzenetére
"Valamikor korábban, talán tavaly, vettem egy Schumann generátort. 7,83 Hz-nek kellene lennie. A hónapban beszereztem egy oszcilloszkópot és az első dolog, amit megmértem vele, ez a generátor volt. 9,09 Hz. Időnként 9,12 Hz egy pillanatra. A potival próbáltam utánaállítani, de 8,5 Hz alá nem tudtam vinni. Ennyit arról, hogy bemérték. Merthogy az eladó a leírásban ezt állította."
tök mindegy, úgysem csinál semmit, fogyasztja az áramot. bár lehet hogy a 100.000Ft-os arannyal bevont auraterápiás kivitele jobb, mint a 6ezres, de gyanítom egyik sem, mivel akkora antennával ami a panelen van, 7.83Hz-en nem fog jelentősen sugározni, főleg nem úgy, hogy van amiben CR2032 elem van fél évig üzemelve (ezt BT5.0 LE tudja mondjuk egy AirTagben), de az usb-s akkus se hihető.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
nagyúr
válasz JulianSinulf #22739 üzenetére
De most néztem, hogy van amelyik 4 és 51000 Hz között tolja.
Az már a vakulj paraszt kategória.
Az ember fiziológiailag képtelen 20kHz fölött hallani. Egy újszülött hall 20kHz-ig, kamaszkorra ez max 18kHz és ha jól tévedek, kb.10 évente csökken 1kHz-et. Bár a legutóbbi vizsgálaton még 45 évesen hallottam a 18kHz-et, de gyerekkoromban emlékszem, hogy én vígan hallottam a crt tévé sorkimenő frekvenciáját (15kHz), onnan tudtam, hogy a másik szobában be van kapcsolva a tévé, míg az öregek azt se tudták, miről beszélek.A 22kHz a drágább füleseknél érthető, mert az azt jelenti, hogy pl. 20kHz-en egyenletesebb lesz a frekvenciaátvitele, mint annak, ami csak 20 vagy 18ig garantált.
-
ViZion
félisten
Erre bölcs kollégám azt mondaná: a vevő kívánsága fontos, írd meg a kínaiaknak, h mi legyen a címkén.
Komolyan: nem csak az a lényeg, h halljuk-e. Az is fontos, h ez mennyire módosítja a többi frekit, épp úgy, mint pl. a bútorok vagy a nagy ablakok egy nappaliban.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
fülesnèl nem játszik, de egy bútorozott nappali vs mozi máshogy szól. A magas frekit sem lehet levágni akárhol, pl. klasszikus zene igényli.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
JulianSinulf
senior tag
Ha az ember kicsit jobban belegondol, akkor eleve ki gyárt olyan hanganyagot, amiben 20kHz fölött van bármi is?
Ettől független, bár a fül nem hallja, egyébként még lehet, hogy a "test" érzékeli.Ha már parasztvakítás. Nemrég láttam egy yt videót, amiben egy Final D8000-es fülest csináltak.
A 4-51000 Hz között szóló füles úgy 560k HUF, ez a D8000 1,6M HUF. A Pro. A nem pro "csak" 1,4M. Majdnem mindgyárt be is szereztem egyet egy webshop-ból, 3500€ körül. Aztán eszembe jutott, hogy mivel is fogom meghajtani? A PC jack kimenetével?
Viszont itt nem ír freki tartományt.
De nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit tud. Miben jobb, mint egy 60k-100k HUF körüli.
De ennyi pénzért egyelőre nem fogom megtudni. -
ekkold
Topikgazda
Pár éve volt szó egy olyan technológiáról, hogy az ultrahangot modulálják egy hallható hanggal, és nagy teljesítménnyel, irányítottan megcéloznak vele. A fül nem hallja ezt a frekvenciát,de a nagy amplitúdó miatt torzítások keletkeznek, ami bizonyos mértékben demodulálja a jelet. Emiatt a célba vett illető, belül fejében hallja a hangot, azt hiszi hallucinál és fura belső hangokat hall. Adott esetben "a hang" biztatja valamire, vagy éppen lebeszéli valamiről... Állítólag pl. titkosszolgálatok sikerrel alkalmaznak ilyen eszközöket.
20kHz felett hangot gyakorlatilag senki sem hall, de ha modulálva van, és elég hangos is, akkor lehet hogy hallunk valamit (de az valójában nem a 20kHz feletti frekvencia).http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
nagyúr
válasz JulianSinulf #22745 üzenetére
A test az infra közeli hangokat érzékeli, az ultrát nem. Legfeljebb melegíteni lehet vele.
-
nagyúr
válasz ViZion #22744 üzenetére
Nem tudom milyen képet próbáltál linkelni, nem látszik.
Az is fontos, h ez mennyire módosítja a többi frekit
Ha arra gondolsz, hogy a felhangok a hangmagasság-érzékelést befolyásolják, akkor igen, nagyon is, emiatt sem divat már a függöny mögött próbajáték a zenekaroknál. De a 20kHz fölötti hangok már itt sem játszanak szerepet.egy bútorozott nappali vs mozi máshogy szól.
Tudom, teremakusztikából írtam az egyik szakdolgozatomat. -
ViZion
félisten
Jah, ohh, itt nekem sem látszik, mobilon jó volt...
Annyi, h a hullámok egymást módosítják, 2 hullámból lesz egy harmadik. Az meg hogy zenénél (klasszikus vagy vokál) hol a határ... van olyan cég, aki szerint 40 kHz, erre készítenek spéci mikrofonokat, stb... minőségibb a hangzás, ha nincs levágva a felső tartomány. Talán ezért sem halt még ki a bakelit. De az audio téma is olyan, mint az aranyozott HDMI, meg az audio kábelek... van benne biztosan placebo-hatás is, de két egyforma fül sincsHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
nagyúr
válasz ViZion #22749 üzenetére
Talán ezért sem halt még ki a bakelit.
Édes istenem...
Ebbe nem megyek bele, nagyon messzire visz.Annyi, h a hullámok egymást módosítják, 2 hullámból lesz egy harmadik.
Ez tény, csak ebből a szempontból teljesen mindegy a hullámforma, nézz utána a belső fül felépítésének. A fül nem hullámformát néz, nem frekvenciát mér, hanem folyadéknyomást, egy véges felbontasú senzor-array segítségével. Egyfajta spektrum-analizátor, ami fizikailag képtelen 20kHz fölötti tartományt érzékelni, innentől minden más csak spirituális belemagyarázás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest