Hirdetés
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Milyen notebookot vegyek?
- Pánik a memóriapiacon
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Videós, mozgóképes topik
- Kompakt vízhűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
iszonyúak ezek a mai fiatalok.... ja régen is mennyi gond volt. mondjuk a 60-as években. megnővesztették a hajukat, meg elkezdtek valami hülye zenét hallgatni. például a Beatles és ilyenek. tők reménytelen és életképtelen nemzedék volt. mert nem azt csinálták, mint a szüleik. korcsok voltak... na aztán jöttek azok a hippik vagy mik? na meg valami csövesek. akik szük farmerben logtak z utcán és lejmoltak. mivé lesz ez a világ?
A ami kölkök meg telefont nyomkodnak és a közösségi médián lógnak..... ahelyett, hogy egyéb hülyeségeket csinálnának, mint a szüleik...
ja azért genetikusan emlékszem, hogy régen is voltak renitens egyedek. ott üldögéltek az ősok a barlngban a tűz körül szörmében... erre voltak olyanok, akik neki álltak a barlang falára firkálgatni. Olyan is volt, aki valami kerék nevüt kitalált.... pedig ha 10 ezer éven keresztül lehetett valamit cipelni vagy a földön vonszolni az utódoknak is megfelelt volna. minek keréken gurítani csak mert úgy könnyebb. ja és a maik is küldhetnének postagalambot az internet helyett. ha jó volt 500 éve jó lesz az ma is..
ezek csupa korcs nemzeték és életképtelen...... 
-
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
Azért azt nézni, mennyien mennyire fiatalon már meg vannak csinálva (akár digitálisan, akár fizikailag) a legtöbb platformon és posztban, biztosan jobban hat, mert folyamatosan az arcunkban van. Nincs megoldásom, de szerintem ez nem természetes és nagyon nehéz ilyen környezetben normális énképet fenntartani.
Tasunkó:
Nem állítja le senki, nem is törtem ki ilyesmik mellett vagy ellen. Viszont elég jól haladunk egy Wall-E világ felé. Telefonon ugyan sosem játszom, de nem vagyok álszent sem. Inkább a mértékletesség a probléma itt is, mint a legtöbb hasonló dologgal. A mindennap búcsú is hamar átcsap unalomba, kiégésbe. -
Tasunkó
őstag
A generált vackokra nincs, de az meg a világrend,kapitalizmus, piac miatt van. Épeszű ember ilyen labdapukkasztgatást önmagától sosem állítana elő, ez lényegében a mindennap búcsú van. Sosem értem miért állítaná ezt le bárki is. Talán kultúrálisan több száz év múlva majd. Vagy történelemórán az első mobilos labdapukkasztóprogramozó nevét kell fejből megtanulni, ez sem kizárt. A Nokiás kukacot én is játszottam, de nem azért mert ne lenne jobb fára mászni, hanem mert az volt a telefonban.
-
Rosszul kommunikáltam - vagy félreértettetek. Az agynak ezekre a generált vackokra semmi szüksége. Kimarad, elmarad a kreatív tevékenység, a kézügyesség és ezzel a kéz-szem koordináció, minden nemű tanulás és gondolkodásra sarkallás. A koncentrációs készségekről nem is beszélve, ahogyan ti is mondjátok. ÉS akkor ott van a nyugton maradás, vagy akár a meditálás. Na, arra képtelen a mobilozós agy erőfesztés nélkül. A mobilozásban a legkevesebb enegriával kaphat kielégülést, akkor miért erőlködne? Jogos, hogy mire tanítjuk. Ha erre, ezt fogja keresni.
-
Tasunkó
őstag
Az agynak sokkal de sokkal több ingerre van szüksége, ezt így gondolom. Részben enyhíti a mobájl, de olcsó és szar ingerek az is igaz. Másrészt pl. a bluetooth az zseniális, mert pl. gyártósoron lehet úgy hangoskönyveket, podcastet hallgatni, hogy az őrök nem veszik észre, mert egy kis bogyó, tehát van az a réteg aki szörnyűlködik a technológiai vívmányokon, meg van az akinek életmentő. Igazából ha megszűnne, attól a pillanattól polgárháború, ahogy Julius Cesar mondta a gamerekről, a kocka el van vetve.
-
"Az agynak nincs szüksége ennyi ingerre.": valójában az agy olyanná válik, mint amilyenné trenírozzák. Ha kisgyerek kortól kezdve sok ingert kap és erre trenírozódik, akkor ilyen lesz és utána is sok ingert kell kapjon, miközben a hosszú koncentrálásra képtelenné válik.
Nincs olyan, hogy az agynak erre vagy arra szüksége van.
-
Igaz, ebből a fajta ingerből nincs szüksége sokra. Pontosan, az egyujjas görgetésből származó "na, még egy poszt, kép, sor" olyan függővé tesz, hogy észre sem vesszük. Vagy mindenre értes0tés és azok figyelése. A multitasking pedig teljesen haza is vágja a figyelmet ráadásul.
-
Rive
veterán
...Az agynak nincs szüksége ennyi ingerre....
Igazából az agynak sokkal több ingerre van szüksége. Amit a képernyő nyújtani tud, az rettentően egysíkú az IRL világhoz képest. A dolog addiktivitása pont abban gyökerezik, hogy szögegyszerű, és mégis sikerélményt ad, rendszeresen, kevés ráfordítással...
-
Egyetértek többekkel. Az agynak nincs szüksége ennyi ingerre. Már nem is tudunk csendben ülni 10 percet és nem csinálni semmit. Ez az egész mesterségesen gerjesztett a millió ingerrel manapság és ebben a mobilfüggés is benne van. Ha csupán egy percre megpróbálnánk elcsendesedni, kinyílna egy egész világ.
A mobilozás és abban is főleg a közösségi média testképzavarhoz, depresszióhoz, önértékelési és szexuális problémák egész sorához vezetnek egy olyan korosztályban, akiknek ezekről még hallani sem kellene ilyen korban. Hogy mi lesz a vége vagy a megoldás, passz, de tudatosság nélkül biztosan nem fog menni, mert pont ezt fokozza: eltompult érzékelés, autopilot mód.
Aki azért ad a gyerek kezébe mobilt, hogy ne tegye azt, amit egy gyereknek kell, vagyis éljen, hanem üljön csendben egy sarokban, maga is megérdemli ennek hatásait.

-
totron
addikt
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
Jó a kis, melléknév itt. Van egy ilyen (szub?)képregény-kultúra, ami segít a kifejezés megértésében. Ami talán a Lúdas Matyi korszakából eredeztethető, majd leírja valaki jobban.
-
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
gizi = csajszi, bige, bőr, nő, stb.
nehéz ügy, ha ilyen dolgokat is magyarázni kell

-
Necroman_Mk2
őstag
Ez jobban belegondolva nem a mobillal kezdődött, hanem a tévével. Majd folytatódott az (asztali) számítógépekkel, amire az internet elterjedése rátett egy lapáttal.
A mobil ennek a technikai evolúciónak a következő lépcsőfoka, amit szvsz max az AR+VR tud majd leváltani.#87 bambano gizi = gimnazista?
-
Tasunkó
őstag
Ezt nem lehet kizárni, de az agyat sok minden támadja, alkohol, politika. Egyszerűen a pszihológiát használni, fejleszteni kellene, mert nagy kakiban leszünk. A nők pl. állandóan promptolják vele a külvilágot, a gyereket, a férjet, holvaggy, kijöttél, kijöttél, bementél, bementél, márottvagy, mégnemjössz.
-
Rive
veterán
Az mobil prüttyögtetése arrafele mutat, hogy az agy terhelést kíván, valami feldolgoznivalót.
Ez így teljesen rendben is van. Csak a mobil meg nem ad mást, mint amire kihegyezték: felszínes, koncentrációt vagy erőfeszítést nem igénylő de addiktív alig-ingerek tömegét.
Egy nagy zacskó cukorka, szépen csomagolva, cukor édesítővel, aromával, ízfokozóval, illatanyaggal, színes-szagos zörgős papírba csomagolva.Ha ez mehet, akkor nem igazán értem mi a kifogás a heroin ellen.
-
totron
addikt
Amit ír az igaz, igazi megoldandó hiányában fordulunk a mobilhoz. Persze a készítők erre rátesznek, szóval aktív a ringlispír (ami l, de mégis r). Viszont egy rendszer ami arra hivatott, hogy kivezessen saját magából és nem kötelezően előírt, állami oktatás, háát. A rendszerek általában saját maguk generálta mesterséges igényekből nyerik vissza a működéshez szükséges anyagiakat, szóval ja, kevés az oktatóapp.
-
Tasunkó
őstag
Az mobil prüttyögtetése arrafele mutat, hogy az agy terhelést kíván, valami feldolgoznivalót. A mobil játékok, felnőtt esetében is csak szabvány logikai puzzle játékok lehetnének szabvány fejlettségi szintekkel, illetve különböző elsősorban játékos oktatóanyagok, ami az előbbre jutással terhelné a felnőtt agyát annyira, hogy magától letenné a mobilt. Vagy, oroszlánokat mindenhová, villamosra, üdülőhelyre, TB irodába, és akkor folyamatosan lenne mit figyelni.
-
totron
addikt
A felnőtt elvégre is nem lehet gyerek; neki már megvoltak azok jobb esetben, amik a létezés süldő fázisában meg kellett, hogy legyenek. Ezért kellenek a haverok, barátok, velük lehet közösen felfedezni. Ugyanakkor a rezidens példa - szintén jobb esetben - maga a szülő. Ha maradéktalanul képzeljük a kivitelezést, feloldhatatlannak tűnik a problémakör.
-
-
Tegnap ügyintézni valóm volt a belvárosban.
Gondoltam, felülök a villamosra. És mit láttam? gizik nyomkodják a telefonjukat és közben beszélgetnek egymással. simán multitaszkoltak.a magam részéről ezentúl a privát magánvéleményemet úgy fogom alakítani, hogy aki azt mondja, a gyerekek nem beszélgetnek, azt berakom a "sose látta és fogalma sincs róla" skatulyába.
-
VIC20
őstag
,,Tehát nem azért mobilozik, mert rosszul akar viselkedni, hanem mert ilyen ember lett belőle."
,,Nem azért öltem meg/raboltam ki/sikkasztottam el/erőszakoltam meg, bíró úr, mert rosszul akartam viselkedni, hanem mert ilyen ember lett belőlem."
,,...helyesebb lenne hozzájuk igazítani a velük kapcsolatos dolgokat, mint ellenük."
Valóban?
Biztosan?Szerintem meg semmi mást nem takar ez, mint önfelmentést és a - kárhozatos - könnyebbik út felé mozdulást.
-
Tasunkó
őstag
Nemtom hol kéne ezt megfogni. Voltunk bringázni, beállítottuk a vonatban a bringát, leültünk, haver elővette a telefont, nézem mit csinál, labdákat pukkasztgat. És akkor a gyerek nézze a naplementét, ez olyan mint a tanító néni kedvenc Juhász Gyula versét tanulni, ami arról szól hogy másnap a Hufnágel Pisti nem hívta fel a tanítónénit.
-
Rive
veterán
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Úgy értem, hogy akinek így is megy a telefonbuzulás, az megérdemelten hazamehet: ütközetből vagy kiképzésről is
-
Necroman_Mk2
őstag
Hasonló tapasztalat a legutolsó szállodában töltött hétvégénken, az étkezés alatt egyes gyerekek előtt ott volt a tablet, és azon néztek valamit vagy játszottak. Az enyém nem, a nem létező kilátás helyett a kajafelhozatallal volt elfoglalva.
Érdekesség, de a tabletes gyerekek mind kisfiúk voltak...#62 Rive "az adrenalin csodákra képes" Meg némi drog is.
-
Ghoosty
őstag
A labda pattogtatás annak egyszerű, aki sokat foglalkozott labdával.
Én még abban a korban voltam fiatal/gyerek, mikor még a c64 is újnak számított.
A labda pattogtatás ott sem ment mindenkinek, sőt nagyon sok gyereknek nem ment.
Hiába mozogtam, gyakorlatilag kint éltem fára mászta, futottam, bicikliztem olyan dolgokat csináltam a mászókán, amit senki se tudott utánam csinálni. Viszont sose szerettem igazán a labda sportokat, nagyon ritkán beálltam focizni, de nem szerettem. Kosárlabda jobban érdekelt volna, de mindenki a fociba volt belebuzulva, így egyedül kellett volna játszanom, így azt se csináltam. Az eredménye az volt, hogy nem tudtam labdát pattogtatni. Még általános iskola végén is nehezen ment a pattogtatás.
Aztán átkerültem középsuliba, ahol találkoztam olyanokkal, akik szerettek kosarazni. A tesiórán is volt, hogy kosaraztunk. Az eredménye az volt, hogy 3.- 4.-ben bent voltam a suli kosárcsapatában.
Mondjuk hozzá tartozik, hogy a tanárunk tanította is, hogy hogyan kell pattogtatni, hogy ne csak pofozd ütemesen a labdát, hanem urald/irányítsd, gyakorlatilag lökd a talajhoz és ne üsd. Szóval igen, egyszerűnek tűnő dologról van szó, de nem az. -
M@cika
őstag
Ne bonyolítsuk: Amíg nem nagykorú addig csak hanghívást indíthat a gyerek, azt is csak az előre programozott emberek számaira, mint szülők, rokonok, osztálytársak...
-
Gargouille
őstag
Talán ez egy kicsit sarkos gondolat így, én ezt azért nem hinném. Vagy, ha igen, akkor bizonyos értelemben minden "nyűg" ami akadályozza az embert abban, hogy azt csinálja, amihez épp kedve vagy hangulata lenne. Inkább egy kompromisszumnak szoktam tekinteni az ilyesmit. A gyereknek is lehet "nyűg" üldögélni egy asztal mellett egy étteremben, ahogy meg a szülőnek is lehet "nyűg" például állni a játszótér szélén órákig. De ezek igazából nem "nyűgök", hanem kompromisszumok valahol, amiket meghozunk egymásért.
-
ergoGnomik
tag
Ha már ütközet, akkor minden rendben lesz, elhiheted: az adrenalin csodákra képes.
Úgy érted, hogy amit harcászatot, fegyverhasználatot, túlélést stb. nem volt képes elsajátítani a kiképzésen, azt majd a harctéri pánikban adrenalinból megfejti, feltalálja és helyesen használja?

-
Yeffy
veterán
válasz
Gargouille
üzenetére
igy van. nem beszelve arrol, amit az alattad kommentelo irt.
-
Tasunkó
őstag
A gyerekeknek a mobilhoz képest, ingerszegény a valóság. Elérkezett az idő, hogy a piac és a versenyszellem örök érvényének jegyében, a valóság megmérkőzzön a virtualitással az ember figyelméért
Amúgy ez a face, meg watsapp meg ezek is teljesen kikezdik a gyermek elméjét, mert egész napokra üzenetváltásokkal a beszélgetésben marad, és nincs jelen a valóságban, az üzengetés virtualitása lesz valósággá, nagyon durva. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Gargouille
üzenetére
Még tovább árnyalva a képet eccerűen a gyerek nyűg a szülőnek az esetek 99%-ban. Minden más jelenég ennek az alaptételnek a folyománya...
Update : most jövök rá hogy ezt anyák napján írom, na mindegyy
-
Gargouille
őstag
Kicsit árnyalva ezt a képet, visszagondolva a gyerekkoromra akkor meg a kisgyerekek unalmukban kergetőztek az étteremben, mert ugyanúgy nem bírtak megülni a seggükön (ami teljesen érthető) és folyton rájuk szóltak vagy kizavarták őket. Aztán a rendszerváltás után - megértve a problémát - már sok étterembe csináltak külön gyereksarkot vagy mini játszóteret, hogy a gyerkőcök mégse a pincérek lába alatt rohangásszanak. Tulajdonképpen semmi nem változott, az "alap probléma" ugyanaz, csak más az eszköz, ma a szülő inkább a kezébe ad egy mobilt, hogy addig is megüljön a seggén a kölök. Igazából egy gyereknek unalmas egy étteremben ücsörögni (legyen bármilyen szép is a kilátás), ebből fakad ez leginkább és ez így volt bőven a mobilok megjelenése előtt is.
-
negro
őstag
Mas jellegu story de en akkor pislogtam nagyot es neztem butan es iteltem el a szuloket de nagyon mikor kint eltem es dolgoztam gorogorszagban 2016-ban meg es az 5* -os szalodaban az etkezohelyen, illetve a teraszon, ahol meses kilatas a tengerre az 5 eves gyerek ele teszik a tabletet kaja kozben mert nem, hogy nem tud enni sem nyugodtan ha nem nez vmit kozben de az se erdekli ami korulotte van. Elkepedtem.
-
negro
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
jo hat regen meg voltak olyan baba tarto ketrecek is amit az ablakba lehetett kihelyezni a 10. emeleten, had nezelodjon a gyerek

-
zsolt_64
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Múltkorjában a buszmegállóban várakozva drága jó anyuka 2 gyerekkel 1 babakocsis + a másik már szaladgál. 5 másodpercen belül elővette azta rohatt mobilt, egyszer csak a szaladgálós gyerek megindul és zsupsz ki a forgalmas főútra. másodpercekig azon tétovázott hogy hova tegye a mobilt... szerencsére volt olyan aki kiugrott a gyerekért, már én is lódultam de beelőztek.
-
adm
őstag
az az 1-2 generáció már elveszett.
pár hete nyilatkozott egy jégkorong akadémia munkatársa, hogy digitális szünetet kell tartani edzés közben olyan 10-14 éveseknél akik elvileg profi sportolónak készülnek (nyilván még ott sem lesz mindenki az, de a gyerek koruk jelentős részét ezzel töltik). a jégkorong nem egy bonyolult, hatalmas taktikai repertoárt megkövetelő sport, de a 30-40 perces taktika értekezleten nem 10 taktikai elemet ismételnek el négyszer, hanem négyet tízszer.
"a gyorsan változó vizuális dolgok" nem azt érték el, hogy a korábbi 20-30 év állandóság helyett majd jól alkalmazkodnak a 2-3 évente bekövetkező hatásokra, hanem hogy 2-3 percig tudnak figyelni. és a rövidtávú memóriájuk is pont ennyi.
ha ez a generáció felnő és többségbe kerül (kb 15-20 év), alapjaiban fog megváltozni a világ. nem csak hanyatlanak majd olyan olyanok mint a sport vagy a művészet amihez kitartás meg több évnyi felkészülés kell, azt a hadsereget - kis túlzással - botokkal is le lehet majd győzni amelyiknek digitáls szünet kell egy ütközet közben.
itt már régen nem a büntetés vagy nem büntetés a kérdés, hanem legalább a 10-15 évvel ezelőtti szintre vissza tudjon kerülni a koncetráció.
-
Johnny001
senior tag
Szerencsére ebből kimaradtam most kapcsoltam be az asztalit, hogy gamézzak kicsit. Sajnos nálunk is ez a trend végtelenül elszomorító.
-
buherton
őstag
Nem a labdán van a hangysúly, hanem azon, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő dolgot sem képes a gyerek megcsinálni, mert nincs sem ritmus érzéke, sem kellően fejlett mozgáskoordinációja.
A fejlődés neurológia egyik alapvetése, hogy a gyereknek mozognia kell, hogy tudjon fejlődni. Erre a legkiválóbb példa az, amikor a baba életéből kimarad a mászás. Mert akinél kimarad ő nála 99% eséllyel jelentkezik később a súlyos tanulási nehézségek.
