Hirdetés

Serial ATA-merevlemezek tesztje

Hirdetés

Winbench, FC-test

A WinBench 99 egy alrendszertesztelő program, amely a rendszer következő komponenseinek teljesítményét méri le:

 • grafika,

 • háttértár,

 • video, beleértve a DirectDraw-t.

A mi esetünkben a leglényegesebb, hogy a teszt a Business Disk WinMark 99 és High-End Disk Winmark 99 pontokat is eredményül adja. Ezek a pontszámok 1000-rel (nem 1024-gyel!) elosztva eredményül adják, hogy a különböző high-end alkalmazásokban hány kB/s-es sebességet produkál a lemez-alrendszer.

A Business Disk Winmarkban elért eredmények érdekesen alakulnak, hiszen az NCQ ki- és bekapcsolt állapotai között óriási mértékű pontszámkülönbségeket kaptunk eredményül. A sort itt is a Raptor nyitja, majd a DMax 10 és a Barracuda következik, mindegyik szinte megtáltosodik bekapcsolt NCQ mellett. A többiek közel 30 %-kal lemaradva mögöttük következnek.

Highend Disk Winmarkban pont hogy az előző teszt ellentettje következik be, az NCQ ez esetben nem számít semmit. Ugyanakkor megkérdőjelezhető a teszt érvényessége, mivel a DMax 9 követi a Raptorokat, és a DMax 10-es esetében az NCQ lassulást eredményez.

A benchmarkok után jöjjenek a valós alkalmazások, eddig a Raptorok tartották a frontot. Az X-bit labs fájlmásolás tesztjében már korántsem ilyen egyértelmű az eredmény, 10000 rpm ide vagy oda. Ami ezenkívül azonnal látszik, hogy másolások esetében az NCQ-nak szinte semmilyen hatása nincs a teljesítményre, ahogyan ez sejthető is volt. Az MP3-as tesztben ismét a Raptorok vezetnek, de csak minimális különbséggel követi őket a házon belüli konkurencia, a Caviar SE. A különbségek nem túl markánsak, de ha azt vesszük figyelembe, hogy az első és az utolsó között 14 mp differenciát mértünk, akkor már van értelme az összehasonlításnak.

Az ISO-fájloknál már más a képlet, a DMax 10 megelőzi a Raptorokat (igaz, épp hogy), és a DMax 9 is jól szerepel, bár ezt már korábbi tesztünkből is jól tudjuk. A Barracuda ezúttal is vereséget szenved, és a Hitachi lemeze sem túl meggyőző. Ebben a tesztben az első és az utolsó között egy másodperc híján fél perc különbség van.

A sok kis fájl átmásolását mérő tesztben logikusan arra gondolnánk, hogy a minél gyorsabb elérési idővel rendelkező merevlemezek (magasabb fordulatszám, kisebb seek-idő) a nyerők, és ez így is van. A Raptor 74 GB-os változata után a Hitachi, a Caviar SE majd a 36 GB-os Raptor következik, ekkor a Samsung még ott van, majd egy nagy szakadás következik, és jönnek a Maxtorok és a Seagate. A Seagate rossz szereplésén nem csodálkozunk, a DMax 10-esén annál inkább, ám ha visszaemlékezünk a HDTach elérési időkre, akkor megtaláljuk a megoldást a Maxtorok rossz szereplésére ebben a tesztben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Gigabájtok olcsón

  A hazánkban elérhető merevlemezek árairól és fajlagos költségeiről szolgálunk összefoglalóval - a szokásos piaci szemle mellett.

 • Processzorkörkép

  Processzorok és 2,5 hüvelykes merevlemezek árainak áttekintésével és a megszokott hardverajánlóval szolgálunk friss cikkünkben.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

Előzmények

Hirdetés