Hirdetés

Turion 64-belépő

Hirdetés

Fujitsu Siemens Amilo A7640


[+]

A noteszgépek bemutatását a Fujitsu Siemens Amilo termékcsaládjának gépével, az Amilo 7640-nel zárjuk. A hozzánk eljutott példány már végleges kereskedelmi termék volt, ugyanakkor a gyártó honlapján nem leltük fel adatlapját. A hazánkban népszerű márka csakúgy, mint a legtöbb konkurens, jól szegmentált modellválasztékkal van jelen a piacon; míg az Amilo sorozat elsősorban a belépőszintű, otthoni felhasználóknak szánt modellekből áll, addig a Lifebook szériába tartozó gépek képezik többek között a csúcskategóriás kínálatot.

Az Amilo 7640 egy teljesen átlagos külsejű noteszgép, mely viszonylag kevés, a gyártó termékeire egyedüliként jellemző ismertetőjegyet hordoz magán. A három gép közül mindemellett ez a notesz volt a legkeskenyebb; könnyen lehetett az, hiszen ebbe a modellbe nem széles kijelző került, ellentétben a másik két bemutatott típussal. A Fujitsu Siemens notesz külső formavilágát divatos szóval nevezhetnénk „letisztultnak”, tény, hogy a gyártó csak a működéshez feltétlenül szükséges kezelőszervekkel látta el a gépet, a csatlakozók (CardBus aljzat, hangbemenetek és kimenetek, három USB 2.0 kapu, egy Firewire port, tápcsatlakozó, TV-kimenet) pedig többnyire az Amilo 7640 jobb oldalán csoportosulnak, a bal oldalra az optikai meghajtó mellé csak a telefon- és a hálózati csatlakozó került.


[+]

A gép magyar billentyűzettel érkezett, melynek kiosztása jó volt, és összességében minőségét tekintve sem mondható róla semmi rossz. Az egyetlen szokatlan jelenség, hogy az Fn billentyűvel elérhető funkciók kék színkódolása ennél a klaviatúránál elmaradt, helyette keretet kaptak például a beágyazott numerikus billentyűzet számjegyei, így végső soron jól elkülönülnek a gombokra pingált többi jeltől. A klaviatúra alatt található kétgombos érintőpadot görgetőfunkcióval is ellátták; a jobb oldali nyíl mentén végighúzva ujjunkat mozgathatjuk a képtartalmat.


[+]

A visszajelzőfények ennél a gépnél a gép bal alsó sarkába kerültek, ami talán abból az egy szempontból nem szerencsés megoldás, hogy gépelés közben a tenyér takarja a LED-eket, így nem látszik többek között a Num Lock vagy a Caps Lock állapota, hacsak nem emeljük fel kezünket gépelés közben. A billentyűzet fölé, középre a bekapcsológomb mellé három funkciógomb került, melyek közül az egyik működéséről érdemes több szót ejteni.

A bekapcsológomb mellett található, kis ventilátort mintázó gomb lényegében két funkciót szabályoz egyszerre: ha megnyomjuk, elindul a gép hűtőventilátora, ugyanakkor a processzor órajele felszökik a maximális, 1,8 GHz-es szintre. Újbóli kapcsolás esetén a ventilátor leáll, és a processzor órajele lecsökken a minimum szintre, azaz 800 MHz-re, ráadásul innen akkor sem hajlandó elmozdulni, ha komoly számítási feladatokkal terheljük a processzort. A Fujitsu Siemensnél tehát meglehetősen érdekesen értelmezik az AMD Turion 64 processzor Cool'n'Quiet funkcióját, mindemellett ez a tulajdonság – főleg a csendet szerető felhasználók számára – akár hasznos is lehet.

Az előretelepített Windows XP Home operációs rendszerrel érkező gép ennélfogva csak akkor zajongott, ha tényleg szükség volt a nagyobb számítási teljesítményre, a hűtőrendszer azonban még ilyenkor sem volt elviselhetetlenül hangos, bár tény, hogy a maximális órajellel üzemelő gép így gyakorlatilag állandó hűtést igényelt, hiába a mindössze 25 wattot fogyasztó processzor.

Az Amilo A7640 XGA (1024x768 pixeles) felbontású kijelzőjét ugyanaz az integrált SiS 330 Mirage 2 grafikus mag hajtotta meg, mint az Acer Aspire 5002WLMi-t, így tudása lényegében megegyezik a korábban ismertetett típusnál tapasztaltakkal, azzal a különbséggel, hogy ennél a típusnál feleannyi rendszermemória áll rendelkezésre, mint az Acer gépénél, így a grafikus alrendszer által lefoglalt memóriamennyiség, ha lehet, még jobban fog hiányozni.

 

Fujitsu Siemens Amilo A7640
Processzor Turion 64 MT-32 (1,8 GHz, 512 kB L2-cache, 25 W TDP)
Lapkakészlet SiS M760
Memória 1 x 256 MB DDR333
Merevlemez 60 GB Ultra-ATA100, 5400 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15 XGA (1024x768 pixel)
Grafika SiS 330 Mirage 2
Hang SiS 7012 audiovezérlő
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 3 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub kimenet, TV-out, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye n.a.
Méret, tömeg 333 x 272 x 35,7 mm, kb. 2,75 kg
Jótállás 1 év
Fogyasztói ár kb. 220 000 Ft

A Fujitsu Siemens gépe végső soron nemcsak külsejében, de belső tartalmát tekintve is átlagos gépnek tekinthető; szolgáltatásai azonban a zömében szöveges tartalommal (internet, szövegszerkesztés) dolgozó felhasználóknak elégségesek, ettől eltérő, komoly teljesítményt igénylő felhasználási területekre érdemes nagyobb tudású modellt választani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

 • Vékony Clevo notesz

  Nem fikció, nagyon is valós termék a Clevo M540G, mely sok szempontból szakít az eddigi Clevo-hagyományokkal.

 • Notebookot, de milyet?

  Szokásos heti piaci tárlatvezetésünk mellett néhány tanáccsal szolgálunk notebook vásárlásához.

Előzmények

Hirdetés