Új izomprocesszorok, merre tovább Ethereum?

  • (f)
  • (p)
Heti szemle – Írta: | 2017-07-14 18:27

Szerverekre koncentrált az Intel és az AMD is, billeg a léc az Ethereum-mánia alatt.

Threadripper a munkaállomásba, Purley a szerverbe

Bár továbbra is tart a nyári uborkaszezon, és nem csillapodik az altcoinok körüli felhajtás sem, ezen a héten azért már történtek fontosabb bejelentések is: mind az Intel, mind pedig az AMD elérkezettnek látta az időt, hogy hivatalosan is piacra lépjen a új processzoraikkal.


[+]

Bár sem a munkaállomásokba szánt Threadripperek, sem a szerverekbe való Purley platform nem érhetett senkit derült égből villámcsapásként, a pontos specifikációk és a piacra kerülő modellek listája most tekinthető véglegesnek.

A CPU-khoz kapcsolódó heti pletyka volt, hogy az Intel eltünteti a piacról a Core i3 eladásait veszélyeztető Pentium G4560-at, az átmeneti készlethiány és áremelkedés pedig ennek előszele lenne. A vállalat ugyanakkor a helyzet tisztázásra külön közleményt is kiadott.

Senkit sem érhet váratlanul, de azért jó hír, hogy nagyon közeleg a Ryzen 3 szériájának rajtja: július végén, azaz tulajdonképpen két héten belül itt lehetnek a legolcsóbb változatok, amelyek az AMD várható árazási tervei alapján nagyon komoly versenytársai lehetnek a Core i3 családnak.


[+]

Mindeközben a processzorspektrum másik végén sikerült rekordot dönteni egy Core i9-cel, amelyet némi folyékony nitrogén és egy rózsaszín hajszárító segítségével 6 GHz feletti sebességre húztak fel. De kaptunk egy jövőbe mutató hírt is, mégpedig az MIT jóvoltából, akik egy radikálisan újszerű CPU-koncepcióval álltak elő, szén nanocsövekkel és 3D-s felépítéssel. A 3D struktúra szempontjából fontos a Toshiba legújabb V-NAND lapkája is, ráadásul ez nem csak koncepció, így jóval hamarabb termék lehet belőle.


[+]

A grafikus processzorok oldalán jelenleg egyoldalú a verseny, hiszen most csak az AMD-nek van bemutatásra váró újdonsága az RX Vega képében, amelynek egyik bemutató rendezvénye – csodák csodája – éppen Budapesten lesz július 18-án.


[+]

Természetesen nem eshet szó úgy a GPU-król, hogy valamilyen formában ne kelljen szót ejteni a még mindig dübörgő kriptopénzlázról, amelynek köszönhetően továbbra is tart az általános GPU-hiány. Ezzel kapcsolatban azért a VGA-gyártók eltérő stratégiája is hibás lehet. Mindenesetre a hét sem múlt el ehhez kapcsolódó bejelentések nélkül: az új Radeon Software például támogatást kínál a bányászatra optimalizált kártyákhoz (és javít több játékhoz kapcsolódó hibát is), az ASRock pedig végre piacra dobta a Computexen már demózott, rekord számú PCI Express foglalattal rendelkező alaplapját.


[+]

A nyári melegben fokozottan lényeges lehet a gép hűtése, talán ezért is kaptunk több processzorhűtős újdonságot. Az ID-Cooling kifejezetten a vízhűtésekre feküdt rá, kijöttek például a Frostflow továbbfejlesztésével, illetve a Hunter Duett átdolgozott, nagyobb teljesítményű változatával. A Gigabyte hivatalosan is bejelentette a korábban előkerült ATC 700 hűtőt (természetesen RGB LED-ekkel). Az MSI egy X299-es csúcsmodellel és egy továbbfejlesztett, RGB világítással rendelkező billentyűzettel igyekszik felpezsdíteni a piacot, a Dell pedig többek között egy vezeték nélküli töltővel is tölthető 2-az-1-ben notebookot jelentett be.

Az üzleti életben is történtek érdekes események: eladósorba kerülhet az egykor szépreményű, de aztán szinte kizárólag szabadalmi trollkodásból élő Rambus, a Razer pedig készül a nyilvános részvénykibocsájtására, amely állítólag 600 millió dolláros bevételt is hozhat. A Logitech ezzel ellentétben nem szerzett, hanem költött egy kis pénzt, mégpedig potom 85 millió dollárt, ennyit fizettek ugyanis a konzolpiac egyik legjobban csengő headsetmárkájáért.


[+]

A szórakoztatóelektronika frontján megcsodálhatunk egy jó autó árába kerülő, de lényegesen rondább „hifi szekrényt”, illetve a világ legvékonyabb tévéjét is, az LG jóvoltából.

Mozogni tanuló MI, USA-ból kitiltott Kaspersky

A Google hétszázezer eurót adott a UK Press Association pályázatára, amivel mesterséges intelligencia által írt hírek terjesztését célozták meg. A tervek szerint mintegy harmincezer anyagot publikálnak majd a szoftver segítségével.

A gépi újságírás támogatása mellett a Google saját maga is kutatja a mesterséges intelligenciát, a Deepmind csoport a héten publikált egy tanulmányt arról, hogy a 3 dimenziós térben megjelenő akadályokat miképpen küzdi le a szoftver.


(forrás: Futni és ugrani tanul a mesterséges intelligencia) [+]

A Fallout 4 egyik betétdala miatt két év után kezdett perelni az énekes-dalszerző Dion DiMucci, akinek valójában az Universal Musicot illett volna megkeresnie, mégis a kiadó anyavállalatától várja az egymillió dolláros kártérítést.

Nem valószínű, hogy a fenti perhez elég lesz, mindenesetre minden amerikai számára ingyenesen elérhető a robotügyvéd, amely alapvetően az egyszerűbb ügyekben tud jogi leveleket fogalmazni az állampolgárok helyett.

A Seaformatics Systems olyan személyi szél- és vízturbinát fejlesztett, amivel a mobileszközöket tölthetik a túrázók és kajakozók. Bár viharos erejű szél kell a meghajtásához, az optimális folyósebesség egészen vállalható.

Kínában 14 szolgáltató is foglalkozik közösségi esernyőbérléssel, az egyik legambiciózusabb csapat, az E-Umbrella 300 000 ernyővel lépett piacra, gyakorlatilag a teljes készletét bukva néhány nap leforgása alatt. Az enyveskezű felhasználók nem tántorítják el a startupot, év végéig 3 millió ernyőt terveznek bedobni a közösbe. Persze a szabályzaton változtatnak.


(forrás: Szél- és vízturbina személyi használatra)

Negyvenéves a lézernyomtató, 1977 nyarán dobták paicra a Xerox 9700-at. Ma már nem sok ember nyomtat otthon, de történelmileg jelentős eredmény volt ez közel fél évszázada. Ehhez képest nagyon fiatal, hároméves a Windows Phone 8.1, aminek a héten járt le a támogatása.

Sok hazai felsőoktatási intézmény használja a Neptun rendszerét, ezzel kapcsolatban az SDA Informatikai Zrt. azt közölte, hogy a nagyobb egyetemek terhelése tantárgyfelvételkor akár húszezer interakció is lehet percenként. Erre fel kell készülni, a fejlesztő el is mondja, hogyan.

A Google illegális oldalak kiemelésével borzolta a kedélyeket a héten, torrent- és engedély nélküli streameket listázó oldalak kerültek egy olyan dobozba, amiből a vállalat később értékesítési felületet csinál, tehát jogosan háborognak a jogtulajdonosok. A keresőóriás tájékoztatása szerint nem is gondolták, hogy ilyen baki becsúszhat. Dolgoznak a javításon.

Hogy ez vajon hiba, vagy funkció, valószínűleg sosem fog kiderülni: az Amazonon egy értékesítő robot stockfotókból készít telefontokokat, ezek egy része vicces, mások pedig kifejezetten gusztustalanok. A lábgombát ábrázoló tok például minden bizonnyal egyedi, de semmiképp sem bizalomgerjesztő.


(forrás: Elgurult az Amazon bot gyógyszere) [+]

Tovább bővít Pécsen az IT Services Hungary, az év végéig folyamatos felvétellel száz új pozíciót kívánnak betölteni, jövő év végéig pedig összesen kétszáz főre lesz szüksége a vállalatnak.

A BKK elindította online jegy- és bérletértékesítési rendszerét, ez egy webes felület, ahol napi frissítés mellett a digitális jegy is elérhető. Az első tapasztalatok vegyesek, a tesztüzem szeptemberig tart.

Egy hét alatt feleződött az ethereum árfolyama, miközben a bányászok dolga is nagy mértékben nehezedett. A többi kritpopénz is veszített értékéből, nem a mostani a legjobb pillanat, ha valaki videokártyára szeretne beruházni bányászati célzattal.


(forrás: Mostantól teljes biztonsági mentést is fel lehet tölteni a Google Drive-ba)

A Kaspersky termékeit kitiltották az amerikai államigazgatásból, pedig korábban az orosz vállalat azt is felvetette, hogy a forráskódot átadják ellenőrzésre az amerikaiaknak. Közben teljes biztonsági mentéssel bővült a Google Drive, így segítve azokat, akik tartanak például az adatvesztéstől, vagy a zsarolóvírusok okozta zárolástól.

Blogoló: Acer és Fujitsu

Két friss témával foglalkoztunk az Acer blogban. Egy röpke teszt erejéig nálunk járt az Acer V7850 projektor, aminek a fő érdekessége, hogy egy pixelkettőző trükk segítségével 4K-s felbontásra képes. Ehhez a Texas Instruments XPR technológiáját használja, ami 4,15 millió pici tükrét nagy sebességgel, átlósan mozgatja, így tudja azt a hatást kelteni, mintha 3840x2160 képponttal dolgozna. A projektorral szerzett tapasztalataink a blogban olvashatók.

Jártunk az Acer nagy, nyári sajtótájékoztatóján is, ahol bemutatták a korábban New Yorkban és a Computexen debütált modellek magyar piacra kerülő verzióit. Most már teljes az új nevezéktanra áttérés, az Aspire név már csak a klasszikus notebookokat jelöli. A vékonyakat a Swift családba helyezték át, a Spin név beszédesen a kifordítható billentyűzetes, tabletté alakítható notebookoknak jár, míg a Swith az ellentétes irányból közelíti meg az átalakulós témát, a tabletből rácsatlakoztatható billentyűzettel notebookká alakítható termékeket tömörít. Az egyes családokon belül az 1-7 között növekvő szám jelöli az egyre magasabb szintet. Még egy speciális sorozata van az Acernek, a Predator gamer laptopoké.

Szerverekre és mesterséges intelligenciára alapozó technológiákra fókuszáltunk a Fujitsu blogban. Közelebbről bemutattuk a legnagyobb, feladatkritikus UNIX szerverekbe szánt új, SPARC64 XII processzorarchitektúrát. A roppant méretű lapkák processzormagjainak száma 16-ról 12-re csökkent, de mindegyik mag 8 programszál futtatására képes és több mint 4 GHz-en pörögnek. Intel alapon az új Xeon Connected processzorok érkezésével megújult a teljes szerver portfólió kezdve az 1-2 processzoros RX2500-tól a 4-8 processzoros RX4700-on és a scale-out rendszerű CX400 M4-en át egészen a Primequest 3800B-ig, ami 224 processzormaggal és 12 TB memóriával is felkonfigurálható.  Végül az Eternus DX S4 kis- és középvállalatoknak szánt hibrid tárolójának az az érdekessége, hogy kategóriájában a legjobb ár/teljesítmény mutatót produkálja 300 000 IOPS fölötti csúcssebességet villantva.

Ezeknek a szervereknek az egyre nagyobb hányadán fut majd mesterséges intelligenciához köthető tevékenység. Az új trend több helyen kap teret, a Fujitsu pedig élen jár a fejlesztésben. Eljutottak arra a szintre, hogy robotokkal tudják benépesíteni az irodákat. Persze nem olyan emberre hasonlító androidokra kell gondolni, amilyeneket a sci-fi filmekben látni. A szervereken futó szoftveres megoldásokról van szó, amelyek el tudják végezni az egyszerűbb irodai feladatokat, például dokumentumok rendezését, árajánlatok készítését, logisztikát vagy akár az ügyfélszolgálat kezelését is.

Wombath, -szp-, rudi