Hirdetés

Sony X9: íme, a Sony UHD tévéje

Hirdetés

4K, UHD tartalmak

Egyelőre Magyarországon hagyományos formátumban nem egyszerű hozzájutni az Ultra High Definition felbontású tartalmakhoz, annak ellenére, hogy már vannak olyan filmek, amelyeket 4K kamerákkal rögzítettek. Ráadásul még lejátszóból sincs sok, amely képes lenne kezelni a 4K videókat, és bár a műsorszórással kapcsolatos kísérletek már elindultak, egyelőre még hiányoznak a tévéadások is. Ugyan a Sony rendelkezik egy saját videótékával, ahonnan kikölcsönözhetőek, letölthetőek az UHD filmek, azonban ez a szolgáltatás hazánkban egyelőre még nem elérhető. Úgyhogy nincs könnyű dolga az embernek, ha a tartalmakról van szó, és ez egy darabig még biztosan gátat szab a 4K-kompatibilis megjelenítőeszközök elterjedésének.

Szerencsére a Sony biztosított számunkra egy, a kereskedelmi forgalomba egyébként nem kerülő, a tv képességeinek demonstrálására szolgáló lejátszót a POP-FMPA1 típusjelzésű termék személyében. Ennek segítségével mód nyílt arra, hogy 3840x2160 képpont felbontású videókat küldjünk a tévére, így ki tudtuk próbálni, hogy hogyan teljesít, ha adottak a feltételek ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki magából. Ha csak pusztán azt nézzük, hogy ennyi képpont egyszerre a képernyőn mit jelent, akkor nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy ez lesz a televíziózás jövője. Az UHD televíziókkal foglalkozó cikkek, hírek hozzászólásaiból az tűnik ki, hogy sokan feleslegesnek tartják ezt a felbontást, de nincs igazuk. Az UItra High Definition vagy 4K, nevezzük bárhogy, valóban egy új szintet képvisel az otthoni szórakoztatás területén, tényleg teljesen más élményt nyújt, mint amit eddig megszokhattunk.

A készülék még nem támogatja a HDMI 2.0 szabvány használatát, ami azt jelenti, hogy egyelőre csak másodpercenként 30 képkockányi audiovizuális tartalom fogadására képes a legfejlettebb interfészen keresztül is. Ennek ellenére a demóanyagból nem spórolták ki a mozgásokat, és bár igaz, hogy nem elsősorban a villámgyorsan mozgó objektumok domináltak, azért már sikerült továbblépni a lassan egymásba csúszó állóképek világából. A látottak alapján egyébként a mozgókép megjelenítésével nincs semmi gond, semmilyen képhibával nem találkoztunk, bár igaz, hogy egy demonstrációs célból készült videó esetén azért ez valahol alapelvárás.

Felskálázás

A gyártók, és így a Sony is azt állítja, hogy UHD televízióik, így ez a modell is képes a kisebb felbontású tartalmak felskálázására. Azaz elméletben nem jelent gondot, hogy hiányoznak a tartalmak, ennek a technológiának köszönhetően így is ki lehet használni a 3840x2160 képpont megjelenítését biztosító panelben rejlő lehetőségeket. Ez jól hangzik, de a valóságban azért más a helyzet. Az tény, hogy a különféle képmódosító eljárások láthatóan képesek feljavítani a videókat, de az is igaz, hogy a végeredmény távol áll az eredetileg is 4K kamerákkal rögzített anyagoktól.

Ráadásul ezekkel a technológiákkal érdemes óvatosan bánni, mert túlságosan magas fokozatra állítva a Felbontás funkciót előfordulhat, hogy a kijelzőn felbukkanó vonalak túlságosan élesek lesznek, emiatt pedig az egyes objektumok nagyon elütnek egymástól vagy a háttértől. A cég egyébként nem árulta el, hogy pontosan hogy is működik a felskálázás, ami nyilván érthető, ha már beleölnek egy rakás pénzt ebbe, akkor nem biztos, hogy pont a kedvünkért rántják majd le a titokról a leplet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés