- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
válasz gerisz23 #48749 üzenetére
Ebben nem vagyok otthon.
Mikor nálam kicsi lett a monitor, akkor vettem egy 42"-osat.
Pontosabban: egy 42"-os plazma-TV-t, aminek a HDMI-bemeneteit használom a 2-3 PC-mhez 60Hz-en. A ritka játékos óráimat meg nem akartam akkoriban bonyolítani a több-képernyős üzemmóddal, ami aktív időszakaiban még RAM-ot és VGA-t is használna, elvéve ilyen módon a "játékoknak ezekből mindig kevés" gyakorlat alapján.Azóta a kedvenceim "Retro" kategóriásak lettek, a hw-teljesítmények duplázódtak én meg=>
lusta vagyoknincs időm átállítgatni/átszokni! -
5leteseN
senior tag
válasz gerisz23 #48746 üzenetére
Én az aktuális VGA-mról mentett Adrenalin beállítást mindig vissza tudtam tölteni.
Mit ír ki?
Arra tudok gondolni, hogy Az Adrenalin-nal az általa feltelepített beállítást mentetted le, de utána valamikor a Windows automatikus meghajtó-frissítési funkciója frissített( ami sokszor csak egy villanás, nem ír ki semmit). Ezután már az Adrenalin a megváltozott driverhez nem tudja/akarja, mindegy melyik miatt) betölteni a megváltozott driverhez az elmentett(másmilyen driver) beállítást.
Meg kellene próbálni letiltani a VGA-ra szóló automatikus driver-frissítést.
Utána újra telepíteni a korábban működő Adrenalint(pár perc), és Újraindítás után megnézni, hogy műxik-e?Kicsit idő-igényesebb, de sokkal biztosabb egy DDu-s driver-leszedés, csökkentett módban természetesen!
Egy nem tiszta (DDU nélküli) meghajtó-program telepítése után a lehetséges rendszer-összeomlás lehet, hogy teljes Windows újra-telepítést követel meg majd!
Nem pánikot akarok kelteni, "csak" nekem is volt már erre példa!
Nyerni akartam +3-4 percet (DDU nélkül)=> buktam 3-4 napot a kínlódással! ...kellett az összeomlott rendszeren lévő 90GB letöltés,+a programja! Brrrr...
-
5leteseN
senior tag
válasz gerisz23 #48738 üzenetére
Én Adrenalin-nal állítottam be, teljesen jól működött, szerintem most is, csak most a másik MI-s gépet hajtom, és abban a VEGA 56=>64 van. Teljesen hasonlóan csináltam meg azt is, tök-jóóó.
Az Adrenalinból nem a legújabb kell, mert abban már asszem' nincs benne a 470-es(az 580-as sem). Emlékeim szerint az AMD driveres oldala jól javasolt nekem egy korábbi(nem túl régi) Adrenalin csomagot, amiben még benne volt az 580-asom meghajtó programja.
Szerintem ezzel kellene kezdeni. Lehet, hogy az Afterburner-rel s meg lehet csinálni, de én ehhez szoktam hozzá, az Ab-t nem nagyon ismerem.
A gyári beállítások feleslegesen magas feszültségre vannak állítva, hamar "megjön" a Hő-trotty-os letiltás és mellé az üvöltő ventik.
Ha a Yt-videókban leírt kisebb (majd beírod mekkora) voltokat beállítod, akkor a gyári hőkorlátozott teljesítménynél még kicsit több is áll majd rendelkezésre, és ha valahol 70-75% körüli lesz a max venti fordulatod beállítása, akkor elviselhető lesz a ventik hangja is.
Az Adrenalinnál az Egyéni alatt a bal oldalon vannak a venti-beállítások, nálam ez a VEGA56=>64-nek a "Csendes" célú, elmentett beállítása:
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz gerisz23 #48735 üzenetére
Vok'-vok'...
Én a Yt-ról néztem meg, kiválasztottam néhány rövidebb videót a frissebbek közül, és pikk-pakk megvolt.
Annyit érdemes eldönteni, hogy teljesítményt akarsz-e: kb +15%, +30% fogyasztás, zajos ventik, lehetséges "megfőződés"...
...vagy csendesebbet: "csak" 5-6-7% többlet teljesítmény, gyárinál kicsit kisebb fogyasztással, venti-zaj mérsékelt, és az is csak kb 85% VGA-teljesítmény felett.
...vagy "Maraton-üzemmód": a gyári -5-10% teljesítmény, csend, majdnem fele fogyasztás, végtelen élettartam(ha nem dől rá egy kávé. és nem esik a gépházba egy kalapács, stb-hasonlók...
Melyiket hozzuk össze?
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz gerisz23 #48733 üzenetére
A hőpadok nekem jónak tűnnek.
A GPU-nál vannak már 10 feletti(akár 15-ös) hővezetéssel rendelkező, kevésbé neves(megfizethetőbb) márkák. 2-3-4 évre szerintem ezek sem kockázatosak.A ventiket nem látom. Két, vagy három ventivel tolja a kártya?
A venti tuningolást és másik oldalról is megtámogatnám(ha eddig nem tetted meg): kis alul-fesszel(undervolt), + kis MHz-ek a GPU-nak és a VRAM-nak!
Nálam a VEGA 56(64-esre BIOS-villantott állapotban) a "gyári" 3600+as pontról kevés többlet venti-zajjal megbízhatóan, tartósan hozza a 4200 körüli Unigine Extreme 1080p pontokat. Mindkettő a 64-es helyzetre vonatkozik természetesen.
Ezért a közel 20%-ért, ezért már érdemes lehajolni.
Szerintem az 570-es is hoz hasonlót! Ha ez megvan, akkor szerintem nem lesz érdekes a venti oldala.Ha mégis kell további venti+, akkor megyünk arra is.
-
5leteseN
senior tag
Akkor inkább az az irány lehet a függőségi problémánál, hogy az új Adrenalinból kikerült valami, ami kell a régi játékna, és az benne van a korábbi A-ban.
Szerintem valami nemzetközi fórumban lassan lesznek erről hírek.
Itthon a kisebb "merítés" miatt kisebb az esély a megoldást jelentő infóra!Az irány talán jól tippeltem, de a konkrét megoldás megkeresésére nincs ennél sokkal több időm, és bevallom nem is vagyok benne érdekelt! Nekem kb ennyire futja.
A korábbi Adrenalin sem jelent (sok) hátrányt az infóid szerint!
-
5leteseN
senior tag
A Windows friss? Lehet, hogy valami keretrendszer(valami függgőség) a driver alá nincs meg. Lehet, hogy a gyártó valami egyedi drivere miatt(nincs fennt). Úgy tűnik, hogy nem teljes értékű az OS-háttér az OpenGL alatt-alá.
Valami legfrissebb OpenGL telepítést is ajánlgatott a CFXB-hez a "Barátom"(Gugli) de már bezártam azt a keresőlapot, nem tudom, hogy mi lett volna.
Tipikusan olyan a tünet, mintha valaminek régebbi verziója lenne fent, mint ami viszont kell az újabb 24.8.1-nek ezért azzal nem megy az OpenGL, de az a régebbi "valami" elég a 24.7.1-es AMD-s driver verziónak..
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Az egekbe dicsért Artik MX-4 csak 8,5-es.
A tartós-megbizható "üzemelés" (lassan száradjon ki) a másik fontos tulajdonsága egy hőpasztának.
A jó hőpasztánál mindkettőnek jónak kell lenni.Lehet, hogy ez szól még az MX-4 mellett. Én nem ismerem, nem használom, csak az értéket néztem meg.
-
5leteseN
senior tag
Nálam is jól végzi a dolgát, pedig a 64-esre BIOS-villantott VEGA 56 miatt akár nyekereghetne, de nem teszi.
Mint az előző képen is látható az alap fordulatot 25-35%-ra célszerű belőni(itt is alig hallható, ha nem túl gyenge a venti), mert különben (típustól/BIOS-tól függően) felléphet az alacsony fordulatról üvöltősre kapcsolgatás, ami gyenge alapjárati hűtés miatt felkúszó hőfok miatt váltogat maximumra. Ez valami driver és-vagy Adrenalin (együttes ) hiba miatt pár havonta visszatérő téma itt is az AMD-knél.
Ha nem más hiba miatt (kiszáradt hőpaszta, egyebek...) van ez a jelenség, akkor ez az enyhén megemelt alapjárati hűtés a jó megoldás rá(nálam, +innen többeknél is ). -
5leteseN
senior tag
Nálam egy bányász-gyanús RX 5804G használatakor állandóan összeomlott a W11. Gyanúsan a BIOS nem az eredeti lett(visszarakva a bányászat befejeződése után), és emiatt a driverrel nem tud rendesen együttműködni(W11). Majd talán hétvégén keresgélni fogom az eredeti BIOS-t.
Az érdekessége és tanulsága az a dolognak, hogy miután kivettem, a folyamatosan gépben lévő(előtte egyedül jól dolgozó) Radeon VEGA 56-tal is összeomolgatott a rendszer. Akkor szűnt meg, amikor az Eszközkezelő-ben bekapcsoltam a "Nézet" alatt a "Rejtett eszközök megjelenítése" funkciót és kiszedtem a láthatóvá vált, korábbról megmaradt RX580 megjelenítőt(a biztonság kedvévért driverekkel együtt). A DDU is ezt csinálja(és még valószínűleg néhány dolgot, amiket ki is ír menet közben), de ezt a programot nem tudtam volna teljes funkciójában elindítani a "Csökkentett mód" nélkül(mert a HDMI-s TV-monitoromon nem látszik a "Csökkentett mód" felbontásában a kép ).
