Hirdetés

Samsung F9000: UHD televízió "olcsón"

Médialejátszó

Amikor a Samsung fél évtizede a világon elsőként bemutatta tévébe integrált médialejátszó alkalmazását, a felhasználói reakciókból sejteni lehetett, hogy ebben a szolgáltatásban komoly potenciál van. Noha jó néhány piaci résztvevő kategorikusan ellenállt annak, hogy ilyen funkcióval egészítse ki televízióit, a nyomásnak végül kénytelenek voltak ők is engedni, így ma már nagyítóval kell keresni az olyan televíziót, amelyből ez az opció hiányzik. Ennek megfelelően tehát ebbe a modellbe is bekerült, bár az is igaz, hogy ha valaki UHD filmeket szeretne e tévén nézni, annak muszáj lesz mellé beújítania egy 4K tartalmak kezelésére képes Blu-ray lejátszót. Ugyanis minden jel arra mutat, hogy, legalábbis az első időszakban, csak ily módon lehet 3840x2160 felbontású, legális forrásból származó videókat eljuttatni a megjelenítőkre Magyarországon.

A más Samsung tévéknél már megismert rendszer képes egyszerre kezelni az összes típusú médiaállományt, ám, ha valakinek az kényelmesebb, külön kilistázhatja a képeket, zeneszámokat vagy videókat. A giccsbe hajlóan csicsás kezelőfelület kezelése könnyen elsajátítható a számítógépeknél már megismert tipográfiai elemeknek köszönhetően. De azért azt sem lehet elhallgatni, hogy a nézeten nem lehet változtatni, aminek köszönhetően akadhatnak olyan fájlok, mappák, melyek neve nem fér ki; ugyanakkor egy lejátszási lista összeállítása nem ütközik akadályba.

Hirdetés

Képek, dalok

A modell digitális fotóalbumként is használható, és a szokásoknak megfelelően a képek forgathatóak, nagyíthatóak, és a különböző effektekkel, illetve aláfestő zenével feldobható diavetítés funkció is elindítható. A JPG mellett a PNG és BMP kiterjesztésű állományok megjelenítése biztosított, azaz aki az animgif gyűjteményében szeretne gyönyörködni, az szomorkodni fog. A rendszer képes a fájlokba kódolt, úgynevezett EXIF adatok feldolgozására, vagyis megjeleníteni, hogy a fotók milyen géppel, milyen beállítások mellett készültek.


A formátumtámogatásra a zeneszámok esetén nem lehet panasz, hiszen a kötelező MP3 és WMA mellett a veszteségmentesen tömörített FLAC szabvány kezelése is megoldott. A modell az ID3 tagekkel simán boldogul, viszont a dalokról nem kérhetőek le részletesebb információk a netről egy direkt erre szolgáló alkalmazás segítségével, pedig erre azért már láttunk néhány példát korábban.

Videók

A filmnézésnél használhatóak a jól bevált, mindenki által ismert, távirányítóra applikált vezérlőgombok. Emellett a képernyőre csalható lejátszási felület segítségével is bele lehet tekerni a filmekbe, viszont arra nincs mód, hogy a számok segítségével a felhasználó századmásodpercre pontosan megadja, hogy honnan is szeretné folytatni a lejátszást. A vezérlést segíti, hogy a modell képes virtuális, képekkel ellátott fejezeteket létrehozni a videókból DVD-knél, Blu-ray lemezeknél már megszokott módon. A külső feliratok kezelése megoldott, amennyiben azok neve megegyezik a forrásfájléval. A karakterek színe nem, viszont méretük módosítható, és ha a szöveg elcsúszna a képhez képest, akkor ezen a szinkronizálás segítségével egyszerűen segíteni lehet.


A tesztpakk lefuttatása után kiderült, hogy ezek közül csak a Killa_sample okozott problémát, hiszen ennek elindítását megtagadta. Viszont ezen kívül az összes fájlt hibátlanul, akadozásmentesen játszotta le, a színek nem torzultak, a kép nem pixelesedett, nem zajosodott, és a hangok is teljesen rendben voltak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés