Hirdetés

Serial ATA-merevlemezek tesztje

Hirdetés

HDTach, PCMark2004

Elsőként a HDTach-ot vettük elő, a program szerint a Raptorok átlagosan 7,7-7,8 ms-os, a többi merevlemez pedig átlagosan 12,4 és 14,2 ms-os elérési idővel rendelkezik. Ha ezekből az értékekből kivonjuk a cikk eleji táblázatban található átlagos elérési időket (felpörgési idő fordulatszámtól függően), akkor a gyártók által megadott átlagos keresési (fejpozicionálási) időket kellene eredményül kapnunk, legalábbis hozzávetőlegesen. Ez többé-kevésbé rendben is van, a Samsung és a Maxtor viszont szeret füllenteni, esetükben a gyárilag megadott specifikációk nem egyeznek a mérési eredményekkel, vagyis lassabbak annál.

A HDTach-ban elért átlagos olvasási eredményeket is feljegyeztük, ez amolyan a tesztekben valószínűsíthető sorrend-megelőlegezésnek is felfogható. Eszerint a Raptorok ismét az élen végeznek, mögöttük a DMax 10, a WD Caviar SE, majd a többiek jönnek, a Seagate nem meglepően az utolsó helyen áll (az utóbbi időben nem a sebességről voltak híresek). A SATA-150 korlátait természetesen egyik merevlemez sem feszegeti, hiszen a legmagasabb érték is mindössze 65 MB/s.

Lássuk a PCMark2004 tesztjét, eddigi tapasztalataink alapján ez a benchmark képes valós képet adni az egyes merevlemezek tudásáról (ellentétben a PCMark2002-vel és a Sandrával). A Windows betöltődését szimuláló tesztben a Raptorok végeznek az élen, esetükben az NCQ minimális gyorsulást eredményez. A DMax 10-es 7200-as létére szintén szépen szerepel bekapcsolt NCQ mellett, majd következnek a többiek már nagyobb mértékben lemaradva. A Seagate számára az NCQ minimális gyorsulást hoz, az utolsó helyen pedig a Samsung végez.

Az alkalmazások betöltése teszt is hasonló eredménnyel zárul, az NCQ az összes merevlemez esetében gyorsít, a Raptorok esetében – melyek az első négy helyen tanyáznak – nem is keveset.

A fájlmásolás tesztet is a Raptorok nyerik, mögöttük a DMax 10 és a Samsung sem szégyenkezhet. Az NCQ bekapcsolása ebben az esetben csak minimális sebességnövekedést hoz.

Az általános merevlemezhasználat tesztjében ismét a Raptorok győzedelmeskednek, majd a DMax 10 és a Seagate következik, de csak bekapcsolt NCQ mellett, mintha azt sugallná a teszt, hogy a mindennapok során jobban járunk egy NCQ-t támogató merevlemezzel.

A végső pontszámok természetesen a Raptorok elsőségét hozzák, főleg bekapcsolt NCQ mellett. Azt is látni kell, hogy a 36 GB-os verzió lassabb a 74 GB-osnál. Őket követi a DMax 10 és a Barracuda NCQ-val, de utóbbi épphogy csak gyorsabb a „sima” merevlemezeknél. A DMax 9 a sor végefelé kullog, holott korábbi tesztünkben győztesként hoztuk ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Gigabájtok olcsón

  A hazánkban elérhető merevlemezek árairól és fajlagos költségeiről szolgálunk összefoglalóval - a szokásos piaci szemle mellett.

 • Processzorkörkép

  Processzorok és 2,5 hüvelykes merevlemezek árainak áttekintésével és a megszokott hardverajánlóval szolgálunk friss cikkünkben.

 • Merevlemez-körkép

  Megvizsgáltuk a merevlemezek újabb generációját, továbbá az NCQ-funkció működését és előnyeit.

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

Előzmények

Hirdetés