Szintet lépett az AMD Radeon Software

A Crimson Edition kiegészült egy ReLive jelzővel, amely az egyik újítás neve is, de a Chill lesz az igazi sztár.

Kijelzőkezelésre vonatkozó újítások

A sok kiemelt újítás után bekerültek kisebb változások is, amelyek esetenként tényleg hasznosak. Kezdésnek az egyik legfontosabb új funkció a rossz HDMI kábel detektálása. Az AMD elmondta, hogy a kivizsgált panaszok közül az élen két dolog szokott lenni. Az elsődleges gond, hogy a felhasználó rossz meghajtócsomagot töltött le, amit nyilván könnyű korrigálni, mert viszonylag hamar kiderül. A második helyen áll azonban azoknak a panaszoknak a száma, amelyek rossz HDMI kábelektől származnak. Ez már jóval nehezebb ügy, mert tulajdonképpen egy jelentéktelennek tűnő hardverkomponens a gond.

Hirdetés

A vállalat eddig elfogadta, hogy ez a jelenség létezik, de Raja Koduri, a Radeon Technologies Group üzletág vezetője is belefutott a hibába. Az AMD szerint ez kifejezetten vicces volt, mert nyilván nem a hivatalos terméktámogatási vonalat használta a főnök úr, hanem írt rögtön a meghajtó fejlesztésével foglalkozó embereknek. A hiba forrását azonban nem találták, Raja Koduri tévéjén pedig továbbra sem volt kép. Az elektronikus levélre végül szinte mindenki rákerült, aki számít, amikor kiderült, hogy Raja Koduri a HDMI kábelt az AMD központjából szerezte. Ez azért lényeges, mert a cég külön helyen gyűjti a jó és a rossz kábeleket, és a vezetőnek sikerült az utóbbi kötegből elemelnie egyet.


[+]

Az egész történet utólag megmosolyogtató, de az AMD elgondolkodott rajta, hogy mennyi ilyen problémával néznek szembe a felhasználók napi szinten, és nem is sejtik, hogy valójában semmi lényeges probléma nincs a háttérben, csupán rossz az összeköttetésre használt kábel. Emiatt került kidolgozásra ennek a detektálását biztosító funkció, amely diagnosztizálja a kapcsolatot, és keres egy olyan beállítást, amivel képes átvinni a képet a megjelenítőre. Ez a kép persze nagyon rossz minőségű is lehet, de arra elég, hogy a meghajtó jelezze: rossz a HDMI kábel.


[+]

A kijelzőknél maradva újítás még a HDR10 és a Dolby Vision szabványok véglegesített támogatása. A meghajtó érzékeli, hogy az adott megjelenítő mely HDR szabványt kezeli, és annak megfelelően biztosítja az egyes felbontásokhoz használható, színkomponensenkénti árnyalatra és képpontformátumra vonatkozó beállításokat. Alapértelmezetten mindig a lehető legjobb lesz kiválasztva, de a felhasználó természetesen felülbírálhatja.


[+]

Az AMD bevezeti a DisplayPort HBR3 támogatást is, amellyel a felhasználók egyelőre nem tudnak mit kezdeni, hiszen nincs hozzá megfelelő 8K-s kijelzőjük, de a gyártók számára nagyon fontos ez a funkció, mert anélkül tesztelhetik a készülő, új generációs megjelenítők működését PC-n, hogy külön meghajtókat kellene igényelniük. A DisplayPort HBR3 támogatása azonban csak a Radeon RX 400-as sorozattól működik, mivel DisplayPort 1.4-es aljzatot igényel.


[+]

A FreeSync technológián is fejlesztett az AMD. A rendszer ezentúl nem csak exkluzív, hanem keret nélküli teljes képernyős módban is működik, ami azoknak a felhasználóknak lesz kedvező, akik sűrűn váltanak a háttérben futtatott alkalmazások között. Ráadásul ebben a módban az AMD implementációja lényegesen csökkenti a DWM kompozitorból adódó késleltetést, így a beviteli eszközön kiadott parancsoknak akár 24%-kal hamarabb lehet eredménye a kijelzőn.


[+]

Végül a FreeSync az asztal és az adott alkalmazás teljes képernyőre váltásánál fokozatosan emeli, illetve csökkenti a variálható frissítési frekvenciát, annak érdekében, hogy ezzel némi energiát spóroljon meg. Ez a funkció leginkább a notebookoknál lesz hasznos.


[+]

Beépítésre került még egy VP9-es formátumot gyorsító, hibrid feldolgozási modell is, és ez leginkább a webes videók lejátszásánál segít tehermentesíteni a processzort.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés