Hirdetés

Sony X9: íme, a Sony UHD tévéje

Hirdetés

Képminőség

A modellbe a cég dédelgetett kincse, a kvantumpontos Triluminos panel került, amely elméletben a megszokottnál színgazdagabb képek megjelenítését teszi lehetővé. A használat során ismét kiderült, hogy a Triluminos nem pusztán egy hangzatos marketinglózung. A tónusok normális beállítások mellett szépek, természetesek, ha szükséges, akkor visszafogottak vagy épp élénkek. Ha valaki nem elégedett ezzel, akkor a Fekete korrekció és a Részletes kontraszt kiemelő alkalmazásával kontrasztosabbá teheti a képet. A Tiszta fehér elméletben a világos árnyalatokat teszi jobbá, ám a gyakorlatban a használata olyan eredménnyel járt, mintha a színhőmérsékleten változtattunk volna.

Az Élénk szín opciót magas fokozatra állítva az eredetitől jelentősen eltérő színvilágú képet teremthetünk. Ez nem jelenti azt, hogy a végeredmény rossz vagy jó lenne, egyszerűen csak más. Tehát a nézőnek itt egy újabb lehetősége nyílik, hogy még jobban saját ízléséhez igazítsa a képet. Gyatra minőségű források esetén még mindig számolni kell némi zajosodással, amin viszont a Zajcsökkentés és a Pontzaj csökkentése névre hallgató szolgáltatásokkal könnyedén lehet segíteni. Viszont ha nincs erre szükség, jobb kilőni, mert egyes képrészleteket összemoshat az elektronika ilyenkor.

Akadozásba is belefutottunk néha, szintén néhány gyalázatos tévéadásnál bukkant fel ez az effektus. amit úgy-ahogy lehet orvosolni a Motionflow névre hallgató interpolációs technológia bevetésével. Ez olykor jól jöhet, viszont az is igaz, hogy bizonyos tartalmaknál teljesen természetellenessé, szappanopera-hatásúvá teszi a végeredményt. Ezen kívül persze vannak olyan funkciók is, amelyek használatát jobb kerülni. Ilyen a Dinamikus LED-vezérlés, amely optimalizálja a kontrasztot az egyes képrészletek fényerejének folyamatos váltogatásával, azonban ez olykor enyhe villódzást okoz. Az Automatikus fényerő korlátozás pedig csökkenti a ragyogást azokban a jelenetekben, ahol a teljes képernyő fehér színű, de erre nincs semmi szükség. Egy UHD tv nem az a kategória, ahol az emberek ilyesmivel próbálnának áramot spórolni.


Az LCD modelleknél mind a mai napig előforduló hibák gyakorlatilag nem jelentkeztek. Tehát az utánhúzástól nem kell tartani, azaz a képernyőn átszáguldó kisméretű tárgyak sem cibálnak maguk után zavaró uszályt. A glow effektus enyhén jelentkezett, aminek következtében a sarkoknál a fényerő eloszlása nem tökéletesen egyenletes, viszont felhősödéstől nem kell tartani. A betekintési szög 150-155 fokig teljesen rendben van, de utána azért már kezdenek fakulni a tónusok. A 16:9 és a 4:3 képarány mellett három olyan profil is bekerült a kínálatba, amelyeknél egyes képrészletek lelógnak a képről. Mivel ilyenkor nem beszélhetünk teljes értékű képről, így ezeket jobb elfelejteni. Az automatikus kitöltés egyébként egészen jól működik, az elektronika minden látványosabb torzítás nélkül húzza szét a képet és tölti ki teljesen a kijelzőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés