2019. január 22., kedd

Új izomprocesszorok, merre tovább Ethereum?

Szerverekre koncentrált az Intel és az AMD is, billeg a léc az Ethereum-mánia alatt.

Threadripper a munkaállomásba, Purley a szerverbe

Bár továbbra is tart a nyári uborkaszezon, és nem csillapodik az altcoinok körüli felhajtás sem, ezen a héten azért már történtek fontosabb bejelentések is: mind az Intel, mind pedig az AMD elérkezettnek látta az időt, hogy hivatalosan is piacra lépjen a új processzoraikkal.


[+]

Bár sem a munkaállomásokba szánt Threadripperek, sem a szerverekbe való Purley platform nem érhetett senkit derült égből villámcsapásként, a pontos specifikációk és a piacra kerülő modellek listája most tekinthető véglegesnek.

A CPU-khoz kapcsolódó heti pletyka volt, hogy az Intel eltünteti a piacról a Core i3 eladásait veszélyeztető Pentium G4560-at, az átmeneti készlethiány és áremelkedés pedig ennek előszele lenne. A vállalat ugyanakkor a helyzet tisztázásra külön közleményt is kiadott.

Senkit sem érhet váratlanul, de azért jó hír, hogy nagyon közeleg a Ryzen 3 szériájának rajtja: július végén, azaz tulajdonképpen két héten belül itt lehetnek a legolcsóbb változatok, amelyek az AMD várható árazási tervei alapján nagyon komoly versenytársai lehetnek a Core i3 családnak.


[+]

Mindeközben a processzorspektrum másik végén sikerült rekordot dönteni egy Core i9-cel, amelyet némi folyékony nitrogén és egy rózsaszín hajszárító segítségével 6 GHz feletti sebességre húztak fel. De kaptunk egy jövőbe mutató hírt is, mégpedig az MIT jóvoltából, akik egy radikálisan újszerű CPU-koncepcióval álltak elő, szén nanocsövekkel és 3D-s felépítéssel. A 3D struktúra szempontjából fontos a Toshiba legújabb V-NAND lapkája is, ráadásul ez nem csak koncepció, így jóval hamarabb termék lehet belőle.


[+]

A grafikus processzorok oldalán jelenleg egyoldalú a verseny, hiszen most csak az AMD-nek van bemutatásra váró újdonsága az RX Vega képében, amelynek egyik bemutató rendezvénye – csodák csodája – éppen Budapesten lesz július 18-án.


[+]

Természetesen nem eshet szó úgy a GPU-król, hogy valamilyen formában ne kelljen szót ejteni a még mindig dübörgő kriptopénzlázról, amelynek köszönhetően továbbra is tart az általános GPU-hiány. Ezzel kapcsolatban azért a VGA-gyártók eltérő stratégiája is hibás lehet. Mindenesetre a hét sem múlt el ehhez kapcsolódó bejelentések nélkül: az új Radeon Software például támogatást kínál a bányászatra optimalizált kártyákhoz (és javít több játékhoz kapcsolódó hibát is), az ASRock pedig végre piacra dobta a Computexen már demózott, rekord számú PCI Express foglalattal rendelkező alaplapját.


[+]

A nyári melegben fokozottan lényeges lehet a gép hűtése, talán ezért is kaptunk több processzorhűtős újdonságot. Az ID-Cooling kifejezetten a vízhűtésekre feküdt rá, kijöttek például a Frostflow továbbfejlesztésével, illetve a Hunter Duett átdolgozott, nagyobb teljesítményű változatával. A Gigabyte hivatalosan is bejelentette a korábban előkerült ATC 700 hűtőt (természetesen RGB LED-ekkel). Az MSI egy X299-es csúcsmodellel és egy továbbfejlesztett, RGB világítással rendelkező billentyűzettel igyekszik felpezsdíteni a piacot, a Dell pedig többek között egy vezeték nélküli töltővel is tölthető 2-az-1-ben notebookot jelentett be.

Az üzleti életben is történtek érdekes események: eladósorba kerülhet az egykor szépreményű, de aztán szinte kizárólag szabadalmi trollkodásból élő Rambus, a Razer pedig készül a nyilvános részvénykibocsájtására, amely állítólag 600 millió dolláros bevételt is hozhat. A Logitech ezzel ellentétben nem szerzett, hanem költött egy kis pénzt, mégpedig potom 85 millió dollárt, ennyit fizettek ugyanis a konzolpiac egyik legjobban csengő headsetmárkájáért.


[+]

A szórakoztatóelektronika frontján megcsodálhatunk egy jó autó árába kerülő, de lényegesen rondább „hifi szekrényt”, illetve a világ legvékonyabb tévéjét is, az LG jóvoltából.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.