Hirdetés

Sony X9: íme, a Sony UHD tévéje

Médialejátszó

Aki ki tud és ki is akar köhögni ennyi pénzt egy televízióra, annak valószínűleg nem okozhat komolyabb problémát egy épkézláb külső médialejátszó beszerzése. Ez már egyszerűen az a szint, amikor az integrált médialejátszó alkalmazás teljesítménye, sőt megléte vagy hiánya nem befolyásolja, nem befolyásolhatja érdemben egy vásárlási döntés meghozatalát. De azért, ha már bekerült a készülékbe ez a szolgáltatás, akkor megnéztük, hogy mit tud.

A rendszer a már számtalanszor bizonyított metódust követi, vagyis a tipográfiai elemek a számítógépeknél megszokott különféle fájlkezelő szoftvereket idézik, a mappák és a fájlok pedig a hagyományos, ikonokra épülő nézet mellett akár ki is listázhatóak, ami azért jó, mert ilyenkor kifér a teljes nevük. Az ábécésorrend mellett rendszerezhetőek keletkezésük dátuma alapján is, ellenben lejátszási lista nem hozható létre.

Hirdetés

Film

A formátumtámogatást a szokásos tesztcsomag segítségével vizsgáltuk meg. Ennek alapján megállapítható, hogy probléma egyedül a WMV fájl hangjával akadt, ez néma csöndben futott végig. A többi viszont prímán működött, még a Killa is, annak ellenére, hogy a kijelzőn megjelent egy felirat, miszerint a tartalmat a szoftver nem támogatja. A képminőségre egy rossz szót se lehet szólni, akadozás egyáltalán nem jelentkezett, zajosodástól sem kell félni, és a csapnivaló minőségű anyagok felskálázása is egész jól működik.


A videók kezelése viszont nem az igazi, hiszen a képernyőn előcsalható kezelőfelület elég kényelmetlenül használható. Az elektronika nem képes virtuális fejezetek létrehozására, pedig az sokat segítene. És arra sincs mód, hogy másodpercre, századmásodpercre pontosan megadjuk, hogy honnan szeretnénk folytatni a filmezgetést, tehát maradnak a távirányítóra applikált funkciógombok. Filmnézés közben előcsalhatóak a kép- és hangbeállítások, valamint a külső feliratok kezelése is megoldott. Ugyanakkor a karakterek színe és mérete nem módosítható, így a szöveg világos háttér előtt nem mindig olvasható jól.

Kép és zene

A formátumtámogatásba a zeneszámok esetén már bele lehet kötni, mert az MP3 és a WMA fájlok kezelése megy a tévének, azonban a veszteségmentesen tömörített FLAC számok már meghátrálásra késztetik. Pedig ha már megkapta a modell a különleges hangrendszert, akkor erre azért igazán odafigyelhettek volna. Az ID3 tagek feldolgozására és megjelenítésére képes, viszont az a funkció hiányzik, amelynek segítségével közvetlenül különféle extra információkat (dalszöveg, borító, biográfia, diszkográfia stb.) lehetne szerezni a dalokról webes alkalmazás segítségével.


A képek forgathatóak  és nagyíthatóak, és a diavetítés elindításának nincs semmi akadálya, ráadásul itt amellett, hogy mód nyílik a képváltás sebességének megváltoztatására, még aláfestő zene is elindítható. Azért ellenben fekete pont jár, hogy csak a JPG kiterjesztésű állományok megjelenítése lehetséges, a TIFF, PNG, GIF vagy animgif képeket el lehet felejteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés