Sony X9: íme, a Sony UHD tévéje

Sony KD-55X9005A

A Sony és az UHD

Hirdetés

A Sony vezetői jó érzékkel és időben ismerték fel, hogy a 4K, vagyis az Ultra High Definition lesz a szórakoztatóelektronikai univerzum következő nagy durranása. Így elsők között léptek színre ilyen felbontást kínáló projektorukkal 2011-ben, és televíziójukkal 2012-ben. A januári CES-en pedig – igazolva a várakozásokat – bejelentették: amellett, hogy idén már kisebb tévéflottával lépnek színre, elindítják saját UHD videotékájukat, valamint piacra dobják első asztali lejátszójukat is.

Az említett, X9 sorozatba tartozó tévék ráadásul a különleges dizájn miatt egyébként is kiemelkednek a terméktengerből. Kíváncsiak voltunk, hogy élőben hogy fest egy ilyen modell, és persze arra is, hogy hogyan jeleníti meg az UHD anyagokat, működik-e a felskálázás, mi a helyzet a 3D videókkal és az egyéb kapcsolódó szolgáltatásokkal.

Formabontó dizájn

Barokkos túlzás volna azt állítani, hogy a tévék formatervezése során egy helyben toporognának a gyártók. Minden évben kijön néhány olyan újítás, amely megváltoztatja a modellek külsejét – elég, ha csak a borderless irányzatra, az ultravékony kávákra vagy a fura talpakra gondolunk. Ennek ellenére, és erre ez a modell a tökéletes példa, még mindig vannak olyan darabok, amelyek képesek meghökkenteni az egész iparágat.

A terméket markáns karakterrel ruházzák fel az oldalsó keretbe épített hangsugárzók. Ezek amellett, hogy kétségkívül figyelemfelkeltőek, már önmagukban marketingértékkel bírnak, ám nem váltottak ki egyöntetű éljenzést. Azért olvasóink kommentjei és személyes ismerőseink véleménye alapján azt szűrtük le, hogy a többségnek tetszik ez a megoldás. A hangrendszer egyedi elhelyezése miatt a különösen vékony kávákból nem látszik semmi, viszont a talpnál volt lehetőségük elengedni a hagyományos megoldásokat. Itt a cég kör alakú, nyakkal egybeépített kialakítás mellett tört lándzsát, ami nem néz ki rosszul, viszont nagy hibája, hogy emiatt nem lehet egyszerűen elforgatni a tévét. Az alsó panelen, a céglogó alá elhelyeztek egy lámpát, amely az épp alkalmazott funkció függvényében világít halványan. Rendben, ez figyelemfelkeltőnek valóban figyelemfelkeltő, de a legjobb benne mégis az, hogy ki lehet kapcsolni.

A tévé legvastagabb pontján 5,8 centiméter mély, amivel a slim versenyben esélye sem lenne, de igazából azért ez nem számít semmit. Az viszont igen, hogy a tesztelt, 55 hüvelykes modell súlya 34,5 kilogramm, azaz egy kevésbé strapabíró szekrényke vagy állvány simán összerogyhat alatta. A négy darab HDMI 1.4 (2013 decemberétől támogatja majd a 2.0 szabványt) és a 3 darab USB 2.0 mellett építettek rá egy-egy digitális audió, SCART, komponens, kompozit, 3,5 mm jack, valamint két darab analóg audiócsatlakozót is.  Ezenkívül természetesen a fizetős műsorok dekódolásához szükséges kártyák fogadására képes CI slot sem hiányzik róla.

Sony KD-55X9005A
Panel Triluminos LCD panel
Háttérvilágítás LED
Képernyőméret 55 hüvelyk
Maximális felbontás Ultra High Definition – 3840x2160 képpont
Maximális kontrasztarány >1 000 000 (dinamikus)
Válaszidő n. a.
Maximális fényerő n. a.
Betekintési szög Függőlegesen és vízszintesen 178 fok
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Automatikus, Auto (24p), Általános, Animáció, Fotó, Grafika, Játék, Mozi, Sport, Zenei
Hangbeállítások Normál, Mozi, Sport, Zene, Játék, Tömörített hang
Hangszórók 2 x 12,5 W + 2 x 20 W
Beépített digitális tunerek DVB-T, DVB-C, DVB-S2
Interfész 4 db 1.4-es HDMI, 3 db USB 2.0, komponens, kompozit, SCART, digitális audió, mini jack, CI slot, Ethernet
Extrák digitális zajcsökkentés, okostévérendszer, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, 3D tartalomszolgátatás, i-manual kislexikon, passzív 3D, 2D->3D konverzió, második távirányító, UHD felbontás, különleges hangrendszer, NFC támogatás, DLNA-kompatibilitás, Miracast-támogatás
Teljesítményfelvétel 146 watt, készenléti üzemmódban: 0,4 watt
Méret 1463 x 749 x 58 (állvánnyal 405) mm
Tömeg 33,1 (34,5 talppal) kg
Gyártó honlapja www.sony.hu
Termék honlapja Sony KD-55X9005A
Fogyasztói ár kb. 1 100 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés