Hirdetés

Sony X9: íme, a Sony UHD tévéje

Kezelés

Menürendszerek

Hirdetés

A modellbe az idei Sony televízióknál megszokott menürendszer került, amely a már évek óta használt szisztéma némiképp módosított változata. Gyökeres, az alapokat átíró változtatásra azért nem kell számítani, maradt a jól bevált koordináta-rendszeres kialakítás, amelyen függőlegesen és vízszintesen helyezkednek el az egyes menüpontok, paraméterek. Ez ugyan teljesen eltér az összes többi konszern által használt megoldástól, azonban emiatt nem kell aggódnia senkinek, egészen hamar bele lehet jönni a használatába.

Főleg, hogy a készülék magyar nyelven is kommunikál, illetve, hogy az eligazodást látványos ábrák, illetve rövid magyarázó feliratok is segítik. A rendszer felépítése logikus, minden ott van, ahol lennie kell, ráadásul kellően sekély is, így nem kell attól tartani, hogy egy idő után elvesztjük a fonalat. Maga a grafikus kezelőfelület jelenleg az egyik legszebb, ebben a versenyszámban a Sony legtöbb konkurensét felülmúlja. A főmenü mellett előhívható egy mindenféle csicsától, díszítéstől mentes, egyszerű gyorsmenü is, ahonnan a fontosabb kép- és hangbeállítások érhetőek el.

Vezérlőeszközök

Bár manapság egyre több cég emeli be repertoárjába a hanggal és mozgással történő vezérlést, a Sony egyelőre ellenáll. Így tehát maradtak a hagyományos kialakítású perifériák, de azért ez nem jelenti azt, hogy a távirányítónál megáll az élet. A modell ugyanis vezérelhető egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével iOS- vagy Android-alapú tablettel, illetve okostelefonnal is. Ez olykor jól jöhet, hiszen például az érintőképernyőnek köszönhetően nem kell a tévé virtuális klaviatúráján pötyögni, amely határozottan jót tesz a felhasználó idegrendszerének. Viszont az is igaz, hogy a hagyományos funkciók kezelésére nem annyira alkalmasak a gombok hiánya miatt, mint a "rendes" távvezérlő.

Utóbbi a mostani trendeknek megfelelően egy teljesen átlagos darab. Szó sincs csilivili dizájnparádéról, maradtak az egyszerű vonalvezetésnél és szerencsére a matt szálcsiszolt felületnél, amelyen a szennyeződések jóval kevésbé látszanak meg, mint a fényes feketén. Bár a háttérvilágítást némiképp érthetetlen okból lehagyták róla, cserébe funkciógombokkal dúsan meghintették, így számos szolgáltatás, menüpont, opció, paraméter elérhető közvetlenül innen is. Ugyanezt nem lehet elmondani a második számú távirányítóról.

A Sony ugyanis igazodva a divathoz egy ilyen kiegészítő perifériát is csomagolt a dobozba. Ennek egyik fő funkciója, hogy támogatja az NFC technológiát, azaz a tévéhez párosítani kívánt eszközt csak ennek közelébe kell helyezni, és elméletileg ezek után nincs akadálya a vezeték nélküli adatátvitelnek (persze ez csak kisebb állományokhoz használható jól). Kár viszont, hogy ez egyéb pluszt nem kínál, azon kívül, hogy egy fokkal jobban néz ki, és kisebb (azaz magyarul könnyebb elveszteni, eldugni valahova), mint a hagyományos társa. Legalább egy tapipadot applikálhattak volna rá, ami jelentősen megkönnyítette volna egyes internetes alkalmazások, illetve a böngésző használatát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés