Hirdetés

Turion 64-belépő

Hirdetés

Asus A6K


[+]

Bemutatónk második szereplője az Asus nem kevéssé népszerű noteszgépkínálatának egyik legújabb üdvöskéje, az A6K típusjelzésű modell. A szerkesztőségünkbe eljutott példány mintadarab volt, így fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a végleges példányok a bemutatottól némileg eltérő paraméterekkel rendelkezhetnek.


[+]

Az Asus A6K külsejét tekintve mutat némi hasonlóságot az imént részletezett Acer modellel, így elsősorban a két gép szélessége hasonló, melyet itt is a 15,4 hüvelykes felbontású széles kijelző határoz meg. A gép előlapján egy sor – a kijelző lecsukott állapotában is elérhető – vezérlőgombot helyezett el a gyártó, a bal oldalon csak az optikai meghajtót találjuk, míg a jobb oldalra került a kártyaolvasó, a CardBus aljzat, egy Firewire csatlakozó, a hangrendszer kimenetei és bemenetei, a TV-kimenet, továbbá a modem és a hálózati kábel csatlakozóaljzata.

A tervezők a gép hátuljára, lényegében egy rakásra halmozták fel a négy USB kaput, amit mi annyira nem tartunk szerencsés megoldásnak, hiszen az eszközök csatlakoztatásánál így csak némi tapogatózás árán található meg a csatlakozó. Az USB-k mellé a gyártó elhelyezett még egy LPT portot is, ami mostanság már igazán ritkaságszámba menő különlegesség egy noteszgép hátulján. A széles csatlakozó mellett elfért még egy D-Sub kimenet is, ugyanakkor – ha már lúd, legyen kövér alapon – nosztalgikus énünk szívesen látott volna egy COM portot is az LPT mellett.


[+]

A panelt kinyitva egy teljesen szokványos, jó minőségű billentyűzet tárul elénk, mely – lévén a gép nem kereskedelmi termék – angol kiosztással készült. A klaviatúra alatt elhelyezkedő, a kijelző arányait követő érintőpad két gombbal lett ellátva, ugyanakkor a nyomásra érzékeny felület jobb oldalán végighúzva ujjunkat le-föl görgethetjük a képernyő tartalmát. Akárcsak az Acer noteszgépjénél, itt is a jobb felső sarokba kerültek a funkciógombok – köztük a bekapcsológomb –, illetve a visszajelzőfények.

A bekapcsolást követően halkan felzúgott a gép, majd az Acer Aspire 5002WLMi esetében tapasztaltaknál némileg halkabban tette a dolgát, ami nem csoda, hiszen a gépben lévő MT-30 kódjelű Turion 64 processzor maximum 25 wattot fogyaszt ugyanakkora, 1,6 GHz-es órajel mellett. A gép alaplapjára szerelt vezérlőáramkör szintén a SiS mérnökeit dicséri, ám az Asus A6K már a fejlettebb, PCI Express technológiát is támogató (ugyanakkor nem kifejezetten mobil felhasználásra szánt) SiS 756-os lapkát tartalmazza.

Az Asus A6K kijelzője hasonló mérettel és felbontással bír, mint az imént bemutatott Acer modell panelje; a 15,4 hüvelykes megjelenítő WXGA (1280x800 pixeles) felbontásra van optimalizálva. Ebbe a gépbe már komolyabb grafikus motor került; az NVIDIA GeForce Go 6200-as vezérlő már képes megbirkózni a legtöbb, 3D-s megjelenítésen alapuló alkalmazással, köztük nyilván elsősorban a játékprogramokkal.

 

Asus A6K
Processzor Turion 64 MT-30 (1,6 GHz, 1 MB L2-cache, 25 W TDP)
Lapkakészlet SiS 756
Memória 2 x 256 MB DDR333
Merevlemez 100 GB Ultra-ATA100, 4200 rpm, 8 MB cache
Kijelző 15,4" WXGA (1280x800 pixel)
Grafika NVIDIA GeForce Go 6200, max. 256 MB RAM
Hang SiS 7012 audiovezérlő
Optikai meghajtó DVD±R/RW DL író
Kommunikáció V.92/V.90 modem, Fast Ethernet, 802.11b/g WLAN
Interfészek 4 x USB 2.0, 1 x Firewire, D-Sub kimenet, TV-out, LPT port, PC Card slot
Akkumulátor teljesítménye 65 Wh
Méret, tömeg 354 x 284 x 35,2 mm, 2,85 kg
Jótállás 2 év
Fogyasztói ár kb. 350 000 Ft

Az A6K noteszgép inkább tekinthető multimédiás munkaállomásnak, mint komoly munkaeszköznek, a gépen virító „entertainment notebook” felirat tehát alapjában véve jól megállja a helyét. A bemutatóban egyedüliként ez a notesz kapott olyan vezérlőgombokat, amelyekkel a médialejátszó funkcióit lehet szabályozni, továbbá ennél az egy modellnél kémlel ránk webkamera a kijelző felső pereméről, ezekre a kiegészítőkre (nem beszélve a GeForce Go 6200 vezérlőről) az irodában viszonylag ritkán van szükség. Az Asus a már megszokott módon két extrával kedveskedik az A6K vásárlóinak; hordtáskát, és optikai egeret is csomagolnak a végleges piaci termék mellé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Notebook-iránytű

  Cikkünkben útmutatóval szolgálunk az ideális noteszgép kiválasztásához, és persze pár konkrét tippet is adunk.

 • Acer-ász

  Athénben jártunk az Acer sajtókonferenciáján, ahol megismerhettük a cég üzleti eredményeit és legújabb termékeit.

 • Vékony Clevo notesz

  Nem fikció, nagyon is valós termék a Clevo M540G, mely sok szempontból szakít az eddigi Clevo-hagyományokkal.

 • Notebookot, de milyet?

  Szokásos heti piaci tárlatvezetésünk mellett néhány tanáccsal szolgálunk notebook vásárlásához.

Előzmények

Hirdetés