-
totron
addikt
Nem baj az, ha meg van kínálva a csimota/csemete a labdával vagy az aktuális/örökölt/továbbadni akart korszellem termékeivel, csak be kell látni azt is, ha a világra szült kisemberkonkrétum nem preferálja azt, fantázia hiányában. Van aki rágörcsöl ilyenkor rögtön, hogy úristen, különc lesz a gyerek, sőt, már most az, hát mi lesz itt, reakcióként mégjobban belepaszírozva a közhelyességbe. Sokan ezért még felnőttkorukban is képtelenek túllépni a gyerekkori nyomásgyakorlásokon - később osztálytársak, jómagyar oktatás is rátesz erre nem keveset - mi szerint nem szabad egyéninek lennek, kidomborítanod a kvalitásaid. Mérhető ez forintban, életminőségben, frusztráltságban egyértelműen.
(#54) paatrick, globálisan értve, mindegy.
-
Tasunkó
őstag
Például nálunk az ovisok többsége képtelen a labdát pattogtatni
Ez épp szimpatikus és elég természetes reakció. Gyerekkoromban jó ha 1 percig le tudott kötni a labda pattogtatása, aztán csak kultúrális nyomásra mondjuk voltak labdáim, ha belebotlottam,3at pattintottam azt ott hagytam. Rengeteg fejtörést okozott, mire lehet normális dologra használni a labdát, de a macskát megpróbálni lerúgni vele, azon kívül már minden esetben kipukkad a labda, tehát ha szétvágod vagy bármi.A labdajátékok egyébként is csak az agresszióról szólnak, egymás lekönyökléséről, olyan mint a tejivászat a 60 as években. Mindenkivel nyakaltatták a tejet aztán egy csomó gyomorbetegség lett a vége. A focinál a fejelés is megdolgoztatja az agyat, szerintem nem természetes hogy mikroagyrázkódásokat sportolónak tömegek, a csimpánzok sem verik be percenként a fejüket valamibe, nem biztos hogy a természet felkészített erre. -
edward2
addikt
-
totron
addikt
Értem, akkor az újak soha vagy csak random juthassanak át a tű fokán, hiszen kevés a hozzászólásuk... Elhiszed nekem, hogy nem kevés, nagyon nem kevés esetet láttam már, ahol a nem túl összetett moderátor hullámkeltésnek, propgaganda szövegnek, akárminek vette az őszinte és ártatlan, teljesen kulturált hozzászólást? Aminek szankcionálására aztán egyenesen nem is emlékezett... Szóval nem épp hibátlan a vázolt technika.
-
paatrick
őstag
Most erről ez jutott eszembe:

Nyilván ha hacker vagyok és van eszem akkor nem személyi azonosító adatot fogok lopkodni hanem bankkártyaadatot. Már csak azért is mert megpróbálni feltörni egy állami szervet az elföldeléseddel egyenértékű

Szóval igen inkább bízok a saját államomban mint egy külföldi cégben.
-
ledgeri
nagyúr
Te mered állítani, hogy állami szervtől nem szivároghat ki adat... én nem.
Emellett -bár abban a feltételezésben írtam amit, amilyenben te is írtad a válaszod-, ha visszaolvasol, írásom nem korlátozódik a végpontra (fb vagy egyebek) sem a szivárgás, sem a "pénztárca-tartalom-csere" okozójaként. -
paatrick
őstag
Már egy csomószor megtárgyaltuk ezen a fórumon különböző topikokban hogy simán állami szerv kiszervezett része kell végezze a hitelesítést. Onnantól meg semmilyen adatszivárgás nem lehet és a facebook stb se látja az adataidat csak visszakap az állami szervtől egy értesítést.
-
látom, nem érted, mit írtam.
nem az a válaszom, hogy töltsön több időt a gyerek képernyő előtt, hanem az, hogy szerintem a gyerek büntetése egy fejlődési jelenség miatt értelmetlen, a szüleit kell megrendszabályozni.mondjuk attól én is megbabonázva néznék, ha a feleséged énekelni kezd

-
buherton
őstag
Kb. a feléig néztem, de akkor sem értem, hogy a fejlődési pszichológiához ez, hogy kapcsolódik. Egyébként Gyarmathy Éva is megfogalmazta, hogy a mai gyerekek több területen is különböznek, mint akár 100 évvel ezelőtt. De erre akkor sem az a válasz, hogy a képernyőt elétolják… Sőt a mai gyereknek még nagyobb szüksége van arra, hogy az oktatás kimozdítsa. Például nálunk az ovisok többsége képtelen a labdát pattogtatni, és erre az a válaszod, hogy ez így jól van és töltsön még több időt a képernyő előtt.
Egy saját tapasztalat. A lányomnál halk szívzörejt hallottak és elvittük szívultrahangra. Ezt annyira nem szokták díjazni a 1,5 évesek, és a mi lányunk is beállt ebbe a sorba. Az ultrahangosnéni mondta, hogy ilyenkor a telefont szokták bevetni a szülők, több-levesebb sikerrel. Erre a feleségem elkezdett énekelni, és kb 2 perc alatt lenyugodott és megbabonázva nézte a feleségem.
-
Alusky
senior tag
Hogyne használták volna, attól, hogy öli a szúnyogokat, bolhákat stb. tehát használható máshol is ahol rovarok vannak, a fő felhasználási területe a mezőgazdaság volt. Az pedig növényvédelem, függetlenül attól, hogy rovar ellen vagy mikroba ellen véded a növényt. Egyébként ma is vannak szerek amit a kutyádra csepegtetsz, közben ugyanazt fújjuk ki a termőföldre is.
-
paatrick
őstag
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
Egyszerű a megoldás, már létezik is Instagramon(?). Hitelesített profil. Ott lenne egy pipa a neved mellett és onnantól nem használhatsz kamunevet mondjuk.
-
Necroman_Mk2
őstag
Kb. egy-másfél évtizede, amikor a Blizzard be akarta vezetni a Battle.net regisztrációhoz a valódi igazolvány meglétét, hatalmas nagy felháborodás lett belőle főleg nyugaton. Vissza is táncoltak. az ötlettől.
Kíváncsi vagyok, hogy most mi lenne az eredménye, ha a FB, Google vagy másik nagy platform be akarná vezetni ezt... -
paatrick
őstag
Igen már rég be kellett volna vezeti a facebookra, twitterre, youtubera, hogy csak személyivel lehessen regisztrálni. Mivel ott aktívan tolják a kamuprofilok a politikai propagandákat így könnyen meg is lehetne fékezni őket.
Ezen a fórumon viszonylag hamar ki vannak gyomlálva a kamu/duplaprofilok. Alapból mivel meg tudom nézni mikor regisztráltál, mennyi hozzászólásod volt, elég könnyű megállapítani hogy csak pénzért kommentelt/regisztrált az illető profil.
10-ből 9x 5 napnál frissebb regisztrációsok nyomják a propaganda szöveget, majd többet be se lépnek
a közösség meg hamar helyrerakja és hitelteleníti a szövegét. -
User_2
aktív tag
azért az biztos megvan mindenkinek, hogy ha a közösségi médiát csak nem gyerekek használhatják, akkor minden felnőttnek, minden közösségi médiára csak belügyi adatbázisban ellenőrzött személyi igazolvánnyal hitelesített regisztrációja lehetséges.
kb olyan forumoknak is mint pl ez itt. -
ledgeri
nagyúr
... már akkor el lehetett volna kezdeni ezt az egészet, mikor az a 11 éves gyerek nem is volt genetikailag önmaga...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Necroman_Mk2
őstag
Kicsit tényleg olyan érzésem van, hogy az idősebb generáció akarja megmondani a mostani fiatalságnak a tutit. Kérdés, hogy mi fog ebből kisülni a franciáknál - és az ottani tapasztalatokból mit lehet hasznosítani.
#9 paatrick Szülóként mondom, hogy időnként hasznos nagyon ez "lerakom elé a telót/tabletet", mert addig meg én, a felnőtt nyugodtan tudok dolgozni HO-ban vagy házimunkát végezni. Persze túlzásba nem akarjuk vinni, pl. étkezés közben soha nincs mese.
Amúgy ez nem mostnai találmány, csak az én gyerekkoromban még a tévé elé ültettek le egy tékából kihozott kazettával.#11 pepeno1 "a szülők vezetés közben is a telefonjukat nyomkodják, vagy éppen babakocsitolás vagy kutyasétáltatás közben"
Egy érintett anyuka rajzzal válaszolt erre:
#12 bambano Akkor mi a kivétel vagyunk, mert nálunk sok könyvet látott a gyerek. Sőt, egy ideje lefekvés előtt olvasnunk kell valamit, sőt, újonnan ő választja ki, hogy mit.
#25 tha_answer +1
-
-
janeszgol
félisten
válasz
Gargouille
üzenetére
Pontosan! Ez a világ van, istenem. Mit csináljanak?
-
Rive
veterán
... meg azt is törvénybe kell iktatni, hogy legyen harminc órás egy nap, igen

Csak olyan törvényt érdemes hozni, amit be is lehet tartatni.
Ha valamit nem lehet betartatni, akkor a 'second best' jön.Úgy általában - hát, megsz*ptuk... Nagyon át kell valahol ezt a dolgot gondolni, mert az a majom belül, ami csak valami félmillió éve mászott le a fáról, nem igazán tudja kezelni ezt a szép új világot a képernyő túloldalán.
-
elfogadom. csak az is elhangzik a riportban, hogy nem a gyerek akar rossz lenni, hanem a szülők meg a világ tették ilyenné. kvázi a gyereket ártatlannak gondolja a saját viselkedése kapcsán.
tehát ha elfogadjuk, hogy az interjú helyes, akkor nem a gyereket kell átnevelni, hanem a kedves szülők és leendő szülők seggét szétrúgni még időben. ha elfogadjuk ezt a nézőpontot, és visszatérünk a poszthoz, akkor a gyerekekre törvényt hozni tévedés, ahelyett, hogy a szülőkre hoznának törvényt.nem azt kellene törvénybe iktatni, hogy a gyerek ne tabletezzen. azt kellene törvénybe iktatni, hogy a szülő először is olvasson, hogy legyen a gyerek előtt példa, másodszor olvasson mesét a gyereknek, stb. a törvénynek oda kellene hatni, ahol a probléma oka van, nem oda, ahol a tünet.
-
tha_answer
őstag
Jujj mi megy itt.
Alapvetoen a finommotorikus mozgas (idegrendszeri) hianya illetve a szabadban tolteskor ero feny hianya ami a legkritikusabb.Rengetegen hazaertek codoztak masnap reggelig aztan irany a gep elol a suli.
Ma nem egyen bigtech bigpharma bigfour vagy bcg szintu helyeken allnak helyt, csaladdal mindennel.A zombulas potcselekves, h nincs ertelmes tevekenyseguk. adott esetben meg a dagonyazas is ertelmesebb.
-
"Azt azért csak zárójelben jegyzem meg, hogy arról az emberről beszélsz így, aki habilitált doktor ezen a területen, ráadásul az MTA főmunkatársa.": vagyis nemcsak, hogy ő is része a problémának, esélyes, hogy okozója is.
de mindegy. felidézem saját magam: az eredeti állításom az volt, hogy az az interjú érdemes a megnézésre. utána majd mindenki eldönti, hogy mennyit hisz el belőle.
-
Rive
veterán
..nem azért mobilozik, mert rosszul akar viselkedni, hanem mert ilyen ember lett belőle. azt is mondja, hogy helyesebb lenne hozzájuk igazítani a velük kapcsolatos dolgokat...
Csak éppen minden nem-f@szbuk szempontból (iskola, munkahely, IRL világ, emberi kapcsolatok) ez az 'ilyen ember' szimplán súlyos figyelemzavarban szenved, súlyosabb esetben akár a korlátozott munkaalkalmasság szintjéig.
Értem én, hogy simább megoldás elmenni abba az irányba, amikor már gyors és gépírásból is lehet diplomázni az egyetemen, de talán mégiscsak jobb volna azokat a fajta addiktív 'virtuális drogokat' korlátozni, amik ezt a problémát idáig vitték.
Igazából ott tartunk, hogy a cigi és a pia addiktológiai/társadalmi szempontból már sokkal kevésbé problémás.
-
buherton
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Oh, ő már akkor a tiniség határán van.
Nekem 6 és 3 évesek. A nagyobb most megy iskolába és akkor néztem jobban utána, hogy a szakértők milyen iskolát javasolnak. Illetve korábban gyereknevelés kapcsán több Vekerdy és Popper előadásait hallgattam végig. Nyilván az okos eszköz is téma volt.
-
arnyekxxx
veterán
A szervezet szakértői 12 ország almáskertjeit vizsgálták, és összesen 53-féle növényvédő szert találtak a 85 talaj- és vízmintában. A magyar termesztési körülmények a jobbak közé tartoznak: a nálunk vett 6 talajmintában mindössze 3 növényvédő szer maradványait mutatták ki. A három szer közül kettő engedélyezett permetezőszer, a harmadik pedig az a DDT, amely bár sok talajban jelen van még, de 1968-as betiltása óta használata mára gyakorlatilag megszűnt.
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/1467/nagy-europai-almafoldteszt-a-magyarban-nincs-tiltott-vegyszer-a-sajnos-meg-mindenutt-jelen-levo-ddt-kivetelevel/ -
buherton
őstag
Azt azért csak zárójelben jegyzem meg, hogy arról az emberről beszélsz így, aki habilitált doktor ezen a területen, ráadásul az MTA főmunkatársa.
a gyerek igényeinek megfelelő oktatást kap
!= az okos eszköz használat.A gyerekek igényei különbözőek, amivel a jelenlegi oktatási rendszer képtelen megbirkózni.
Egyébként általánosságban elmondható, hogy a gyerek nemcsak, hogy jobban élvezi a szabadtéri és mozgásos foglalkozásokat, de ezerszer többet tanul abból, mint ha a képernyőt bámulja.
-
sandsz
csendes tag
válasz
Rigormortiis
üzenetére
A DDT rövarölő szer volt, nem használták növényvédelemre.
-
értem, csak Gyarmathy Éva egy 65 éves boomer, aki születésénél fogva nem tudja értelmezni ezeket a dolgokat. Lehet azt mondani, hogy gyökeresen átprogramozzuk a gyerekeket, csak kétségeim vannak a siker felől, illetve, hogy megéri-e. Azok a gyerekek, akik 2-3 éves koruktól könyvmentesen, gyorsan változó vizuális dolgokra vannak kondicionálva, nem biztos, hogy képesek befogadni az 50 éves módszertan szerinti oktatást.
Tehát egyáltalán nem biztos, hogy van választási lehetőségünk. Vagyis van: 1: a gyerek igényeinek megfelelő oktatást kap. 2: totálisan elveszítünk 1-2 generációt.
Pont az ilyen Gyarmathy féle vélemények miatt lenne érdemes megnézni azt az interjút.
-
buherton
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Ha a házi feladatra gondolsz, akkor ebben is egyetértés van a pszichológusok között, hogy totálisan értelmetlen dolog alsóban. A lengyelek tán idén ősztől ki is vezetik az oktatásból. Nálunk olyan beton keményen áll ez az eszköz a köztudatban és az oktatásban, hogy az valami elképesztő.
-
buherton
őstag
Én csak Gyarmathy Éva szavait tudom visszaidézni: a gyereknek egyáltalán nincs szüksége a digitális eszközökre. Sőt, bármilyen mennyiségben csak árt a nekik.
A gyereknek arra van szüksége, hogy a szülők/nagyszülők/pedagógusok foglalkozzanak velük.
A gyereknek arra van szüksége, hogy mozogjon és hogy kreativitásra késztessék.MOD: Az alsóban bevezetett digitális oktatás rossz dolog. Nyugaton nem véletlenül indult el az a trend, hogy alsóból kivezetik ezeket az eszközöket.
-
arról mesél ebben az interjúban, hogy a z meg az alfa generáció beleszületett a digitális világba, ezért az agyuk másfajta fejlődési soron ment végig. Tehát nem azért mobilozik, mert rosszul akar viselkedni, hanem mert ilyen ember lett belőle. azt is mondja, hogy helyesebb lenne hozzájuk igazítani a velük kapcsolatos dolgokat, mint ellenük.
Például szerinte azért nem jó most az iskolai oktatás, mert a mai gyerekek nem láttak otthon könyvet, viszont az iskolában könyvből kellene tanulniuk és a diák nem igazodik a könyvhöz, a tanítási módszer meg a diákhoz.
Nem állítom, hogy a figura megmondta a tuttit, de elgondolkodtató dolgokat mondott.
-
pepeno1
tag
Kína már hasonló dolgokat vezetett ba a gyermekek védelme terén.
Szerintem teljesen rendben vannak ezek az intézkedések.
Mondjuk az más kérdés, amikor a szülők vezetés közben is a telefonjukat nyomkodják, vagy éppen babakocsitolás vagy kutyasétáltatás közben. Egyre több az ilyen és ehhez hasonló zombi sajnos. -
paatrick
őstag
Tudnád hány olyan szülőt láttam aki már 2 évesnek is elérakja a tabletet mert addig is csendbe van. Legutóbb egy 5 évest láttam aki nem szállt ki az autóból addig amíg a telefonon véget nem ért a mese.
Szóval igen a szülő az hülye.Emellett pont a szülő mutatja neki a példát amit a gyerek leutánoz. Ha apa anya egész nap a mobilt basztatja minden helyzetben akkor a gyerek is azt akarja.
-
doooo
veterán
A szülő az hülye, igen. Ez nem jelenti azt, hogy az állam feltétlenül okosabb minden kérdésben (bár egy normális állam azért legtöbbször az, ahol a szakértők szava számít; a valódi szakértőké, nem a műkörömépítő, meg a vízvezeték szerelő szülők véleménye), például ebben, de attól még igenis hülyék a szülők. Abban a kérdésben is, amikor ők próbálják eldönteni, hogy a gyerek mit tanuljon az iskolában. Teljesen inkompetensek (nem mind, de a döntő többség), és épp ezért nem szólhatnak bele. És ez így van rendjén, így működik egy normális, modern társadalom.
-
Az ilyen törvényhozókat arra ítélném, hogy nézzék meg Steigervald Krisztián interjúit. pl. ezt: [link]
-
Tch'oockah
csendes tag
Jogos - minden felvetés.
A gyerekek valóban sokat mobiloznak. Én is szülő vagyok, és engem is felháborít, hogy mennyit van a gyerek kezében a telefon. És mi nem nyomtuk a kezükbe... De az is tény, hogy rengeteg az olyan szülő, aki maga is függ a képernyőn...
És tény, hogy nem az államnak kellene ezt megmondania, csak az a gond, hogy a szülő valóban hülye... Mit látunk az iskoláknál? A gyerek neveletlen, de a szülő nem neveli; azt hiszi, az a tanár dolga. Aztán amikor valamiért megfegyelmezik a gyereket, a szülő háborodik fel... -
edward2
addikt
persze. az ormány mondja meg itt is, hogy mit használhat a gyerek. nem ám a szülő. A szülő az hülye.
-
Gargouille
őstag
Túl sokat mobiloznak a gyerekek... mondják ezt azok a felnőttek, akik amúgy a kezükbe adják és maguk is zombiként függnek a telefonjaikon.
-
Jó ez a francia erőlködés a tiltásokra...
Náluk az a szokás, hogy amikor túlmozgásos lesz az állam, akkor pár nagyobb tér közepén felállítanak ilyen Guillotine gyártmányú maxi szivarszeletelőt. Olyankor mindig eluralkodik a fejetlenség a kormányban...
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision 7560 - Intel Core i9-11950H RTX A4000 32GB 1TB SSD FHD
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Keresünk dokkolókat
- Eladó Asus GT730 SL 2GB videokártya
- Eladó Google Pixel 9 Pro 16/256GB / Ajándék fólia és tok! / Akku 100% / 24 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ha meg a dedikált politika topikban kezdi az agymenést akkor senkit se zavar.