Hirdetés

Serial ATA-merevlemezek tesztje

Értékelés

Úgy gondoljuk, hogy a tesztek után meghozható egy ítélet a merevlemezeket illetően. A WD Raptorok gyorsak, ezt a tesztek jó részénél láthattuk. A 36 és a 74 GB-os közül egyértelműen az utóbbi kerül ki győztesen. Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy a Raptorok verhetetlensége főleg a benchmarkokra jellemző, és a mindennapi feladatok során (másolás, programok) már korántsem ilyen egyértelmű a többiekkel szembeni fölényük. A Maxtor DiamondMax 10 a valós tesztekben (bekapcsolt NCQ-val, ezt tegyük hozzá) körülbelül ugyanolyan arányban volt az első helyen, mint a Raptor, tehát úgy gondoljuk, hogy a két merevlemez nagyjából azonos szintet üt meg egy átlagfelhasználó számára. Ez annyit jelent, hogy a Maxtort ajánljuk inkább, hiszen a Raptor GB-ra eső ára sokkal magasabb, viszont ne felejtsük el, hogy a Maxtorra sokkal kevesebb a garancia. Hangosságában a két merevlemez körülbelül ugyanolyan szintű, egyik sem való egy tökéletesen csendes PC-be, mert egyik sem annyira halk, amennyire az elvárható egy ilyen környezetben.

A Raptor és a DMax 10 után a Hitachi 7K250 és a WD Caviar SE következik a mi rangsorolásunkban, ez a két winchester szinte minden tesztben a Maxtor 10-ese mögött loholt, viszont annál jóval halkabbak, így ha a leendő tulajdonos a hangosságot előbbre tartja a sebességnél, akkor inkább a Hitachi 7K250-et vagy a WD Caviar SE-t ajánljuk. Igaz ugyan, hogy ezek nem ismerik még az NCQ-t, de annyival olcsóbbak is.

Hirdetés

A Hitachi és a WD után következik a Samsung SpinPoint P80, mely ebben a mezőnyben igazi szürke egérként viselkedett, nem teljesített kiemelkedően, viszont szerkesztőink véleménye szerint a leghangosabb, így csak abban az esetben ajánljuk megvételre, ha a Seagate Barracuda 7200.7 sebességével nem vagyunk kibékülve, ugyanis erről a merevlemezről tudni kell, hogy NCQ ide, NCQ oda, szinte minden tesztben az utolsó helyen végzett a Maxtor DiamondMax 9-cel egyetemben. Értékelésünk tehát:

 

Leggyorsabb Western Digital Raptor Maxtor DiamondMax 10
Leghalkabb Western Digital Caviar SE Hitachi Deskstar 7K250
Ár/teljesítmény Western Digital Caviar SE
Hitachi Deskstar 7K250
Maxtor DiamondMax 10
Egy fokkal lassabb, de hangos Samsung SpinPoint P80
Az átlag(on aluli) Maxtor Diamondmax 9
Leglassabb és hangos Seagate Barracuda 7200.7

 

Western Digital Caviar SE
Hitachi Deskstar 7K250
Maxtor DiamondMax 10

fLeSs

A tesztben szereplő merevlemezeket az alábbi cégek bocsátották rendelkezésünkre:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Gigabájtok olcsón

  A hazánkban elérhető merevlemezek árairól és fajlagos költségeiről szolgálunk összefoglalóval - a szokásos piaci szemle mellett.

 • Processzorkörkép

  Processzorok és 2,5 hüvelykes merevlemezek árainak áttekintésével és a megszokott hardverajánlóval szolgálunk friss cikkünkben.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

Előzmények

Hirdetés