Hir​d​etés

2018. április 25., szerda

Nem megy az IoT az Intelnek, új OLED tévék, áramfaló kriptopénz

Merre tovább Moore után, a piac új mozgatórugója a kriptopénz-bányászat.

Tovább pörög a bányászat, út Moore törvénye után

Továbbra is ezerrel dübörög a nyár, leszámítva a bányászatot – és most nem arra célzunk, hogy a föld alatt sosem süt a nap, hanem arra, hogy továbbra is óriási az érdeklődés a kriptopénzek, azon belül is elsősorban az ethereum bányászata iránt, ez pedig a hardvergyártók figyelmét sem kerülte el, így az új hívószó a „bányászatra optimalizálva” lett. A héten például a BIOSTAR jelentett be egy újabb, ezzel a címszóval ellátott VGA-t, amelyet egy eddig ritkán látott GPU mellett a grafikus csatlakozók megléte is külön érdekessé tesz.


[+]

A másik furcsaság a Colorful műhelyéből került ki egy alaplap formájában, amire szokatlan módon LGA1150 foglalat került (legalább lesz mire használni a fiókban porosodó Haswell Celeront…). Az MSI esetében ezúttal nem egy hardver, hanem egy új BIOS szolgálja a bányászok érdekeit: több Intel 100-as és 200-as alaplapra adtak ki frissített firmware-t azért, hogy erre is használhatóvá tegyék őket.

Az Intelre az utóbbi időben kissé rájárt a rúd: múlt héten először az X299-es platformot húzta le a sárga földig egy neves tuningmester, majd a Hyper-Threadinggel kapcsolatos hiba kapott nagy nyilvánosságot. Érdekes módon az utóbbira, mint kiderült, már áprilisban kész volt a javítás, de erről hivatalosan csak most adtak ki közleményt – remélhetőleg ennek hatására legalább felgyorsul a BIOS-frissítések kiadása is. Sajnos az Intelnek ettől függetlenül lesz más gondja is: a lanyha érdeklődés miatt ősztől kivezetik a piacról több IoT-platformjukat is, így az Edisontól, a Joule-tól és a Galileótól is elbúcsúzhatunk.


[+]

Az AMD-nek ellenben most szerencséje van: nemcsak a Ryzen sikere hozott észrevehető elmozdulást a processzorok piacán, de a Vega kapcsán is könnyen tud pozitív fényben bekerülni a hírekbe. Az új GPU-val kapcsolatban sok találgatás hangzott már el a lapka méretét illetően, ezeket tette most helyre és szolgált pontos technikai információkkal is Raja Koduri, az AMD RTG divíziójának vezetője. Mindez azért is érdekes, mert a kérdést Twitteren feltevő PC Perspective egy lecsupaszított Vega Frontier Edition kártya képét is mellékelte a bejegyzéshez, ezen pedig jól látszik az SSG-s verzióban az SSD számára előkészített hely.


[+]

Szintén az AMD-től származó hír, hogy a kínai piacra egy újabb GPU változattal készülnek, mégpedig az RX 560D-vel, ami az RX 470D mintájára készült az RX 560-ból – látva az aktuális, kriptovaluta hajtotta érdeklődést az olcsóbb Radeonok iránt, nem lennénk meglepve, ha ez a GPU más piacokon és szegmensekben is felbukkanna.

Sokan, sokszor temették már Moore törvényét, és tény, hogy egyre kevésbé és egyre drágábban sikerül csak tartani magunkat hozzá. Most Kirk Bresniker, a HP Labs vezető mérnöke vázolta fel egy előadásában, hogy a vállalat milyen fejlődési alternatívákat lát elsősorban a neuromorf, a fotonikus és a memóriavezérelt számítástechnika területén, amelyek lehetővé teszik a jelenleg előttünk tornyosuló akadályok megkerülését.


[+]

GPU-fronton is jó ideje gondolkodnak alternatív fejlesztési irányokban a gyártók, ezek közé tartozik az egy tokozáson belül több lapka elhelyezése. A NVIDIA nemrégiben publikált egy ezzel kapcsolatos tanulmányt, és azt is tudni, hogy az AMD is foglalkozik az MCM-GPU-kkal, úgyhogy elképzelhető, hogy pár éven belül már tényleg nem monolitikus lapkákat látunk majd a grafikus kártyákon.

Míg a számítástechnikában többé-kevésbé uborkaszezon van, addig a szórakoztatóelektronikában kezdenek felpörögni az események. A Panasonic például egy nagyobb rendezvényen mutatta be az európai piacon is megjelenő legújabb OLED tévéit, amelyektől azt reméli, hogy az előző két kudarcos próbálkozás után végre sikert hoznak neki. A specifikációk mindenesetre ígéretesek, a kötelező körök, mint 4K és HDR, természetesen szerepelnek a listában. Míg a Panasonic ezekkel a tévékkel a csúcskategóriában igyekszik versenybe szállni, addig a Philips vékonyabb pénztárcájú, de 4K-ra vágyó vásárlók számára szánt modellje is megjelent a boltokban.


[+]

Az LG esetében a CES-en bemutatott, szinte tapétaként falra szerelhető, 77”-es W7 tévé megjelenése dobogtathatja meg a korlátlan anyagi lehetőségekkel rendelkezők szívét, miközben a cég OLED tévéit 2016-ban megvásárlók petícióval szeretnék elérni, hogy a koreai cég adjon ki Dolby Atmos és Dolby+ Sound formátumok támogatását biztosító frissítést ezekhez. Ha ez sikerül, akkor lehet majd próbálkozni a YouTube-kliens életre keltésével is a régebbi tévéknél: a Google ugyanis bejelentette, hogy megszünteti a Flash-alapú kliensek támogatását, ez pedig a régebbi okostévék tulajdonosait kényelmetlenül érintheti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hi​rde​té​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.