Ha valakinek ilyen ismeretlen "összeomolgatós" problémája van(W10-11), akkor ezt a perceket igénybe vevő megoldást is kipróbálhatja a teendők elején.
-
5leteseN
senior tag
Adrenalinnal lehet tenni egy próbát visszavenni a GPU és VRAM frekvenciákat. Sok Yt-videó van alul-feszelésről is, viszonylag egyszerű ezek alapján beállítani.
Ezekkel a módszerekkel meg lehet hosszabbítani a "végjátékot"(ha VGA-probléma).
Egy óvatos VGA kivenni-visszatenni is belefér, ha régóta nem volt mozgatva, volt már ilyen érintkezési problémám.
Ha ezek nem vállnak be, akkor (ha nem bonyolult megoldani) rutinból javasolt egy BIOS-elem ellenőrzés(csere ? ), idősebb alaplapoknál viszonylag gyakori ok a váratlan, változó hibáknál.
Filléres kiadás, sok hetes szívást lehet megelőzni pár éves alaplapoknál. Látszólagos VGA hibát is okozhat!Egy gyors-lista...
Én a hardveres dolgokat zavarnám le először. -
5leteseN
senior tag
válasz Francia91 #48603 üzenetére
Az AI-örület és az ott fontos nagy VRAM méret miatt szerintem a teljesítményéhez képest túlértékelt lehet. Én (ha kellene) 100€ körüli (alatti) árat tartanék jónak, ilyen "újra-gyártott", kicsit bizonytalan garanciás kártyáknál.
Az nV-knek sajnos ezen a téren komoly AI-driver előnye van, amit szemérmetlenül ki is használ.Az nVidia-k meg(a hw+sw előnyök miatt) még jobban túl vannak értékelve. Az AI lett az új feneketlen kút és árfelhajtó a bányászat után.
Nem akarnak ezek a VGA árak a normális, reális ár-érték arányos szintre esni az istenért sem. Kis konteóval néha még a jelenlegi két "Nagy" szereplő látszat(piaci)versenyének gyanúja is felmerül bennem , de ezt itt nem OFF-olm tovább. -
5leteseN
senior tag
válasz Francia91 #48601 üzenetére
"Sima" VGA feladatoknál fel sem merült bennem a 16GB indokoltsága, ebben egyetértünk.
Az AI(MI) programok használatánál meg hobbi szinten, kezdetnek tesztelésnek-kipróbálásnak(az AI-terület kipróbálására gondolok) egy kedvező ár indokoltan dönthetne a javára. A kisebb fogyasztással sokkal jobban teljesítő VGA melyik és milyen (ÚJ/használt) áron?
Úgy teljesebb a kép.Ötlet szinten merült fel bennem. Egyébként valószínűleg a kimaradt kínai készletek és(vagy) bányászkártyák lehetnek az átépítés tárgyai. Minden esetre 5letes!
A korábbi "Király-Shop"-os ár nekem sok (lenne, ha érdekelne).[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Igazán amikor gyártóra gondolok, akkor a VGA-chip gyártás(fejlesztés)=>egészséges piaci verseny lenne álmaim netovábbja.
Amikor az S3-asok(S3Trio) betoppantak és pár hónap alatt estek az árak 30%-ot,
... az olyan szimpi-volt(főleg a diák-költségvetéses PC-építésemnek ) !Remélem a kínaiak belehúznak legalább az alsó-/közép-osztályban 2-3 év múlva! ( ... a "Nagyoknak", annak a jelenlegi kettőnek címeztem)
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
"Valamiért" úgy érzem, hogy ha mondjuk lenne egy tajvani és két kínai konkurencia a VGA-pályán, akkor nem lennének ilyen "lazák" se a "Pirosaknál" sem a "Zöldeknél".
...talán még az árak is arányosabbak lennének a teljesítményekkel, a driver optimalizálásokról nem is szólva!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
-
5leteseN
senior tag
Tapasztaltam! Az arcba-tolt auto-felismerős/-telepítős AMD-program felrakja a legfrissebb bármit(ahhoz amit "felismer"), és az minden alkalommal hibát dobott az RX580-nál.
Szép, Új Világ, DE: Milyen (komolyabb anyagi-piaci)következményről tudsz, ami miatt nem adhatnának ki hibás drivert?
: Milyen VGA-kártya? Az RX580 már "Legacy" kategóriás lenne?
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Friss(tegnapi) tapasztalat: az RX 580-4GB a legújabb automata-felismerős, AMD-minimumos telepítő által felrakott meghajtóval hibákat dobál, "csak" mindig, W10.
A korábbi 23.11.1-es jól dolgozik, eddig nincsenek összeomlások.A viszonylag régi RX580-akhoz az újabb meghajtók feleslegesek, csak hibákat adnak hozzá.
Gondolom én! ...és tapasztalom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Hozzászólás előtt olvasd el!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest