Hirdetés

Samsung F9000: UHD televízió "olcsón"

Samsung UE55F9000SL

Kissé szokatlan módon a Samsung csak a második hullámban kapcsolódott be az Ultra High Definition televíziók elterjesztésébe, hiszen mikor a cég piacra dobta első ilyen jellegű modelljét, akkor a vetélytársak jó része már legalább fél éve jelen volt a piacon 4K tévéivel. A dél-koreai konszern azért hamar behozta lemaradását, és mára a pionírokhoz hasonlóan egy kisebbfajta UHD tévéflottát épített fel.

A vállalatok által kirobbantott árversenybe beszállva a cég az elmúlt néhány hónapban több lépcsőben jelentősen lecsökkentette 4K televízióinak árát. Ennek köszönhetően tesztünkben is szereplő, jelenleg legkisebb képátlóval bíró készülékük ára hazánkban is bekúszott egymillió forint alá. Ez ugyan még mindig szép nagy összeg, viszont már sokkal inkább megfizethető, mint az első időszak 5-6-7 millióba kerülő modelljei. A termék elméletben mindent tud, amit 2013-ban egy Samsung televízió tudhat, tehát az óriási felbontás mellett támogatja a 3D anyagok megjelenítését, megkapta a vállalat smart rendszerét, valamint vezérelhető hanggal és kézmozdulatokkal is.

Visszafogott külső

A Samsungtól sosem álltak távol a különleges formai megoldások, a meghökkentő dizájnelemek, elég, ha csak a fura kialakítású talpakra gondolunk, amelyek elterjesztésében a cég kulcsszerepet játszott. Ehhez képest némiképp meglepő, hogy e televízió, ami a vállalat egyik csúcsmodellje, mennyire visszafogott külsővel bír.

Nyoma sincs a kacskaringós, ornamentikus motívumokra építkező egyedi állványnak, maradtak a hagyományos nyaknál és talpnál, melyek ezüstös tónusa harmonizál az ultravékony, mindössze 1,2 centiméter vastagságú kávák színezésével. Az összképet meghatározza a futurisztikus-minimalista dizájnirányzat, díszítéseknek, csicsás megoldásoknak nyoma sincs, még a céglogó is szerényen árválkodik az alsó panelen. A régebbi Samsung tévékről elmaradhatatlan átlátszó, elméletben kristályos hatást keltő műanyag élt is volt bátorságuk elengedni.

A szokásoktól eltérően a csatlakozók nem a hátlapra kerültek. Hanem akkor hova? – tehetné fel bárki a kérdést. Nos, a Samsung egy érdekes húzással egy különálló, a tévéhez egyetlen kábellel csatlakozó dobozra száműzte az interfészeket. Ez a megoldás számtalan előnnyel kecsegtet. Például értelemszerűen sokkal egyszerűbben rádughatóak az egyes perifériák, nem kell a tévé háta mögé bezsonglőrködnie magát a felhasználónak, és akkor sincs semmi gond, ha egy új típusú csatolóra lenne szükség, hiszen elég csak ezt a perifériát cserélni. Egyelőre négy darab HDMI 1.4, valamint három USB 2.0 mellett építettek rá egy-egy komponens, kompozit, Ethernet, SCART, analóg és digitális audiocsatlakozót. A készülékházra pakoltak egy USB portot, a dobozból érkező jelek fogadására szolgáló csatlakozót, valamint a fizetős műsorok dekódolásához szükséges kártyák fogadására képes CI slotot.

Főbb paraméterek
Samsung UE55F9000SL
Panel Ultra Clear LCD Panel
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition – 3840x2160 képpont
Maximális kontrasztarány n. a.
Válaszidő n. a.
Maximális fényerő n. a.
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Film, Kiemelt, Normál, Pihentető
Hangbeállítások Film, Hangosított, Normál, Zene, Tiszta Hang
Hangszórók 2 x 15 W + 2 x 20 W
Beépített digitális tunerek 2 db DVB-T, DVB-C, DVB-S2
Interfész 4 db 1.4-es HDMI, 3 db USB 2.0, komponens, kompozit, SCART, audió és digitális audió, CI slot, Ethernet
Extrák smart rendszer, aktív shutteres 3D, 2D->3D konverzió, 3D Explore, médialejátszó, beépített kamera, hangvezérlés, mozgásvezérlés, kislexikon, egér és billentyűzet támogatása, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, második távirányító, Evolution Kit, Ultra High Defintition felbontás
Teljesítményfelvétel 149 watt, készenléti üzemmódban: 0,3 watt
Méret 1245,6 x 717,8 x 38,6 (220 talppal) mm
Tömeg 22,2 (25 talppal) kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung UE55F9000SL
Fogyasztói ár kb. 990 000 Ft

Képminőség

Bár az Ultra High Definition és a 3D anyagok minősége is fontos, de jelentőségük nem mérhető a hagyományos tartalmakhoz. Így hát számítani lehetett arra, hogy ezen a téren várhatóan jól teljesít majd a készülék, és nem is okozott csalódást. Épkézláb forrásból származó filmek, tévéműsorok használata esetén, normális beállítások mellett a képvilág nagyon szép, a tónusok természetesek, nyoma sincs az egyes LCD modellekre még mindig jellemző műanyag hatású színeknek. Ahol kell, ott az árnyalatok visszafogottak, de mikor arra van szükség, akkor olyan élénkek, hogy szinte leugrálnak a kijelzőről.


Az előre programozott képprofilok között is akadnak használható, jó minőségű végeredményt produkáló opciók. Ám ha valaki ezekkel nem elégedett, akkor a különböző képjavító, képmódosító szolgáltatások segítségével saját ízléséhez igazíthatja a képet. Ezek között akadnak kifejezetten hasznos darabok, mint például a Bőrszín tónus, amellyel a kijelzőn feltűnő emberi arcok varázsolhatóak természetesebbé, ha túlságosan sápatagok vagy épp ellenkezőleg, természetellenesen pirospozsgásak lennének. Ugyanígy hasznos lehet a a satnya, alacsony felbontású filmek, tévéműsorok esetén olykor jelentkező zajosodás, pixelesedés kiküszöbölésére szolgáló Dig. tiszta megjelenítés. Bár a teszt rövid ideje alatt akadozással nem találkoztunk, ám ha ez mégis problémát okozna, akkor ezen könnyedén lehet segíteni a Motion Plus nevű interpolációs technológia bevetésével.


Ezeken kívül viszont ott vannak azok is, amelyeket jobb nem erőltetni. Erre tökéletes példa a Dinamikus kontraszt vagy a Smart LED névre hallgató szolgáltatás, hiszen itt az elektronika a képtartalomtól függően módosít a kontrasztarányon, ami viszont néha villódzással járhat. De nem szabad megfeledkezni azokról a funkciókról sem, amelyek semmilyen hatással nem járnak. Ilyen például a Fekete Tónus, amely elméletileg a kép mélységét növelheti a fekete szín mélységének módosításával. Az egy dolog, hogy ennek nincs értelme magyarul, hiszen a fekete intenzitásának nincsenek fokozatai, az meg a másik, hogy aktív állapotában sem produkált különösebb változást.


Az egyes LCD televíziókra még mindig jellemző hibákkal itt nem nagyon találkoztunk. Az utánhúzást sikerült teljesen száműzni a készülékből, azaz a gyorsan mozgó objektumok sem vonszolnak maguk után zavaró csóvát. Felhősödéstől általános használat esetén nem kell tartani, de a tesztképen látszik, hogy a háttérvilágítás az egyenletestől távol van. A szokásoknak megfelelően a 16:9 és a 4:3 képarány mellett kiválasztható két nagyított profil is, ami a látásproblémákkal küzdők számára hasznos lehet, viszont az is igaz, hogy ilyenkor egyes részletek lelógnak a képernyőről. A legjobb egyébként a képaránnyal kapcsolatos teendőket rábízni az automatikára, amely megbízhatóan végzi a dolgát, ugyanis minden komolyabb torzítás nélkül húzza szét a képet és tölti ki azzal kijelzőt.

Ideális beállítások, hangzás

Mivel egy zászlóshajó szerepét betöltő televízióról van szó, amely ráadásul a hagyományos tévéktől eltérő panelre épül, így egy picit lehetett benne reménykedni, hogy a vállalat a korábbiaktól eltérően kezeli majd az előzetesen programozott képprofilok kérdését. De sajnos ebben csalódnunk kellett, hiszen továbbra is csupán négy gyári képmód közül lehet választani, és hiányoznak a felhasználói fiókok is.

Ez pedig azt jelenti, hogy saját beállításokhoz egyet fel kell áldozni a már meglévők közül. Amennyiben valaki nem egy szálloda előcsarnokában, kirakatban, üzletben vagy szórakozóhelyen használná a tévét, akkor a legjobban azzal jár, ha a Kiemeltet jelöli ki erre a nemes feladatra. Ennél ugyanis az óriási fényerő kombinálva a hideg színvilággal otthoni körülmények között gyakorlatilag nézhetetlen képet produkál. A Normál pedig a másik véglet, hiszen itt a fényerő érthetetlenül alacsony. Az arany középutat a Pihentető és a Film névre hallgató profilok képviselik, előbbi a hideg, míg a másik a meleg tónusok kedvelőinek tetszését nyerheti el.


Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Film, Kiemelt, Normál, Pihentető. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.

Hirdetés

Itt pedig következzenek a kalibrátor segítségével megtalált helyes beállítások:

Samsung Samsung UE55F9000SL
Kontraszt 86
Fényerő 39
Háttérvilágítás 7
Szín 50
Árnyalat (Z/P) 50
Színhőmérséklet 2. Meleg
Dinamikus Kontraszt Ki
Fekete Tónus Ki
Bőrszín tónus 0
Gamma 2
Fényerő mozgáshoz Ki
Dig. tiszta megjelenítés Ki/Auto
MPEG zajszűrés Ki
Motion Plus Ki/Normál
Smart LED Ki
Fehéregyensúly P-eltolás 31
Fehéregyensúly Z-eltolás 18
Fehéregyensúly K-eltolás 23
Fehéregyensúly P-nyereség 28
Fehéregyensúly Z-nyereség 24
Fehéregyensúly K-nyereség 30

Hangzás

A technikai specifikációkat előzetesen elnézegetve rögtön feltűnt a szokásosnál jóval erőteljesebb hangrendszer, hiszen a két 15 wattos hangsugárzó mellé került két 20 wattos mélynyomó is. Ez azt sejtette, hogy a hangzás ütni fog, és ugyan tény, hogy a tévé az átlagos modelleknél némileg jobban szól, de egy direkt e célra tenyésztett audio eszközzel akkor sem játszik egy ligában. Így aki dinamikára, a mozikban megszokott hangélmény reprodukálására vágyik, az akkor jár a legjobban, ha beszerez mellé egy házimoziszettet vagy legalább egy soundbart (hangprojektort). Azért az is igaz, hogy hanghibáktól, zavaró effektusoktól, tehát például a cicergéstől, a készülékház rezonanciájától vagy pattogásától nem kell tartani.

Az előzetesen programozott hangprofilok ebből a szekcióból sem hiányoznak. Ezek a szokásoknak megfelelően már nevükben is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja ezeket a gyártó. Amennyiben valaki nem elégedett velük, lehetősége nyílik rá, hogy a megszólalást saját füléhez szabja. Ehhez egy speciális varázsló alkalmazást kell elindítani, amely különféle hangmintákat szólaltat meg, a felhasználónak pedig ezek közül kell választania, majd a termék automatikusan ehhez igazítja a paramétereket. Ez egy egészen jól használható, ráadásul könnyen kezelhető szolgáltatás, ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan a többi gyártó készülékeiben is felbukkanna valami hasonló.

Az UHD élmény

Egyelőre még az UHD eszközöknek pont az a problémája, mint ami a 3D-kompatibilis modelleknek volt az első időszakban: kevés a tartalom. Hiányoznak a tévéadások és a filmek is a tékák polcairól. Nekünk szerencsére a Samsung kölcsönadott egy merevlemezt, amelyen található volt néhány 4K demófilm, úgyhogy azért ki tudtuk próbálni, hogy teljesít ilyen videók esetén a modell.

Az óriási felbontás tovább tágítja az otthoni szórakozás korlátait, teljesen másfajta élményt nyújtva annál, mint amit korábban megszokhattunk. Még az egyik kisfilm főszereplőjeként parádézó pandamackó egyes szőrszálai is teljesen jól látszódtak, épp úgy, mint a kis orrán megcsillanó nedvesség. A városi videónál pedig oda lehetett sétálni, és egy centiről lehetett böngészni a képet különféle apróságok után kutatva. Az összhatás már-már természetellenes, hisz kicsit úgy érzi magát az ember, mintha hirtelen egy sas szemét ültették volna be a fejébe. Viszont az is igaz, hogy a gyors mozgások esetén még mindig meg-meg döccent a kép, nyilván az integrált médialejátszónak ez egyelőre még túl nagy falat. Ezen segíthetnek majd valószínűleg a külső eszközök, főleg ha a megjelenítőkkel egyetemben támogatják majd a HDMI 2.0 csatolók használatát, és így lehetségessé válik a másodpercenkénti hatvan képkockás képfrissítési ráta elérése az Ultra High Definition anyagoknál is.

A modell képes a kisebb a Full HD tartalmak felskálázására, de értelemszerűen a végeredmény nem lesz, nem lehet olyan, mint ha eredetileg is 4K kamerákkal rögzítették volna. Az így kapott videó nagyjából középen helyezkedik el, ínycsiklandó kis ízelítőt adva, hogy mire is lehetne képes a kijelző normális minőségű forrás esetén. Fontos kiemelni azt is, hogy egy olyan kijelzőről van szó, amelynek segítségével jobban kihasználhatjuk a fényképezőgép megapixeleiben rejlő lehetőségeket. Pazar mulatság végignézni végre ekkora méretben, ilyen részletesség mellett a fotókat, nagyszerű érzés rendkívül közelről vizsgálgatni rajtuk a tűéles részleteket. Az ember ilyenkor jön rá, hogy mekkora művész is valójában.

Szubjektíven az UHD-ról

Ha bárkinek megmutatunk egy 4K tévét közelről, normális beállítások mellett, 3840x2160 képpontos tartalommal, akkor garantált az áll leesése. Eddig kivétel nélkül mindenki odáig volt az ilyen típusú megjelenítőkért, és nem is véletlenül. A óriási felbontás az első találkozás során mindenkit elvarázsol, aztán persze mikor meghallják az árat, akkor jön az újabb sokk, de ez már más tészta.

Biztos, hogy az UHD technológia nagy karriert fog befutni, hiszen a 3D-vel ellentétben nem okoz senkinek sem szédülést, nem kell hozzá külön kényelmetlen kiegészítőket használni, azaz különféle kompromisszumokat kötni, csak élvezni az előnyeit. Azért remélhetőleg a filmstúdiók és a tévétársaságok összekapják magukat, nélkülük az áttörés nem valósulhat meg, de az is igaz, hogy a labda már az ő térfelükön pattog.

Kezelés

Új és régi együtt

E televízióba is a vállalat idei fejlesztésű, számos ponton gyökeresen átalakított okostévérendszere kerül. A korábbi változatoktól eltérően, amelyeknél egyetlen portálszerű főképernyőről lehetett elérni az összes lehetséges funkciót, itt külön, eltérő grafikus kezelőfelülettel ellátott ablakba kerültek a legfontosabb szolgáltatások. Így ide kerültek a közösségi tartalmak, ismerőseink online tevékenysége, az ő üzeneteik, a tévéműsorok, a médiaállományok és a különféle interneten keresztül elérhető tartalmak, alkalmazások, illetve a böngésző.


Ez ugyan azzal jár, hogy egy pár gombnyomással többre van szükség, ha meg szeretnénk találni valamit, viszont cserébe az ikonok, a feliratok nagyobbak lettek. A megoldásról süt, hogy azoknak próbáltak kedvezni vele elsősorban, akik eddig nem merték beleásni magukat a smart rendszerbe vagy nem boldogultak annak használatával. Emellett az sem egy utolsó szempont, hogy az egész sokkal látványosabb lett, bátran lehet mutogatni az ismerősöknek.

A rendszer-, hang-, kép- és hálózati beállítások kezeléséhez megtartották az évekkel ezelőtt bevezetett, jól bevált, mai szemmel már nem túl szép, de cserébe igencsak felhasználóbarát, régivágású menürendszert. Ennek felépítése logikus, a józan paraszti észre épít, a struktúra kellően sekély, ráadásul a használatát az egyes opciók, paraméterek melletti rövid leíró magyarázatok is segítik. Egy gombnyomással előhívható egy puritán kialakítású gyorsmenü is, ahonnan a legfontosabb funkciók érhetőek el azonnal, ami olykor igen hasznos lehet.

Vezérlőeszközök

Már a múlt ködébe vesznek azok a hősi idők, amikor az embernek be kellett érnie egy szimpla távirányítóval egy top kategóriás Samsung tévé használata során.  Az elmúlt 2-3 évben e téren óriási evolúciós fejlődésnek lehettünk szemtanúi, így jutottunk el odáig, hogy ez a modell hat (!) különféle módon is vezérelhető. A hagyományos távirányító egy teljesen átlagos, hétköznapi darab, amelynél ki kell emelni a dedikált funkciógombok kellően nagy számát és a szennyeződéseknek ellenálló szálcsiszolt felületet. Viszont az is igaz, hogy teljesen érthetetlen okból a háttérvilágítás, sőt még a fluoreszkáló gombok is lemaradtak róla.

A vállalat az első cégek között volt, amely a drágább, nagyobb tudású televíziói mellé egy második távirányítót is csomagolt a dobozba, így felettébb meglepő lett volna, ha UHD modelljük mellől kimarad. Ezen a kifejezetten szép, kényelmes fogású darabon csak a legfontosabb gomboknak jutott hely, viszont cserébe építettek rá az egér kiváltására szolgáló tapipadot, valamint egy mikrofont is. Ez utóbbinak köszönhetően a hanggal történő vezérlésénél elég csak ebbe dünnyögni a kívánt parancsokat, a készülék ugyanis, bizonyos keretek között irányítható hanggal is. Tény és való, hogy ez nagyon látványos, ám apró bibi, hogy magyarul nem tud, és az is, hogy a legtöbb utasítás a hagyományosabb perifériák segítségével jóval gyorsabban kiadható. Azaz amíg aktiváljuk a hangvezérlést, és kimondjuk, hogy "Volume Up", annyi idő alatt pont kétszer lehet a gombok nyomogatásával teljesen lehalkítani és felhangosítani a tévét. A készülék a mozgásalapú irányítást is támogatja; itt konkrétan az emberi tenyér helyettesíti az egérkurzort, ami egész jól működik, viszont piszok fárasztó egy idő után.

A készülék támogatja az USB porton keresztül csatlakoztatott egér, illetve billentyűzet használatát. Itt értelemszerűen a legjobb valamilyen vezeték nélküli megoldást választani, hogy ne kígyózzanak át feleslegesen kábelek a szobán. Emellett a tévé egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével vezérelhető iOS vagy Android alapú tabletről, mobiltelefonról is. Az érintőképernyő egész jól beválhat, ha a kurzort kell mozgatni, viszont az is igaz, hogy a hagyományos gombok nyomkodásánál azért némiképp kényelmetlenebb ezt püfölni.

Digitális tévézés és 3D

DTV

A kis külső dobozkából nem hiányoznak a digitális tévétunerek sem, aminek köszönhetően képes a földfelszíni digitális tévéadások vételére, így tehát az átállás nem érinti. Ez ma már teljesen általánosnak számít, viszont az nem, hogy még egy teljesen átlagos, kis teljesítményű szobaantennával is képes volt tökéletesen együttműködni. A jelfeldolgozásra egy rossz szót sem lehet szólni, a kép nem esett atomjaira, nem pixeselesedett be, és hanghibák sem jelentkeztek.

Tévézés közben egy gombnyomással lekérhető az épp nézett műsor rövid tartalmi leírása, és a digitális tévéújság is bármikor kinyitható. A remekül használható Elektronikus Programmagazinban egyszerre hét csatorna összesen kétórányi műsora fér ki képernyőre, de ha valaki szeretné, akár egy hétre előre is átböngészheti a kínálatot. Itt is el lehet olvasni az egyes programokról szóló rövid leírást, és a felvétel időzítése, illetve az emlékeztető bekapcsolása is itt programozható be. A rendszernek egyetlen hibája van, mégpedig, hogy az egyes műsorokat nem lehet típusuk szerint kilistázni, pedig ez a szolgáltatás más gyártók modelljeiben már évek óta megtalálható.

3D

Egy ilyen készülékből természetesen a 3D-támogatás sem maradhatott ki. Ehhez a modell a Samsungtól megszokott módon az aktív shutteres képalkotási technológiát használja. A termék mellé csomagolt két darab szemüveg a korábbi daraboknál jóval karcsúbb, könnyebb, azaz kényelmesebb. Viszont a képernyőn kívüli területeken feltűnő vibrálást nem sikerült megszüntetni, ezért maradéktalanul csak ideális körülmények között, sötét szobában élvezhető a 3D funkció.

A készülék képes az összes jelenleg használatos háromdimenziós szabvány kezelésére, és automatikusan 3D módba katapultálja magát, ha ilyen jellegű tartalmat észlel, de ez manuálisan is bekapcsolható. A perspektíva és a mélység is egy tízfokozatú skálán szabályozható, és meg lehet változtatni, hogy mely kép jusson a bal, illetve jobb szembe, ha ezzel probléma adódna.

Egyelőre még mindig kevés a 3D videó, és a tévéadások is hiányoznak, ezen azonban segíthet, hogy a modell képes a kétdimenziós anyagokból térhatásút varázsolni. Nyilván ezek minősége nem vetekedhet a már eredetileg is speciális 3D kamerákkal rögzített videók minőségével, de statikus hátterű magazin- vagy sportműsoroknál, lassú természetfilmeknél, animációs alkotásoknál jól beválhat. A crosstalk effektusba – amikor a pillanat tört részének erejéig a jobb szemnek szánt tartalom a balba jut, és fordítva, aminek hatására szellemképesedés jelentkezik – nem futottunk bele, és akadozással sem találkoztunk. Egyelőre még egyébként nincsenek UHD felbontású 3D anyagok, de a harminc hertzes képfrissítési rátát elnézve talán még jobb is. Aki ilyesmire vágyik annak minden bizonnyal legalább jövő évig várnia kell erre, de az sem lenne meglepő, ha 2015-re csúszna az ilyen típusú anyagok megjelenése.

Médialejátszó

Amikor a Samsung fél évtizede a világon elsőként bemutatta tévébe integrált médialejátszó alkalmazását, a felhasználói reakciókból sejteni lehetett, hogy ebben a szolgáltatásban komoly potenciál van. Noha jó néhány piaci résztvevő kategorikusan ellenállt annak, hogy ilyen funkcióval egészítse ki televízióit, a nyomásnak végül kénytelenek voltak ők is engedni, így ma már nagyítóval kell keresni az olyan televíziót, amelyből ez az opció hiányzik. Ennek megfelelően tehát ebbe a modellbe is bekerült, bár az is igaz, hogy ha valaki UHD filmeket szeretne e tévén nézni, annak muszáj lesz mellé beújítania egy 4K tartalmak kezelésére képes Blu-ray lejátszót. Ugyanis minden jel arra mutat, hogy, legalábbis az első időszakban, csak ily módon lehet 3840x2160 felbontású, legális forrásból származó videókat eljuttatni a megjelenítőkre Magyarországon.

A más Samsung tévéknél már megismert rendszer képes egyszerre kezelni az összes típusú médiaállományt, ám, ha valakinek az kényelmesebb, külön kilistázhatja a képeket, zeneszámokat vagy videókat. A giccsbe hajlóan csicsás kezelőfelület kezelése könnyen elsajátítható a számítógépeknél már megismert tipográfiai elemeknek köszönhetően. De azért azt sem lehet elhallgatni, hogy a nézeten nem lehet változtatni, aminek köszönhetően akadhatnak olyan fájlok, mappák, melyek neve nem fér ki; ugyanakkor egy lejátszási lista összeállítása nem ütközik akadályba.

Képek, dalok

A modell digitális fotóalbumként is használható, és a szokásoknak megfelelően a képek forgathatóak, nagyíthatóak, és a különböző effektekkel, illetve aláfestő zenével feldobható diavetítés funkció is elindítható. A JPG mellett a PNG és BMP kiterjesztésű állományok megjelenítése biztosított, azaz aki az animgif gyűjteményében szeretne gyönyörködni, az szomorkodni fog. A rendszer képes a fájlokba kódolt, úgynevezett EXIF adatok feldolgozására, vagyis megjeleníteni, hogy a fotók milyen géppel, milyen beállítások mellett készültek.


A formátumtámogatásra a zeneszámok esetén nem lehet panasz, hiszen a kötelező MP3 és WMA mellett a veszteségmentesen tömörített FLAC szabvány kezelése is megoldott. A modell az ID3 tagekkel simán boldogul, viszont a dalokról nem kérhetőek le részletesebb információk a netről egy direkt erre szolgáló alkalmazás segítségével, pedig erre azért már láttunk néhány példát korábban.

Videók

A filmnézésnél használhatóak a jól bevált, mindenki által ismert, távirányítóra applikált vezérlőgombok. Emellett a képernyőre csalható lejátszási felület segítségével is bele lehet tekerni a filmekbe, viszont arra nincs mód, hogy a számok segítségével a felhasználó századmásodpercre pontosan megadja, hogy honnan is szeretné folytatni a lejátszást. A vezérlést segíti, hogy a modell képes virtuális, képekkel ellátott fejezeteket létrehozni a videókból DVD-knél, Blu-ray lemezeknél már megszokott módon. A külső feliratok kezelése megoldott, amennyiben azok neve megegyezik a forrásfájléval. A karakterek színe nem, viszont méretük módosítható, és ha a szöveg elcsúszna a képhez képest, akkor ezen a szinkronizálás segítségével egyszerűen segíteni lehet.


A tesztpakk lefuttatása után kiderült, hogy ezek közül csak a Killa_sample okozott problémát, hiszen ennek elindítását megtagadta. Viszont ezen kívül az összes fájlt hibátlanul, akadozásmentesen játszotta le, a színek nem torzultak, a kép nem pixelesedett, nem zajosodott, és a hangok is teljesen rendben voltak.

Extrák

Kislexikon

Nagyon patent, magyarul is tudó enciklopédiával látta el a Samsung ezt a televíziót, amely amellett, hogy tartalmazza gyakorlatilag az összes elérhető funkció, szolgáltatás leírását, még hasznos tippekkel is szolgál azok használatáról. Ráadásul a világosan megfogalmazott, szakzsargont mellőző magyarázó szöveget sokszor színes illusztrációk is segítik, ami még könnyebbé teszi azok megértését.

Smart Share

Manapság egyre több az olyan kezdeményezés, amellyel az okostelefonokat és tableteket próbálják házasítani a televíziókkal. A Samsung Smart Sharing technológiája is ilyen, de ez csak a márka saját termékei közötti kapcsolat megteremtését teszi lehetővé. Itt már mód nyílik arra is, hogy a felhasználó tükrözze a televízión mobil eszközének kijelzőjét, azaz bármit csinál azon, az valós időben, millisecundomokban mérhető csúszással látható a nagy képernyőn is.

3D Explore

Ez nem más, mint a Samsung saját exkluzív 3D tartalomszolgáltatása, ami tehát más gyártók készülékein keresztül nem érhető el. Mivel egy felhőalapú funkcióról van szó, ezért aktív netkapcsolat szükséges használatához. A 3D Explore-ban jelenleg közel száz különféle rövidfilm, magazinműsor, gyerekeknek szóló alkotás, dokumentumfilm és sporttémájú videó kapott helyet. Ezeket a könnyebb kezelhetőség érdekében témájuk szerint csoportokba osztották, és rövid leírás is olvasható róluk angolul.

Beépített kamera

A felső kávába épített, inaktív állapotában láthatatlan kamera számos funkció használatában játszik kulcsszerepet. Ilyen például az előre telepített Skype, aminek segítségével mód nyílik a videotelefonálásra. A kamera és a kijelző együtt tükörként is használható, és itt mód nyílik álló vagy mozgóképek rögzítésére is. Tehát levideózhatjuk magunkat, ahogy nézzük a tévét vagy ahogy falatozzuk a vasárnapi ebédet a nagyszobában, esetleg ahogy a parkett ördögeként ropjuk egy féktelen házi muri közben. Ezenkívül természetesen a  korábban már említett mozgásalapú vezérléshez is elengedhetetlen a kamera használata. Sőt az alkalmazásboltból beszerezhető néhány olyan szoftver, így például egy otthoni tornázásra serkentő fitnesz app, amely a kamerával együtt is használható.

Böngésző és egyéb netes tartalmak

A termékkommunikáció szerint a készülékbe egy négymagos processzor mellé egy Mali T604 500 Mhz grafikus vezérlő, valamint 1,5 GB DDR3 memória került, ami azt sejteti, hogy a beépített, Flash-támogatású böngésző sebességére nem lesz majd panasz. Tény és való, hogy a legtöbb hasonló megoldásnál gyorsabb, azonban egy jobb számítógéppel, tablettel e téren még mindig nem veheti fel a versenyt – dehát egy UHD televíziót nem is szörfölgetésre találtak ki.


A Samsung munkatársaitól kapott információ alapján jelenleg közel 1500 saját alkalmazással rendelkeznek, azonban ezek közül egy időben a cég egyes termékein, így e televízión is ezeknek csak egy része érhető el. A legnépszerűbb, leggyakrabban használt appok állandóak, ám ezek mellett a kínálat állandóan változik. A készülék mintegy 1,8 GB belső memóriával rendelkezik, amely elég sok alkalmazás eltárolására képes, így nagyon nem kell spórolni. Az appokat témájuk szerint csoportokba osztották, és ezek tovább rendezhetőek népszerűségük alapján, illetve külön szekcióba pakolhatóak az ingyenes és a fizetős programok.

A választék tehát óriási, és ennek köszönhetően korra, nemre és érdeklődési körre való tekintet nélkül mindenki találhat a fogára való applikációt. A YouTube videómegosztó mellett például megnézhetőek a Konyha TV élő és konzerv adásai, a TED féle tudományos-ismeretterjesztő videók, filmek tekinthetőek meg a FilmBox Live és a Fuso segítségével. Akadnak oktatással kapcsolatos és hírközlő alkalmazások, lehet internetes rádiókat hallgatni vagy akár sportösszefoglalókat nézni. Futtathatóak egyszerűbb logikai játékok szórakoztatás céljából, és a magyar vonatkozású alkalmazások sem hiányoznak. Elolvashatóak például az Index vagy az Origo cikkei, de fellapozható a Port.hu, megnézhetőek a Digisport, illetve a 1Music Channel régebbi adásai, sőt még az MTVA archívuma is átböngészhető, hogy csak néhány példát említsünk.

Evolution Kit

A Samsung a tavalyi évtől kezdve néhány készülékét alkalmassá tette az úgynevezett Evolution Kitfogadására. Ez egy kis méretű dobozka, amelyet a hátlapon helyet kapó speciális csatlakozóba kell bedugni, ami után a panelt leszámítva régebbi modellek is megkaphatják ugyanazt a hardveres támogatást, mint amivel a legújabb készülékek rendelkeznek. Ez is egy kompatibilis darab, tehát a következő évi Evolution Kit már csatlakoztatható lesz hozzá, így elméletben a tudása nem fog elmaradni egy 2014-es hasonló kategóriájú televíziótól.

Értékelés

A visszafogott, minimalista dizájnnak köszönhetően a készülék harmonikusan beilleszthető egy nagypolgári nappaliba épp úgy, mint egy modern lakásba vagy egy eklektikus nagyszobába. A letisztult formáknak és a homogén színezésnek köszönhetően az összhatás kifejezetten elegáns, a készülék ugyan nem hivalkodó, nem rántja magára rögtön a tekintetet, de ettől még státusszimbólumként is megállja a helyét. A beépített médialejátszó apróbb hibáktól eltekintve egész jól használható, a digitális tévétunerek és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, tehát például az elektronikus programmagazin, megfelelően működnek.

A teljesen átalakított, látványos grafikus felülettel megtámogatott okostévérendszer kezelése gyerekjáték, bár az előző verzióval sem volt semmi probléma. A hagyományos mellé járó második távirányítónak a ráapplikált tapipadnak köszönhetően van értelme, ráadásul még jól is néz ki, valamint fogása is kényelmes. Az USB porton keresztül csatlakoztatott egér, billentyűzet támogatása egyes esetekben jelentősen megkönnyítheti a kezelést, és olykor az okostelefonnal, tablettel történő vezérlés is jól jöhet. Az internetes alkalmazásbolt hatalmas választékában mindenki találhat kedvére való darabot, és a böngésző sem rossz, de még jobb lenne, ha sebességét tovább fokoznák.

A szokásosnál nagyobb teljesítményű hangrendszer papíron sokat ígért, de az igazság az, hogy egy külső hangrendszerrel még ez sem veheti fel a versenyt. Ha sikerül épkézláb beállításokat találni, akkor a kép minőségére sem lehet sok panasz, bár az igaz, hogy apróbb hibák még azért adódtak, és az is, hogy a képjavító szolgáltatások egy része teljesen felesleges. Az alacsonyabb felbontású anyagok felskálázása jól működik, és ez az a funkció, amely segíthet kihasználni az UHD felbontásban rejlő lehetőségeket. Amíg ugyanis csak néhány demóanyag áll rendelkezésünkre, addig sok mindenre nem lehetne használni a 4K felbontású paneleket. Pedig nem ártana, ha a tartalomelőállítók, tartalomszolgáltatók kicsit csipkednék magukat, hiszen az óriási felbontás egy teljesen más szintre emeli az otthoni szórakoztatást.

Mivel a hódítást épp mostanában megkezdő, új technológiáról van szó, ezért az árát nem is érdemes hasonlítgatni a többi 55 hüvelykes televízióéhoz. Nyilván, aki egy ilyen tévét vásárol, annak ez csak a sokadik szempont a sorban, de az azért mindenesetre örömteli, hogy már lehet egymillió forintnál kevesebbért is Ultra High Definition televíziót vásárolni Magyarországon. Nem is kérdés, hogy tetszett-e nekünk a Samsung UHD tévéje!


Samsung UE55F9000SL Smart 3D UHD televízió

elefant

A Samsung UE55F9000SL UHD tévét a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés