Hirdetés

2018. június 18., hétfő

Új izomprocesszorok, merre tovább Ethereum?

Szerverekre koncentrált az Intel és az AMD is, billeg a léc az Ethereum-mánia alatt.

Blogoló: Acer és Fujitsu

Két friss témával foglalkoztunk az Acer blogban. Egy röpke teszt erejéig nálunk járt az Acer V7850 projektor, aminek a fő érdekessége, hogy egy pixelkettőző trükk segítségével 4K-s felbontásra képes. Ehhez a Texas Instruments XPR technológiáját használja, ami 4,15 millió pici tükrét nagy sebességgel, átlósan mozgatja, így tudja azt a hatást kelteni, mintha 3840x2160 képponttal dolgozna. A projektorral szerzett tapasztalataink a blogban olvashatók.

Jártunk az Acer nagy, nyári sajtótájékoztatóján is, ahol bemutatták a korábban New Yorkban és a Computexen debütált modellek magyar piacra kerülő verzióit. Most már teljes az új nevezéktanra áttérés, az Aspire név már csak a klasszikus notebookokat jelöli. A vékonyakat a Swift családba helyezték át, a Spin név beszédesen a kifordítható billentyűzetes, tabletté alakítható notebookoknak jár, míg a Swith az ellentétes irányból közelíti meg az átalakulós témát, a tabletből rácsatlakoztatható billentyűzettel notebookká alakítható termékeket tömörít. Az egyes családokon belül az 1-7 között növekvő szám jelöli az egyre magasabb szintet. Még egy speciális sorozata van az Acernek, a Predator gamer laptopoké.

Szerverekre és mesterséges intelligenciára alapozó technológiákra fókuszáltunk a Fujitsu blogban. Közelebbről bemutattuk a legnagyobb, feladatkritikus UNIX szerverekbe szánt új, SPARC64 XII processzorarchitektúrát. A roppant méretű lapkák processzormagjainak száma 16-ról 12-re csökkent, de mindegyik mag 8 programszál futtatására képes és több mint 4 GHz-en pörögnek. Intel alapon az új Xeon Connected processzorok érkezésével megújult a teljes szerver portfólió kezdve az 1-2 processzoros RX2500-tól a 4-8 processzoros RX4700-on és a scale-out rendszerű CX400 M4-en át egészen a Primequest 3800B-ig, ami 224 processzormaggal és 12 TB memóriával is felkonfigurálható.  Végül az Eternus DX S4 kis- és középvállalatoknak szánt hibrid tárolójának az az érdekessége, hogy kategóriájában a legjobb ár/teljesítmény mutatót produkálja 300 000 IOPS fölötti csúcssebességet villantva.

Ezeknek a szervereknek az egyre nagyobb hányadán fut majd mesterséges intelligenciához köthető tevékenység. Az új trend több helyen kap teret, a Fujitsu pedig élen jár a fejlesztésben. Eljutottak arra a szintre, hogy robotokkal tudják benépesíteni az irodákat. Persze nem olyan emberre hasonlító androidokra kell gondolni, amilyeneket a sci-fi filmekben látni. A szervereken futó szoftveres megoldásokról van szó, amelyek el tudják végezni az egyszerűbb irodai feladatokat, például dokumentumok rendezését, árajánlatok készítését, logisztikát vagy akár az ügyfélszolgálat kezelését is.

Wombath, -szp-, rudi

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.