Hirdetés

Gigabájtok olcsón

Alaplapok
Áresés mindenhol! Lassan, de biztosan értékét vesztő pénzünket szeretjük befektetni – nos, a hardvervásárlás ilyen szempontból nem jó invesztíció. Múlt héten a memóriaárak drasztikus csökkenéséről írtunk, most a merevlemezek áttekintése mellett olcsóbbá lett alaplapokról, videokártyákról és néhány házról is beszámolunk. Árainkat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 százalék áfa hozzáadásával.

Alaplap

Hirdetés

Tuningos körökben jól cseng a DFI név, általában a meghökkentő sebességrekordokat is ennek a hárombetűs gyártónak a lapjaival szokták elérni. A Socket 754 hattyúdalának előszeleként a kiváló DFI Lan Party UT NF3-250 Gb kifutásának szomorú tényét ünnepelhetjük. Hogy miért ünnep? Az nForce3-as tuningkirály pályafutása végeztével csupán 22 300 forintba kerül. Aki nem ismerné a lapot, annak eláruljuk, hogy tesztlaborunkban különösen ajánlott minősítést kapott, felszerelték minden jóval, ami egy modern alaplapon elképzelhető, ráadásul gazdag körítés is jár hozzá.


DFI Lan Party UT NF3-250 Gb – a Socket 754-es tuningkirály

A DFI termékére felszerelésben nagyon hasonlít a Gigabyte K8NFR-9, de ez 939 lábú Athlon 64-eket és PCI Express-es videokártyákat (egyszerre csak egyet) fogad. nForce4 lapkakészlete legfeljebb nyolc merevlemezt – négy PATA és négy SATA csatolójút – tud kezelni, a szokásos USB 2.0 foglalatok mellett FireWire csatlakozókat is kapott, egyetlen hálózati vezérlője természetesen gigabites. Az erős közepes Gigabyte lap 23 700 forintos vételára az alsó kategóriába tartozik.

Az Intel processzorokat preferálók számára is tartogat meglepetéseket a Gigabyte, olcsóbbak lettek a lábatlan LGA775-ös chipeket fogadó deszkái, de a régi Socket 478-ra is találtunk alkalmi vételeket. Másfél hónapja már volt a Gigabyte-nak egy összevont árcsökkentési akciója, az újabb LGA775-ös körben három lépcsős a csökkentés.

Egyaránt 23 300 Ft a 8I915P MF-D, a 8I915P Duo és a 8I915G Pro. Mindhárom alaplap Intel 915-ös chipkészletekre épül, és gigabites hálózati csatlakozójuk van. A 8I915P MF-D DDR2 memóriát eszik és microATX méretű, a 8I915P Duo már teljes ATX-es; nem válogatós, a DDR és a DDR2 modulokat is benyeli. A 8I915G Pro ugyan a régebbi DDR memóriákkal boldogul csak, de cserébe integrált grafikus rendszer is került rá.


Gigabyte 8I915P MF-D – a jól felszerelt microATX-es

A 26 000 forintos lépcsőn egyedül a Gigabyte 8I915P Pro áll. Az olcsóbb triónál néhány FireWire csatlakozóval és dupla BIOS-szal tud többet.

A csúcson, 27 900 forintos árcédulával, ismét hárman állnak. Közös tulajdonságuk, hogy DPS 2 (Dual Power System) kártyát is fogadnak, mely a processzor energiafelvételét hivatott stabilizálni. Az alaplapról szolgáltatott feszültség három fázisa mellé – vagyis inkább közé – további hármat biztosít.


DPS2, a Gigabyte feszültségstabilizátora

A Gigabyte 8GPNXPDuo felszereltsége brutális. Két DDR2 vagy négy DDR foglalat várja a memóriamodulokat, nyolc SATA és hat PATA meghajtó csatlakoztatására van lehetőség, továbbá két gigabites hálózati vezérlő is helyet kapott a fedélzeten. Természetesen az alaplap PCI Express-es videokártyákat fogad. A 8GPNXP már csak hagyományos DDR memóriákat fogad, de ezekből akár hat modult is; ugyanezt tudja a 8GNXP-D csak DDR2-vel.


Gigabyte 8GPNXPDuo – a felső zöld foglalatba kerül a DPS2 feszültségstabilizáló

A Socket 478-at preferálóknak is kedveskedett a Gigabyte. A 17 500 forintos 8IPE1000G klasszikus, régi vágású Intel 865PE chipkészletes alaplap. Különlegessége, hogy gigabites hálózati vezérlőt is kapott. Többi paramétere mondhatni szokványos: négy memóriafoglalat négy gigabájt DDR memóriának, két SATA- és négy PATA-merevlemez, nyolccsatornás hangkodek, egy rakás USB 2.0.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Processzorkörkép

    Processzorok és 2,5 hüvelykes merevlemezek árainak áttekintésével és a megszokott hardverajánlóval szolgálunk friss cikkünkben.

  • Újabb tíz Intel konfiguráció

    Időről időre visszatérő gépösszerakós árpróbánkban ezúttal tíz Intel-alapú rendszer szerepel – a heti aktualitások társaságában.

Előzmények

Hirdetés