Hirdetés

Samsung F9000: UHD televízió "olcsón"

Kezelés

Új és régi együtt

Hirdetés

E televízióba is a vállalat idei fejlesztésű, számos ponton gyökeresen átalakított okostévérendszere kerül. A korábbi változatoktól eltérően, amelyeknél egyetlen portálszerű főképernyőről lehetett elérni az összes lehetséges funkciót, itt külön, eltérő grafikus kezelőfelülettel ellátott ablakba kerültek a legfontosabb szolgáltatások. Így ide kerültek a közösségi tartalmak, ismerőseink online tevékenysége, az ő üzeneteik, a tévéműsorok, a médiaállományok és a különféle interneten keresztül elérhető tartalmak, alkalmazások, illetve a böngésző.


Ez ugyan azzal jár, hogy egy pár gombnyomással többre van szükség, ha meg szeretnénk találni valamit, viszont cserébe az ikonok, a feliratok nagyobbak lettek. A megoldásról süt, hogy azoknak próbáltak kedvezni vele elsősorban, akik eddig nem merték beleásni magukat a smart rendszerbe vagy nem boldogultak annak használatával. Emellett az sem egy utolsó szempont, hogy az egész sokkal látványosabb lett, bátran lehet mutogatni az ismerősöknek.

A rendszer-, hang-, kép- és hálózati beállítások kezeléséhez megtartották az évekkel ezelőtt bevezetett, jól bevált, mai szemmel már nem túl szép, de cserébe igencsak felhasználóbarát, régivágású menürendszert. Ennek felépítése logikus, a józan paraszti észre épít, a struktúra kellően sekély, ráadásul a használatát az egyes opciók, paraméterek melletti rövid leíró magyarázatok is segítik. Egy gombnyomással előhívható egy puritán kialakítású gyorsmenü is, ahonnan a legfontosabb funkciók érhetőek el azonnal, ami olykor igen hasznos lehet.

Vezérlőeszközök

Már a múlt ködébe vesznek azok a hősi idők, amikor az embernek be kellett érnie egy szimpla távirányítóval egy top kategóriás Samsung tévé használata során.  Az elmúlt 2-3 évben e téren óriási evolúciós fejlődésnek lehettünk szemtanúi, így jutottunk el odáig, hogy ez a modell hat (!) különféle módon is vezérelhető. A hagyományos távirányító egy teljesen átlagos, hétköznapi darab, amelynél ki kell emelni a dedikált funkciógombok kellően nagy számát és a szennyeződéseknek ellenálló szálcsiszolt felületet. Viszont az is igaz, hogy teljesen érthetetlen okból a háttérvilágítás, sőt még a fluoreszkáló gombok is lemaradtak róla.

A vállalat az első cégek között volt, amely a drágább, nagyobb tudású televíziói mellé egy második távirányítót is csomagolt a dobozba, így felettébb meglepő lett volna, ha UHD modelljük mellől kimarad. Ezen a kifejezetten szép, kényelmes fogású darabon csak a legfontosabb gomboknak jutott hely, viszont cserébe építettek rá az egér kiváltására szolgáló tapipadot, valamint egy mikrofont is. Ez utóbbinak köszönhetően a hanggal történő vezérlésénél elég csak ebbe dünnyögni a kívánt parancsokat, a készülék ugyanis, bizonyos keretek között irányítható hanggal is. Tény és való, hogy ez nagyon látványos, ám apró bibi, hogy magyarul nem tud, és az is, hogy a legtöbb utasítás a hagyományosabb perifériák segítségével jóval gyorsabban kiadható. Azaz amíg aktiváljuk a hangvezérlést, és kimondjuk, hogy "Volume Up", annyi idő alatt pont kétszer lehet a gombok nyomogatásával teljesen lehalkítani és felhangosítani a tévét. A készülék a mozgásalapú irányítást is támogatja; itt konkrétan az emberi tenyér helyettesíti az egérkurzort, ami egész jól működik, viszont piszok fárasztó egy idő után.

A készülék támogatja az USB porton keresztül csatlakoztatott egér, illetve billentyűzet használatát. Itt értelemszerűen a legjobb valamilyen vezeték nélküli megoldást választani, hogy ne kígyózzanak át feleslegesen kábelek a szobán. Emellett a tévé egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével vezérelhető iOS vagy Android alapú tabletről, mobiltelefonról is. Az érintőképernyő egész jól beválhat, ha a kurzort kell mozgatni, viszont az is igaz, hogy a hagyományos gombok nyomkodásánál azért némiképp kényelmetlenebb ezt püfölni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés