Hirdetés

Turion 64-belépő

Intro

Nagyjából egy hónappal ezelőtt az MSI S270-es szubnotesze révén megismerkedhettünk az AMD szép reményű mobilprocesszorával, a Turion 64-gyel. Akkor említést tettünk a két rivális, az Intel és az AMD által alkalmazott megoldások közti főbb különbségekről, melynek során kitértünk az egyik leglényegesebb eltérésre; míg az Intel kész platformot nyújt a gyártóknak Centrino márkanéven, addig az AMD csak a fő rendszerkomponenst, azaz a processzort szállítja a Turion 64-alapú noteszgépekhez.

Nyilvánvaló, hogy egy noteszgépről kialakult összképet nem csak a processzor befolyásol, hiszen egy hordozható számítógép egymásra ható energiatakarékos komponensek sorából áll, ráadásul – lássuk be – ezeknél a gépeknél az ergonómia és a design lényegesen fontosabb szerephez jut, mint asztali társaiknál. Ez utóbbi szemponttól eltekintve az AMD Turion 64 mobil technológiájára épülő hordozható gépek meglehetősen sokszínűek lehetnek, tekintve, hogy közel féltucatnyi gyártó kínál, illetve fog kínálni lapkakészletet az új processzorokhoz, mindemellett a noteszgépek lényeges komponensét jelentő vezeték nélküli hálózati adapter is eltérő lehet gyártónként.

Fontos komponensek

Júniusi cikkünkben kiemeltük, hogy az AMD és a világ szeme most elsősorban ezeken a partnercégeken van, hiszen a komponenseket szállító vállalatok termékein legalább annyira múlik az új mobil technológia sikere, mint az új processzoron, amely egyébiránt bizonyította, hogy méltó ellenfele az Intel mobil processzorának, a Pentium M-nek. Az eltelt egy hónap alatt további három, Turion 64 mobil processzort tartalmazó hordozható számítógéppel ismerkedtünk meg, a magyar piacon közkedveltnek számító Acer, Asus és Fujitsu Siemens márkák képviseletében.

A processzor mellett mindhárom gépben a SiS által gyártott lapkakészlet lapul, a gépek kiépítése mindezek alapján hasonló, egyedül az Asus A6K modellje lóg ki kissé a sorból, amely a többinél univerzálisabb használatra hivatott, többek között a középkategóriás mobil 3D-gyorsítónak köszönhetően. A három gépben három különböző Turion 64 processzor dolgozott, esetenként eltérő órajelekkel és gyorsítótár-mérettel és fogyasztással, a gépek bemutatása után, cikkünk második felében kiderül, hogy mindez miként hat a notebookok teljesítményére és akkumulátoros üzemidejére. Az összehasonlítás során feltüntetjük egy 90 nm-es gyártási eljárással készült mobil AMD Sempron processzort tartalmazó gép mért adatait is, annyit már előre elárulhatunk, hogy az eredmények bizonyos szempontból minket is megleptek.

Hirdetés

Mindenekelőtt azonban térjünk rá a noteszgépek bemutatójára, melynél szokásunkhoz híven név szerinti ábécésorrendben haladunk, így az első bemutatásra kerülő modell az Acer Aspire termékcsaládjába tartozó, 5002WLMi típusjelzésű gép.

Acer Aspire 5002WLMi


[+]

A széles kijelző miatt kiszélesedett kasztnit kapott gép külalakja számos Acer-jellegzetességet hordoz magán, így többek között itt is feltűnnek a lekerekített vonalak, illetve a jellegzetes ezüst előlap, melyen a hangszórók mellett számos visszajelzőfény, vezérlőgomb, egy USB kapu, illetve a hangrendszer ki- és bemenetei kaptak helyet. A gép bal oldalán egyedül az optikai meghajtót találjuk meg, a portok jórészt a gép jobb oldalára kerültek. Itt a két USB kapun és a modemen, továbbá a LAN-csatlakozón és a CardBus aljzaton kívül két „vakdugót” is láthatunk, ezek lettek volna a FireWire és a TV-kimenet kivezetései, az Aspire 5002WLMi-ről azonban lemaradtak ezek a csatlakozási lehetőségek.


[+]

Az Acer belépőszintű turionos noteszgépének kijelzőpanelja alatt nem a gyártóra jellemző, hajlított klaviatúra lapul; ez a billentyűzet bizony teljesen egyenes, ugyanakkor azok számára, akik csak most térnek át noteszgépre, ez legfeljebb eggyel kevesebb megszokni való tényezőt jelent. A magyar ékezeteket is tartalmazó billentyűzet mindemellett jó minőségű, kiosztására nem lehet panaszunk, minden gomb a helyén van.

A klaviatúra alatt szintén jellegzetes, két gombbal és egy négyirányú scrollozóval ellátott érintőpad lapul, mely követi a kijelző arányait. A tervezők a billentyűzet jobb felső sarkánál helyezték el a visszajelzőfényeket, három funkciógombot, illetve a bekapcsológombot is.


[+]

A gép bekapcsolása után mérsékelt üzemzaj mellett dolgozott, a ventilátor mindazonáltal gyakorta indult be, hogy a hűvös légárammal lehűtse az 1,6 GHz-en dolgozó Turion ML-30-as processzort. Az előre telepített Windows XP Home operációs rendszer végső telepítési fázisa után azonnal intenzív használatnak tettük ki a gépet, amely tovább erősítette bennünk azt a hitet, hogy a maximálisan 35 wattot fogyasztó processzornak bizony elkel a lényegében folyamatosan dolgozó aktív hűtés.

Az Aspire 5002WLMi 15,4 hüvelykes, WXGA (1280x800 pixeles) felbontású kijelzője jó minőségű képet nyújtott, a kijelző képaránya mozifilmek lejátszásához is ideálissá teszi a gépet. A kijelzőt a SiS Mirage 2 típusú integrált vezérlője látja el képi adatokkal; ez a típus számos más integrált megoldáshoz hasonlóan a rendszermemóriából foglalja le a megjelenítéshez szükséges memóriamennyiséget. Csodát nem érdemes ettől a megoldástól várni; a hardveresen DirectX 8.1-kompatibilis, AGP csatolót használó vezérlő a mai modern játékprogramok által támasztott igényekkel már nem boldogul.

 

Acer Aspire 5002WLMi
Processzor Turion 64 ML-30 (1,6 GHz, 1 MB L2-cache, 35 W TDP)
Lapkakészlet SiS M760
Memória 2 x 256 MB DDR333
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15,4" WXGA (1280x800 pixel)
Grafika SiS 330 Mirage 2
Hang SiS 7012 audiovezérlő
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 3 x USB 2.0, D-Sub kimenet, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 65 Wh
Méret, tömeg 364 x 279 x 38,9 mm, 2,8 kg
Jótállás 1 év nemzetközi utazógarancia
Fogyasztói ár 263 625 Ft

A notesz egyéb paramétereit tekintve elmondhatjuk, hogy a 3D-s megjelenítést leszámítva általános felhasználási területre bőven elégséges teljesítményt nyújt az Acer Aspire 5002WLMi. A gépet 512 MB memóriával és kétrétegű lemezeket is kezelő DVD-íróval szerelik, és ugyan jól láthatóan kihagytak belőle bizonyos funkciókat (Firewire, TV-kimenet), ezeket azonban a sorozat nagyobb tudású gépein mind megtalálni – némi felárért cserébe.

Asus A6K


[+]

Bemutatónk második szereplője az Asus nem kevéssé népszerű noteszgépkínálatának egyik legújabb üdvöskéje, az A6K típusjelzésű modell. A szerkesztőségünkbe eljutott példány mintadarab volt, így fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a végleges példányok a bemutatottól némileg eltérő paraméterekkel rendelkezhetnek.


[+]

Az Asus A6K külsejét tekintve mutat némi hasonlóságot az imént részletezett Acer modellel, így elsősorban a két gép szélessége hasonló, melyet itt is a 15,4 hüvelykes felbontású széles kijelző határoz meg. A gép előlapján egy sor – a kijelző lecsukott állapotában is elérhető – vezérlőgombot helyezett el a gyártó, a bal oldalon csak az optikai meghajtót találjuk, míg a jobb oldalra került a kártyaolvasó, a CardBus aljzat, egy Firewire csatlakozó, a hangrendszer kimenetei és bemenetei, a TV-kimenet, továbbá a modem és a hálózati kábel csatlakozóaljzata.

A tervezők a gép hátuljára, lényegében egy rakásra halmozták fel a négy USB kaput, amit mi annyira nem tartunk szerencsés megoldásnak, hiszen az eszközök csatlakoztatásánál így csak némi tapogatózás árán található meg a csatlakozó. Az USB-k mellé a gyártó elhelyezett még egy LPT portot is, ami mostanság már igazán ritkaságszámba menő különlegesség egy noteszgép hátulján. A széles csatlakozó mellett elfért még egy D-Sub kimenet is, ugyanakkor – ha már lúd, legyen kövér alapon – nosztalgikus énünk szívesen látott volna egy COM portot is az LPT mellett.


[+]

A panelt kinyitva egy teljesen szokványos, jó minőségű billentyűzet tárul elénk, mely – lévén a gép nem kereskedelmi termék – angol kiosztással készült. A klaviatúra alatt elhelyezkedő, a kijelző arányait követő érintőpad két gombbal lett ellátva, ugyanakkor a nyomásra érzékeny felület jobb oldalán végighúzva ujjunkat le-föl görgethetjük a képernyő tartalmát. Akárcsak az Acer noteszgépjénél, itt is a jobb felső sarokba kerültek a funkciógombok – köztük a bekapcsológomb –, illetve a visszajelzőfények.

A bekapcsolást követően halkan felzúgott a gép, majd az Acer Aspire 5002WLMi esetében tapasztaltaknál némileg halkabban tette a dolgát, ami nem csoda, hiszen a gépben lévő MT-30 kódjelű Turion 64 processzor maximum 25 wattot fogyaszt ugyanakkora, 1,6 GHz-es órajel mellett. A gép alaplapjára szerelt vezérlőáramkör szintén a SiS mérnökeit dicséri, ám az Asus A6K már a fejlettebb, PCI Express technológiát is támogató (ugyanakkor nem kifejezetten mobil felhasználásra szánt) SiS 756-os lapkát tartalmazza.

Az Asus A6K kijelzője hasonló mérettel és felbontással bír, mint az imént bemutatott Acer modell panelje; a 15,4 hüvelykes megjelenítő WXGA (1280x800 pixeles) felbontásra van optimalizálva. Ebbe a gépbe már komolyabb grafikus motor került; az NVIDIA GeForce Go 6200-as vezérlő már képes megbirkózni a legtöbb, 3D-s megjelenítésen alapuló alkalmazással, köztük nyilván elsősorban a játékprogramokkal.

 

Asus A6K
Processzor Turion 64 MT-30 (1,6 GHz, 1 MB L2-cache, 25 W TDP)
Lapkakészlet SiS 756
Memória 2 x 256 MB DDR333
Merevlemez 100 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15,4" WXGA (1280x800 pixel)
Grafika NVIDIA GeForce Go 6200, max. 256 MB RAM
Hang SiS 7012 audiovezérlő
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 4 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub kimenet, TV-out, LPT port, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 65 Wh
Méret, tömeg 354 x 284 x 35,2 mm, 2,85 kg
Jótállás 2 év
Fogyasztói ár kb. 350 000 Ft

Az A6K noteszgép inkább tekinthető multimédiás munkaállomásnak, mint komoly munkaeszköznek, a gépen virító „entertainment notebook” felirat tehát alapjában véve jól megállja a helyét. A bemutatóban egyedüliként ez a notesz kapott olyan vezérlőgombokat, amelyekkel a médialejátszó funkcióit lehet szabályozni, továbbá ennél az egy modellnél kémlel ránk webkamera a kijelző felső pereméről, ezekre a kiegészítőkre (nem beszélve a GeForce Go 6200 vezérlőről) az irodában viszonylag ritkán van szükség. Az Asus a már megszokott módon két extrával kedveskedik az A6K vásárlóinak; hordtáskát, és optikai egeret is csomagolnak a végleges piaci termék mellé.

Fujitsu Siemens Amilo A7640


[+]

A noteszgépek bemutatását a Fujitsu Siemens Amilo termékcsaládjának gépével, az Amilo 7640-nel zárjuk. A hozzánk eljutott példány már végleges kereskedelmi termék volt, ugyanakkor a gyártó honlapján nem leltük fel adatlapját. A hazánkban népszerű márka csakúgy, mint a legtöbb konkurens, jól szegmentált modellválasztékkal van jelen a piacon; míg az Amilo sorozat elsősorban a belépőszintű, otthoni felhasználóknak szánt modellekből áll, addig a Lifebook szériába tartozó gépek képezik többek között a csúcskategóriás kínálatot.

Az Amilo 7640 egy teljesen átlagos külsejű noteszgép, mely viszonylag kevés, a gyártó termékeire egyedüliként jellemző ismertetőjegyet hordoz magán. A három gép közül mindemellett ez a notesz volt a legkeskenyebb; könnyen lehetett az, hiszen ebbe a modellbe nem széles kijelző került, ellentétben a másik két bemutatott típussal. A Fujitsu Siemens notesz külső formavilágát divatos szóval nevezhetnénk „letisztultnak”, tény, hogy a gyártó csak a működéshez feltétlenül szükséges kezelőszervekkel látta el a gépet, a csatlakozók (CardBus aljzat, hangbemenetek és kimenetek, három USB 2.0 kapu, egy Firewire port, tápcsatlakozó, TV-kimenet) pedig többnyire az Amilo 7640 jobb oldalán csoportosulnak, a bal oldalra az optikai meghajtó mellé csak a telefon- és a hálózati csatlakozó került.


[+]

A gép magyar billentyűzettel érkezett, melynek kiosztása jó volt, és összességében minőségét tekintve sem mondható róla semmi rossz. Az egyetlen szokatlan jelenség, hogy az Fn billentyűvel elérhető funkciók kék színkódolása ennél a klaviatúránál elmaradt, helyette keretet kaptak például a beágyazott numerikus billentyűzet számjegyei, így végső soron jól elkülönülnek a gombokra pingált többi jeltől. A klaviatúra alatt található kétgombos érintőpadot görgetőfunkcióval is ellátták; a jobb oldali nyíl mentén végighúzva ujjunkat mozgathatjuk a képtartalmat.


[+]

A visszajelzőfények ennél a gépnél a gép bal alsó sarkába kerültek, ami talán abból az egy szempontból nem szerencsés megoldás, hogy gépelés közben a tenyér takarja a LED-eket, így nem látszik többek között a Num Lock vagy a Caps Lock állapota, hacsak nem emeljük fel kezünket gépelés közben. A billentyűzet fölé, középre a bekapcsológomb mellé három funkciógomb került, melyek közül az egyik működéséről érdemes több szót ejteni.

A bekapcsológomb mellett található, kis ventilátort mintázó gomb lényegében két funkciót szabályoz egyszerre: ha megnyomjuk, elindul a gép hűtőventilátora, ugyanakkor a processzor órajele felszökik a maximális, 1,8 GHz-es szintre. Újbóli kapcsolás esetén a ventilátor leáll, és a processzor órajele lecsökken a minimum szintre, azaz 800 MHz-re, ráadásul innen akkor sem hajlandó elmozdulni, ha komoly számítási feladatokkal terheljük a processzort. A Fujitsu Siemensnél tehát meglehetősen érdekesen értelmezik az AMD Turion 64 processzor Cool'n'Quiet funkcióját, mindemellett ez a tulajdonság – főleg a csendet szerető felhasználók számára – akár hasznos is lehet.

Az előretelepített Windows XP Home operációs rendszerrel érkező gép ennélfogva csak akkor zajongott, ha tényleg szükség volt a nagyobb számítási teljesítményre, a hűtőrendszer azonban még ilyenkor sem volt elviselhetetlenül hangos, bár tény, hogy a maximális órajellel üzemelő gép így gyakorlatilag állandó hűtést igényelt, hiába a mindössze 25 wattot fogyasztó processzor.

Az Amilo A7640 XGA (1024x768 pixeles) felbontású kijelzőjét ugyanaz az integrált SiS 330 Mirage 2 grafikus mag hajtotta meg, mint az Acer Aspire 5002WLMi-t, így tudása lényegében megegyezik a korábban ismertetett típusnál tapasztaltakkal, azzal a különbséggel, hogy ennél a típusnál feleannyi rendszermemória áll rendelkezésre, mint az Acer gépénél, így a grafikus alrendszer által lefoglalt memóriamennyiség, ha lehet, még jobban fog hiányozni.

 

Fujitsu Siemens Amilo A7640
Processzor Turion 64 MT-32 (1,8 GHz, 512 kB L2-cache, 25 W TDP)
Lapkakészlet SiS M760
Memória 1 x 256 MB DDR333
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 5400 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15 XGA (1024x768 pixel)
Grafika SiS 330 Mirage 2
Hang SiS 7012 audiovezérlő
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 3 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub kimenet, TV-out, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye n.a.
Méret, tömeg 333 x 272 x 35,7 mm, kb. 2,75 kg
Jótállás 1 év
Fogyasztói ár kb. 220 000 Ft

A Fujitsu Siemens gépe végső soron nemcsak külsejében, de belső tartalmát tekintve is átlagos gépnek tekinthető; szolgáltatásai azonban a zömében szöveges tartalommal (internet, szövegszerkesztés) dolgozó felhasználóknak elégségesek, ettől eltérő, komoly teljesítményt igénylő felhasználási területekre érdemes nagyobb tudású modellt választani.

Teljesítmény

A három gép bemutatása után szokásunkhoz híven sort kerítünk a noteszgépek teljesítményének ismertetésére. A teljesítménytesztekhez csak az operációs rendszert, továbbá a teszteket, illetve azok működéséhez szükséges segédprogramokat telepítettük. A tesztek között két új teljesítménymodult is szerepeltetünk; mindkettő az Everest Ultimate Edition program része; míg az egyik (CPU Photoworxx) a processzort és a memóriát egyaránt megdolgoztatja, addig a másik (FPU Mandel) SSE2 utasításkészletre optimalizált kódot futtat. Mint arról cikkünk elején említést tettünk, tesztünkben szerepeltetjük az AMD másik alacsony fogyasztású mobil processzorának, a mobil felhasználásra szánt Sempronnak az eredményeit, mely egy Acer Aspire 3023WLMi modell által jutott el szerkesztőségünkbe (a gép 1,8 GHz órajelű processzort, ATI Radeon Xpress 200M lapkakészletet, 512 MB PC2100-as DDR memóriát és egy 128 MB memóriával ellátott Mobility Radeon X700 grafikus motort tartalmazott).

Első tesztünkben az erős grafikus motor jóvoltából győzedelmeskedhetett a Sempron processzort tartalmazó Acer gép, az Asus A6K szintén a fejlett 3D-s gyorsítónak köszönheti második (és a turionos gépek mezőnyében első) helyét, az Amilo A7640 pedig az 1,8 GHz-en üzemelő processzor miatt megelőzte az Acer Aspire 5002WLMi-t.

Az Everest memóriasebességet mérő modulja érdekes eredményekkel szolgált; a memória kiolvasásának sebessége szerint rangsorolt listán első helyen áll az Asus A6K, amely vélhetőleg a továbbfejlesztett SiS lapkakészlet erénye, második helyen, ám összesítettben elsőként végzett a Fujitsu Siemens A7640, ami némileg meglepő, hiszen a Turion processzort tartalmazó gépek között az Amilo noteszben található MT-32 processzor csak 512 kB másodszintű gyorsítótárat tartalmazott, igaz a turionos mezőnyben ez volt a leggyorsabb processzor. A mezőnyt itt a két Acer gép zárja, az utolsó helyen szereplő Aspire 3023WLMi ugyanakkor gyorsabban képes a memóriába írni az adatokat, mint az „olvasóbajnok” Asus A6K.

A különböző képfeldolgozási műveleteket futtató PhotoWorxx teszt eredményei kissé csalókák; a kört ugyan itt – vélhetően a magas órajelű processzornak köszönhetően – megnyerte a Fujitsu Siemens gépe, ugyanakkor a gyárilag installállt 256 megabájtnyi memória aligha lesz elég valódi képszerkesztési feladatokra. A Sempron processzort tartalmazó Acer gép a mindössze 128 kilobájtos másodszintű gyorsítótárral rendelkező központi egység ellenére a második helyet tudta elcsípni ebben a tesztben, az Asus A6K pedig maga mögé utasította a turionos Acer noteszt.

Az FPU egységet megdolgoztató Mandel sebességmérő modul az 1,8 GHz-en ketyegő Sempron processzort mindennél gyorsabbnak rangsorolja, és bár a két azonos órajelű turionos notesz lényegében fej-fej mellett teljesített, a Fujistsu Siemens A7640 ebben a tesztben valamiért nagyon gyengén teljesített a többi géphez képest, a mérést ezért többször is megismételtük, de mindig közelítően ugyanazt az eredményt kaptuk, így gyanítjuk, valamilyen programhiba állhat a háttérben.

Végezetül következzék az akkumulátoros üzemidő elmaradhatatlan mérése, melyet a Battery Eater programmal végeztünk el a szokásos módon: a maximális üzemidő elérése érdekében minden rendszerkomponenst leszabályoztunk, illetve a nélkülözhető eszközöket kikapcsoltuk (vezeték nélküli hálózat), a minimális üzemidő mérésénél pedig teljesen leterheltük a gépet.

A táblázat eredményei néhol fedik egymást, ez azonban, biztosítjuk olvasóinkat, hogy csakis a véletlen műve. Összességében vizsgálva az eredményeket, elég lesújtó képet kapunk; egyik turionos noteszgép sem volt képes még minimális használat mellett sem elérni a háromórás üzemidőt, hiába a nagy kapacitású akkumulátorok, itt van még tehát mit behozna az AMD-nek és partnereinek. A maximális akkumulátoros üzemidő mérésénél az ML-30-as kódjelű, 35 W TDP-jű Turion 64 processzorral felszerelt Acer Aspire 5002WLMi bizonyult győztesnek, őt követte fej-fej mellett az Amilo A7640 és a sempronos Aspire 3023WLMi (melynek pontosan ugyanakkora kapacitású akkumulátora volt, mint a turionos Acer gépnek, és ne feldjük: egy X700-as GPU is lapul a gépben), a mezőny végén az Asus A6K kullog, vélhetőleg az asztali gépekbe szánt, ebből kifolyólag többet fogyasztó lapkakészlet miatt.

A terhelés mellett mért fogyasztásnál aztán jócskán megkavarodik a mezőny; a leghosszabb üresjárati akkumulátoros üzemidővel büszkélkedő Aspire 5002WLMi az utolsó helyre kerül (mégiscsak tesztünk legtöbbet fogyasztó processzorát tartalmazó gépről van szó), őt a másik Aspire gép és az Asus A6K fej-fej mellett követik, az egyértelmű győztes pedig a Fujistsu Siemens A7640.

Összegzés

A teszt során lényegében bebizonyosodott, hogy az ugyanarra a processzorra (sőt lapkakészletre) épülő gépek esetében is lényeges, mérhető különbségek adódhatnak a különböző gyártók által útjukra bocsátott modellek között. A turionos gépek választéka éppen ezért nagyon sokszínű, ami egyfelől jelenthet előnyt, de akár hátrányt is, hiszen ember legyen a talpán, aki jól behatárolt igényeinek megfelelő turionos noteszgépet szeretne vásárolni.

Belátjuk, hogy a mobil Sempron processzort tartalmazó gépnek a tesztben történő szerepeltetése gonosz húzás volt részünkről, hiszen mint ahogy az eredményekből is jól kitűnik, a nagy újdonságként beharangozott Turion 64 CPU néhány szempontból bizony alulmaradt az „elavult” technológiához képest. Mindezek között a legfájóbb az akkumulátoros üzemidő, melyben úgy látszik, továbbra sem sikerült maradandót alkotnia az AMD-nek. Marad tehát a nagyobb gyorsítótár, illetve a 64 bites kódok támogatása, ez utóbbi tulajdonság azonban továbbra sem használható ki teljes mértékben.

A noteszgépeket egyenként értékelve, bár az Acer Aspire 5002WLMi teljesítményét tekintve néhol elmaradt a többi modellhez képest, illetve ebben a gépben volt a legnagyobb étvágyú processzor, mégis azt mondhatjuk, hogy ebben a kategóriában nehéz az Acer gépénél jobb vételt találni. A noteszgép minőségére és tudására nemigen lehet panaszunk; amennyiben azonban valakinek hiányozna a komoly 3D-s gyorsító, vagy a FireWire csatoló, netán kártyaolvasó, az bizonyosan talál igényeinek megfelelő turionos noteszt az Acer bőségesnek mondható modellválasztékában. A gépre ugyan csak egy év jótállást vállal a gyártó (nemzetközi utazógarancia), ez azonban a vásárlást követő egy éven belül meghosszabbítható akár három évre is.

Az Asus A6K ugyan gyári mintadarab volt, ettől függetlenül meggyőző teljesítményt nyújtott. A gép ráadásul némileg időtállóbbnak bizonyult tesztünk többi résztvevőjéhez képest, köszönhetően a SiS PCI Express technológiát támogató lapkakészletének. A kifejezetten multimédiás felhasználási területre szánt A6K lényegében minden területen megállja a helyét, a gép hordozhatóságát azonban némileg korlátozza a meglehetősen rövid akkumulátoros üzemidő. A notebookra két év garanciát vállal a gyártó, ezzel lényegében elmondhatjuk, hogy bemutatónk szereplői közül az Asus gépe érkezik a legkedvezőbb jótállási feltételekkel.

A Fujitsu Siemens A7640-ről hasonlókat tudunk elmondani, mint az Acer Aspire 5002WLMi-ről; véleményünk szerint talán kiegyensúlyozottabb képet nyújtana a gép 512 MB memóriával szerelve, a bővítés azonban könnyűszerrel megoldható később is, illetve a gyártó kínálatában fellelhetünk több memóriával szerelt változatot. A tesztekben néhol ellentmondásos eredményeket produkáló notesz alapszintű feladatokra éppen elégséges teljesítmény nyújt, ám ha mindez meglehetősen nyomott árral párosul (márpedig ez a helyzet) könnyen komoly sikereket érhet el a piacon. A gépre mindössze egy év jótállást vállal a gyártó, ugyanakkor a Fujitsu Siemens weboldalán fellelhető a magyarországi helpdesk telefonszáma, illetve egy fórum is, mely segíthet az esetleges problémák megoldásában.

A Turion 64 mobil processzort tartalmazó noteszgépek közül ezúttal a SiS lapkakészletével szerelt modellek sorából ismerkedtünk meg három példánnyal. A lapkakészletet gyártó cég soha nem tartozott azok közé a gyártók közé, amelyek csúcsteljesítményű vezérlőkkel látják el partnereiket, ugyanakkor a SiS megoldásai cserébe kedvező árral kecsegtetnek. A későbbiekben igyekszünk megvizsgálni néhány ATI, illetve (amennyiben megjelennek az első példányok) NVIDIA lapkakészletre épülő turionos noteszgépet is, addig is azt javasoljuk azoknak, akik nem vágynak mindent elsöprő teljesítményre, mindamellett szeretnék visszafogni kiadásaikat, hogy bátran válasszanak maguknak a SiS lapkakészletet tartalmazó turionos noteszgépek közül.

 

Acer Aspire 5002WLMi
Asus A6K
Fujitsu Siemens A7640

Renwick

Az Acer gépeket a CHS Hungary Kft.-től, az Asus A6K-t és az ASUS hazai képviseletétől, a Fujitsu Siemens A7640-et a Notebook.hu-tól kaptuk kölcsön.

Hirdetés

Azóta történt

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

 • Vékony Clevo notesz

  Nem fikció, nagyon is valós termék a Clevo M540G, mely sok szempontból szakít az eddigi Clevo-hagyományokkal.

 • Notebookot, de milyet?

  Szokásos heti piaci tárlatvezetésünk mellett néhány tanáccsal szolgálunk notebook vásárlásához.

Előzmények

Hirdetés