Hirdetés

Turion 64-belépő

Hirdetés

Teljesítmény

A három gép bemutatása után szokásunkhoz híven sort kerítünk a noteszgépek teljesítményének ismertetésére. A teljesítménytesztekhez csak az operációs rendszert, továbbá a teszteket, illetve azok működéséhez szükséges segédprogramokat telepítettük. A tesztek között két új teljesítménymodult is szerepeltetünk; mindkettő az Everest Ultimate Edition program része; míg az egyik (CPU Photoworxx) a processzort és a memóriát egyaránt megdolgoztatja, addig a másik (FPU Mandel) SSE2 utasításkészletre optimalizált kódot futtat. Mint arról cikkünk elején említést tettünk, tesztünkben szerepeltetjük az AMD másik alacsony fogyasztású mobil processzorának, a mobil felhasználásra szánt Sempronnak az eredményeit, mely egy Acer Aspire 3023WLMi modell által jutott el szerkesztőségünkbe (a gép 1,8 GHz órajelű processzort, ATI Radeon Xpress 200M lapkakészletet, 512 MB PC2100-as DDR memóriát és egy 128 MB memóriával ellátott Mobility Radeon X700 grafikus motort tartalmazott).

Első tesztünkben az erős grafikus motor jóvoltából győzedelmeskedhetett a Sempron processzort tartalmazó Acer gép, az Asus A6K szintén a fejlett 3D-s gyorsítónak köszönheti második (és a turionos gépek mezőnyében első) helyét, az Amilo A7640 pedig az 1,8 GHz-en üzemelő processzor miatt megelőzte az Acer Aspire 5002WLMi-t.

Az Everest memóriasebességet mérő modulja érdekes eredményekkel szolgált; a memória kiolvasásának sebessége szerint rangsorolt listán első helyen áll az Asus A6K, amely vélhetőleg a továbbfejlesztett SiS lapkakészlet erénye, második helyen, ám összesítettben elsőként végzett a Fujitsu Siemens A7640, ami némileg meglepő, hiszen a Turion processzort tartalmazó gépek között az Amilo noteszben található MT-32 processzor csak 512 kB másodszintű gyorsítótárat tartalmazott, igaz a turionos mezőnyben ez volt a leggyorsabb processzor. A mezőnyt itt a két Acer gép zárja, az utolsó helyen szereplő Aspire 3023WLMi ugyanakkor gyorsabban képes a memóriába írni az adatokat, mint az „olvasóbajnok” Asus A6K.

A különböző képfeldolgozási műveleteket futtató PhotoWorxx teszt eredményei kissé csalókák; a kört ugyan itt – vélhetően a magas órajelű processzornak köszönhetően – megnyerte a Fujitsu Siemens gépe, ugyanakkor a gyárilag installállt 256 megabájtnyi memória aligha lesz elég valódi képszerkesztési feladatokra. A Sempron processzort tartalmazó Acer gép a mindössze 128 kilobájtos másodszintű gyorsítótárral rendelkező központi egység ellenére a második helyet tudta elcsípni ebben a tesztben, az Asus A6K pedig maga mögé utasította a turionos Acer noteszt.

Az FPU egységet megdolgoztató Mandel sebességmérő modul az 1,8 GHz-en ketyegő Sempron processzort mindennél gyorsabbnak rangsorolja, és bár a két azonos órajelű turionos notesz lényegében fej-fej mellett teljesített, a Fujistsu Siemens A7640 ebben a tesztben valamiért nagyon gyengén teljesített a többi géphez képest, a mérést ezért többször is megismételtük, de mindig közelítően ugyanazt az eredményt kaptuk, így gyanítjuk, valamilyen programhiba állhat a háttérben.

Végezetül következzék az akkumulátoros üzemidő elmaradhatatlan mérése, melyet a Battery Eater programmal végeztünk el a szokásos módon: a maximális üzemidő elérése érdekében minden rendszerkomponenst leszabályoztunk, illetve a nélkülözhető eszközöket kikapcsoltuk (vezeték nélküli hálózat), a minimális üzemidő mérésénél pedig teljesen leterheltük a gépet.

A táblázat eredményei néhol fedik egymást, ez azonban, biztosítjuk olvasóinkat, hogy csakis a véletlen műve. Összességében vizsgálva az eredményeket, elég lesújtó képet kapunk; egyik turionos noteszgép sem volt képes még minimális használat mellett sem elérni a háromórás üzemidőt, hiába a nagy kapacitású akkumulátorok, itt van még tehát mit behozna az AMD-nek és partnereinek. A maximális akkumulátoros üzemidő mérésénél az ML-30-as kódjelű, 35 W TDP-jű Turion 64 processzorral felszerelt Acer Aspire 5002WLMi bizonyult győztesnek, őt követte fej-fej mellett az Amilo A7640 és a sempronos Aspire 3023WLMi (melynek pontosan ugyanakkora kapacitású akkumulátora volt, mint a turionos Acer gépnek, és ne feldjük: egy X700-as GPU is lapul a gépben), a mezőny végén az Asus A6K kullog, vélhetőleg az asztali gépekbe szánt, ebből kifolyólag többet fogyasztó lapkakészlet miatt.

A terhelés mellett mért fogyasztásnál aztán jócskán megkavarodik a mezőny; a leghosszabb üresjárati akkumulátoros üzemidővel büszkélkedő Aspire 5002WLMi az utolsó helyre kerül (mégiscsak tesztünk legtöbbet fogyasztó processzorát tartalmazó gépről van szó), őt a másik Aspire gép és az Asus A6K fej-fej mellett követik, az egyértelmű győztes pedig a Fujistsu Siemens A7640.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

 • Vékony Clevo notesz

  Nem fikció, nagyon is valós termék a Clevo M540G, mely sok szempontból szakít az eddigi Clevo-hagyományokkal.

 • Notebookot, de milyet?

  Szokásos heti piaci tárlatvezetésünk mellett néhány tanáccsal szolgálunk notebook vásárlásához.

Előzmények

Hirdetés