Samsung F9000: UHD televízió "olcsón"

Samsung UE55F9000SL

Kissé szokatlan módon a Samsung csak a második hullámban kapcsolódott be az Ultra High Definition televíziók elterjesztésébe, hiszen mikor a cég piacra dobta első ilyen jellegű modelljét, akkor a vetélytársak jó része már legalább fél éve jelen volt a piacon 4K tévéivel. A dél-koreai konszern azért hamar behozta lemaradását, és mára a pionírokhoz hasonlóan egy kisebbfajta UHD tévéflottát épített fel.

A vállalatok által kirobbantott árversenybe beszállva a cég az elmúlt néhány hónapban több lépcsőben jelentősen lecsökkentette 4K televízióinak árát. Ennek köszönhetően tesztünkben is szereplő, jelenleg legkisebb képátlóval bíró készülékük ára hazánkban is bekúszott egymillió forint alá. Ez ugyan még mindig szép nagy összeg, viszont már sokkal inkább megfizethető, mint az első időszak 5-6-7 millióba kerülő modelljei. A termék elméletben mindent tud, amit 2013-ban egy Samsung televízió tudhat, tehát az óriási felbontás mellett támogatja a 3D anyagok megjelenítését, megkapta a vállalat smart rendszerét, valamint vezérelhető hanggal és kézmozdulatokkal is.

Hirdetés

Visszafogott külső

A Samsungtól sosem álltak távol a különleges formai megoldások, a meghökkentő dizájnelemek, elég, ha csak a fura kialakítású talpakra gondolunk, amelyek elterjesztésében a cég kulcsszerepet játszott. Ehhez képest némiképp meglepő, hogy e televízió, ami a vállalat egyik csúcsmodellje, mennyire visszafogott külsővel bír.

Nyoma sincs a kacskaringós, ornamentikus motívumokra építkező egyedi állványnak, maradtak a hagyományos nyaknál és talpnál, melyek ezüstös tónusa harmonizál az ultravékony, mindössze 1,2 centiméter vastagságú kávák színezésével. Az összképet meghatározza a futurisztikus-minimalista dizájnirányzat, díszítéseknek, csicsás megoldásoknak nyoma sincs, még a céglogó is szerényen árválkodik az alsó panelen. A régebbi Samsung tévékről elmaradhatatlan átlátszó, elméletben kristályos hatást keltő műanyag élt is volt bátorságuk elengedni.

A szokásoktól eltérően a csatlakozók nem a hátlapra kerültek. Hanem akkor hova? – tehetné fel bárki a kérdést. Nos, a Samsung egy érdekes húzással egy különálló, a tévéhez egyetlen kábellel csatlakozó dobozra száműzte az interfészeket. Ez a megoldás számtalan előnnyel kecsegtet. Például értelemszerűen sokkal egyszerűbben rádughatóak az egyes perifériák, nem kell a tévé háta mögé bezsonglőrködnie magát a felhasználónak, és akkor sincs semmi gond, ha egy új típusú csatolóra lenne szükség, hiszen elég csak ezt a perifériát cserélni. Egyelőre négy darab HDMI 1.4, valamint három USB 2.0 mellett építettek rá egy-egy komponens, kompozit, Ethernet, SCART, analóg és digitális audiocsatlakozót. A készülékházra pakoltak egy USB portot, a dobozból érkező jelek fogadására szolgáló csatlakozót, valamint a fizetős műsorok dekódolásához szükséges kártyák fogadására képes CI slotot.

Főbb paraméterek
Samsung UE55F9000SL
Panel Ultra Clear LCD Panel
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition – 3840x2160 képpont
Maximális kontrasztarány n. a.
Válaszidő n. a.
Maximális fényerő n. a.
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Film, Kiemelt, Normál, Pihentető
Hangbeállítások Film, Hangosított, Normál, Zene, Tiszta Hang
Hangszórók 2 x 15 W + 2 x 20 W
Beépített digitális tunerek 2 db DVB-T, DVB-C, DVB-S2
Interfész 4 db 1.4-es HDMI, 3 db USB 2.0, komponens, kompozit, SCART, audió és digitális audió, CI slot, Ethernet
Extrák smart rendszer, aktív shutteres 3D, 2D->3D konverzió, 3D Explore, médialejátszó, beépített kamera, hangvezérlés, mozgásvezérlés, kislexikon, egér és billentyűzet támogatása, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, második távirányító, Evolution Kit, Ultra High Defintition felbontás
Teljesítményfelvétel 149 watt, készenléti üzemmódban: 0,3 watt
Méret 1245,6 x 717,8 x 38,6 (220 talppal) mm
Tömeg 22,2 (25 talppal) kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung UE55F9000SL
Fogyasztói ár kb. 990 000 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés