Hirdetés

Interjú: a Sony, a 4K és az UHD tévék jövője

Olcsóbb tévék, UHD filmek

Lesznek-e olcsó Sony 4K tévék? Mi a helyzet az UHD videótékával? Egyáltalán mit lehet nézni e tévéken? Mi lesz a Blu-ray technológiával? Kérdéseinkre Csoszity Eszter, a Sony termékmenedzsere válaszolt.

PH: A hírek szerint a Sony az X9 sorozat némiképp egyszerűsített, "butított", de épp ennek köszönhetően olcsóbb verzióival reagál a kínai konkurensek árháborút kirobbantó lépéseire. Számíthatunk arra, hogy ezek a modellek is elérhetőek lesznek itthon, és ha igen, akkor mikor?

Sony: Való igaz, hogy az utóbbi időben számos kínai márka, így például a Seiki vagy a TCL mutatta be rendkívül olcsó, 4K felbontást kínáló televízióját. Azonban a technikai specifikációkat elnézve ezek a kép minőségében és a kapcsolódó szolgáltatások terén nem versenyezhetnek a nagy gyártók termékeivel. Azonban ez még nem változtat azon, hogy a Sonynak és a többi hasonló kategóriájú vállalatnak reagálni kell ezekre a folyamatokra. A cég épp emiatt a közeljövőben 10-20 százalékkal csökkenti majd X9 sorozatú Ultra High Definition televíziói árát. Viszont a kérdésben említett módosított változat – amelyet "lebutítottnak" azért erős túlzás lenne nevezni, hiszen csak a Magic Fluid hangsugárzókkal kiegészített extra hangrendszert hagyják le róla – az európai piacra, így tehát Magyarországra nem kerül majd be.

PH: Tervezi a Sony, hogy az LG-hez hasonlóan kisebb, és ebből fakadóan kedvezőbb árú UHD tévékkel is színre lép valamikor a jövőben, vagy maradnak az 55-65-85 hüvelykes kategóriában?

Sony: Egyelőre nem merült fel az, hogy kisebb képátlójú Ultra High Definition kompatibilis televíziókkal bővítsük a kínálatot. Felméréseink kiértékeléséből világosan látszik, hogy az emberek számára a legfontosabb egy tévé megítélése során a képminőség. Ennek megfelelően az értékesítési adatokból világosan látszik, hogy folyton nő a érdeklődés a nagyobb modellek iránt, a Sonynak pedig kiemelt célja, hogy ebben a szegmensben legyen a legjobb, illetve növelje piaci részesedését. Ráadásul kérdéses hogy az UHD felbontásnak van-e bármi értelme az 55 inchnél kisebb kategóriában...

PH: Mi a helyzet a Panasonic-kal közösen fejlesztett UHD-OLED tévéről? Tényleg piacra kerül 2014-ben? Fogják ezt vajon árulni Magyarországon?

Sony: Nagyon úgy fest, hogy jövőre valóban megvásárolható lesz az említett televízió, ám az is biztosnak látszik, hogy az első időszakban csak Japánban és az Egyesült Államokban lehet majd megvásárolni. Egyelőre még terv sincs azzal kapcsolatban, hogy Európába és Magyarországra mikor érkeznének meg ezek a termékek.

PH: A 4K megjelenítők elterjedésének egyik fő akadálya a magas ár mellett, hogy egyszerűen hiányoznak azok a konkrét tartalmak, amelyekkel ki lehetne használni az UHD eszközökben rejlő lehetőségeket. Magyarul mikor lesznek 4K filmek?

Sony: Jelenleg is vannak már 4K filmek, még ha egyelőre meglehetősen kicsi is a kínálat. Viszont a filmgyártók is meglátták a technológiában a potenciált, és már jelenleg is jó pár új alkotás készül, egyébként pont a Sony 4K kamerái segítségével. Ám nem csak a filmek jelentik, jelenthetik a tartalmat. Japánban már elindult egy kísérleti UHD televízióadás, a wimbledoni tenisztorna és a brazíliai konföderációs futballkupa néhány meccsét már ilyen felbontásban is közvetítették, szintén Sony kamerák segítségével. Néhány kiemelt helyszínen pedig kihelyezett 4K képernyőkkel demonstrálták az eljárásban rejlő erőt. A fogyasztói visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, az embereket ugyanis alig lehetett elküldeni a képernyők elől, hogy másnak is jusson hely.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés