Hirdetés

Vékony Clevo notesz

Vékonyodó noteszek

Általánosságban elmondható, hogy a hordozható számítógépek vásárlásánál legtöbbször pont az egyik leglényegesebb szempont – a hordozhatóság – játszik alárendelt szerepet egy-egy új készülék kiválasztásakor. A gyártók – egyedül talán a japán piacot leszámítva – mindmáig az ún. DTR (desktop replacement, azaz asztali gépeket helyettesítő) modellekből adják el a legtöbbet, melyen tulajdonképpen nincs is miért meglepődni vagy megbotránkozni, ezeket a gépeket lehet ugyanis a legkönnyebben legyártani, ezekbe zsúfolhatók bele legegyszerűbben a felhasználók által oly sokszor megkívánt csúcstechnológiák (gyors processzor, erős GPU), így főleg az első szempont miatt ezek a gépek sokszor lényegesen olcsóbbak lehetnek, mint a miniatűr szubnoteszek. A DTR gépekkel egészen addig nincs is baj, amíg a felhasználó nem kapja vállra őket, és nem ingáz naponta ötven-száz kilométert oldalán a tartozékokkal együtt bő 4-5 kilogrammosra hízott hordozható PC-vel.

Hirdetés

A méret (esetünkben inkább a tömeg) tehát bizonyos helyzetekben igenis számít, ezért egyre több gyártó kínál mintegy alternatív megoldásként olyan könnyű és vékony hordozható számítógépet, mely esetenként 0,5-1,5 kilogrammal könnyebb a nagy átlagnál, ugyanakkor méreteit tekintve még nem szubnotesz (amitől sokan máig idegenkednek az összezsugorodott billentyűzet, kijelző és persze az árcédula miatt). Ezek a gépek többnyire 14 hüvelykes képátlójú kijelzővel érkeznek, ráadásul egyre divatosabb a széles képarányú megjelenítő, olyannyira, hogy a mégoly konzervatív IBM-Lenovo is piacra dobta nemrégiben az ebbe a koncepcióba illő ThinkPad Z sorozatát.

A Clevo noteszgép-kínálatának összeállítása és tervezése során mindeddig nem igazán helyezett hangsúlyt a gépek méretére és tömegére, a többnyire rendkívül funkcionális, letisztult külsőt kapott noteszek legtöbbször bumfordibbak és nehezebbek lettek az átlagnál, az alacsony fogyasztói ár, a kitűnő konfigurálhatóság és a relatíve nagy teljesítmény ugyanakkor mindezen hiányosságukat feledtette.


[+]

A nyáron ez a helyzet gyökeresen változott, a gyártó ugyanis piacra dobta legújabb vékony és könnyű noteszgépcsaládját, az M540G-t, mely valahol mérföldkő a cég történetében, de legalábbis könnyen átformálhatja a Clevo márkanévről eddig kialakult sztereotípiákat. Az M540G legnagyobb vívmánya, hogy 2,2 kilogrammos tömeggel tudja mindazt, amit a „nagyok”, ráadásul a gép kialakítása és anyagminősége sokat javult a korábbi modellekhez képest, de ne szaladjunk ennyire előre, ismerkedjünk meg néhány fontos részlettel!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Le a vezetékekkel!

  Notebookokkal, vezeték nélküli hálózati eszközökkel és médialejátszókkal ismerkedünk meg.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Mobilizált Gigabyte

  Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

 • A mobil számítástechnika fapadosa

  A noteszgépmárkák itthoni mezőnyében szinte teljesen ismeretlen Airis belépőszintű modelljét próbáltuk ki.

Előzmények

Hirdetés